Samsung Gear S – opravdu velké hodinky recenze

Samsung Gear S – opravdu velké hodinky [recenze]
2014-12-16T08:50:23+02:00
• 16. 12. 2014

V poslední době si své místo na trhu získávají všemožné wearables, nejčastěji chytré hodinky. A velký podíl trhu s chytrými hodinkami patří i Samsungu, který už přinesl už dvě řady Galaxy Gear, které běží na systému Tizen. Nyní Samsung přinesl nástupce se jménem Gear S, který může sice vypadat jako největší chytré hodinky, zároveň jej ale můžeme považovat za nejmenší chytrý telefon. Navíc se jedná o první hodinky se zakřiveným displejem.

IMGP6781

Specifikace

  • Displej: zahnutý 2″, 360 x 480, 300 ppi, SAMOLED
  • Interní úložiště: 4 GB
  • Paměť RAM: 512 MB
  • Procesor: dvoujádrový  Exynos 4 Dual 4212, 1.0 GHz
  • Operační systém: Tizen
  • Baterie: 300 mAh
  • Váha: 67 gramů
  • Senzory: přiblížení, pedometr, barometr, optický snímač tepové frekvence, měřič UV, senzor osvětlení
  • Připojení: Bluetooth, WiFi, 3G
  • Certifikace IP67
  • Reproduktor, vibrační motorek, mikrofon, slot na NanoSIM, jedno fyzické tlačítko

Konstrukce

Gear S již na první pohled zaujmou svým dvoupalcovým zahnutým Super AMOLED displejem, který disponuje 16 miliony barev, dobrými pozorovacími úhly, čitelností na slunci, ale především jemností zobrazení, která je 300 ppi. Tělo hodinek je olemováno kovovým páskem a je umístěno do výměnného gumového řemínku, který na sobě nese zacvakávací kovovou sponu. Na pásku se dá nastavit více velikostí, a je tedy možné ho upravit jak pro menší, tak i pro silnější ruku. Pod displejem najdeme manuální tlačítko podobně jako na telefonech od Samsungu. Vedle něj se pak nachází senzory přiblížení, světla a UV záření. Z vnitřní strany hodinek pak najdeme slot na NanoSIM, k jehož otevření je v balení přiložena speciální plastová tyčinka, dále konektor pro nabíječku a senzor tepové frekvence známý z předešlých modelů. Na hraně vnitřní strany pak najdeme i reproduktor.

IMGP7081 (Large) IMGP7090 (Large) IMGP7087 (Large) IMGP7089 (Large)

Celkově hodinky na ruce působí pevně, ale někdy až těžce. I přes to, že hodinky nosím celkem běžně, Gear S jsem musel po příchodu domů z ruky sundat, některé dny jsem je dokonce nechal úplně. Přes noc jsem si Gear S na ruce kvůli měření spánku nechal pouze jednou a moc příjemné to nebylo. Na ruce nebyl nepříjemný pásek jako takový, ale spíše masivní tělo samotných hodinek. Co se týče gumového pásku, někdy bylo v místech zasazení hodinek cítit a slyšet lehké povrzávání.

IMGP7082 (Large)

 

Ze zkušenosti mohu říci, že velikost a tvar těla hodinek ve společnosti na rozdíl od jiných hodinek a pásků přitáhne pozornost a kdekdo se bude chtít podívat, co to vůbec je za hodinky.

V balení kromě hodinek  najdete i nacvakávací nabíjecí modul, nabíječku, nástroj na otevření SIM slotu a návod v češtině.

IMGP7078 (Large)

Displej

Jak již bylo zmíněno, Gear S disponují dvoupalcovým zahnutým displejem. Jako zobrazovací technologie zde byl použit Super AMOLED, který je známý z top modelů od Samsungu. Výsledkem je nejen úspora baterie, ale i věrné a výrazné podání barev, včetně černé. Jemnost zobrazení se dostala na 300 ppi a jednotlivé pixely byste zde hledali těžko.

Displej má slušný rozsah nastavení jasu, díky čemuž je čitelný téměř ve všech podmínkách, navíc jsou Gear S schopny si jas díky senzoru okolního osvětlení jas regulovat samy.

Co se týče dotykové vrstvy, ta reaguje velmi dobře. Někdy se může stát, že díky nastavení pohybového senzoru, který po určitém pohybu rozsvítí displej, což je vhodné při kontrolování času, nevědomky na hodinkách například spustíte nějakou aplikaci.

IMGP7116 (Large) IMGP7123 (Large)

Baterie

Gear S disponují baterií o velikosti 300 mAh. Ta vystačí při zapnutém Bluetooth, které má nízké energetické nároky, zapnuté GPS a WiFi zhruba den, v režimu letadlo jsou to pak zhruba 4 dny, přičemž stále funguje krokoměr a další senzory. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jakou výdrž mají hodinky s vloženou SIM kartou a při připojení na 3G.

Pro nabití je potřeba na spodní stranu hodinek nacvaknout speciální nabíjecí modul, který disponuje microUSB portem. Hodinky můžete připojit jak na standardní microUSB nabíječku, nebo je připojit k počítači a zároveň i přesouvat soubory do vnitřní paměti hodinek.

IMGP7084 (Large) IMGP7093 (Large) IMGP7095 (Large)

Systém – bez Samsungu ani ránu

Samsung do Gear S nainstaloval vlastní operační systém Tizen, který je velmi podobný Androidu a je tedy celkem lehké ho používat, jelikož podobnost není jen grafická. Po prvním spuštění vás přivítá úvodní nastavení, při kterém je potřeba hodinky spárovat s telefonem. A zde nastává ten největší nedostatek hodinek. Gear S lze totiž spárovat pouze s telefony Samsung, navíc ne se všemi. Abyste mohli používat Gear S bez SIM karty (ale i s ní), potřebujete jeden z top modelů, tedy Samsung Galaxy SIII, S4, S4 mini, S5, S5 Sport nebo Galaxy Note II, 3 a 4. Protože nevlastním, musel jsem s nastavením a zprovozněním hodinek počkat do dalšího dne, kdy mi spolužák půjčil svoji S4 (díky, Karle!) a já si mohl Gear S nastavit.

IMGP7099 (Large)

Po nastavení vás pak přivítají luxusní modré hodinky, které můžete v nastavení změnit. Můžete si vybrat jak z ručičkových, tak z digitálních, můžete si u nich vybrat, co bude zobrazeno či jaké za nimi budete mít pozadí, přičemž si můžete zvolit i svůj obrázek uložený v paměti hodinek.

IMGP7096 (Large)

Z hlavní obrazovky se můžete potažením zleva dostat jak k upozorněním aplikací nainstalovaných v hodinkách i telefonu, potažením zprava pak k přehrávači, krokoměru či zprávám. Je možné si vybrat, co na těchto obrazovkách chcete mít a v jakém pořadí. Tažením z horního okraje (hlavní obrazovky) se dostanete k rychlému nastavení jasu, hlasitosti, režimu letadla a informaci o baterii. Tažením odspodu se pak dostanete k hlavní nabídce. Na předchozí stránku aplikace nebo k vypnutí vám pak poslouží opět tažení od horního kraje či fyzické tlačítko, jehož pomocí se dostanete k hlavní obrazovce.

IMGP7097 (Large)

Aplikace

V Gear S najdete zabudovaných několik základních aplikací, které jsou použitelné jak se SIM, tak s telefonem. Jedná se o aplikace Telefon, Kontakty, a Zprávy, další jako E-Mail a Plán (kalendář) fungují pouze telefon, z něhož ukazují data. Aplikace Plán bohužel umožňuje pouze procházet nadcházející události uložené v telefonu a nedovoluje další události přidat. Z aplikace Zprávy můžete i psát SMS, které se při absenci SIM odešlou z připojeného telefonu. Psaní na miniaturní klávesnici Gear S však není moc praktické a příjemné, ale při tom použitelné.

Další předinstalované aplikace jsou zaměřené na sport. S Health, která dokáže pracovat sama, disponuje hned několika funkcemi:

  • Krokoměrem, který funguje celkem přesně.
  • Cvičeními, která díky GPS snímají vaše výkony, ať už se jedná o běh, cyklistiku či chůzi.
  • Funkce Srdeční tep po otočení díky optickému senzoru zaznamená vaši tepovou frekvenci, kterou následně uloží do grafu, navíc umožňuje ke každému měření přidat značku, takže si můžete označit, které měření bylo například po běhu.
  • Spánek měří to, jak moc se během spánku hýbete, což zaznamenává do grafu a vy se tak můžete kouknout, jak hluboký váš spánek v různých okamžicích byl.
  • Poslední funkcí je UV, kdy hodinky při nastavení směrem k slunci změří intenzitu UV a doporučí vám, jak se ochránit.

Kromě S Health je v Gear S předinstalována i aplikace Running od Nike+, která však funguje pouze s aplikací v mobilním telefonu. Nechybí ani aplikace aplikace budíku nebo možnost stáhnout si další aplikace jak k měření výkonů, tak spánku.

IMGP7100 (Large) IMGP7102 (Large)
IMGP7104 (Large) IMGP7122 (Large)

V hodinkách naleznete i aplikace Přehled zpráv a Počasí. Zatímco zprávy se stáhnou přes WiFi, počasí se aktualizuje kvůli poloze pouze přes telefon.

IMGP7115 (Large)
Po otevření skrze menu či dvojitým stisknutím fyzického tlačítka se můžete dostat i k hlasovému asistentu S Voice, který v angličtině zvládá základní povely, některé pak opět pouze v kombinaci s telefonem.

IMGP7111 (Large) IMGP7112 (Large) IMGP7113 (Large) IMGP7114 (Large)

Další aplikace (včetně vzorů hodin) lze do Gear S stáhnout skrze aplikace Galaxy Apps na telefonu. Výběr není největší, ale aplikace, které by se vám v hodinkách mohly hodit pro sport a zdraví, jako například rozšíření pro Sleep as Android či Endomondo zde najdete. Najdete zde i některé hry či internetový prohlížeč Opera Mini.

IMGP7117 (Large)

Média

Zapomenuto nebylo ani na média, přesněji obrázky a hudbu. Díky vestavěné paměti 4 GB si do Gear S můžete uložit jak obrázky, tak i hudbu. Hudba může být přehrávána buď skrze vestavěný reproduktor či skrze Bluetooth sluchátka. Po stažení modulu můžete v hodinkách poslouchat i hudbu skrze aplikaci Deezer. Kvalita reproduktoru není sice nejlepší, ale dočasně posloužit může. Jediné, co mi při velikosti hodinek schází je fotoaparát, kterým předchůdci Gear S disponovali

IMGP7110 (Large) IMGP7123 (Large)

Závěr

Hodinky Gear S mě již na první pohled zaujaly svým zaobleným displejem a bytelností zpracování. Po pár dnech nošení mi však na ruce začaly svojí velikostí být trochu těžké a nepříjemné, navíc se trochu hůře schovávaly pod rukáv bundy. Potěšila mě jednoduchost ovládání a množství funkcí, které jsou jak v základě, tak i díky aplikacím, na chytré hodinky více než dostačující. Jelikož jsem nedávno měnil svou SIM za micro a za Nano jsem ji znovu měnit nechtěl, nevyzkoušel jsem, jak hodinky fungují jako telefon. Při používání jsem ale dospěl k závěru, že se nejedná ani tolik o chytré hodinky, ale spíše o malý telefon obepnutý kolem ruky. Můžou skvěle posloužit těm, kteří nechtějí tahat telefon ve své kapse, ale přitom chtějí být stále ve spojení. Navíc i přes svoji velikost vypadají stále elegantně a luxusně.

IMGP7091 (Large) IMGP7092 (Large)

Co by mě však odradilo od koupě, je o něco vyšší cenovka, která se vyšplhala k deseti tisícům, ale i fakt, že telefon lze propojit pouze s několika vybranými telefony od Samsungu.

 

Za zapůjčení hodinek Samsung Gear S za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde si je můžete zakoupit.

logo_se_sloganem-300x140

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Císařovský

Student ČZU v Praze, který se zajímá o vše kolem Androidu, především o aplikace. Rád zkouší nové komunitní ROM a především se neustále zabývá grafickými úpravami svého telefonu. Jeho nejoblíbenější modelovou řadou jsou Xperie. Mezi jeho další záliby patří fotografování, hudba a divadlo.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat