Nokia Lumia 930 – elegán s dlaždicemi recenze

Nokia Lumia 930 – elegán s dlaždicemi [recenze]
2014-08-25T20:45:03+02:00
• 10. 8. 2014

Nokie dlouho vyčkávala s nástupcem původního modelu Lumia 920, a ačkoliv jsme se dočkali modelů 925 a 1020, tak to byly telefony parametrově kromě foťáku téměř identické. Až nyní ale přichází nový top model v rozumné velikosti pod označením 930, na který se dnes podrobně zaměříme v této recenzi. Dokáže novinka konkurovat ostatním modelům s Androidem či iOS?

IMG_9342

Obsah balení

Krabička, ve které přístroj dorazí, je opravdu velmi malá a tenká. To již tak trochu naznačuje velmi chabý obsah balení. Tím narážím především na absenci jakýchkoliv sluchátek v balení. Nalezneme tam totiž jen microUSB kabel pro připojení k počítači a adaptér do zásuvky. Mimo to také sadu nutných uživatelských příruček, ale to je vše. A top model výrobce by si rozhodně zasloužil bohatší obsah balení.

Konstrukce

U Nokie jsme byli dlouho zvyklí na design z jednoho kusu polykarbonátu, do kterého byl posléze vsazen displej a veškerý hardware. Tuto designovou linii načal model N9 a naposled  jsme se s ním setkali vloni u modelu 1020. Nyní s Lumií 930 přichází změna a zaoblené tvary nahrazují ostré prvky. Použití výstředních barev si ale výrobce ponechal a tento model je dostupný v oranžové, zelené, bílé a námi testované černé variantě. Ta je oproti ostatním barvám velmi decentní a elegantní.

IMG_9379 IMG_9354

Zařízení obklopuje hliníkový rám, který přerušují na horní a spodní straně dva proužky uprostřed. Ty jsou zde kvůli anténám. Záda 930 jsou potom vyplněny plastem, ten je ale pevný a nikde nic nevrže. To samé lze říci o celé konstrukci, ta se opravdu povedla. Přední panel je krytý sklíčkem Gorila Glass 3 a sklo je velmi zajímavě prohnuté po stranách. Tento designový prvek se mně osobně velmi zalíbil.

Do ruky padne telefon dobře, ačkoli trochu ostřejší hrany cítíte. Ovládání jednou rukou asi nelze od pětipalcového telefonu moc očekávat a ani tady tomu není jinak. Do kapsy padne vcelku dobře, na druhou stranu se tam rozhodně neztratí, váha činí totiž celkem vysokých 167 gramů.

IMG_9358 IMG_9365

Rozměry činí 137 mm na výšku a 71 mm na šířku, což není na tuto velikost displeje zas tak špatné. Rámečky kolem displeje nejsou úplně široké obzvláště při porovnání se staršími lumiemi, ale viděli jsme již i tenčí. Tloušťka se zastavila na hodnotě v nejširším bodě 9,8 mm. To má zajisté na svědomí i přítomnost cívky pro bezdrátové dobíjení.

Na zadní straně se nachází fotoaparát s duální LED diodou, sekundární mikrofon, logo výrobce a bohužel i reproduktor. Jeho umístění by bylo mnohem vhodnější na boku, jako to bylo u předchozích modelů řady. Takto se reproduktor při položení na stůl utlumí.

IMG_9373 IMG_9362

Pravý bok je osazen všemi hardwarovými tlačítky telefonu, ty pod displejem jsou již jen senzorové. Nalezneme zde v pořadí odshora dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, tlačítko pro odemykání a spoušť fotoaparátu. Její přítomnost se zde rozhodně neztratí. Spodní stranu okupuje uprostřed konektor microUSB a na stejném místě na svrchu se nachází konektor 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Vedle něho je situován šuplíček na nanoSIM, který nevyžaduje žádnou sponku a lze otevřít normálně nehtem. Přítomnost nanoSIM může být pro někoho mínus, naopak mě to ale potěšilo, jelikož nanoSIM používá i můj vlastní telefon a nepotřeboval jsem tedy žádný adaptér.

Displej

Jak jsem již zmínil, displej má úhlopříčku pět palců. K této úhlopříčce výrobce přidal rozlišení FullHD 1920 x 1080 a výsledná jemnost činí 441 PPI. Standard této velikosti a úhlopříčky po Androidu přichází i na smartphony s Windows Phone. Zobrazovací panel je pak založen na technologii AMOLED doplněnou o ClearBlack, která se stará o černější černou. Displej lze také ovládat v rukavicích a jeho obnovovací frekvenci činí 60 Hz. K dispozici je samozřejmě také čidlo okolního osvětlení pro automatické nastavování jasu.

IMG_9390

Displej má vynikající pozorovací úhly a výbornou čitelnost na slunci, bohužel má ale dost výrazný nádech do růžové barvy. V nastavení lze naštěstí upravit barevný profil a jednoduchým trikem tento neduh částečně zmírníte. Přesto bude v tmavém prostředí patrné zabarvení šedé barvy do růžova. AMOLED displeje jsou známé svou velmi temně černou černou barvou. Náš testovaný kousek ale trpěl chybou, kdy bylo vcelku výrazné podsvícení i na černé barvě. Tento neduh můžete vidět na obrázku níže, kde vlevo je novější revize Lumie 930, která touto chybou již netrpí a vpravo námi testovaný kus.

 72983-20140723_185344-large- (1) 2014-08-07

Hardware

Uvnitř tepe čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 (8974-AA) s jádry Krait 400, taktovaný na frekvenci 2,2 GHz. Ten doplňuje jak jinak než grafický čip Adreno 330 na frekvenci 450 MHz. Dnes máme na trhu však již představeno i výkonnější řešení v podobě nástupce Snapdragonu 805, ale Windows Phone bohatě stačí i tento. Telefon je dále osazen 2 GB pamětí  RAM a vnitřní paměť má kapacitu 32 GB. Tu dále nelze rozšířit, slot na paměťové karty microSD tu nenalezneme.

qualcomm-snapdragon-800

Datové přenosy lze uskutečnit samozřejmě přes 2G GPRS, 3G (HSDPA 42Mbps) a 4G LTE, jež v Česku poslední dobou řádně expanduje. To podporuje pásma pásma 1, 3, 7, 8, 20 a i z vlastní zkušenosti potvrzuji jeho funkčnost u T-Mobilu. WiFi se zde dočkala kromě klasické podpory standardů 802.11 a/b/g/n také 802.11ac. Ten nabízí především vyšší rychlost. Samozřejmostí je pak Bluetooth ve verzi 4.0, čip NFC pro bezkontaktní platby a FM rádio. 

Lumia 930 nabízí zajisté také GPS a GLONASS. Jejich fixaci je rychlá a v kombinaci s HERE mapy se jedná o velmi dobrou navigaci. Pod zadním krytem je umístěna cívka pro bezdrátové nabíjení, bohužel jsem toto ale nemohl otestovat, protože bezdrátovou nabíječkou nedisponuji. Z oblasti senzorů zde máme gyroskop, akcelerometr, promixity senzor, kompas a novinkou je SenzorCore, které vám počítá kroky. Jedná se o obdobu koprocesoru Apple M7, řešení od Nokie však vyžaduje neustále zapnutou GPS.

Baterie má kapacitu 2420 mAh a výrobce slibuje maximální dobu výdrže v pohotovosti 18 dní. Přehrávat hudbu zařízení vydrží 75 hodin, video 9 hodin a stejný čas i prohlížení internetu. V praxi je výdrž průměrná a nečekejte žádné zázraky. Kapacita hold není největší vzhledem k takto velkému displeji.

Software

Nokia Lumia 930 je jednou z prvních vlaštovek, které dorazily již s předinstalovanými Windows Phone ve verzi 8.1 a softwarovou úpravou Nokia Cyan. Verze 8.1 přináší do systému velmi užitečnou notifikační lištu, možnost nastavit obrázek na pozadí dlaždic a také konečně oddělenou hlasitost médií a vyzvánění.  Mimo to i zcela novou aplikaci Kalendář s povedeným týdenním přehledem. Internet Explorer povýšil na verzi 11 a je umožněno zrcadlit obrazovku třeba přes Miracast.

wp_ss_20140807_0013 wp_ss_20140807_0033 wp_ss_20140807_0012

Notifikační lišta disponuje v horní části čtyřmi zástupci. Tu lze v nastavení konfigurovat, víc jich do ní ale nedáte. Je škoda, že zde nelze mít rychlý přepínač pro vypnutí datových přenosů přes operátora. Pokud máte vypnutou WiFi, přepínač vám ji jedním kliknutím zapne. Pro vypnutí vás však přesměruje do nastavení WiFi a teprve tam ji musíte sami vypnout. Toto řešení jsem nepochopil. Celkově ale notifikační lišta funguje bez problémů a její přidání chválím.

Nokia do systému s aktualizací Lumia Cyan přidává pokročilé nastavení audia včetně ekvalizéru, nastavení jasu a barev, o čemž již řeč byla, dále také podporu Bluetooth 4.0 LE a SenzorCore. Samotný systém je tak obohacen o řadu užitečných vychytávek a nastavení čítá ještě mnohem delší seznam, než při výchozím systému.

wp_ss_20140807_0047 wp_ss_20140807_0051 wp_ss_20140807_0026

Velmi šikovnou věcí je nová funkce Inteligentní WiFi. Pokud ji necháte aktivovanou, tak se vám telefon vždy připojí na nezabezpečenou WiFi síť ve vašem okolí. Inteligentní WiFi vás dokonce dokáže i do sítě přihlásit, pokud vyžaduje klepnutí na položku Připojit se či i vyplnit základní údaje jako email a zaregistrovat vás. Celkově tuto funkci velmi oceňuji, jelikož dokáže spolehlivě šetřit váš datový limit u operátora.

Další aplikací, která částečně s tou předešlou souvisí, je Inteligentní data. Ta se starají o zobrazení podrobného rozpisu využití dat. Zároveň vás upozorní, když už se budete blížit svému datovému limitu, který při prvním spuštění nastavíte. Poslední věcí, co také zvládne, je odložení náročné úlohy na data, až budete připojeni k WiFi. Nakonec tu máme ještě Inteligentní úložiště, které chytře přesouvá data mezi SD kartou a telefonem. Slot na kartu ale Lumia 930 nemá, čili tuto věc nevyužijete.

wp_ss_20140807_0056 wp_ss_20140807_0032 wp_ss_20140807_0003

Povedenou věcí je také synchronizace nastavení s počítači a tablety s Windows 8.1. To umožňuje synchronizovat hesla k WiFi sítím, barvu motivu a pozadí, nastavení aplikací včetně uložených pozic z her a v neposlední řadě historii a oblíbené v prohlížeči Internet Explorer.

Nokie do systému přidává také pár svých aplikací. Především se jedná o mapy HERE včetně navigace HERE Drive+. Ta má celosvětovou licenci a lze předem stáhnout offline podklady. Disponuje také českým hlasem a její ovládací prvky jsou zvětšeny pro pohodlné ovládání v autě. Aplikace Nokia Beamer umožňuje zase sdílet vaši obrazovku na jakýkoliv monitor, který disponuje webovým prohlížečem. Přenos je ale velmi pomalý a použitelnost této služby není zrovna ideální.

wp_ss_20140807_0045 wp_ss_20140807_0044 wp_ss_20140722_0001

Nokia Storyteller, to je název aplikace, jež vám z vašich fotek vytvoří příběhy. Umí totiž shromažďovat pořízené fotografie na základě data a lokality pořízení. Z těch pak vytvoří pěkné video. Nokia Cinemagraph slouží potom k vytváření animovaných sekvencí prostřednictvím fotoaparátu. U vestavěného editoru fotek od Nokie, který umí přidávat filtry, upravovat barvy fotky, mě překvapila při použití funkce Zvýraznění barvy hláška „Již brzy“. To pak nechápu, proč se tam tato položka vůbec nabízí.

Co se týče aplikací třetích stran, stále to není ono. Většina aplikací na Windows Phone vypadají, jako by se nacházely v beta verzi, některá možná ani to ne. Přitom jediný Instagram na to má právo, protože má pravé označení Beta v názvu. Například aplikace od Googlu zcela chybí, Spotify nemá složku moje hudba, YouTube funguje všelijak a tak dále. Jednoduše řečeno vývojáři tento systém stále dávají do pozadí a preferují Android a iOS.

Window-Store

Ono je to tak trochu začarovaný kruh, protože kdyby měl tento systém od Microsoftu větší podíl na trhu, vývojáři by si ho více všímali. Jenže jak může být podíl větší, když v podvědomí uživatelů panuje stále nedostatek aplikací, a tak raději sáhnou po Androidu či iOS.

Fotoaparát

Lumia 930 nabízí 20 MPx fotoaparát optiky ZEISS a také technologií Pureview známé například z Lumie 1020. Velikost samotného snímače činí 1/6,35 cm a clona má hodnotu f/2,4. Díky vysokému rozlišení lze dosáhnout dvojnásobného digitálního zoomu bez větší ztráty kvality. Fotografovat lze mít v kombinaci 5MPx a 20 MPx snímek v JPG nebo 5 MPx v JPG a 20 MPx v DNG (RAW). Objektiv se dále také pyšní duálním LED bleskem a perfektní optickou stabilizací. Video lze nahrávat maximálně ve FullHD a 30 snímky za sekundu. Je škoda, že se zde nenachází ani 60 snímků za sekundu při nižších rozlišeních.

IMG_9406

K fotografování slouží buď výchozí aplikace Fotoaparát ve Windows Phone nebo lepší, výchozí aplikace Nokia Camera. To je kombinace dřívějších aplikací Nokia Pro Cam a Nokia Smart Cam. Nová Nokia Camera takto nabízí tři režimy – focení, nahrávání videa a chytrá série. Před vyfocením můžete nechat vše na automatiku, nebo si s nastavením pohrát. Štelovat lze vyvážení bílé, manuální ostření, ISO, rychlost uzávěrky a expozici. Chytrá série poté pořídí několik snímky, s nimiž pak můžete dále pracovat – rozmazat jejich pozadí, vybrat ten nejlepší snímek, vytvořit akční snímek – například jedoucí auto zde bude víckrát a další.

wp_ss_20140807_0054 wp_ss_20140807_0053

Tolik teorie a nyní praxe. Výsledné snímky ve mně zanechaly rozpačité dojmy. Někdy jsou naprosto vynikající a jinde naopak trochu pokulhávají. A to příliš nezáleží na konkrétních podmínkách, jednoduše se Lumii fotografie někdy opravdu nevydařily. Tím především kritizuji nepříjemné fialovo-růžové fleky na fotkách, které se za slunečna tu sem objeví. Možná je toto ale jen vada testovaného kousku, stejně jako v případě displeje. Když se ale fotografie vydaří, trochu si pohrajete s nastavením, skrývá se v 930 velký potenciál.

Co ale určitě není vada fotoaparátu, je ve velmi nízkých světelných podmínkách růžovějící hledáček především při natáčení. To se mnohdy dokonce projeví i do samotného videa. Tento neduh věřím, že by mohla vyřešit budoucí softwarová aktualizace. Naopak pochválit zaslouží použitý optický stabilizátor, který bych zařadil mezi jeden z nejlepších v mobilních telefonech.

WP_20140718_14_50_19_Pro WP_20140803_15_49_47_Raw WP_20140731_15_33_47_Raw WP_20140718_14_53_15_Pro

WP_20140718_14_50_01_Pro WP_20140803_16_29_33_Raw WP_20140731_15_41_54_Raw WP_20140720_17_22_28_Pro

WP_20140722_20_56_27_Raw WP_20140723_00_47_45_Raw WP_20140802_23_53_50_Raw WP_20140802_23_46_58_Raw

V noci a při nedostatku světla trochu pokulhává automatika fotoaparátu, respektive aplikace Nokia Camera. Ta se totiž snaží při velkém nedostatku světla použít až příliš vysoké ISO a zbytečně rychlou uzávěrku. To ve výsledku zapříčiní velký šum na fotce. Díky tomu dokáží v noci vzniknout pravdu ošklivé snímky, které vypadají jak z nějakého low-endu telefonu. Naštěstí toto zachraňuje manuální nastavení, se kterým dokážete vytvořit mnohem hezčí fotky (viz poslední dvě výše) a také formát RAW. Podívejte se na příklad níže, kdy se jedná o téže fotografii – první JPG v 5 MPx a druhá vyvolaná z RAW (foceno na automatiku).

WP_20140802_23_44_18_Raw WP_20140802_23_44_18_Raw__highres

Zhodnocení

Nokia tímto modelem míří vysoko a konkuruje těm nejlepším telefonům s jinými systémy. Pokud se podíváme jen na Windows Phone, tak asi lepší telefon s tímto systémem nepořídíte. Lumia 930 se sice neobešla bez porodních bolestí jako růžový nádech displeje či šmouhy na fotkách, tyto problémy ale již novější revize řeší. Někdy to bohužel nevyjde hned na poprvé a námi testovaný kus byl zralý na reklamaci. Ve své podstatě se ale jedná o povedený telefon, který zaujme svým prvotřídním designem, velmi povedeným displejem, bezdrátovým dobíjením a fotoaparát má také velký potenciál. Fanouškům systému od Microsoftu bude jistě velmi dobře sloužit, ostatním ale může vadit stále nedokonalý ekosystém a nekvalitní aplikace.

Klady

  • Inteligentní Wi-Fi
  • Optický stabilizátor
  • Prvotřídní zpracovaní a design
  • Bezdrátové dobíjení

Zápory

  • Rozpačitý fotoaparát
  • Růžový nádech displeje
  • Nepřehledné nastavení
  • Absence Glance screen a notifikační diody

alza

Za zapůjčení telefonu Nokia Lumia 930  za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat