DevFest Praha 2014 – technologický svátek nejen pro geeky ohlédnutí

DevFest Praha 2014 – technologický svátek nejen pro geeky [ohlédnutí]
2014-11-23T19:52:44+02:00
• 23. 11. 2014
5

V České republice kdysi existoval veletrh Invex, který byl určen zejména lidem nejen technologického zaměření. Po zrušení se v naší zemi nevyskytovala žádná podobná akce, která by uspokojila davy nadšenců do technologií. Naštěstí před několika lety se parta lidí dala dohromady v rámci skupiny GUG.cz a vytvořila první DevFest – Developer Festival. Sice se nedá zcela srovnávat s Invexem, ale do jisté míry uspokojil nejen geeky.

Geek – [gík] je spíše novodobý termín z angličtiny, označuje osobu většinou z oblasti informačních technologií, která je pro svůj obor zapálená, dokáže vyřešit i obtížné problémy v rámci oboru. Také se tímto termínem označují lidé se silným zápalem pro jakékoli téma nebo jsou zaměřeni na malou část nějakého oboru. Zdroj: Wiki

2014-11-22 12.51.21

Třetí ročník vývojářského festivalu byl na půdě ČVUT. Během jednoho dne se uskutečnilo 25 přednášek a 13 workshopů, kde předávalo své informace 37 řečníků. Na DevFest dorazilo několik set posluchačů, pro které byl připraven bohatý program. Každý návštěvník si musel velmi dobře vybrat, co ho nejvíce zajímá. Bohužel nebylo možné navštívit všechny části programu, ale naštěstí bylo vše zaznamenáno. Již nyní se připravují videa s přednáškami, o kterých vás budeme včas informovat, jakmile budou k dispozici.

Řečníci – devfest.cz/speakers

Program – devfest.cz/program

IMGP6607

DevFest není ale jen o informacích a diskuzi. Nezapomnělo se na zábavu a doprovodný program. V sekci GeekFun bylo možné vyzkoušet brýle Oculus Rift, ale v trochu jiné podobě. U nich nebyla k dispozici nějaká úchvatná hra, ale něco daleko užitečnějšího. Mohli jste prozkoumat lidské tělo, s kterým jste mohli manipulovat pomocí rukou. Tohoto bylo docíleno pomocí zařízení Leap Motion na sledování pohybu před brýlemi. Ve výsledku jste ve virtuální realitě viděli své ruce, s nimiž jste ovládali simulaci.

IMGP6608 IMGP6593 IMGP6571

K vidění byly i jiné hračky. Dokonce jste se mohli zúčastnit soutěže, která probíhala po celý den. Za plnění úkolů, jenž byly spojeny nejen s programem DevFestu, jste dostávali body. Vítězové následně získali zajímavé ceny, mezi kterými se například nacházela licence na vývojářský software JetBrains.

IMGP6637

Pokud návštěvník chtěl vyzkoušet něco komplikovanějšího, mohl navštívit část MachineRoom, kde se to hemžilo roboty, drony, 3D tiskárnami a podobnými udělátky. Zájemci si dokonce mohli vyzkoušet jednotlivé hračky, nebo si něco zkusit vytvořit. Na místě jste si dokonce mohli vyzkoušet ovládání vesmírné lodě ve stylu Star Trek. Potřebovali jste kapitána a několikačlennou posádku. Každý měl svůj terminál a musel poslouchat rozkazy. Cílem bylo zlikvidovat nepřátelské lodě. Vše bylo navíc doplněno o efekty. MachineRoom by se dal popsat jako menší ráj pro geeky.

2014-11-22 10.01.39 IMGP6625 IMGP6621

Aby toho nebylo málo, tak si organizátoři společně s Liftttago připravili pro návštěvníky překvapení. Účastníci se mohli povozit v elektrickém autě Tesla S. Byť se stále jedná jen o „auto“, sám si odnáším velmi zajímavý zážitek.

IMGP6659 IMGP6642 2014-11-22 11.03.58

DevFest není jen o přednáškách, technologiích, vývoji, hračkách, dronech nebo soutěžích. Je hlavně o příležitostech. Nejeden návštěvník získal cenné kontakty. Na místě se domlouvali i spolupráce a nové projekty. Některé se v dohledné době objeví i na našem webu a máte se na co těšit. Vývojářský festival neskončil v předem stanovenou hodinu, pokračoval na afterparty, kde probíhala diskuze do pozdních nočních hodin.

 2014-11-22 18.51.22 2014-11-22 18.07.55 IMGP6750

Pokud jste ještě nikdy nebyli na DevFestu, měli byste to napravit. Už nyní se těší na další ročník nejeden geek, vývojář a samozřejmě redaktor Dotekománie.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Přemysl Vaculík

VIP 24. 11. 2014, 15:53

Co konkrétně?

disqus_quahlWatgC

23. 11. 2014, 23:37

Je to akce pouze pro vývojáře, kde nemá běžný člověk co nikdy neviděl ani kousek kódu co pohledávat, nebo je to podobně jako ARS akce pro všechny mobilní nadšence?

Přemysl Vaculík

VIP 24. 11. 2014, 15:53

S ARS se to nedá srovnávat. Pokud vás osloví program a něco zaujme, jste vítán.

Honza Kopecký

23. 11. 2014, 20:03

Díky všem účastníkům! Vy jste ti, kdo dělá DevFest! Od vývojářů pro vývojáře!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat