Apple iPhone 6 – větší než obvykle recenze

Apple iPhone 6 – větší než obvykle [recenze]
2014-12-29T14:30:23+02:00
• 29. 12. 2014
1

Letos jsme se poprvé po dlouhé době dočkali představení dvou větších iPhonů se zcela novým designem. Hrany byly nahrazeny zaoblenými tvary a velikost prudce narostla z původních 4 palců na 4,7 palců u dnes recenzovaného modelu. Jak si Apple poradil se zvětšením tradičně malého iPhonu?

IMG_2720

Obsah balení

Krabička je už tradičně u iPhonů velmi malá a není tomu jinak ani zde. Co je ale netradiční, je její vzhled. Neobsahuje totiž žádný potisk se vzhledem telefonu, jako tomu bývalo každý rok. Místo toho nalezneme na svršku reliéf čelní strany zařízení. Na boku pak vidíme nápis iPhone, číselné označení modelu také chybí. Uvnitř se však nachází standardní obsah. Pod telefonem je umístěna sada příruček se sponkou pro otevření slotu na SIM karty, dále adaptér do zásuvky, kabel Lightning a nechybí ani sluchátka EarPods. Jejich zvukový výstup je mírně nadprůměrný.

Konstrukce

Konstrukční zpracování se dočkalo oproti předchozím generacím změn. Místo hranatých boků, na které jsme byli zvyklí od čtvrté generace, se novinka vrací k zaobleným tvarům první generace. Díky tomu iPhone 6 velmi dobře padne do ruky. Tomu zajisté pomáhá i velmi nízká tloušťka. Design přední strany si zachoval svůj klasický vzhled iPhonů, a tak se zde setkáváme na dnešní dobu s až příliš velkými rámečky kolem displeje.

IMG_2772 IMG_2776

Krycí sklo je velmi zajímavě zaoblené a hladce přechází v samotné boky. Je stále vyrobeno z obyčejného tvrzeného skla, nikoli ze safíru, jak se před uvedením předpokládalo. Nad displejem pak došlo k jedné inovaci, kterou osobně velmi oceňuji. Telefonní reproduktor již není tolik zapuštěný, a tak se v jeho otvoru nebude ukrývat nečistota. Dále došlo k prohození přední kamerky a senzoru přiblížení. To je zajímavý krok vzhledem k faktu, jak se před dvěma roky u příležitosti představení iPhonu 5 výrobce chlubil, že přední kamerku konečně přesunul doprostřed. U šestky je tak na stejné pozici jako u čtyřky.

Pod displejem se nachází známé jediné tlačítko, které se již minulý rok dočkalo o obohacení o funkci čtečky otisků prstů. V letošním modelu je TouchID, jak Apple tuto funkci nazývá, oproti loňskému o trochu rychlejší. Přesnost a spolehlivost byla vynikající již dříve a není tomu jinak ani nyní. Posun ale nastal ve stisku tlačítka, který je jistější a oproti 5sku méně cvaká.

 IMG_2735 IMG_2769

Tlačítko pro zapnutí/vypnutí se přesunulo z horní strany na pravý bok. Tento krok velmi vítám, u takto velkého telefonu by původní umístění u starších modelů již nebylo pohodlné. Na nové umístění jsem si navíc překvapivě velmi rychle zvykl a již po dvou dnech jsem ho hledal tam, kde je. Pod ním se ještě nachází slot na nanoSIM.

Na druhém boku zůstala zachována tlačítka pro ovládání hlasitosti. Nově jsou větší a jejich stisk není již tak tuhý. Bohužel je jedno z nich umístěno přímo proti tlačítku pro zapnutí, což občas při pevném stisku způsobilo zmáčknutí obou kláves najednou.

Kolébka pro aktivaci tichého režimu se zde také stále nachází, jenže její zpracování již není tak příkladné. Na námi testovaném kousku se mírně viklala. Na svršku zařízení se nenachází vůbec nic, zato spodek je o poznání bohatší. Obsahuje zleva konektor pro připojení sluchátek 3,5mm jack, mikrofon, konektor Lightning a nakonec reproduktor. Jeho zvukový výstup je kvalitou srovnatelný s předchůdcem, jen dokáže hrát hlasitěji.

IMG_2724 IMG_2784

Zadní strana iPhonu 6 vyvolala velmi rozpačité diskuze po internetu a to především kvůli nevzhledným plastovým proužkům. Ještě před představením mnoho lidí právě díky těmto znakům označovali uniklé makety za falešné. Plastové proužky vyplněné hliníkem nahradily sklo u dřívějších iPhonů. Jejich použití nebylo moc šťastné řešení, neboť na zlaté variantě nejen že vypadají velmi nevkusně, ale po pár dnech se i ušpiní. Bílá a černá verze na toto tolik netrpí, jelikož proužky jsou již z výroby šedé. Na zlaté jsou bílé a v mém případě se asi po týdnu nošení v černých kalhotách obarvily právě do šedého odstínu.

Další rozpaky zajistila vystouplá čočka fotoaparátu. Osobně moc nechápu, proč se Apple k tomuto kroku odhodlal. Každopádně bych to nepovažoval za větší mínus. Spoustu jiných telefonů má čočku či jinou část na zádech také vystouplou a nikdy se o tom nevedly takovéto diskuse. Pokud budete mít telefon položený na stole a nebudete do něj vyloženě bouchat, ani to tolik nepostřehnete. Navíc jednoduchým řešením tohoto problému je koupě obalu, který si stejně většina majitelů kupuje.

Kvalita zpracování šestky na mě již nepůsobila tak precizně, jako to u Applu bývalo dříve. Přesto se stále jedná o kombinaci hodnotných materiálů jako je hliník a sklo. Celkové rozměry činí 138,1 x 67 mm a tloušťka je příjemných 6,9 mm a do kapsy se díky tomu stále ještě dobře. Váha má pak přijatelnou hodnotu 129 gramů. Co se týče kauzy s ohýbáním, po třítýdenním testování jsem nepozoroval žádné ohnutí, chyba se evidentně opravdu týká jen většího modelu. Barevné varianty zůstaly zachovány – bílá, šedá a zlatá.

Displej

Displej iPhonu se po letech dočkal razantního zvětšení. Novinka nabízí úhlopříčku 4,7 palce s rozlišením 1334×750. Toto netradiční rozlišení bylo zvoleno pro zachování stejné jemnosti jako u předchozích modelů – 326 PPI. Díky nižšímu rozlišení, než nalezneme třeba u konkurence, nemusí Apple zařízení vybavovat tak velkou baterií a usnadní optimalizaci aplikací vývojářům.

Zobrazovací panel, který se nyní jmenuje Retina HD, slibuje oproti předchůdci lepší barvy, vyšší kontrast a ještě širší zorný úhel. Pokud si položíte šestku vedle pětky, tak si malého rozdílu všimnete. Barvy na novém modelu jsou jednoduše hezčí a vše vypadá o trochu lépe. Pochválit musím celkový jas, už na poloviční nastavení dost zářil. Displej patří mezi špičku mezi mobilními telefony. Je však škoda, že jej nelze ovládat v rukavicích a nelze ho ani probudit dvojitým klepnutím. Tyto funkce totiž konkurence běžně zvládá.

IMG_2848 IMG_2845

Pro lepší ovládání zvětšeného displeje je zde dostupná jedna nová funkce pojmenovaná Reachability. Po dvojitém poklepáním na home button se vám díky ní veškerý obsah posune dolů a vy tak můžete pohodlně kliknout na prvky umístěné příliš nahoře. Po jednom kliku se vše vrátí do výchozí pozice. První dny testování jsem tuto funkce několikrát využil, po delším čase jsem se ale na větší displej přizpůsobil a Reachability jsem již nevyužíval.

Jakožto majitel iPhonu 5s jsem byl ke zvětšení displeje iPhonu zpočátku velmi skeptický. Po třech týdnech užívání jsem si však na větší úhlopříčku zvykl a zalíbilo se mi to. Surfování na internetu, hraní her či koukání na seriály je na 4,7 palcích mnohem pohodlnější. Avšak pohodlného ovládání jednou rukou jsem se musel během této doby vzdát.

 IMG_2766

Hardware

Uvnitř iPhonu 6 tepe již druhá generace 64-bitového čipu od Applu. Apple A8, jak se procesor jmenuje, je nově vyrobený 20 nanometrovou technologií. Procesor disponuje dvěma jádry ARM v8 na frekvenci 1,4 GHz. Grafický čip, který má být o 50 procent výkonnější než předchůdce, je čtyřjádrový PowerVR GX6450. Ačkoli se může zdát, že je tato kombinace v porovnání s konkurencí, která nabízí i osmijádrové procesory, slabší, není tomu tak. Při pohledu do benchmarků je výkon velmi podobný procesorům Snapdragon 805 či Nvidia Tegra K1.

Operační paměť činí 1 GB. Tato velikost se nezměnila již od roku 2012 a telefonu, který se dočká nástupce až na konci roku 2015, by rozhodně slušela větší kapacita. Například při surfování s více otevřenými panely je musí zařízení občas znovu načítat. Přitom je vcelku nepochopitelné proč iPad Air 2 má dvojnásobnou RAM a top telefon od Applu ne.

1304555-apple-a8

Vnitřní úložiště může mít celkem tři různé kapacity – 16, 64 nebo 128 GB. Vcelku nepochopitelně Apple ponechal v nabídce 16 GB verzi a 32 GB úplně vyřadil. Bylo by mnohem lepší, kdyby ta nejnižší měla již 32 GB. Jenže takto na tom vydělá více peněz, protože těch 16 GB je opravdu málo. Ve většině případech budete bojovat o každý MB. Dostupných máte 12 GB, přičemž velikost mnoha aplikací se pohybuje okolo 100 MB. Jedna hra spolkne třeba i 2 GB. Velkým žroutem je pak také zpomalené video, kde minuta zabere kolem 350 MB. Doporučuji tedy sáhnout po 64 GB verzi.

Konektivita

Pro připojení k mobilnímu internetu je nový iPhone vybaven technologií LTE Advanced, která umožňuje teoretickou rychlost až 150 Mbps. Standardní LTE podporuje kolem 20 frekvencí včetně těch u českých operátorů. Přes LTE lze díky podpoře VoLTE také volat. K dispozici jsou však samozřejmě 3G sítě a EDGE. WiFi síť podporuje nově i 802.11ac. Poloha se určuje pomocí navigačních systémů GPS a ruský GLONASS.

Velkou novinkou je NFC čip. Jeho použití se v iPhonu předpovídalo poprvé už před představením modelu 4s. Nyní jsme se dočkali a spolu s jeho integrací byla uvedena služba Apple Pay. Ta zajišťuje jediné možné využití NFC čipu v iPhonu a to bezkontaktní platby. Bohužel zatím lze k placení použít pouze americké kreditní karty. V budoucnu se plánuje funkčnost i v Evropě.

apple-pay-servis-elektronnyih-platezhey

K propojení s počítačem slouží konektor Lightning. Ten se speciálním adaptérem lze využít k zrcadlení obrazovky na televizi. Pro bezdrátové zrcadlení je zde AirPlay, opět je ale potřeba něco speciálního od Applu – Apple TV. Podporu standardu Miracast bohužel iPhony neumí. Dále šestka disponuje akcelerometrem, gyroskopem, kompasem a senzorem přiblížení.

Pohybový koprocesor Apple M8 umí využít nově integrovaný barometr k počítání vyšlapaných pater. To je ale z mé zkušenosti poměrně nepřesné. A to především z důvodu, že není učeno, kolik má jedno patro schodů. A tak se stávalo, že iPhone ukazoval i dvojnásobek vyšlých pater než jsem skutečně vyšlapal. Po kliknutí na detail a zobrazení všech zaznamenaných dat můžete vidět i přesný čas u každého patra.

IMG_0838 IMG_0278 IMG_0279

Výdrž baterie

iPhone 6 dostal do vínku baterii o kapacitě 1810 mAh. Výrobce slibuje 50 hodin přehrávání hudby, 11 hodin přehrávání videa a 10 hodin surfování na internetu přes LTE. Ačkoli je kapacita oproti konkurenci, která mívá baterky i dvakrát větší, malá, výsledná výdrž není horší než v 5sku. Při zhasnutém displeji, pokud jsem nechal aktivované všechny funkce jako GPS, Bluetooth, LTE a aktualizaci aplikací na pozadí, která u aplikace Swarm sdílí neustále vaši polohu, je dokonce lepší. V tomto stavu je telefon mnohem úspornější než předchůdce a bez problémů se dožije večera. Při rozsvíceném displeji je však výdrž srovnatelná.

Software

Operačním systémem není nic jiného než iOS. Konkrétně je šestka dodávána s nainstalovanou osmou verzí. O budoucí aktualizace je u Applu velmi dobře postaráno, minimálně dvě další majoritní aktualizace na letošní model dorazí. Test byl prováděn na verzi 8.1 a posléze na 8.1.1. Rychlost a odezva systému je perfektní, jako to vždy u nových iPhonů bývá. To samé bohužel nelze říci o stabilitě a především o vyladěnosti. Během testování jsem narazil na několik nepříjemných chyb, přičemž nejvíce se jich týkalo prohlížeče Safari. Mnohé chyby byly s příchodem verze 8.1.1 opraveny.

   IMG_0942 IMG_0943 IMG_1474

Základní principy systému asi není třeba nějak výrazně popisovat. Na domovské obrazovce se vyskytují všechny nainstalované aplikace, které lze dále třídit do složek. Přejetím dolů od horního okraje obrazovky zobrazíte Notifikační centrum, přejetím nahoru pak Ovládací centrum.

Ačkoli se na první pohled může zdát, že rozložení prvků je napříč systémem stejné jako na 4 palcových displejích, není tomu tak všude. Internetový prohlížeč Safari či klávesnice jsou na větší displej uzpůsobeny a disponují jiným rozložením prvků v režimu na šířku. V případě Safari je zde pouze jedna horní lišta se všemi tlačítky a klávesnice obsahuje po bocích klávesy navíc. Ty mi přijdou zcela zbytečná a akorát překážejí. iOS 8 také podporuje klávesnice třetích stran. Pár jsem jich zkoušel, ale stejně jsem nakonec skončil u té výchozí.

 IMG_1398 IMG_1510

Aplikace třetích stran, které nejsou ještě optimalizovány na větší rozlišení, fungují bez problémů. Jsou v podstatě zobrazeny stejně jako na 4 palcových iPhonech jen na větší ploše. Notifikační lišta je od osmé verze rozdělena na dvě záložky, mezi kterými se lze pohybovat gesty. Na záložce dnes nalezneme datum a posléze si zde můžeme přidávat různé widgety. Ve výchozím stavu obsahuje lišta datum, počasí a kalendář. Po doinstalování aplikací, které widgety obsahují, je sem lze přidat.

Novinkou je pak možnost hned po vyskočení dané notifikace na ni reagovat. Například pokud vám přijde nová zpráva, můžete na ni hned odpovědět bez nutnosti otevírat aplikaci Zprávy. Bohužel takovouto rychlou odpověď nemůžou zatím využívat aplikace třetích stran. Nová je též aplikace Tipy. Potěší také pokročilejší sdílení dat mezi aplikacemi.

IMG_1471 IMG_1467 IMG_1048

Zespoda obrazovky se vysouvá Ovládací centrum. To obsahuje kromě přepínačů Wi-Fi, Bluetooth, režimu Nerušit, Letadla a uzamčení rotace také možnost regulovat jas a ovládat hudební přehrávač. V dolní části nalezneme 4 zástupce. První rozsvítí LED diodu a ostatní jsou jen zástupci aplikací Hodiny, Kalkulačka a Fotoaparát. Multitasking zobrazuje náhledy jednotlivých aplikací a již tradičně se vyvolává dvojstiskem home tlačítka. Telefon také umí automaticky aktualizovat aplikace na pozadí při připojení na WiFi.

Apple vám k telefonu zdarma dodává navíc kancelářský balík iWork – Pages, Numbers a Keynote a také multimediální balík iLife. Ten obsahuje editor videa iMovie, dále editor fotografií iPhoto a hudební nástroje v aplikaci GarageBand. Po nainstalování všech těchto aplikací máte rázem z 16 GB zařízení plnou polovinu. Vestavěné mapy nabízejí i hlasovou navigaci.

IMG_1247 IMG_0204 IMG_1468

Telefon obsahuje samozřejmě hlasovou asistentku Siri, ta česky stále neumí a k vyhledávání podniků v Česku také neposlouží. Na nastavení budíku či na pokec je ale fajn. Lze jí také probudit zavoláním Hey Siri. V této nové verzi jsme se ale dočkali podpory českého jazyka pro diktování. Funguje to velmi dobře a rozeznávání je téměř okamžité. Hlasové zadávání se zahajuje klepnutím na mikrofon na klávesnici.

Fotoaparát

Fotoaparát se jménem iSight stále nabízí rozlišení 8 Mpx. Jedná se dle slov výrobce o zcela nový senzor. Světelnost je však stále f/2.2 a jednotlivé pixely mají stejnou velikost 1.5µ. Novou funkcí je „focus pixels“, která slibuje rychlejší ostření a méně šumu. Pořizování HDR fotografií potom konečně probíhá najednou. Dříve se postupně pořídili tři fotografie s různým dynamickým rozsahem za sebou. Přední kamerka dokonce zvládá HDR v reálném čase a nelze jej ani vypnout. Dvoubarevné LED diody se jménem TrueTone již nejsou dvě pod sebou, nýbrž jen jedna. Z vlastní zkušenosti již nefunguje tak dobře jako u 5ska. Fotky osob jsou již více bílé, na druhou stranu fotky dokumentů nejsou tolik nažloutlé.

IMG_0421 IMG_0293 IMG_0211 IMG_0387

IMG_0246 IMG_0017 IMG_0476 největší ISO

Výsledné fotografie jsou velmi dobré. Především ostření je vskutku rychlé, pomalu se vám nepovede vyfotit nezaostřený snímek. Fotoaparát produkuje ve dne a ve tmě moc pěkné fotky. Menší problém mu dělá šero, ve kterém jsou snímky při bližším prozkoumání poměrně rozpité. Oproti předchůdci je na fotkách opravdu méně šumu. Hodnota ISO dosahuje maximálně na 2000, což není moc, ukázku tohoto nastavení můžete vidět na fotce výše – vpravo dole. Panoramata mohou mít rozlišení až 43 MPx.

Pochválit musím také vylepšené rozpoznání obličejů. Stačilo, když jsem fotil venku ulici a šla v dálce nějaká osoba. Přední kamerka se naučila pořizovat v takzvaném burst módu, tedy spoustu fotografií za sebou.

IMG_0172

Video lze nahrávat v rozlišení 1080p maximálně při 60 snímcích za sekundu. Nahrávání ve 4K chybí, stejně jako optický stabilizátor. I tak je zde dostupný digitální stabilizátor, který svou práci plní relativně dobře. Při natáčení videa zařízení velmi rychle a spolehlivě ostří. To se o předchůdci říct nedalo. Zpomalené video zvládne natáčet dokonce při 240 snímcích za sekundu, bohužel není příliš kvalitní. Nejedná se totiž o 720p, ale o upscaling z 480p.

Zhodnocení

Ačkoli z recenze může znít, že se nový iPhone příliš nepovedl, tak je to stejně stále velmi pěkný kousek hardwaru. Nepřináší sice mnoho novinek a konkurence může nabízet některé funkce navíc, ale to, co umí, umí velmi dobře. Kvalita zpracování sice již není na takové úrovni jako bývala dříve, plastové proužky na zádech jsou zklamáním, operační systém iOS již také není tak odladěný jako dřív, byť se stále jedná o spolehlivý rychlý telefon. Výdrž baterie je nadmíru dobrá, fotoaparát fotí lépe a rychleji ostří a displej je jeden z nejlepších mezi mobilními telefony. S klidem tak mohu říct, že kdo chce nový větší iPhone, tak ten ať si ho koupí. Pravděpodobně nebude zklamaný, výtky si ale najít může.

IMG_2773

Klady

  • Kvalitní fotoaparát
  • Rychlé ostření při nahrávání videa
  • Reakce systému
  • Povedený displej

Zápory

  • Systém obsahuje bugy
  • Nevzhledné proužky na zádech
  • Cena
  • Absence optické stabilizace

alza

Za zapůjčení telefonu iPhone 6 za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

O iPhonu 6 jsme se bavili také v pořadu Na Dotek, konkrétně v jeho 29. díle.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Peter Kotrčka

30. 12. 2014, 7:46

recenzia OK, ale…

ako fakt, 29.12.? iphony sa masivne nakupuju v dvoch vlnach. po uvedeni a pred vianocami. 29.12. nesplna ani jedno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat