Android získá podporu čteček otisků prstů

Android získá podporu čteček otisků prstů
2014-12-09T09:55:17+02:00
• 9. 12. 2014
3

Čtečky otisků prstů na smartphonech nejsou nic nového. Objevovaly se tu již před nějakou dobou, ale až Apple je vrátil na scénu u nových iPhonů a iPadů. Jejich řešení je elegantní, jelikož není třeba jakkoliv pohybovat prstem, aby došlo k načtení. Dokonce nezáleží na orientaci prstu. V tomto úhlu pohledu se jedná o lepší řešení, než co třeba nabízí Samsung u vybraných modelů – u nich musíte přejet prstem po senzoru, aby došlo k naskenování.

validity-i

Samotný systém Android nemá tuto funkci implementovanou, a proto musí výrobci vytvářet vlastí řešení, které začleňují do systému spolu s dalšími úpravami. Nyní se ale ukazuje, že jsme se mohli dočkat u Nexusu 6 čtečky otisků prstů společně s API v rámci Androidu 5.0. Bohužel se tak nestalo, jelikož bylo rozhodnuto, že tato funkce nebude implementována. Důkazy o zrušení nalezneme na stránkách android.googlesource.com, kde se jasně píše „remove fingerprint support“ (odebrání podpory pro čtečku otisků prstů).

Web ArsTechnica více zapátral a bylo zjištěno, že v Androidu bylo skryto API k podpoře této funkcionality. Přímo se uvádí „Hide fingerprint API until new API is ready“ (skrytí API pro čtečku otisků prstů dokud  nebude nové API připraveno). Z tohoto můžeme odvodit, že bychom se mohli dočkat někdy v budoucnu nativní podpory v rámci systému Android.

Není přesně uvedeno, proč došlo k odebrání této funkcionality. Jeden z důvodů může být i systém práce s takovým senzorem. API bylo spíše připraveno na skenování otisku při pohybu, tudíž se nemělo jednat o statický styl, jako je tomu u iOS zařízení. Zřejmě Google zapracuje na této metodě, aby byla intuitivnější.

Jestliže dojde k představení nového API, budeme moci očekávat využití v rámci systému Android nebo i v aplikacích, jako je Google Wallet. Případně se dočkáme implementace i do jiných aplikací.

Zdroj: arstechnica.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vladimír Jícha

9. 12. 2014, 20:53

Autor by si měl nastudovat, co to je API, než se bude pouštět do odvážných komentářů a úsudků. API je zkratka pro Application Programming Interface. Je to laicky řečeno sada funkcí, které může program po systému požadovat. Nemá rozhodně nic společného s tím, jak otisk prstu hardware získá. Googlu se spíš asi nelíbilo něco ohledně bezpečnosti a proto API stáhnul, aby nevystavili uživatele potencionálnímu nebezpečí.

Přemysl Vaculík

VIP 9. 12. 2014, 21:13

V API se objevují metody „FINGERPRINT_ACQUIRED_TOO_FAST“ a „FINGERPRINT_ACQUIRED_TOO_SLOW“, z čehož se dá usuzovat, že se mělo jednat o senzor, u kterého zapotřebí pohybovat prstem. Právě taková technologie se měla objevit u Nexusu 6, ale nakonec došlo k zablokování. Zřejmě se čeká na vyladění technologie a použití lepší technologie senzorů.

Vladimír Jícha

10. 12. 2014, 10:46

Nepředpokládal bych, že systémové API bude podporovat pouze jeden konkrétní typ snímače. K tomu slouží ovladače. Systémové API naopak slouží k tomu aby program mohl abstrahovat od konkrétního HW řešení. Vámi zmíněné metody mohou klidně znamenat i třeba příliš krátký/dlouhý dotyk tlačítka, ne jenom přejetí. V typu senzoru bych to opravdu neviděl…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat