Samsung Galaxy Alpha – změna správným směrem recenze

Samsung Galaxy Alpha – změna správným směrem [recenze]
2015-01-28T17:00:41+02:00
• 28. 1. 2015
1

Samsung je bezesporu silnou společností, která již dlouhé roky reprezentuje trh s mobilními zařízeními. Bohužel v poslední době si stále více zákazníků stěžovalo jak na design nových přístrojů, tak na použité materiály. Tato doba bohudík odeznívá, aneb přivítejte Samsung Galaxy Alpha.

IMG_2382

Smartphone mi k recenzi dorazil v balení s designem, který se line od představení vlajkové lodi Galaxy S5. Jedná se tedy o jednoduchou obdélníkovou krabičku, ve které se nachází samotný přístroj oblepený všemožnými fóliemi a pod ním klasická výbava v podobě: microUSB kabelu, sloužícího pro připojení k PC, nebo na koncovku nabíječky, koncovky nabíječky, sluchátek, společně s náhradními špunty a samozřejmě nechyběly ani potřebné brožurky. To je, co se balení týče, vše.

Video natočené Samsungem NX300

DESIGN

Design, jak už jsem zmiňoval v úvodu, patří mezí největší triumfy Samsungu Galaxy Alpha. Přístroj je velmi elegantní a tomu dopomáhají i prémiové materiály, kterými jsou kov, sklo, a v poslední řadě i  plast. Záda jsou z onoho zmiňovaného plastu a jejich textura je stejná jako u Samsungu Galaxy S5.

IMG_2370

Jedná se o příjemné zpracování, které zajistí, že se vám na zádech nebudou usazovat otisky prstů a telefon vám ani nebude klouzat v ruce. Rámeček je, jak už jsem zmiňoval, z broušeného kovu a po stranách se zužuje, což zajišťuje opět lepší úchop a neotřelý design. Čelní stranu už tvoří sklo. Samsung Galaxy Alpha bezesporu láme bariéry v oblasti designu a já doufám, že Samsung od této cesty neupustí. Bravo! Tleskám a držím palce.

KONSTRUKCE

Konstrukce Galaxy Alpha je rozebíratelná, tudíž do útrob se bez problémů dostanete, baterii si taktéž uživatelsky vyměníte. Rozměry jsou 132,4 x 65,5 mm. Tloušťka je příjemných 6,7 mm a váha ještě příjemnějších 115 g. Na pravé hraně se nachází nahoře tlačítka hlasitosti, která jsou taktéž z kovu a mají jiný design, než u předešlých modelů. Na levé hraně nalezneme dobře dostupné tlačítko sloužící k vypnutí/zapnutí displeje či smartphonu samotného. Na horní hraně se nachází vpravo 3,5mm jack konektor a vedle něj dírka sekundárního mikrofonu, sloužící pro odstranění šumu během hovoru, natáčení videa apod.

IMG_2371 IMG_2372

Spodní hrana ukrývá nalevo hlasitý reproduktor, který podává dostatečný výkon, nicméně, bych uvítal reproduktory alespoň dva. Uprostřed je posléze zdířka microUSB konektoru a vedle ní vpravo je primární dírka mikrofonu.

Abych nezapomněl, kovový rámeček oddělují nahoře i dole 2 tenké plastové pásky, pro lepší příjem signálu. Vypadají elegantně a do celkového luxusního designu, nijak negativně nezasahují. Na zádech smartphonu nalezneme nahoře uprostřed, čočku 12 MPx fotoaparátu, s přisvětlovací Led diodou, která slouží jako náhrada blesku, pod kterou dále pak nalezneme senzor snímání tepové frekvence, pro využití s aplikaci Shealth. K tomuto senzoru budu mít už i teď výhradu, a to tu, že při měření musíte být po dobu několika sekund v klidu, bez pohybu, bez mluvení.

Tento senzor tedy pro mě postrádá jakoukoliv logiku. Dovolím si tvrdit, že se jedná pouze o marketingový tah a samotný senzor určitě ještě potřebuje velký vývoj. Po odejmutí zadního krytu se dostáváme do útrob, kde nalezneme slot na SIMkartu a bohužel slot na paměťovou microSD kartu zde chybí. Vy si tak už uživatelsky nemůžete své 32GB interní úložiště rozšířit. Dále pak zde nalezneme, jak už jsem zmínil, odnímatelnou baterii.

IMG_2379 IMG_2380

Jak se dívám na zadní kryt, už z něj poznám, že Galaxy Alpha nedisponuje prachu a voděodolností, což je škoda. Na čelní straně nalezneme shora zleva čelní čočku fotoaparátu, která disponuje rozlišením 2,1 MPx a bude se vám bezesporu hodit na hovory přes skype, viber apod. Dále pak zde máme směrem ke středu dvojici klasických senzorů, aneb senzor přiblížení, pro vypnutí obrazovky během hovoru, a senzor snímání okolního světla pro automatické nastavování jasu.

IMG_2390 IMG_2386

Tento senzor pracuje velmi spolehlivě. Uprostřed nalezneme mřížku se sluchátkem. Pod těmito prvky se tyčí na většině plochy čelní strany 4,7 palcový displej s rozlišením pouze HD, tudíž 720 x 1080 pixelů. Displej je, jak je nám už u Samsungu známo typu SuperAmoled, a jeho jemnost činí 312 ppi. Pod displejem nalezneme už trojici ovládacích prvků, mezi které patří středová hardwarová klávesa, která je vybavena i snímačem otisků prstů. Zde chci podotknout, že snímání probíhá přejetím prstu, nikoliv jeho přiložením – škoda. Dále pak se zde nacházejí 2 podsvícené dotykové klávesy vlevo a vpravo. To je vše.

HARDWARE

Samsung Galaxy Alpha byl vybaven 8jádrovým procesorem Exynos 5 Octa 5430, který je složen ze 2 čtyřjádrových procesorů, konkrétně Cortex-A15 s taktem 1,8 GHz a Cortex-A7 s taktem 1,3 GHz. Tato soustava je dále pak doplněna o paměť RAM ve velikosti 2 GB a grafiku Mali-T628 MP6. Papírově je tedy tento smartphone dosti nabitý, a to se potvrzuje taktéž při práci v praxi. Na smartphonu jsem si zahrál všemožné hry, včetně těch nejnáročnějších. K žádným zásekům či zpomalením nedocházelo.

Screenshot_2014-10-29-16-00-22 Screenshot_2014-10-29-16-00-33 Screenshot_2014-10-29-16-00-49

To samé se mi potvrdilo i při náročné práci v systému, kde jsem opět nenalezl byť sekundu zádrhelu. Výkon musím tedy opravdu pochválit. V antutu benchmark testu, smartphone dosáhl na bezmála 50 tisíc bodů a na příčce vítězů se umístil vysoko nahoře. Výkonu tedy bude mít dostatek i ten nejnáročnější uživatel. Uvnitř zařízení posléze nalezneme Wi-Fi, GPS, Gyroskop, LTE modul apod. Bohužel chybí NFC.

SOFTWARE

Samsung Galaxy Alpha disponuje systémem Android ve verzi 4.4.4 KitKat. Pro mnohé mám dobrou zprávu, a to konkrétně tu, že se plánuje i budoucí upgrade na nejnovější Android 5 Lollipop. Kdy ovšem, to zůstává záhadou. Pojďme se na systém podívat blíže. Uzamykací obrazovka se skládá z tapety, nahoře z ukazatele času a data posléze pod ním se nám zobrazují, dle nastavení ukazatele například ušlých kroků, počasí apod. Vše si můžete individuálně navolit v systému. Vespod v rohu se nachází tlačítko pro rychlý přechod do aplikace fotoaparátu. Zařízení odemkneme tažením kdekoliv na displeji.

Screenshot_2014-10-29-15-59-46 Screenshot_2014-10-29-16-00-09 Screenshot_2014-10-29-16-00-03

Pohotovostní obrazovka se skládá z námi po letech již důvěrně známých android karet, které si můžete přidávat, ubírat, dle vlastního uvážení, posléze si můžete na ně vkládat jednotlivé zástupce aplikací, widgety apod. Pokud budeme postupovat na pohotovostní obrazovce úplně doleva, dostaneme se až k záložce můj časopis, která je integrací aplikace flipboard. Zde si můžete navolit zdroje, ze kterých se vám budou zobrazovat články formou časopisu. Velice dobré.

Screenshot_2014-10-29-16-01-27 Screenshot_2014-10-29-16-01-16 Screenshot_2014-10-29-16-01-05 Screenshot_2014-10-29-16-00-57

Menu se skládá se zástupců ikonek jednotlivých aplikací a je nově velmi designově, minimalisticky, vedené. Nejsou už nahoře zástupci aplikace/widgety. K widgetu se dostanete listování doprava. Notifikační roletu vyvoláme klasickým stažením vrchní lišty směrem dolů a zde se nachází ukazatel času a data, vedle něj ikonka k rychlému přechodu do nastavení a ikonka k přechodu k rychlým vypínačům. Pod těmito prvky nalezneme už rychlé vypínače, kterými lze vypnout/zapnout jednotlivé funkce jedním stiskem.

Screenshot_2014-10-29-16-02-32 Screenshot_2014-10-29-16-02-36 Screenshot_2014-10-29-15-59-55

Vypínače si můžete reorganizovat, upravovat, listovat jimi apod. Pod vypínači nalezneme zástupce S vyhledávače a pod ním jezdec manuálního nastavení jasu. Pod tímto jezdcem už nalezneme samotné notifikace. Tuto notifikační lištu si samozřejmě můžete editovat zase dle svého obrazu, takže všechny funkce, které zbytečně zabírají místo, zde nemusíte mít povoleny.

Systém je poměrně hbitý a přehledný, možná bych řekl na dnešní poměry příliš barevný, ale zase nabízí spoustu funkcí, jako například dual-window, kdy můžete mít naráz spuštěné 2 aplikace ve 2 oknech, nebo aplikaci Shealth, kterou ocení nadšení sportovci a majitele wearables. Každopádně, jak už je na TouchWiz známo, sem tam se mírně zadrhne či zpomalí. Suma sumárum ale systém hodnotím pozitivně, je uživatelsky velmi přívětivý a nemám k němu větší výhrady, takže každopádně +.

DISPLEJ

Samsung Galaxy Alpha je osazen 4,7 palcovým SuperAmoled displejem s HD rozlišením, které činí 720 x 1280 pixelů. Displej po celé jeho ploše spolehlivě obsáhnete prstem jedné ruky, což pokládám v dnešní době za obrovské +. Displej je dostatečně jemný, nicméně jsem už mírně zmlsán, a tak bych uvítal ještě jemnější. Třeba v příští generaci, kdo ví. Jemnost činí 312 Ppi a dovolím si tvrdit, že většina uživatelů, nebude mít s jeho rastrem sebemenší problém.

IMG_2383 IMG_2373 IMG_2384

Samotný displej se skrývá pod ochranným sklíčkem společnosti Corning, konkrétně Gorilla Glass 4té generace. Pozorovací úhly jsou naprosto perfektní, barvy taktéž, samozřejmě komu by snad vadilo sytější podání, může si jej v nastavení uživatelsky pozměnit. Jediným kamenem úrazu těchto displejů samozřejmě bývá viditelnost na slunci, která je bez výjimky i zde špatná. Bohužel. Suma sumárum si ale displej zaslouží pochvalu.

BATERIE

Designově povedený smartphone od Samsungu disponuje odnímatelnou baterií o kapacitě pouhých 1860 mAh. Jak už samotná číslovka naznačuje, jedná se o dost malou hodnotu a ta se podepisuje i na výdrži, která se pohybuje se zavřenýma očima do jednoho dne.

Záleží na mnoha aspektech a především na nastavení jasu. Samsung nicméně implantoval do svého systému už nám dobře známý UltraPower Saving mode, který by vás v nouzi mohl zachránit, nicméně shodneme se určitě všichni, že kapacita zkrátka mohla býti vyšší. Na druhou stranu není problém dokoupit si záložní baterii, kterou dáte kamkoliv, díky její malé velikosti a v momentě si ji posléze vyměníte. Za baterii -.

FOTOAPARÁT

Samsung Galaxy Alpha disponuje 12MPx fotoaparátem s přisvětlovací LED diodou, která slouží jako náhrada blesku. Fotoaparátem dokážete natáčet i videa až ve 4k kvalitě. Výsledné snímky jsou velmi kvalitní, nicméně u Samsungu je tato skutečnost už možná standardem. Ostrost je perfektní, hloubka ostrosti taktéž, barvy jsou reálné, pozor opět doporučuji si snímky prohlížet v PC, ne na displeji, který jak jsem již zmiňoval, je mírně přesaturován.

Screenshot_2014-10-29-16-01-58
Screenshot_2014-10-29-16-02-19 Screenshot_2014-10-29-16-02-25

No a v poslední řadě musím vyzdvihnout i poměrně velmi nízký šum, při fotografování za špatných světelných podmínek. Prostředí fotoaparátu je propracované, nijak se neliší od vlajkového modelu Galaxy S5. Nabízí se vám nespočetná škála možností od nastavení iso, vyvážení bílé, rozpoznání tváře, až po geoznačky apod. Každý vášnivější fotograf si zde přijde na své. Suma sumárum se jedná o velmi povedený fotoaparát se vším všudy a dovolím si tvrdit, že svou kvalitou se umísťuje ihned za Notem 4kou a Galaxy S5tkou. Dobrá práce!

UKÁZKOVÉ FOTOGRAFIE

20141029_153758 20141029_153752 20141029_153744 20141029_153739 20141029_153732 20141029_153729 20141029_153725 20141029_153718 20141029_152216 20141022_084957

ZÁVĚR

Co dodat na závěr? Asi to, že Samsung Galaxy Alpha je velmi povedeným zařízením, kterým chtěl Samsung napovědět možné nové designové linie, které uvidíme i na letošním vlajkovém modelu. Co mě ale mrzí je, že společnost Samsung nepromyslela, do které kategorie bude tento smartphone spadat.

Jedná se o výkonnostně Top třídu, na druhou stranu Displej je třeba o několik let zpět. Cena je taktéž dosti velkým kamenem úrazu, neboť se pohybuje jen málo pod cenou vlajkového modelu, což donutí mnoho uživatelů zamyslet se nad tím, co si vlastně koupí.

Za sebe osobně dávám Samsungu Galaxy Alpha 9 bodů z 10 za perfektní design, ještě lepší materiály, bezkonkurenční kompaktní rozměry a výkon. Společnosti Samsung posílám potlesk a těším se na letošní břitvy!

alza

Za zapůjčení Samsungu Galaxy Alpha pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

No nějak nevím, jestli ten kovový rámeček za tu jejich prémiovou cenu stojí. Když k tomu přidám podprůměrný displej, naprosto tragickou baterii a například ještě i chybějící NFC a TouchWiz plný bloatware, tak vzhledem k podpoře nano SIM mi jako cílová skupina pro tento model přijde uživatel iPhone, který chce přejít k Samsungu a nevadí mu zaplatit hodně peněz za podprůměrně vybavený telefon, jehož největší přednost je kovový rámeček.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat