ASUS ZenFone 5 – výkonná hračka s více než nadprůměrným fotoaparátem recenze

ASUS ZenFone 5 – výkonná hračka s více než nadprůměrným fotoaparátem [recenze]
2015-02-03T14:30:03+02:00
• 3. 2. 2015
7

Společnost ASUS nám již mnohokrát představila dobré modely. Rozhodl jsem se otestovat jeden ze střední třídy, abych prověřil kvalitu za nižší cenu. Přináším vám tedy recenzi menšího obra s úžasným fotoaparátem, jenž dokáže v některých vlastnostech přebít mnoho svých kolegů i dalších typů od jiných společností.

27.01.15 - 14

Obsah balení

Malá krabička na sobě nese mnoho náznaků, čeho se můžeme dočkat. Už svrchní pohled ukazuje, jak vypadá úvodní obrazovka zařízení. Strany upozorňují na funkce, jež telefon obsahuje, a na procesor, který byl použit. Po otevření na vás vykoukne zařízení, jež už na první pohled je poměrně velké. Po odklopení vrstvy pod ním jsou zde dvě příručky, napájecí adaptér, menší sluchátka, USB kabel a to je vše.

27.01.15 - 26

Design a konstrukce

Hned zprvu musím říct, že tento model je opravdu na vysoké úrovni, co se týče konstrukčního provedení. Samozřejmě je zde pár chybiček, ke kterým se dále v článku dostaneme. Přední strana zařízení je dostatečně zaplněná 5″ IPS displejem s HD rozlišením o intenzitě bodů 300 PPI. Nad ním lze nalézt logo společnosti, malý středně hlasitý repráček a napravo umístěnou přední kameru. Pod displejem se nachází 3 základní tlačítka, která ovšem nejsou nejsou podsvícená a posledním prvkem je dolní lišta. Ta dodává zařízení trochu zvláštnosti.

27.01.15 - 19 27.01.15 - 14 27.01.15 - 18 27.01.15 - 17 27.01.15 - 16 27.01.15 - 15

Z boku  na nás koukají tlačítka pro zvýšení hlasitosti a power button. Jsou umístěna na jedné straně, což může občas způsobit menší komplikace. Na druhé straně vespod je zdířka pro odklopení krytu. Nahoře je umístěn konektor pro 3,5mm jack a mikrofon. Dole pak USB konektor pro napájení a připojení telefonu k PC.

Zajímavější je zadní strana. Ta sice neobsahuje mnoho prvků, ale její provedení mě zaujalo snad nejvíce, jelikož je prohnutá. Zařízení to dodává velmi pěkný efekt a při uchycení v ruce se telefon drží lépe než jeho ploché protějšky. Na zadní straně tedy najdeme čočku hlavního fotoaparátu, pod nímž je přisvětlovací dioda a logo ASUSU. Ve spodní části už je jen logo Intelu, název řady modelu, do které zařízení spadá, a podlouhlý, ale ne moc hlasitý reproduktor.

Pravděpodobně díky prohnutému krytu se mohl vylepšit snímač fotoaparátu a nedochází k dnes již obvyklé „cvak“ funkci. Na druhou stranu, pokud zařízení položíte na stůl a budete na něm chtít pracovat, dozajista se nevyhnete nestabilitě zařízení, právě díky oblému krytu. Této menší vady si po chvilce používání ani nemusíte všimnout.

27.01.15 - 23 27.01.15 - 22 27.01.15 - 20

Pod krytem už lze nalézt jen standardní osazení. Co mě ale velmi mrzí, je například baterie. Ta je zablokována pod plastovým rámem a její výměna by nemusela být nejjednodušší. Což není zrovna nejlepší kombinace s její malou kapacitou, jež čítá 2110 mAh.

Hardware

Jak jsem zmiňoval v úvodu článku, na krabičce zařízení je i náznak toho, jaký procesor zařízení pohání. Je jím dvoujádrový Intel Atom Z2560 s taktem 1,6GHz. Šťávu dodává baterie o kapacitě 2110mAh, což je poměrně málo na tak velké zařízení. Rozměrově totiž telefon není nijak malý, jeho parametry jsou 148 x 73 x 10 mm. Naštěstí to není vše a dočkáme se tedy i pár senzorů, jako je akcelerometr, elektronický kompas, pohybový senzor a třeba světelný senzor.

Dokonce paměť jistě potěší mnohé uživatele, ta má 16 GB a můžete si ji rozšířit i microSD kartu. Telefon se ovšem dodává i s pamětí 8 GB, nicméně, jak je známo – čím více, tím lépe. Co se počítá jako obrovské plus, je fotoaparát, jenž si více popíšeme dále. Rozlišení zadního snímače je „jen“ 8 MPx a přední 2 MPx. Samozřejmě nechybí podpora GPS nebo 3G sítí. V benchmarku AnTuTu testované zařízení dosáhlo na skóre 22 674, což už je velmi slušný nadprůměr.

31.01.15 - 10 31.01.15 - 11

Specifikace

  • displej – 5″ IPS, HD rozlišení (720 x 1280 pixelů), 320 PPI, Gorilla Glass 3
  • operační systém – Android 4.4.2 KitKat (s nástavbou ZenUI)
  • SIM – micro SIM, 2 sloty
  • rozměry – 148 x 73 x 10 mm
  • váha – 145 gramů
  • SoC – dual-core 1.6 GHz Intel Atom Z2560
  • paměť – 16GB ROM se slotem pro microSD kartu, 2 GB RAM
  • fotoaparát – zadní 8 MPx, přední 2 MPx, přisvětlovací dioda, rozlišení nahrávání videa až 1080 p
  • baterie – kapacita 2110 mAh
  • další funkce – Bluetooth verze 4.0,  akcelerometr, Wi-Fi 802.11 b/g/n, FM Radio, elektronický kompas, světelný senzor, pohybový senzor, GPS

Systém & ZenUI

Konečně se dostáváme k jedné z nejzajímavějších částí. Tím je nástavba ZenUI založená na systému Android verze 4.4.2 – bohužel i přes časté dotazování na server skrze aktualizační tlačítko, se novější verze Androidu zřejmě nedostaví. Avšak není nad čím zoufat. Pár chytrých hlav si sedlo ke stolu a stvořily UI, na které je radost pohledět a stejně tak ho i používat. Než začnu, rád bych vypíchl nádherně zpracovanou hlavní lištu a menu aplikací a widgetů.

Prakticky celý systém byl předělán tak, aby odpovídal vzhledu Androidu 5.0. Například si můžeme všimnout, že i když je UI založeno na verzi Androidu 4.4, horní informační část se u některých aplikací zbarvuje a ladí s nimi. Bohužel to je většinou jen u těch předinstalovaných nebo systémových. Nicméně, pokud vývojáři používají speciální API pro Android 4.4, i zde ZenUI spolupracuje poměrně zdatně.

31.01.15 - 8 31.01.15 - 5 31.01.15 - 2 31.01.15 - 6

Dále může zaujmout zpracování menu a hlavní lišty, viz obrázky výše. Možností, jak si přizpůsobit to, co každou chvilku používáte, je zde mnoho a sám jsem jich plno využil. Například jiné rozmístění ikon v hlavní liště, kde jsem si i nastavil nové, popřípadě smazal zbytečné. Při častém lezení do menu vám například může pomoct zobrazení jen stáhnutých, často používaných nebo vlastních aplikací – opravdu užitečné.

31.01.15 - 6 31.01.15 - 3 31.01.15 - 4 31.01.15 - 1

Dalším bodem jsou předinstalované aplikace. Obvykle jsem většinou vytočen jejich mírou v systému, ale nyní tomu tak nebylo. Opravdu jsem využil například FM rádio, Fotoaparát, Galerie, Hudba, MyWater (živá tapeta s možností stáhnutí dalších tapet skrze Obchod Play), PC link (sdílení obrazovky telefonu do PC), Prohlížeč, Správce souborů nebo Svítilna. Našel jsem také jednu bizarní aplikaci s názvem Zrcadlo. Ta otevře aplikaci Fotoaparát a spustí přední kameru zařízení jako tu hlavní.

31.01.15 - pclink

Fotoaparát

Před testem fotoaparátu jsem čekal, že fotky se snímačem o rozlišení jen 8 MPx nebudou příliš kvalitní a spíše je nebudu moci používat pro účely makrofocení. Na jednu stranu jsem se hluboce spletl a na druhou už tak moc ne. Při prvních zkouškách jsem téměř slintal blahem nad kvalitou pořízených fotek. Opravdu jsem celý den chodil po škole a fotil vše, co přišlo pod ruku.

Vše bylo dokonalé, bohužel focení tváří lidí až příliš. Rozhodl jsem se, že vyfotím spolužáka, abych viděl, jak moc dobrá je funkce HDR. Poté, co jsem viděl fotku, jsem se trochu zalekl a koukal na ni jako blázen. Pak jsem snímek ukázal zbytku obecenstva a byl vidět jen udivený výraz. První věta, kterou jsem slyšel, zněla: „Skutečnost je o mnoho hezčí.“ Funkce HDR totiž dokáže neskutečně dobře zachytit všechny drobné i větší nedostatky a velmi je zvýraznit.

Jpeg Jpeg

Jestliže se podíváme do funkcí fotoaparátu, můžeme jen koukat, co vše lze nastavit a využít. Máme zde hromadu filtrů, funkcí a jiných nastavení. Pro mě osobně to byl učiněný ráj, jelikož jsem strávil mnoho času nad laděním obrazu tak, aby odpovídal mé představě.

Ač jsou fotky opravdu dobré, pro focení makroobrázků stále nestačí, jelikož zaostření ve větší blízkosti dělá problémy a jen málokdy vyfotíte, co opravdu chcete. Pokud tedy hodláte snímat menší objekty a čekáte ostré a kvalitnější fotografie, tento telefon není nejlepší volbou. Ovšem pokud chcete pořizovat fotky míst, větších objektů nebo lidí, snímky, jež dostanete, vám budou nad míru stačit.

Jpeg Jpeg JpegJpeg Jpeg JpegJpeg Jpeg JpegJpeg Jpeg Jpeg

Závěr

Model ZenFone 5 od společnosti ASUS je skvělý společník pro zachycení každodenních radostí, základní práci se systémem a aplikacemi a skvěle poslouží i při mnoha dalších činnostech. Co ale telefon povznáší na jinou úroveň, je velmi dobré sestavení těch vynikajících kousků do sebe. Mezi ně patří fotoaparát, ZenUI a celkový design telefonu a jeho promyšlenost.

Avšak snad největší slabinou je malá kapacita baterie a procesor od Intelu, jenž nedosahuje tak velkých výsledků. Avšak stále je to jen pár nedostatků vůči všem kladům, kterých opravdu není málo. Za zmínku stojí i předinstalované aplikace, ze kterých jsem poprvé používal více než 50 %. Jedná se hlavně o ty vyjmenované výše, z nichž jsem nejčastěji využíval sdílení obrazovky zařízení do počítače (PC link), Prohlížeč nebo Počasí.

alza

Za zapůjčení telefonu ASUS ZenFone 5 za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Inzertní portál Multybaza. eu

4. 2. 2015, 11:09

fanda jedoma

3. 2. 2015, 19:24

Nazdar-a jak je na tom zenfoun s tím 2 GHz Intelem,co prodává Mironet?

Pavel Mareš

3. 2. 2015, 21:18

To bohužel nevím, nicméně by se měnila jen rychlost systému, což je sice velká věc, ale testovaný model se ani nezasekl a plynule jel při většině hrách na 50-60 FPS. Přístroj jako takový existuje, je například záznam na http://www.gsmarena.com/asus_zenfone_5-5952.php. Tudíž je možné, že mironet získal přístup k lepšímu modelu.

Roman Kosina

4. 3. 2015, 19:43

Je na tom stejně, jako 1,6GHz. Mám 2GHz verzi od Mironetu a při porovnání s kolegovou 1,6GHz verzí nejsou patrné rozdíly. Možná až u velmi náročných her, ale tak dalece jsme netestovali. Při předchozích recenzích na jiných stránkách, byl dost haněn fotoaparát jako naprosto špatný. Ale opak je pravdou. Pokud necháte fotit automatiku, nejsou fotky za horších světelných podmínek nic moc. Ale jak píše Pavel. Je zde spousta nastavení a když člověk ví, co a jak chce fotit, udělá s ním bezva fotky, za které se nemusí stydět. Jen je potřeba vědět, že přístroj od Mironetu je originální čínská (CN) verze ROM, na kterou je implementována verze světová (WW). Vše funguje bezchybně, jen nejsou možné automatické OTG aktualizace. Ale nic není ztraceno, lze je stáhnout přímo na stránkách Asus, kde je i postup k jejich instalaci. Původní verze 4.3 již byla aktualizována na 4.4 a na duben je slíbena aktualizace na 5.0. Jinak jsou aktualizace a opravy zatím asi tak 1x za 2 měsíce.

Jakub Švec

3. 2. 2015, 17:01

Je to teda ctyrjadro nebo ne?

Pavel Mareš

3. 2. 2015, 17:36

Mockrát děkuji za připomínku. Procesor je dvoujádrový, akorát chyba při psaní specifikací a poté tagů ze specifikací. Děkuji za opravu, nyní je vše správně.

Roman Kosina

4. 3. 2015, 20:00

Je v prodeji i verze se čtyřjádrem 1,2GHz (Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400) s podporou LTE. Verze s procesorem Intel Atom jsou dvoujádrové s frekvencí 1,6GHz nebo 2,OGHz, kde každé jádro je o dvou vláknech a celý procesor (označovaný jako 2×2) se chová jako čtyřjádrový.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat