Evolveo XtraTV stick – televize pro váš Android recenze

Evolveo XtraTV stick – televize pro váš Android [recenze]
2014-06-08T09:20:54+02:00
• 8. 6. 2014
4

Dnes se tak trochu netradičně podíváme v recenzi na jedno velmi zajímavé příslušenství k telefonu. Jedná se o DVB-T tuner od společnosti EVOLVEO. Konkrétně si posvítíme na model XtraTV stick, který se na našem trhu začal prodávat teprve nedávno. Jak je to tedy s příjmem signálu v praxi? To si povíme v této recenzi.

Obsah balení

TV tuner vám dorazí v zapečetěném plastovém obalu. Ačkoli se to příliš nezdá, dovnitř se vešla i malá anténka. Mimo samotný tuner s miniaturní anténou totiž dostanete také větší anténu s delším kabelem. Tu jednoduše vyměníte a jelikož má na spodku přijímače magnet, lze ji jednoduše umístit třeba na nějakou kovovou tyč. Obsah balení doplňuje sada příruček. Evolveo XtraTV Stick - součást balení

Konstrukce

Samotný TV-tuner bez antény je opravdu maličký. Celkové rozměry činí kolem 1,5 cm na šířku, 1 cm na výšku a tloušťka je 0,5 cm. K příjmu signálu je potřeba mít ještě připojenou anténu. Pokud má váš telefon umístěn microUSB konektor na boku, může to být v tomto případě docela praktické. díky tomu ho totiž pohodlně vezmete do ruky na šířku a nebude vám na jedné straně koukat tuner.

IMG_3928 IMG_3933

Evolveo Xtra TV stick je vyroben z plastu, což ale u takovéhoto zařízení opravdu nevadí. Menším mínusem může být při aktivním používání relativní zahřívání modulu. TV tuner zvládá přijímat pouze kanály standardní kvality 576i, a ačkoli HD programy naladíte, již je nepřehrajete. Vzhledem k velikosti displejů telefonů ale základní kvalita vysílaného DVB-T signálu postačuje. Na tabletech byste možná již HD kanály ocenili, nicméně máte smůlu.

Hardwarové požadavky

Zde si před případnou koupí důkladně ověřte, zda tyto požadavky váš telefon splňuje. Tuner jsem totiž testoval například na LG L90 či Huawei Ascend G6, kde bohužel nefungoval kvůli absenci funkce USB host. To je asi nejdůležitější vlastnost, kterou zdaleka nemá každý telefon. Dvoujádrový procesor s podporou NEON má dnes již téměř každé nové zařízení, to samé lze říci i o kapacitě RAM a Android 4.0 a vyšším. Musím také zmínit, že příjem televize poměrně vybíjí baterii telefonu. Zhruba tak hodina sledování mi odečetla kolem 40 procent na zařízení s 2330 mAh baterkou.

  • dvoujádrový procesor s podporou NEON nebo Tegra 3 a lepší
  • 1 GB RAM
  • podpora USB host mode (OTG)
  • Android 4.0.3 nebo vyšší
  • podpora přehrávání videí ve formátu MPEG-4/H.264

 

Čekám na signál…

Nyní se zaměříme na samotný příjem signálu. Nejprve se zaměřím na miniaturní anténku, se kterou se bez problémů můžete pohybovat. Přes ni lze bez sebemenšího problému chytat téměř všechny dostupné kanály i v interiérech. Tedy zde hodně záleží na konkrétním místě, já testy prováděl především v Praze (kde je pokrytí velmi dobré) a ve většině budovách poblíž nějakému oknu. Většinu času jsem se na televizi bez problémů podíval a zřídkakdy obraz pixeloval. Venku potom nebyl problém s příjmem. Někde na vesnici ale může být situace zcela jiná.

Screenshot_2014-06-04-13-34-59 Screenshot_2014-06-04-13-45-11

Větší anténa potom signál ještě vylepší a lze s ní naladit více programů. Příjem je také spolehlivější. V Praze jsem celkem naladil něco málo přes 30 programů, z čehož jich pár bylo HD a pár testovacích kanálů. Celkem fungovalo bez problémů asi tak 20 programů, což je velmi pěkné číslo.

Problém nastává, pokud se pohybujete. Zde už je jedno, zda máte připojenou jakoukoliv dodávanou anténu, stejně se vám bude obraz sekat a bude prakticky nekoukatelný. Takže na sledování televize při jízdě třeba tramvají můžete zapomenout. Jak to vypadá, můžete pozorovat na obrázku výše vpravo.

Funkce

K telefonu je dodávaná aplikace PadTV. Tu lze stáhnout buď na Google Play, nebo přímo od výrobce. Tato aplikace se sama spustí po připojení TV tuneru. Její kvality však nejsou úplně ideální. Někomu může jistě vadit i absence češtiny – nachází se zde pouze anglický jazyk. PadTV má tak trochu design převzatý z platformy iOS. Samotná odezva ale není špatná. Na úvodní obrazovce jsou umístěny tři položky – Live TV, neboli živé vysílání televize, dále Recordings, neboli vaše nahrávky, a nakonec nastavení.

 Screenshot_2014-06-04-13-23-50 Screenshot_2014-06-04-13-22-51

První kolonka vysílání televize vás poté přesměruje na seznam kanálů. Ty musíte nejprve naladit v nastavení, nečekaně pod možností scan channels. To chvilku zabere. Po naladění již uvidíte všechny dostupné programy. Vždy se vám zobrazí seznam, kde vidíte, co právě dávají a co budou dávat. Jenže bohužel jeden následující pořad, více zobrazit nelze a jakýkoliv pokročilejší TV program tak chybí.

Po spuštění nějakého programu se nám zobrazí další ovládací prvky. Přepínání mezi programy probíhá buď gestem tažením do stran, nebo šipkami nahoře v liště. Po klepnutí na název kanálu se zobrazí jejich celý seznam. Horní lištu doplňuje tlačítko nastavení, kde přepínáte jazyky, hlasitosti a nastavení poměru stran. Jednou z nejlepších vlastností je potom možnost televizi kdykoliv pozastavit. To lze díky funkci Timeshift, která neustále nahrává to, na co koukáte. Máte také možnost přetáčet o pár minut zpět v živém vysílání.

Screenshot_2014-06-04-13-50-54 Screenshot_2014-06-04-13-34-30 Screenshot_2014-06-04-13-51-35 Screenshot_2014-06-04-13-51-07

Pořady lze ale i nahrávat. To provedete stisknutím červeného kolečka. Po ukončení nahrávání si lze své nahrávky kdykoliv pustit v druhé položce v menu. V nastavení si ještě můžete kanály také přeorganizovat. Jak jsem již zmínil, aplikace není úplně dokonalá, což přímo umocňuje překlep, kde je místo Device napsáno Deivce.

logo-app PadTV Deng Zdarma ANDROID

Zhodnocení

Evolveo XtraTV stick není vůbec špatné rozšíření k telefonu. Samotný modul se vcelku povedl, příjem signálu je dobrý, ikdyž hodně záleží na konkrétním místě. Je ale srovnatelný s běžnými set-top-boxy v domácnosti. Menším mínusem může být nemožnost koukat na televizi při jízdě, což ale bude způsobeno spíše samotnou technologií digitální televize DVB-T. Nejvíc ovšem kazí dojem dodávaná aplikace. Ta by mohla být o mnoho lepší, i přesto svůj účel celkem plní. Tento tuner bych tak doporučil pro fajnšmekry televizních kanálů pro ty, kteří se chtějí koukat na televize kdekoliv. Samotná cena potom není úplně špatná, pohybuje se kolem 850 korun.

Klady:

  • televize v kapse
  • možnost nahrávat pořady
  • timeshift
  • cena

Zápory:

  • při jízdě nepoužitelné
  • nepříliš povedená aplikace

Za zapůjčení TV tuneru Evolveo XtraTV stick pro účely této recenze děkujeme společnosti Evolveo, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Miroslav Penzeš

16. 9. 2018, 16:13

Dobry deň, cital som vasu recenziu na Evolveo XtraTV stick, ev15131, tento dvb t tuner mi zo starsim tabletom huawei Medi pad T8.0 funguje ale na novom telefone xiaomi miA1, ktorý podporuje funkciu otg nie, pouzivam redukciu usb-C na micro usb s podporou funkcie otg. Viete mi nejako poradit. Ďakujem

Rroman Hhruza

2. 9. 2016, 21:13

Dobry den akoupil jsem vase zrizeni Evolveo Xtra TV a zkousel to rozjet na tabletu Asus zen pad 300 cnl, ale vubec mi to nefunguje nenacte to zadne stanice a to ani radio ani tv. Poradite mi nejake reseni. Dekuji. Zkouseno v Brne-stred a Znojmo. Nikde nic.

Zdravím a podporuje tablet OTG/usb host? Povedlo se vám k tabletu připojit klávesnici nebo myš? Já uvažuji o koupi tohoto tabletu, ale nikde jsem nenašel jestli má OTG :-(

Základní -. Nejde připojit nabíječka. Myslím že díky absenci nabíjecího konektoru je to uplně k ničemu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat