Google více diktuje výrobcům používající Android

Google více diktuje výrobcům používající Android
2014-09-27T07:53:10+02:00
• 27. 9. 2014
2

Není žádným tajemstvím, že výrobci smartphonů, tabletů a jiných zařízení s Androidem musí přijmout certifikaci GMS – Google Mobile Services, aby mohli využívat služby od Googlu. Společnost z Mountain View si díky této certifikaci může také diktovat podmínky.

Z poslední doby mohu zmínit například nápis „Powered by Android“, který se zobrazuje při spuštění smartphonu. V tomto případě se jednalo spíše o marketingový tah. Ještě dřívěji byla přidána do GMS certifikace podmínka, že od Androidu 4.4 KitKat musí výrobci nechávat ikonky ve status baru v bílé barvě. Takže jsme se rozloučili se zelenou baterkou indikující stav nabití.

Powered-By-Android-HTC-One

Nyní se objevují informace prostřednictvím webu The Information, že Google přitvrzuje. Vytvořil novou dohodu pro výrobce, která se jmenuje MADA – Mobile Application Distribution Agreement. Zejména se týká služeb Google Play a aplikací.

Například je zde zahrnuta podmínka, že na smartphonu musí být v základu vyhledávání od Googlu společně s hlasovým vyhledáváním a hlasovou asistencí – Google Now. V tomto případě nejvíce utrpí asistent S Voice, který nalezneme na zařízeních od Samsungu. Google dokonce měl zařadit do podmínek i nutnost využívání základního příkazu pro hlasovou aktivaci – „Ok, Google.“.

V MADA jsou obsaženy další podmínky, které se dotýkají i vývoje aplikací, základních nástrojů nebo předinstalovaných aplikací od Googlu. V podmínkách jsou zahrnuty i body pro vývojáře softwaru u výrobců.

V podstatě vše vypadá jako čiré diktování Googlu a výrobci se prostě budou muset přizpůsobit, pokud budou chtít využívat služby od této společnosti. Avšak v rámci MADA má být i benefit pro výrobce. Za využívání Google Play a vyhledávání na jejich zařízení mají získávat podíl na zisku.

Možná tato strategie přiměje výrobce, aby v budoucnu souhlasili s dalšími změnami. Asi nejeden uživatel by si přál, aby v každém modelu byl obsažen čistý systém Android. Případně by potěšilo, pokud by zákazníci dostali možnost výběru. Příkladem může být společnost Oppo, která zvolila tuto strategii.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vojtěch Navrátil

28. 9. 2014, 20:36

Mě to jako uživateli vůbec nevadí, stejně upřednostňuju Google aplikace před ostatním. A s tím, jak je většina Google aplikací v GPlay, tak by určitě neměl být problém aplikace odinstalovat. Koneckonců výrobci mají možnost použít AOSP a na (drobný) podmínky Googlu vůbec přistoupit nemusí.

Marcel Bone Bezek

28. 9. 2014, 18:29

Mne sa táto myšlienka páči a určite sa bude páčiť aj vývojárom aplikácií.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat