Samsung Galaxy Tab PRO 8.4 RECENZE

Samsung Galaxy Tab PRO 8.4 [RECENZE]
2014-05-11T13:48:39+02:00
• 6. 5. 2014

Dnešní recenze zaujme především uživatele, kteří si potrpí na skvělou výbavu a špičkový displej. Recenze bude o novém tabletu společnosti Samsung, která na trh uvedla dva bratříčky – Galaxy Note PRO 12.2 a Galaxy Tab PRO  8.4. V této recenzi se podíváme na variantu tabletu Galaxy Tab PRO 8.4, která dorazila do obchodů před nedávnem. GalaxyTabPRO8-4

Obsah balení

Krabice, ve které je tablet umístěn, imituje papírem dřevo. Této imitace se od společnosti Samsung dočkáváme neustále, tato skutečnost nepatří k žádným novinkám. Uvnitř balení nalezneme standardně, jsou to tedy tyto části:

  • Nabíječka
  • USB Kabel 2.0
  • Uživatelská příručka
  • Samotný přístroj

Bohužel jsem v balení nenalezl sluchátka.

Design a Konstrukce

Galaxy Tab PRO 8.4 je ideální svou velikostí přímo do dlaně, jeho přesné rozměry jsou 219 x 129 x 7,2 mm. Samsung velmi chválím za tloušťku, která patří k nejmenším a tablet se díky tomu mnohem lépe drží. Váha zařízení se zastavila na 336 g. Váhu hodnotím velmi kladně, jelikož se tablet během používání nikdy „nepronesl” a držet jej delší dobu mi nedělalo vůbec žádný problém. Již při prvním pohledu na tablet ve vás bude provedení působit dojmem velmi dobrého a kvalitního zpracování a byl to dojem správný. Při uchycení do rukou z přístroje cítíte kvalitní zpracování. Kladně hodnotím to, že tablet nikde nijak nevrže.

PC_20140504_123731  PC_20140504_124001

Přední strana displeje je chráněna sklem, které po dotyku uživatele působí levným dojmem. Okraje přístroje jsou plastové, přičemž imitují kov. Kolem celého displeje je okraj mírně vystouplý, což je naprosto nevyhovující při úchopu jednou rukou. Tento vyvýšený okraj velmi znepříjemňuje ovládání, jelikož máte pod palcem vždy hranu, která vás tlačí.

 20140504_124229 20140504_124219

Na pravé straně nalezneme infraport, který lze využít za pomocí aplikace z obchodu Play jako ovladač k vaší televizi. Na pravé straně se dále nachází tlačítko pro vypnutí/zapnutí a tlačítko pro snížení/zvýšení hlasitosti. Na levě straně tabletu je pouze vstup pro microSD kartu, pomocí které můžete navýšit velikost úložiště, žádné další prvky na této straně se nenacházejí. Na zadní straně je umístěn fotoaparát, který disponuje 8MPx s rozlišením 3 264 x 2 448 a schopností natáčet video v rozlišení FullHD, Samsung chválím za přisvětlovací LED diodu. Na přední straně je umístěn druhý 2MPx fotoaparát.

Pod displejem jsou umístěna tři tlačítka, přičemž jedno je hardwarové a dvě senzorové. Spodní strana je osazena dvěma stereo reproduktory, ty jsou umístěny tak, že si člověk během držení tabletu zakryje pouze jeden z nich, což je lepší, než při umístění na zadní straně. Displej tohoto přístroje je asi nejkvalitnější částí, jaká se v tabletu nachází. Super Clear LCD displej má překrásné syté barvy a je radost na něj pohledět. Rozlišení je velmi vysoké, konkrétní hodnoty jsou:

Rozlišení: 2 560 x 1 600 pixelů

Hodnota PPI: 359

20140504_124129

PC_20140504_124103_hdr

20140504_124205

Na přímém slunci je displej dobře viditelný, pokud máte nastaven jas na maximum, i přesto jsem se občas setkal s tím, že jsem měl problém některé barvy na slunci rozeznávat. Odlesky slunce jsou poněkud větší, což čitelnost značně znehodnocuje. Používání tabletu ve tmavších místnostech nebo v noci je příjemné. Na jasu Samsung zapracoval a při nastavení na maximum vám tablet nepříjemně svítí do oči i během dne v místnosti.

Velkým záporem tabletu je naprosto nefunkční automatické vyvažování jasu, přístroj samotný se s nastavením jasu podle aktuálního umístěný není schopen nijak poprat a většinou je nastaven jas špatně. Tato skutečnost zapříčinila to, že jsem většinu doby zařízení používal s vypnutým automatickým nastavením jasu. Vyvažování jasu se dá vyladit pomocí aplikací z obchodu Play (např. Lux Autobrightnes).

Prostředí, funkce a software

Systém běží na androidu 4.4.2 KitKat. Samsung do svých zařízení vkládá TouchWiz, který je většinou uživatelů zatracován, a není se čemu divit. TouchWiz označuji nejotřesnějším prvkem celého tabletu. TouchWiz je v přístroji rychlý jen po vybalení, následně po několika dnech používání se uživatel zhrozí, jak může být zařízení s takto skvělým hardwarem tak pomalé.

V tabletu nalezneme spousty bloatware (nevyžádané aplikace), které zařízení ještě více zpomaluje a znepříjemňuje jeho používání. Mnohdy se vám bude stávat, že zařízení budete chtít odemknout a budete si muset několik sekund počkat, než se přístroj probere. Pokud by Samsung zapracoval více na optimalizaci než na tom, aby vymýšlel další zbytečné aplikace, věřím, že by byl TouchWiz dobrý a rychlý.

 Screenshot_2014-05-04-18-10-06 Screenshot_2014-05-04-18-10-14

Domovská obrazovka je složena z různých widgetů a dvou speciálních ploch, které si můžete přizpůsobit dle sebe, např. si můžete nastavit rozložení zpráv, kalendáře a počasí. Bohužel se velkých úprav dočkala i notifikační lišta, která se od čistého Androidu liší tím, že je zde pouze jedna (u čistého Androidu jsou dvě-vlevo a vpravo). V tabletu jsou nainstalovány aplikace od vydavatelství Ringier, přičemž při koupi získáte roční předplatné bulvárního deníku Blesk, časopisu Reflex a deníku Sport. Dále zařízení obsahuje balíček kancelářských nástrojů pro prohlížení dokumentů ve formátech Word, Excel, PDF a dalších. Dvojitým stiskem hardwarového tlačítka se automaticky otevře hlasová asistentka S-Voice.

Osobně jsem tuto funkci nikdy nevyužil. V lepším případě tlačítko podržíte a znovu se automaticky otevře Google Now. Nutno podotknout, že pokud nejste na TouchWiz zvyklí, budete během několika prvních dnů používání neustále něco hledat, otevírat příručku a radit se s ostatními, bohužel to Samsung se svými úpravami systému příliš přehání, přičemž výsledkem je pomalý a nepřehledný systém. Start systému je poměrně svižný a uživatel nečeká na zapnutí déle než 30 s. Screenshot_2014-05-04-13-39-07

Samsung do systému samozřejmě opět vložil obchod s aplikacemi, který patří přímo Samsungu – Samsung Apps. Tento obchod výrobce obsahuje již spoustu aplikací a her, přičemž pro využívání předplatného některého z deníků je nutné ho mít nainstalován. Primárně však doporučuji využívat originální obchod s aplikacemi od společnosti Google, jelikož pokud byste nějaké aplikace zakoupili v Samsung Apps a poté změnili značku v přístroje, o všechny placené aplikace přijdete kvůli tomu, že Samsung Apps je dostupný pouze pro zařízení od Samsungu a jeho instalace na jiné značky nejsou povoleny.

Navíc vás během prvního zapnutí přístroje bude obtěžovat velké množství aktualizací nejrůznějších aplikací od Samsungu a také aktualizace systému. Záporně hodnotím otřesný software pro Windows – Kies, jeho nainstalování je ovšem nutné pro správné fungování přístroje s počítačem. Kies mi zpomalil start počítače o desítku sekund, přičemž jsem během používání tabletu tento software neměl potřebu využít ani jednou. Kladně hodnotím postranní panel, který můžete využít pro rychlé zapínání vámi zvolených aplikací. Panel se zobrazí při přejetí od pravého okraje do středu displeje.

Procesor a paměť

Dostáváme se k nejdůležitější části a srdci tabletu. Čtyřjádrový procesor, kterým je Tab PRO osazen, je vyroben společností Qualcomm a jedná se přesně o model Qualcomm MSM8974. Tento procesor běží na frekvenci 2.3 GHz a velikost paměti RAM se vyšplhala na 2GB (LPDDR3). K testování jsem dostal přístroj ve verzi 16 GB, přičemž pro uživatele zbylo zhruba 11,5 GB volného místa. Nelze zapomenout na skutečnost, že 2GB RAM paměť je neustále velmi zaplněna a uživateli na aplikace a hry z této paměti zbyde pouhých 400 MB. Při běžném používání se mi několikrát stalo, že tablet úplně zamrzl a restartoval se, naštěstí se to nestalo při provádění důležitých operací.

Screenshot_2014-04-16-13-25-42

Screenshot_2014-04-16-13-28-48 Screenshot_2014-04-16-13-32-41

Fotoaparát a kamera

Rozlišení fotoaparátu je 8MPx a fotky z něj jsou velmi hezké. Doslova jsem byl překvapen po pořízení mnoha fotografií a následném prohlížení na velkém monitoru. Fotky jsou ostré a pěkně vyvážené, to samé platí o přední 2MPx kamerce, která také nefotí vůbec špatně. Občas se mi u snímků s oranžovou stávalo, že se z oranžové stala lehce narůžovělá apod.

Tato část se Samsungu povedla a velmi fotoaparát chválím. Rychlost pořízení snímku je dobrá a není problém zachytit snímek ostře během pohybu. Video, které dokáže Galaxy Tab PRO natáčet. je v maximálním FullHD rozlišení 1920 x 1080 p. Kvalita videa je dobrá, ovšem často se mi stávalo, že tablet dlouze zaostřoval a chvíle, kterou jsem chtěl natočit, byla nenávratně pryč.

20140504_124137 20140504_182947

Ukázka fotografií z tabletu:

20140420_081003 20140421_112010

20140421_112101 20140421_112640

                                                                 HDR                                                           Bez HDR

 20140424_104703_Richtone(HDR) 20140424_104620

Multimédia

Tento tablet mohu doporučit i uživatelům, kteří jej chtějí využívat naplno, tím myslím neustálé hraní her, sledování filmů apod. Přehrávání filmů ve FullHD nedělalo žádný problém a vše bylo plynulé. Zvuk, který vychází s reproduktorů je na maximální hlasitost velmi hlasitý a rozhodně si poradí i s hlučným prostředím jako je škola během přestávky. Bohužel se při přehrávání bezztrátového formátu flac na maximum ozýval praskot.

HRY

Vyzkoušel jsem spoustu her, které byly různě náročné. Grand Theft Auto San Andreas, patří na špičku náročnosti, na tabletu se však nijak nesekal do doby, než jsem nastavil detaily na maximum. Náhle poté bylo vidět, jak Samsungu slábne dech a přestává stíhat, to se projevilo citelným zpomalením hry a delším načítáním, po nastavení nižších detailů se tablet vzpamatoval a hra jela zase plynule. Dead Trigger byl další zkušební hrou, zde jsem se však nesetkal s žádným pokulháním a hra byla plynulá bez jakýchkoliv záseků.

Baterie

Výdrž tabletu řadím k běžným, při normálním používání se dostanete na 12 hodin používání bez přestávky. Samsung do tabletu vložil baterii o kapacitě 4 800 mAh, myslím, že zde se mohla společnost trochu více snažit a použít baterii s větší kapacitou, nemálo uživatelů by tuto možnost uvítalo. Délka nabíjení trvá okolo 4-5 hodin.

Shrnutí

Tablet Samsung Galaxy Tab PRO 8.4 je osazen skvělým hardwarem, bohužel tuto vlastnost kazí prostředí TouchWiz od Samsungu, který je pomalý. Celkový dojem, který ve vás tablet zanechá, je perfektní kvalita zpracování, skvělý displej, dobrá výdrž baterie a bohužel kámen úrazu TouchWiz, který tento dobrý dojem kazí. Pokud máte v oblibě značku Samsung, tablet lze doporučit, pokud ovšem nejste skalními fanoušky této společnosti, tak se rozhodně vyplatí porozhlédnout se i jinde, kvůli ceně, která patří k vyšším.

Klady:

  • Kvalitně zpracované tělo
  • Podpora rozšíření paměti pomocí MicroSD karet
  • Dobrá výdrž
  • Kvalitní displej

Zápory:

  • Občasné úplné zamrznutí a následný restart
  • Po čase otřesně pomalý TouchWiz
  • Hrany, které tlačí do rukou
  • U 16GB varianty zbyde uživateli pouze 11, 5 GB volného místa

 

Za zapůjčení Samsung Galaxy Tab PRO 8.4 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

logo_se_sloganem-300x140

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Guhl

Student Vysoké školy IT. Fanoušek operačních systémů Android, iOS a všech mobilních zařízení celkově. Testuje pro čtenáře desítky aplikací týdně, které doporučuje ve svém seriálu Dotekománie doporučuje. Často lidem zdarma opravuje telefony a rád šíří informace o skvělých fintách pro Android. Na svém G+ profilu často zvěřejňuje tipy a vychytávky včetně slevových kódů a slev obchodů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat