Buď FIT – měřte si své kalorie

Buď FIT – měřte si své kalorie
2015-05-31T10:50:23+02:00
• 31. 5. 2015
2

Říká se, že pokud se sebou chcete něco udělat, je potřeba změnit svůj jídelníček. Já s tímhle tvrzením rozhodně souhlasím a je jedno, jestli chcete shodit přebytečná kila dolů, nebo naopak nabrat svalovou hmotu. Můžete trénovat hodiny denně, ale bez správného jídelníčku se vám může stát, že to úsilí a námahu, kterou jste do změny své postavy vložili, nikdy nedostanete zpět.

V mobilním světě existuje spousta aplikací, které vám s tímhle problémem mohou pomoci. Některé vám dokážou spočítat váš denní kalorický příjem, ale už neporadí, jak množství tuků, sacharidů a bílkovin čerpat tak, abyste dosáhli úspěchu. Další to sice zase umí, ale databáze potravin, které obsahují, je velmi malá. Musíte si dost často poradit s podobnými produkty. Jedna z nejlepších aplikací, která je v českém jazyce, obsahuje tisícovky produktů a neměla by chybět ve vašem mobilním telefonu. Nese název Kalorické tabulky.

Možná jste se s tímhle názvem již někdy setkali. Kalorické tabulky totiž mají plnohodnotné webové stránky, které fungují podobně jako tato mobilní aplikace. Mobilní verze využívá databáze přímo z webu. V současné době tedy téměř 66 tisíc potravin a 961 sportovních aktivit.

logo-app Kalorické tabulky Tomas Petivoky Zdarma ANDROID logo-app Kalorické Tabulky Developer Zdarma iOS

Kalorické tabulky – stanov si své cíle

Prvním krokem, který nás čeká po stažení této aplikace, je nutnost vytvoření účtu. Pokud tedy nevyužíváte webové stránky, musíte se nejdříve registrovat. Kromě jména a hesla zadáte svou výšku, hmotnost, rok narození a pohlaví. Po jednoduchém a krátkém průvodci, který vás seznámí s používáním této aplikace, můžete začít počítat své kalorie.

Pokud budete chtít využívat aplikaci naplno, tak vám doporučuji doplnit ještě svůj profil. V něm si totiž můžete nastavovat různé cíle. Například svou cílovou hmotnost. Někdo zase ocení v sacharidových vlnách možnost nastavení denního příjmu sacharidů. Ti, kteří potřebují zase přibrat, si mohou nastavovat denní příjem bílkovin. Cílů je několik a každý si určitě najde svůj. Výhodou také je, že cíl můžete kdykoliv změnit.

Screenshot_2015-05-21-21-12-30 Screenshot_2015-05-21-21-12-42 Screenshot_2015-05-20-21-08-34 Screenshot_2015-05-20-20-18-33

Měř si své hodnoty

Pro každý den je vytvořen jednoduchý přehled, ve kterém si můžete sledovat svůj denní příjem, svoje denní výdaje, ale i to, jestli správně dodržujete pitný režim. Kdo se rád váží, může sledovat i svou váhu. Kromě toho můžeme sledovat i celkové denní kalorie a po rozkliknutí i jednotlivé zastoupení bílkovin, sacharidů, tuků, kyselin, vlákniny i vápníku. Samozřejmě to nefunguje tak, že vy něco sníte a systém rozpozná to, co váš žaludek právě tráví. V aplikaci je nastavena možnost přidání potraviny, kterou jste právě snědli. Pokud nemáte přes den čas, tak si stačí pouze správně přiřadit, zda se jednalo o snídani, svačinu, večeři nebo druhou večeři.

Jak jsem psal na začátku, databáze potravin je opravdu veliká a kromě základních surovin zde nechybí ani různé proteiny nebo doplňky stravy. Nechybí tu ani nápoje, či dokonce hotová jídla. Je jasné, že nikdy nemůžete dostat úplně přesné výsledky, protože pokud se například stravujete v restauraci, tak každá restaurace pracuje s jinými surovinami. Pokud však kupujete jednotlivé produkty a z nich si potom vaříte nebo je rovnou konzumujete, jsou výsledky velmi přesné. Aplikace si poradí i s tím, když sníte například pouze polovinu balení nebo vypijete pouze 100 ml nějakého nápoje. Lze totiž zadávat jak celé balení, tak po gramech či mililitrech.

Screenshot_2015-05-20-21-19-39 Screenshot_2015-05-20-20-18-42 Screenshot_2015-05-20-20-17-50 Screenshot_2015-05-20-20-18-23 Screenshot_2015-05-20-20-18-14

Pravidelný pohyb – počítejte si svůj denní výdej

Nemusíte být zrovna aktivní sportovci. Spalujete totiž už i běžnou chůzí. I na tohle je aplikace připravená. Nechybí zde i takové aktivity jako telefonování, žehlení nebo sex. Na výběr je dokonce z několika variant. Aktivity jsou zase odhadem na základě nějakého měření, ale již zde není počítáno například to, že cvičíte třeba s karnitinem nebo spalovačem. Každý navíc vydává jiné množství energie a s tím souvisí i spalování. Každá aktivita má tedy předem určeno nějaké množství vydané energie a jediné, co lze upravit, je doba, kterou jste aktivitě věnovali.

Jaké hodnoty jsou správné?

Zase záleží na vašem cíli. Pokud chcete hodně hubnout, tak byste měli mít větší výdej než příjem. Pokud chcete hubnout efektivně, tak byste se měli držet v zelených číslech. Pokud jste v nízkých číslech, tak jsou hodnoty červené. Každý příjem se započítává a zvyšuje vám procenta. Postupem se červená mění v žlutou a dostáváte se na zelenou. Tedy ideální stav. Jelikož ale máte vypočítaný nějaký denní režim, kolik toho můžete za den přijmout podle své váhy a cílů, tak pokud tyto hodnoty překročíte, opět následují barvičky žluté a při nejhorším stavu červené.

Vychytávky – skenujte své potraviny

Potraviny a jídla lze zadávat dvojím způsobem. První z nich je klasicky psaním názvu. Druhý a hodně šikovný způsob je pomocí skenování čárového kódu potraviny. Velmi šikovná věcička, která vám může pomoci sestavit i jídelníček v supermarketu.

Nechybí zde ani katalog potravin, ve kterém se můžete třeba inspirovat, co dobrého si koupíte. U jednotlivých potravin nechybí ani popis alergenů či éček.

Sledujte své statistiky a sledujte své výsledky

Pokud to myslíte se změnou své postavy skutečně vážně, tak se vám bude hodit i možnost sledování výsledků. Nejenom, že můžete sledovat měsíční statistiku příjmu a výdeje energie, ale můžete také sledovat vývoj své hmotnosti.

Screenshot_2015-05-20-20-16-48 Screenshot_2015-05-20-20-17-14 Screenshot_2015-05-20-20-17-28 Screenshot_2015-05-20-20-18-23 far

Má to i své mouchy

Pokud si nepřiplatíte částku odpovídající jedné sexuální poloze, tak se nezbavíte otravných reklam. 69 korun odstraní nejenom spodní banner, ale především nečekaně vyskakující reklamu přes celou aplikaci, která vás bude pravidelně otravovat.

Kromě otravné reklamy nemusí každého bavit zadávat každý den jídlo a aktivity, které splnil. Popravdě někdy s vyplňováním strávíte i desítky minut denně, a to mnohé z vás přestane po 14 dnech bavit.

Závěrem

Aplikaci využívám již 3. měsíc a zatím jsem nenašel žádnou takhle spolehlivou. Některé sice mají lepší funkce, ale zcela chybí databáze českých potravin, nebo jsou pouze v angličtině. Z konkurentů můžete vyzkoušet ještě třeba Yazio nebo MyFitnesspal. A jak jste spokojeni s aplikací vy? Už jste ji vyzkoušeli, nebo se teprve chystáte? Můžete se s námi podělit do příspěvků.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Roman Kudrna

Sport, PPC Kampaně, Bojové sporty, Motivace, Cyklistika, Fitness

Komentáře

Na tabletu je používání KT ještě zábavnější.
Za pár dní se dá zvyknout a zadávání rozhodně nezabere desítky minut denně. To leda ze začátku.
Navíc, pokud se člověk nekrmí každý den jinými srágorkami ze supermarketu, ale má nějakej pravidelnej jídelníček, tak je všechno rychle.

Lukáš Frühbauer

31. 5. 2015, 11:50

Já ji používám zatím jen týden na základě doporučení od kamaráda a nemůžu si stěžovat. Je to i zábavné sledovat svůj příjem. Otravné reklamy díky aplikaci AdWay naštěstí řešit nemusím. :) Ale doteď nechápu přidávání vlastních aktivit, jak tam zadat ty Kcal, aby to odpovídalo, proto aplikaci hodnotím 9/10.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat