Bodyprint – nový způsob ověření uživatele

Bodyprint – nový způsob ověření uživatele
2015-04-26T20:49:36+02:00
• 27. 4. 2015
2

V minulých letech jsme se stali svědky představení chytrých telefonů, u kterých se mohou uživatelé ověřovat pomocí svých otisků prstů. Tento způsob ověření uživatele je dnes přítomen především u dražších telefonů. Je však pravda, že se někteří výrobci snaží vložit čtečky otisku prstů i do levnějších zařízení. Tento způsob autentifikace je vhodný například u bezkontaktních plateb. Tým badatelů v Yahoo však „přišel“ na nový způsob ověření uživatelů.

bodyprint1

Princip je poměrně jednoduchý. Vývojáři vytvořili technologii, která dokáže využít kapacitní dotykové obrazovky chytrých telefonů k identifikaci uživatelů. Technologie je schopna snímat jednotlivé části těla, jakými jsou například ucho, pěst, dlaň, články prst, apod. Vše je umožněno pomocí senzoru, který dokáže blíže analyzovat dotyk na obrazovce.

Zajímavé je, že se již nyní vývojáři mohou pochlubit s 99,8% úspěšností rozpoznání uživatelů. Na to, že je projekt ve fázi vývoje, tak jsou tato čísla skutečně zajímavá. Nový způsob ověření uživatelů by se tak v budoucnu mohl stát technologií, která bude běžná v celé řadě chytrých telefonů. To je dáno i tím, že nejdůležitější částí je kapacitní dotykový displej. Před vývojáři je však ještě dlouhá práce.

bodyprint2

Pokud si nedokážete úplně představit, k čemu tento způsob ověření uživatele může být dobrý, doporučujeme vám zhlédnout přiložené video. Jako příklad můžeme uvést přijetí hovoru. Pomocí oskenování ucha se nestane, že by hovor přijal někdo jiný než majitel telefonu. Je tedy jen otázkou času, kdy se skutečně nahradí klasické číselné kombinace.

Otázkou však i nadále zůstává bezpečnost. Ochrana osobních údajů je v současné době velmi důležitá. Velké společnosti mají k dispozici celou řadu informací o uživatelích. Vyzrazení biometrických dat však může být ještě mnohem citlivější. Budeme si muset počkat, jak nakonec celý projekt dopadne. První ukázky však vypadají velmi nadějně.

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Tak popravdě řečeno, mně je jedno, jestli někdo bude vědět jak vypadá moje ucho…

Elder Master

27. 4. 2015, 8:49

Otisk pěsti je rozhodně složitější získat než otisk prstu který necháváme všude.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat