Samsung Gear 2 – poprvé s Tizenem na zápěstí recenze

Samsung Gear 2 – poprvé s Tizenem na zápěstí [recenze]
2014-06-19T12:08:42+02:00
• 16. 6. 2014

Jihokorejské společnosti Samsung netrval příliš dlouho vývoj druhé generace chytrých hodinek Gear. Jejich pokračování dorazilo ve dvou variantách už koncem února letošního roku do Barcelony, kde se každoročně pořádá známý veletrh MWC. Přitom první verze přišla teprve v září loňského roku na veletrhu IFA v Berlíně. Chytré hodinky s navazujícím názvem Gear 2 máme tedy po necelém půl roce na trhu, a s nimi dokonce i méně vybavenější Gear 2 Neo. V dnešní nové recenzi si proklepneme Gear 2 v plné výbavě, které hýří více či méně důležitými proměnami ze všech stran.

Samsung Gear 2 (1)

Úvod

Do prodejního balení ani tentokrát výrobce nějak nezasahoval. Krabička v ekologickém pojetí má kompaktní rozměry. Po jejím otevření kromě hodinek majitele čeká obvyklá výbava v podobě nabíječky s microUSB konektorem, dokovací stanice a uživatelská příručka. Hodinky při prvním seznámení zapůsobí velice dobře. Design pokročil o další krok kupředu, přičemž samotná koncepce zůstala zachována. Kovové prvky sice stojí za vyšší hmotností, ovšem dostáváte kvalitní kus techniky propletený nejmodernějšími technologiemi na poli chytrých hodinek.

Samsung Gear 2 (3) Samsung Gear 2 (2) Samsung Gear 2 (4)

Vzhled

Čelní část na první pohled jednoznačně zaujme kovovým rámečkem vyrobeným z matně broušeného kovu, který ze všech stran obepíná displej. Ten v žádném případě nezklame, neboť na slunci při vyšším jasu je bezproblémově čitelný. Barvy jsou jasné, bez větší hrubosti. Platí samozřejmě zde pravidlo, čím větší jas, tím rapidní pokles výdrže baterie. Přední část dále zabírá jediné tlačítko se vzorem soustředných kružnic. Tlačítko po stisknutí vydává charakteristický zvuk, ale jeho reakce nejsou zcela stoprocentní. Funkčně slouží k odemykání/uzamykání nebo přechodu na úvodní obrazovku. Ke dvojitému stisku lze v nastavení přiřadit jednu z vybraných funkcí.

Samsung Gear 2 (5) Samsung Gear 2 (6) Samsung Gear 2 (7)

V horní části zaujímá své místo infraport po boku senzoru fotoaparátu podávající velice uspokojivý výkon vzhledem k chytrým hodinkám. Avšak na tajné pořizování záznamu zapomeňte. Pořízení snímku s sebou nese zvuk závěrky a nastavení bohužel neumožňuje jeho vypnutí. Zbývající část konstrukce zastupuje plast. Po bocích najdete výřezy k nacvaknutí dodávaného doku, nabíjecí piny, hlasitý reproduktor a mikrofon. Měření srdečního tepu zajišťuje senzor vyzařující zelené světlo během měření. Všechno při sobě drží čtyřmi šroubky, které byly z předchozí generace přemístěny v přední části. U pásku máte možnost nastavit až 10 velikostí, takže zde nikdo nemůže mít problém. Pouze na dámském zápěstí působí celé hodinky poněkud robustnějším dojmem. Nicméně celkově si zaslouží pochvalu. Kovová spona umožňuje zacvaknutí, což znamená, že náhodné vyvléknutí je takřka nemožné.

  Samsung Gear 2 (9) Samsung Gear 2 (11)

Hodinky na zapoceném zápěstí nejsou zrovna příjemné, stejně jako používání během spaní, kde problém dělá vyšší hmotnost. Přítomný akcelerometr ani v tomto případě nereaguje na změnu orientace displeje. Dochází k tomu pouze při nabíjení. Rovněž potěší neulpívání otisků prstů či možnost dokoupení barevných pásků a následně jednoduché nasazení. Za poslední negativní postřeh lze označit gesto automatické rozsvícení displeje, kdy stačí pohlédnout na hodinky a ty se v 80 procentech případů rozsvítí. Funkci samozřejmě vypnete v nastavení, čímž prodloužíte výdrž baterie. Každopádně probouzení displeje stiskem tlačítka ztrácíte určitou pohodlnost.

Uživatelské prostředí

Jestliže si pamatujete uživatelské prostředí z předchozí generace,  příliš velkých změn se dočkalo. Nejvýznamnější novinkou je nasazení platformy Tizen, která vystřídala doposud dodávaný systém Android. Orientace v rozhraní zůstává bezproblémová. Úvodní obrazovku můžete různorodě přizpůsobit v nastavení, přičemž základem budou vždy hodiny. Na ni navazují z obou stran aplikace. Při dlouhém stisku lze jednotlivé zástupce přesunovat či rovnou smazat. K procházení v nabídce slouží tahy vodorovně do stran a tahem shora dolů vyjdete o úroveň níže.

Samsung Gear 2 - UI (1) Samsung Gear 2 - UI (2) Samsung Gear 2 - UI (3) Samsung Gear 2 - UI (4) Samsung Gear 2 - UI (5)

Z dalších gest využijete dvojklik na úvodní obrazovce pro spuštění předem definované aplikace. Základní informace o aktuálním stavu hodinek, jako je stav baterie nebo připojení přes Bluetooth zjistíte dvojklikem dvěma prsty v jakékoli části systému. Seznam všech spuštěných aplikací vyvoláte ponecháním dvou prstů na displeji. Ty poté jde zavírat, anebo přepínat mezi nimi. Celkově musíme systém pochválit i za jeho skvělou stabilitu. Reakce jsou okamžité a bez nějakých prodlev. Využití by si zasloužilo i spodní část displeje, které trpí absencí gesta zdola nahoru.

Samsung Gear 2 - UI (6) Samsung Gear 2 - UI (7) Samsung Gear 2 - UI (8) Samsung Gear 2 - UI (9) Samsung Gear 2 - UI (10)

Veškeré notifikace ze spárovaného zařízení se shromažďují pod aplikacemi Oznámení a Protokoly. V Oznámení zjistíte, od koho máte zmeškaný hovor či přijatou SMS zprávu. Na ni můžete obratem odpovědět připravenými zprávami v Gear Manageru. Naopak v Protokolech uvidíte pouze tel. číslo, ale nikoliv například obsah SMS zprávy. Číselník dovoluje vyťukat telefonní číslo, na něhož chcete zavolat z telefonu. V případě, že číslo neznáte z paměti, tak aplikace Kontakty přijde vhod. Pod nabídkou Nastavení si přizpůsobíte vzhled hodin, nastavíte pozadí, uživatelský profil, upravíte písmo, velikost písma a zvuky včetně jejich hlasitosti.

Samsung Gear 2 - UI (11) Samsung Gear 2 - UI (12) Samsung Gear 2 - UI (13) Samsung Gear 2 - UI (14) Samsung Gear 2 - UI (15)

Funkce

Pro sportovně založené uživatele připravil výrobce čtyři základní funkce. Tam patří krokoměr, cvičení, měřič srdečního tepu a monitor spánku. Krokoměr nabízí opravdu jen to, co z názvu vychází. Kromě měření kroků můžete procházet historii s předchozími měřeními nebo nastavit určitý cíl. S každým novým dnem jsou data automaticky vynulována a hodnoty z předchozího dne jsou ve zmíněné historii. V aplikaci Cvičení toho zjistíte již mnohem více. Z činností máte na výběr běh, chůzi, jízdu na kole a pěší turistiku. Pokud se zaměříte na jednu aktivitu, tak například u jízdy na kole jde k času ještě měřit vzdálenost, spálené kalorie a samozřejmě srdeční tep. Nakonec si zaslouží zmínku měřič spánku, který monitoruje vaše pohyby při spánku a následně vyhodnocuje do přehledných grafů.

Galaxy Gear 2 (16) Galaxy Gear 2 (17) Galaxy Gear 2 (18) Galaxy Gear 2 (19) Galaxy Gear 2 (20)

U podporovaných zařízení od Samsungu stáhnete v obchodě Samsung Apps k hodinkám doprovodnou aplikaci S Health, ve které zhlédnete všechna synchronizovaná data v užitečném souhrnu. Uvítací obrazovka aplikace dává přesný přehled o aktuálně ušlých krocích, spálených a nabraných kaloriích za den. Ve spodní části vstoupíte do sekce Krokoměru, Cvičení, Srdečního tepu, kde najdete posbírané data k jednotlivým činnostem. U nich můžete nastavovat denní cíle, získávat zlaté medaile po jejich dosažení. Kliknutím do levého horního roku vyvoláte hlavní nabídku.

S Health (1) S Health (2) S Health (10) S Health (3) S Health (4)

Záložka Krokoměru shrnuje data z jednotlivých dní a při rozkliknuti protokolu potěší přehledná statistika. Mnohem více informací nabízejí protokoly v sekci Cvičení. K dispozici je dokonce podrobná mapa, žebříček nejlepších výkonů a hlavně průměrné hodnoty rychlosti, tempa či srdečního typu. Nakolik jsou čísla přesná nelze odhadovat, ale oproti jiným podobným aplikacím bych počítal s minimálními odchylkami.

S Health (5) S Health (6) S Health (7) S Health (8) S Health (9)

Baterie

Po stránce výdrže nedochází k žádnému vybočení z průměru. Nabíjení probíhá přes dokovací stanici, do které zapojíte přibalenou nabíječku s microUSB koncovkou. Druhou alternativou je nabíjení přes počítač, když chcete zároveň pracovat se soubory uvnitř. Rozměry doku nepatrně vyskočily ve srovnání oproti doku dodávanému ke Gear Fitu, takže šance jeho ztráty mírně klesla.

Jestliže chcete hodinky Gear 2 používat bez jakýchkoliv omezení na maximum, tak rovnou můžete počítat s výdrží necelé dva dny. Zlatá střední cesta vyžaduje snížení jasu na nižší hranici nebo vypnutí nadbytečných funkcí. Poté se vám hodinky odmění výdrží až tři dny.

Avšak nejideálnějším řešením může být každodenní nabíjení přes noc. To stejně většina z nás dobíjí své chytré zařízení na následující den. Nakonec ještě stojí zmínit dvě omezení přinášející nízký stav baterie. Pod pětiprocentní hranicí baterie nejdou pořizovat fotografie a při dvou procentech zobrazíte pouze úvodní obrazovku s aktuálním časem.

Samsung Gear 2 (12) Samsung Gear 2 (13) Samsung Gear 2 (14)

Aplikace

Majitelé novějších televizorů nejvíce ocení dálkový ovládač WatchON, díky němuž jdou přepínat kanály či regulovat hlasitost. Aplikace SVoice je alternativou Siri od Applu, která na základě vašeho hlasového příkazu provede zadaný úkol. S ní kupříkladu vytočíte telefonní číslo, otevřete obrázkovou galerii, vyhledáte předpověď počasí, ovšem bez internetového připojení v telefonu neprovedete nic. Dále Hlasová poznámka má limit 5 minut, což je relativně dostatečná doba na nahrání základních informací.

20140614_143036 20140614_143043 20140614_143052 20140614_143124 20140614_143140

Hudební přehrávač umožňuje přepínat skladby, ovládat hlasitost, přetáčet skladby a zobrazovat spuštěný seznam stop. Nabídka Aplikace sdružuje celou řadu aplikací, kde určitě uplatníte Počasí nebo Galerie na letmé prohlížení zachycených snímků. Funkce Najít zařízení pomáhá hledat synchronizované zařízení. Po stisknutí Start začne na druhém zařízení hrát hudba, dokud tomu nezamezíte na jednom ze zařízení.

20140614_143150 20140614_143157 20140614_143209

Závěr

Druhá generace prošla příjemným oživení. Umístění jednotlivých prvků dává mnohem větší smysl. Z přední části konečně zmizely nevzhledné šroubky, které upínaly velkou pozornost. Tu tentokrát přebírá detailně propracované tlačítko. Uvnitř nalézáme první vlaštovku se systémem Tizen, který plní funkci na výbornou. Samsung si nastolil dobrou výchozí pozici, ale je zajisté potřeba stále pracovat na maličkostech. U fotoaparátu možnost vypnout zvuk spouště, u otáčení displeje aktivně využívat akcelerometr či zvyšovat kvalitu fotografií. Kámen úrazu zůstává i nadále stejný – prodejní cena. Pokud se rozmýšlíte nad klasickými hodinkami s vyšší cenou a uvítali byste modernější technologie, tak hodinky Gear 2 mohou být správnou volbou.

Specifikace Gear 2

  • Rozměry: 36,9 x 58,4x 10,0 mm
  • Hmotnost: 68 gramů
  • Displej: 1,63palcový, Super AMOLED
  • Rozlišení: 320 x 320 pixelů
  • Procesor: dvoujádrový Exynos 3250, 1 GHz
  • Paměť RAM: 512 MB
  • Úložiště: 4 GB
  • Baterie: 300 mAh, Li-Ion
  • OS: Tizen
  • Kamera: 2 MPx, autofokus; HD video, 30 fps
  • Konektivita: Bluetooth 4.0 Low Energy, Infraport
  • Stupeň odolnosti: IP67
  • Další funkce: akcelerometr, gyroskop, snímač srdečního tepu

Poděkování Alza.cz

logo_se_sloganem-300x140

Za zapůjčení chytrých hodinek Samsung Gear 2 pro účely této recenze děkujeme internetovému obchodu Alza.cz,

kde je můžete momentálně zakoupit za prodejní cenu 7 590 Kč vč. DPH.

Ukázkové video a fotografie

Samsung Gear 2 - fotografie (1) Samsung Gear 2 - fotografie (2) Samsung Gear 2 - fotografie (3) Samsung Gear 2 - fotografie (4) Samsung Gear 2 - fotografie (5) Samsung Gear 2 - fotografie (6) Samsung Gear 2 - fotografie (7) Samsung Gear 2 - fotografie (8) Samsung Gear 2 - fotografie (9) Samsung Gear 2 - fotografie (10) Samsung Gear 2 - fotografie (11) Samsung Gear 2 - fotografie (12)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat