HTC One (M8) – král designu a zpracování recenze

HTC One (M8) – král designu a zpracování [recenze]
2014-06-05T11:00:22+02:00
• 5. 6. 2014
2

Recenze Samsungu Galaxy S5 je za námi a nyní přichází řada na dalšího soupeře, který se popere o titul TOP smartphone pro letošní rok. Společnost HTC i přes prodejní neúspěchy dle mého úsudku představila v minulém roce designově velmi povedený smartphone. Ten ovšem nesklidil velký úspěch a já si dovolím usoudit, že je to především slabým marketingem této tchajvanské společnosti. Nicméně HTC ještě neřeklo své poslední slovo, a proto zde máme dalšího nástupce s názvem HTC One (M8). Jak obstojí tento kousek v mé recenzi, se dozvíte už níže ve článku.

SAMSUNG CSC

 

HTC One (M8) mi k recenzi dorazil ve stejném balení. v jakém byl loňský model. Jedná se o bílou plochou krabičku se zakulacenými rohy. Ihned po otevření se dostávám k samotnému přístroji, který je v plastové kapsičce. Pod vrchním víkem se mi nabízí pohled na kompletní výbavu. Nalezneme zde klasický microUSB kabel, sloužící pro připojení k počítači či na koncovku nabíječky, koncovku nabíječky, dále pak špuntová sluchátka z dílny HTC, která disponují dobrou reprodukční kvalitou, a náhradní špunty.

Natočeno Samsungem NX300

Nechybí nám samozřejmě i všemožné brožurky od HTC. Na závěr jsem si záměrně nechal velmi příjemné překvapení, kterým je bonus, v podobě pouzdra vyrobeného z měkčeného plastu. Za tento doplněk obrovský + pro HTC! To je, co se balení týče, vše.

DESIGN

Design HTC One (M8) prodělal od minulého modelu několik změn. Zaprvé jsou to bezesporu použité materiály, to v praxi znamená, že poměrně měkký hliník, vystřídal 80procentní broušený kov. Zadruhé je to celkový vzhled. Ostré hrany vyměnily tentokrát hrany zaoblené, což se ve výsledku podepíše na lepší ergonomii při držení v ruce. Celkově na mě design One (M8) působí daleko lépe a honosněji než u předchozí verze. Bezesporu i bytelnost přístroje je na vyšší úrovni.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Změna proběhla i na čelní straně. U loňského modelu byl displej na čelní straně lemován černým plastem, což kazilo celkový luxusní dojem. U letošního modelu už je celá čelní strana pokryta od kraji ke kraji ochranným sklíčkem Gorilla Glass 3. Za design uděluji obrovský + a bez debat si dovolím tvrdit, že se jedná o zdaleka nejlepší design tohoto roku. Dovolte mi poznamenat, že jako majitel Iphonu 5s, musím usoudit, že jak použité materiály, tak zpracování a celkový dojem je u HTC daleko lepší, a to už je co říci.

KONSTRUKCE

HTC One (M8) je typu unibody, což znamená, že do útrob přístroje se nedostanete a baterii si samozřejmě tím pádem taktéž nevyměníte. Konstrukce je ale extrémně bytelná a nemáte šanci ani při násilném stlačení či ohnutí slyšet jediný zvuk. Rozměry přístroje jsou: 146,4 x 70,6 mm.

Šírka smartphonu je posléze 9.4mm, ale v praxi díky zaobleným zádům není tato hodnota nijak závratná. S váhou přístroje je to už bohužel horší, ta totiž činí 160 g. Musím říci, že vysoká váha je opravdu znát a pro někoho může být nepřípustná. Bohužel tato skutečnost je daní za použití luxusních materiálů. Na levém boku se nachází shora slot na nanoSIM kartu.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Na pravém boku nalezneme shora obrovské překvapení, kterým je přítomnost slotu na paměťové microSD karty, pomocí kterých si můžete interní paměť, závislosti na pořízeném typu buď 16, nebo 32 GB, rozšířit až o neuvěřitelných 128 GB, stejně jako je tomu u konkurenta Galaxy S5. Za tento doplněk + pro HTC, které vždy u svých top modelů na slot zapomínalo. Pod slotem už vidíme klasickou kolébku hlasitosti. Na vrchní hraně vpravo, se nám ukrývá tlačítko, sloužící pro vypnutí/zapnutí displeje, či smartphonu samotného.

Nemusím snad ani podotýkat, že na tlačítko nemáte šanci při úchopu jednou rukou dosáhnout. Naštěstí tento neduh, vyřešilo HTC softwarově, ale o tom za chvíli. V tlačítku se posléze skrývá infračervený port, pro ovládání vaší TV či audio-systému apod. Na spodní hraně zprava vidíme klasický 3.5mm jack konektor, sloužící pro připojení sluchátek. Vedle něj je pak zdířka pro připojení microUSB kabelu. Zadní strana obsahuje seshora uprostřed čočku ultrapixelového fotoaparátu.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Pod ní se nachází plastový pásek s dírkou mikrofonu a pod ním už druhá čočka, opět ultrapixelového fotoaparátu. Duální nemáme zde pouze fotoaparát, ale taktéž LED diodový blesk, který se nachází vlevo od druhé čočky. Pod těmito prvky, uprostřed, vidíme už posléze pouze logo HTC.

Na čelní straně začnu nahoře zprava, kde se nachází čočka předního fotoaparátu, disponující rozlišením 5 MPx, což je víc, než jsme zvyklí. a proto + pro HTC. Vedle ní se posléze nachází dvojice čidel, aneb senzor snímání okolního světla pro automatické nastavování jasu a senzor přiblížení, pro vypínání displeje během hovoru. Vedle těchto senzorů se uprostřed táhne jeden ze stereoreproduktor, pyšnící se standardem ,,BoomSound‘‘.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

V jedné z dírek reproduktoru je klasicky pro HTC dvojbarevná informační LED dioda, která nás upozorňuje na zmeškané události či notifikace. Dioda je špatně viditelná a při mírném náklonu ji velmi lehce přehlídnete. Pod těmito prvky se nachází 5palcový displej, disponující FullHD rozlišením.

Pod displejem si můžeme všimnout další odlišnosti od loňského modelu, kterou je absence podsvícených dotykových kláves. Nově se totiž tyto klávesy nachází na samotném displeji. Mě osobně tato změna vyhovovala více, ale opět bude zřejmě záležet na koncovém uživateli. Pod displejem tudíž zůstalo pouze stříbrné logo HTC a pod ním druhý ze zmiňovaných stereoreproduktorů. Stereoreproduktory bych na závěr velmi rád vyzdvihl, protože jejich kvalita je opravdu perfektní a ve své oblasti nemají žádnou konkurenci.

HARDWARE

HTC One (M8), stejně jako Galaxy S5, nedostalo maximální možný výkon. Proč tomu tak je, nechápu. Zde u HTC se posléze dostalo na o chloupek slabší procesor než u konkurenta S5. Uvnitř přístroje se tedy nachází 4jádrový procesor firmy Qualcomm, konkrétně Snapdragon 801, s taktem o 200 MHz nižším než u S5, tudíž 2,3 GHz. Tato sestava je doplněna o paměť RAM ve velikosti 2GB a grafiku Adreno 330. V benchmark testu Antutu se výsledné skóre zastavilo na hodnotě 33 612 a ve výsledné tabulce se tak One (M8) umístilo hned za phabletem Sony Xperia Z ultra.

Screenshot_2014-05-10-09-49-22 Screenshot_2014-05-10-09-49-29 Screenshot_2014-05-10-09-49-37 Screenshot_2014-05-10-09-49-40

V praxi nepocítíte sebemenší zpomalení či jakýkoliv náznak, byť mírného záseku. To samé platí i při hraní nejnáročnějších her. Stejně jako u Galaxy S5 je zde výkonu nadmíru, nicméně ten pocit, že nemáte zkrátka to nejlepší na trhu, některé z vás možná bude dráždit, zvláště pak, když cenovka je nejvyšší na trhu. Uvnitř smartphonu dále pak nalezneme všemožné technologie, jako např.: Wi-Fi, Bluetooth, GPS čip, NFC, LTE modul, Gyroskop, atp.

DISPLEJ

Top smartphone letošního roku od HTC dostal do výbavy 5palcový panel typu Super LCD3, disponující rozlišením FullHD, tudíž 1080 x 1920 pixelů. Takto nastavené hodnoty nám posléze zobrazí obraz o jemnosti 441PPI. Barvy displeje jsou velmi věrné a kvalitní. Nejsou sice až tak pestré jako u Galaxy S5, ale rozdíl mezi těmito dvěma displeji není nijak extrémní.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Pozorovací úhly jsou perfektní a nemám k nim jedinou výtku. Bohužel viditelnost na slunci je špatná a já bych uvítal více jasu, nebo alespoň menší lesk čelního skla. Pokud porovnám displej One (M8) a Galaxy S5 na slunci, jejich čitelnost je totožná, o čemž se můžete přesvědčit i v naší videorecenzi. Suma sumárum ale displej chválím a musím říci, že patří ke špičce dostupné na trhu.

SOFTWARE

Top model od tchajvanského výrobce byl opatřen nejnovějším systémem android ve verzi 4.4.2 KitKat, který je jak už to u HTC bývá zvykem, obohacen o grafickou nadstavbu HTC Sense ve verzi 6.0. Systém od předchozí verze doznal pouze mírné změny, nijak extrémní zde rozdíly nejsou. Pojďme se podívat systému na kloub. Zamykací obrazovka se skládá z tapety, ukazatele času, data a počasí  z vámi libovolně volitelných zástupců, kteří slouží pro rychlý přechod do aplikací.

Screenshot_2014-04-15-11-17-35 Screenshot_2014-04-15-11-17-42 Screenshot_2014-04-15-11-19-01

Po odemčení se dostáváme na klasickou android pohotovostní obrazovku, která je tvořena editovatelnými kartami, na které si libovolně můžete přidávat widgety, ikony aplikací, atp. Kartami nelze cyklicky listovat, stejně jako u Samsungu Galaxy S5, jelikož při nalistování nejzápadnější karty dochází k přechodu do tzv.

Screenshot_2014-04-15-11-19-20 Screenshot_2014-04-15-11-20-01 Screenshot_2014-04-15-11-19-48

HTC Blinkfeed, což je výpis feedů z vámi zvolených zpráv a okruhu témat. Podotknout musím, že HTC Blinkfeed lze nově úplně vypnout a taktéž zmíním pozitivní fakt, kterým je, že ve zdrojích přibývá stále více českých kanálů, nově i včetně naší Dotekománie.

Screenshot_2014-04-15-11-20-08 Screenshot_2014-04-15-11-20-44 Screenshot_2014-04-15-11-20-38

Menu je tvořeno standardně seznamem zástupců všech nainstalovaných aplikací, kterými lze listovat shora dolů, lze je taktéž libovolně seřazovat dle vámi zvolených kritérií. Zde prostředí Sense doznalo změnu, pro mě osobně pozitivní a tou je, že původně v menu nahoře byla lišta s ukazateli času a data a nyní již tam není, což vás konečně nepříjemně neotravuje. Nahoře v menu se nám posléze ještě nabízí rychlý přechod do obchodu play a možnost vyhledávání. Notifikační lištu vyvoláte, jak už je nám všem zřejmě dobře známo, tažením vrchní rolety směrem dolů.

Screenshot_2014-04-15-11-21-45 Screenshot_2014-04-15-11-21-32 Screenshot_2014-04-15-11-22-01

Zde se nachází ukazatel času a data a pod ním už samotný výpis notifikací. Nahoře se posléze ještě vedle zmiňovaných ukazatelů nachází přepínač do ovládacího centra, do kterého se lze dostat i stažením rolety 2 prsty a v něm se nachází vámi libovolně editovatelní zástupci různých funkcí, kteří slouží jako rychlé přepínače, bez nutnosti přechodu do menu. Systém v neposlední řadě nabízí třeba i plnohodnotnou video příručku, což velmi oceňuji, a dále pak různé funkce jako například možnost zvýšení citlivosti displeje, aktivace různých gest, pomocí kterých lze třeba přístroj probudit a následně odemknout, atp.

Screenshot_2014-05-10-09-48-14 Screenshot_2014-05-10-09-52-23 Screenshot_2014-05-10-09-53-30 Screenshot_2014-05-10-09-55-09

Celkově si dovolím říci, že na rozdíl od Samsungu Galaxy S5 toho nadstavba Sense nabízí daleko méně, nicméně musím říci, že je prostředí velmi použitelné a intuitivní, nikde se nic neseká a vše je přehledné. Tento výčet završuje fakt, že Sesne 6.0 je již i graficky velmi dobře sladěn a zapadá dobře do dnešních minimalistických trendů. Za systém uděluji malé +.

FOTOAPARÁT

Ach ten fotoaparát. V této oblasti si minulý rok HTC se svou revoluční technologií ultrapixel významně narazilo a bohužel je tomu tak i letos, a to dokonce dvojnásob. Na zadní straně se totiž nachází dvě čočky s technologií ultrapixel, odpovídající 4Mpx na jednu čočku. Vedle těchto čoček posléze nalezneme dvojbarevný LED blesk, který napomáhá přisvětlování za špatných světelných podmínek. 2 různé barvy, mají posléze napomoci reálnějšímu vzhledu lidské pokožky. Primární čočka dokáže taktéž zaznamenávat videa ve FullHD kvalitě a poradí si i s oblíbenou slow motion technologií.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Co mě potěšilo, je alespoň rozlišení čelní čočky, která disponuje nadstandardním rozlišením 5mpx a poradí si i s HDR snímky. Kvalita výsledných fotografií ze zadního fotoaparátu pro mnohé z vás bude zklamáním. Jak jsem uvedl již ve videu, kvalitativně bych fotografie z One (M8) přirovnal k snímačům vlajkových lodí předminulého roku, což je opravdu na pováženou. Detaily splývají s okolím a celkové barevné podání je na průměrné úrovni. Prostředí fotoaparátu prošlo kompletním redesignem, který se mně osobně líbí, nicméně chvíli vám bude trvat, než naleznete některé položky a možnosti nastavení.

Screenshot_2014-05-10-09-48-50 Screenshot_2014-04-15-11-18-45

Screenshot_2014-05-10-09-52-54 Screenshot_2014-05-10-09-53-01

Co se týče nastavení, nabízí se vám široká škála možností a pevně věřím, že nejeden náročnější uživatel bude plně spokojen. Co musím pochválit, je možnost softwarových úprav po vyfocení. Nabízí se nám zde opravdu bohatá nabídka různých filtrů, efektů, atp. Jedním ze způsobů využití dvou čoček fotoaparátu je možnost po vyfocení vytvoření tzv. 3D fotografie.

Ta vypadá dobře, nicméně reálné využití je k ničemu, protože tyto fotografie si prohlédnete pouze na smartphonu. Dalším + je obdoba selective focusu od Samsungu, která dokáže po vyfocení zaostřit na vámi zvolený předmět a zbytek fotografie rozmazat. Suma sumárum mám z fotoaparátu od HTC spíše negativní pocit a zasílám apel na použití standartního snímače.

Ukázkové fotografie:

IMAG0023  IMAG0047 IMAG0050 IMAG0060

IMAG0040 IMAG0016 IMAG0010

BATERIE

HTC One (M8) v sobě ukrývá baterii o kapacitě 2600 mAh, což je méně než u Samsungu Galaxy S5, ale nijak markantní rozdíl jsem absolutně nevnímal. V praxi jsem se dostal na +- 1 den, myslím si, že žádný zázrak očekávat nemůžeme. Zařízení jsem používal se svým klasickým nastavením, rovnajícím se jasu nastaveném na 75 %, vyřízením 30 SMS, 10 minut hovorů, poslechem hudby cca 1 hodinu, surfováním na internetu, nonstop zapnutou synchronizací a pár videemi na youtube puštěnými přes Wi-Fi.

Screenshot_2014-05-10-09-51-20 Screenshot_2014-05-10-09-51-28 Screenshot_2014-05-10-09-51-39

Na závěr musím říct, že One (M8) obsahuje stejně jako Samsung obdobu UltraPower saving mode, což znamená, že lze zapnutím speciálního úsporného režimu, prodloužit výdrž baterie až o několik desítek hodin. I když nevím, kdo koho kopíroval, jsem velmi rád, že se tyto doplňky objevují v letošních smartphonech. Každý určitě znáte situaci, kdy potřebujete ještě z přístroje dostat maximum a procenta jsou nízko. + pro HTC.

ZÁVĚR

HTC One (M8) se opět povedl, až na pár ALE. Nicméně stále se jedná v mnoha ohledech o nepřekonatelnou špičku na trhu. Za cenovku taktéž okolo 18 tisíc se vám dostane smartphonu s velmi kvalitním zvukem, výborným displejem, bezkonkurenčním zpracováním a bezesporu i designem a bohatě postačujícím výkonem. Co vás ale na druhou stranu nakrkne, je velmi slabý fotoaparát, zvláště pak v této cenové kategorii, a poměrně vysoká váha, která třeba v letních měsících už bude na obtíž.

Zamrzí taktéž třeba absence voděodolnosti. Určitě se ptáte na srovnání 2 top modelů velkých výrobců a já musím říci, že boj HTC versus Samsung je letos velmi vyvážený. Samsung vítězí na poli fotoaparátu a všemožných vymožeností a doplňků, na druhou stranu HTC jej poráží se svým zvukem a perfektním designem. Těžko říci který smartphone je lepší, to zkuste rozhodnout vy v komentářích pod recenzí.

alza

Za zapůjčení HTC One (M8) pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

Michal Mike Blažek

6. 7. 2014, 18:58

Jako ja M8 mam a myslim ze foto je uplne v pohode. Co se tyka nocnich foto bez blesku tak foti mnohem svetleji nez konkurence. A HTC ma jednu perfektni vlastnost o ktere se skoro nikde nepise a to ze jako jeden z mala neli jako jdiny umi pobrat estremne hlasity zvuk pri toceni videa. Hodi se tedy na koncerty atd!! V tomhle nema konkurenci!

Daniel Svoboda

8. 6. 2014, 12:50

Takže aktuální fotoaparát je v porovnání třeba s S3, nebo NOTE2 kvalitativně stejný? Mám NOTE2 a lepší fotky na momentky nepotřebuji. Na druhou stranu loupající se chrom a po roce a půl vrzající a popraskaný obal mi u telefonu za 16K hejbá žlučí… Díky za info.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat