Microsoft HoloLens – holografické brýle představeny

Microsoft HoloLens – holografické brýle představeny
2015-01-22T06:59:24+02:00
• 22. 1. 2015
2

Microsoft včera s novinkami opravdu nešetřil a vedle Surface Hub představil i holografický počítač nazvaný Microsoft HoloLens. Alex Kipman z oddělení operačních systémů v Microsoftu přišel s tím, že každé sestavení Windows 10 bude podporovat holografické uživatelské rozhraní, které bude uživatel moci ovlivnit v trojrozměrném prostředí.

HoleLens přijdou s vlastním procesorem i grafickým čipem spolu s dalším, novým čipem, který má za úkol zpracovávat virtuální realitu. Zařízení je prošpikované nejrůznějšími senzory a má i své vlastní zabudované reproduktory, takže uživatel slyší zvuky z prostředí ve kterém se pohybuje, a zároveň ho vidí.

microsoft-windows-10-live-verge-_1451 microsoft-windows-10-live-verge-_1459 microsoft-windows-10-live-verge-_1502 microsoft-windows-10-live-verge-_1540 microsoft-windows-10-live-verge-_1598 microsoft-windows-10-live-verge-_1662

Na rozdíl od jiných zařízení pro virtuální realitu nepotřebují HoloLens pro své fungování žádné externí kamery. Uživatel si je jednoduše nasadí na hlavu, a téměř okamžitě bude mít možnost vidět kolem sebe různé hologramy.

Kipman také vyzval vývojáře, kteří se soustředí na vývoj pro Oculus Rift, aby přešli na Windows Holographic a začali vytvářet virtuální realitu pro novou platformu od Microsoftu. Jako doplněk pro vývojáře také Microsoft představil vývojářský nástroj, který nazval HoloStudio. Ten dovolí vývojářům vytvářet holografické objekty v prostoru kolem nich a následně mají možnost si je vytisknout na 3D tiskárně.

Microsoft mimo jiné uvedl, že spolupracuje s laboratořemi NASA, ve kterých by brýle HoloLens nalezly využití. Konkrétně se pracuje na ovládání vozítek jezdících po Marsu pomocí virtuální reality a hologramového prostředí.

Zdroj: geekwire.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Kristian Makula

22. 1. 2015, 9:24

No tak neco uz jsme videli v nejakem filmu, ale tam to zatim skoncilo nebo ze by se konecne film zacal prepisovat do reality. Bylo by pekne byt tim soucasti tak jak herci ve filmu

toto by bola pecka, keby to takto fugovalo…. držím Microsoftu palce

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat