Rozhovor s Tomášem Hubálkem, tvůrcem Battery Clock Widget a Battery Widget Reborn

Rozhovor s Tomášem Hubálkem, tvůrcem Battery Clock Widget a Battery Widget Reborn
2014-06-22T12:35:46+02:00
• 22. 6. 2014

Tomáš Hubálek je český vývojář, který má za sebou několik velmi úspěšných aplikací, mezi které patří např. Make Your Clock.

Aplikace Battery Widget Reborn je nejvýznamnějším úspěchem tohoto vývojáře, je známá po celém světě a má několik miliónů uživatelů. Nedávno se Tomáš Hubálek dočkal ocenění v obchodě Google Play v podobě získání titulu „Přední vývojář”, což svědčí o kvalitách a přednostech aplikací, které tvoří. Pojďme se nyní podívat na Hubálkovy odpovědi na nejrůznější otázky, které se týkají chytrých zařízení a vývoje.

tomas hubalek

Kdy jste se setkal s Androidem poprvé?

S Androidem jsem se setkal někdy v roce 2010, kdy začal být Android na vzestupu a začalo se o něm mluvit i mimo úzký okruh zasvěcených.

Co vás přivedlo k vyvíjení aplikací pro Android? Proč zrovna Android, a ne iOS apod.?

Již dříve jsem vyvíjel pro různé jiné operační systémy, např. Palm, Java (J2ME), takže jsem chtěl zkusit i tohle. V této době byl poměrně populární i iOS, bohužel pro vývoj byla nutnost vlastnit Maca, což komplikovalo vstup do toho světa. Z tohoto důvodu jsem zvolil Android, kde tyhle bariéry nebyly.

Jaká zařízení používáte pro testování svých aplikací?

Pro testování svých aplikací používám mnoho zařízení. Záleží především na situaci, kdy se objeví nějaké problémy, apod. Dá se říci, že k testování využívám zařízení všech známých a rozšířených značek.

Co jste v životě naprogramoval jako první? Bylo to známé „hello world?”

Hello world to nejspíš nebylo ;-)  První programovací jazyky, co jsem se naučil, byl “Robot Karel” na IQ 151 a ten vypisování textu neměl. Takže můj první program nejspíš vypadal nějak takhle: “DOKUD NENÍ ZEĎ; UDĚLEJ KROK”.

Používáte denně více tablet, nebo mobil k vyhledávání různých informací apod.?

Rozhodně preferuju 5 palcový mobil. Je už dost velký na to, aby se s ním pohodlně pracovalo, ale zároveň dost malý, aby se dal nosit všude sebou.

Která z vašich aplikací je vaše nejoblíbenější?

Nedá se říci, že bych měl některou nejoblíbenější, nejoblíbenější je většinou ta, na které zrovna pracuji.

Jaké jsou vámi nejpoužívanější aplikace?

Většinou jsou to aplikace od Googlu např. Gmail, Google+, Google Drive a občas si zahraji i nějaké hry.

Co byste chtěl na Androidu změnit? Např. rychlejší opravy Googlu apod.

Na Androidu bych chtěl v podstatě změnit to, aby v Googlu více přemýšleli nad zpětnou kompatibilitou, tím myslím např. situaci, kdy došlo ve verzi Androidu 4.4 k omezení zápisu na ext. SD kartu, což způsobilo spousty problémů. Stejně tak, jsou v KitKatu bugy, způsobující samovolné ukončování služeb atd. Nebo jak v Androdiu 4.3 zrušili bez náhrady možnost uvést zařízení do Flight Módu.

Jaká novinka vás v poslední době od Googlu potěšila?

Líbí se mi to, jak je vidět, že se Android neustále vyvíjí, přičemž oceňuji přidávání nových API, různých funkcí apod. Velmi se těším na letošní Google I/O, jelikož to v loňském roce bylo velmi zajímavé.

Dá se dle vašeho názoru uživit jako freelancer vývojem pro Android?

Ano, určitě, sám jsem toho důkazem ;-)

Co byste poradil do začátku vývojáři, který chce začít vyvíjet pro smartphony?

Jako první by se měl člověk naučit programovat v nějakém programovacím jazyce (ideálně Java, pokud chce programovat pro Android). Poté je třeba získat znalosti ohledně mobilních API.  Nicméně toto ještě pořád nestačí, protože dneska se ukazuje, že  nejzásadnější věc, která rozhoduje o úspěchu aplikace  je UX (neboli uživatelská zkušenost). Vývojář se musí naučit odhadnout, zdali je aplikace praktická a dobře použitelná.

Stalo se vám, že jste našel svou aplikaci na nějakém warez foru? Jaký na to máte názor, měl by google na warezu více zapracovat?

S warezem zkušenosti bohužel mám, stačí nahlédnout do statistik, kde vidím, že mou aplikaci používají v Číně, i přesto, že se zde aplikace nemohou prodávat. Jakákoliv ochrana aplikace je problematická, díky otevřenosti Androidu a tomu, že v podstatě každá aplikace je otevřená kniha, kdo chce, může si v ní číst.

Pokud se chce vývojář alespoň trochu chránit před warezem, musí na to myslet už při koncipování takové aplikace. Je třeba vhodné, aby aplikace obsahovala např. nějakou užitečnou část na serveru. Tuhle serverovou část je pak snazší ohlídat.

Chcete něco vzkázat uživatelům svých aplikací?

Všem uživatelům svých aplikací bych chtěl poděkovat za to, že mé aplikace používají. Taktéž jsem rád za zpětnou odezvu, kterou mi uživatelé zasílají, pomáhá mi aplikace vylepšovat.
Děkuji za váš čas, přeji mnoho dalších úspěchů.

 

logo-app Battery Widget Reborn (BETA) Tomas Hubalek Zdarma ANDROID logo-app Battery Widget Reborn Tomas Hubalek 2,00 US$ ANDROID logo-app Make Your Clock Widget Tomas Hubalek Zdarma ANDROID logo-app App Name Developer NEZNÁMÁ ANDROID logo-app Make Your Clock Widget Pro Tomas Hubalek 2,00 US$ ANDROID logo-app Digital World Clock Widget Tomas Hubalek Zdarma ANDROID logo-app World Clock Widget Pro Tomas Hubalek 2,00 US$ ANDROID logo-app Gauge Battery Widget 2014 Tomas Hubalek Zdarma ANDROID logo-app Gauge Battery Widget Pro Tomas Hubalek 0,88 US$ ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Guhl

Student Vysoké školy IT. Fanoušek operačních systémů Android, iOS a všech mobilních zařízení celkově. Testuje pro čtenáře desítky aplikací týdně, které doporučuje ve svém seriálu Dotekománie doporučuje. Často lidem zdarma opravuje telefony a rád šíří informace o skvělých fintách pro Android. Na svém G+ profilu často zvěřejňuje tipy a vychytávky včetně slevových kódů a slev obchodů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat