Intel vykazuje ztrátu u výroby čipů pro tablety a telefony

Intel vykazuje ztrátu u výroby čipů pro tablety a telefony
2014-04-22T09:50:47+02:00
• 22. 4. 2014

Intel je na poli procesorů do stolních počítačů a notebooků jedničkou na trhu. To ovšem rozhodně neplatí u jeho mobilní divize, kde společnost výrazně ztrácí nad svými konkurenty.

intel-logo

Na trhu s mobilními procesory máme několik velkých hráčů. Qualcomm, MediaTek, NVidia a další se snaží pomáhat k výrobě stále výkonnějších mobilních zařízení. Větší společnosti jako Apple nebo Samsung dokonce sází na tvorbu vlastních čipů. A tak nikoho nepřekvapí, že v tomto odvětví má Intel větší problémy než u běžných počítačů.

V roce 2012 divize zabývající se mobilními procesory vykázala ztrátu 1,78 miliardy dolarů. V roce 2013 se ztráta vyšplhala dokonce na 3,15 miliardy dolarů. A rok 2014 se prozatím nezdá být lepší. Ke konci prvního čtvrtletí tohoto roku vykázala skupina ztrátu 929 milionů dolarů, přičemž příjmy činily pouhých 156 milionů dolarů.

wpid-intel.jpg

Nabízí se otázka, zda se společnosti vyplácí v tomto odvětví figurovat. Intel věří, že ano, protože spoléhají na vlastní plán ziskovosti. Za předpokladu, že půjde vše podle předpokladů, první čipy Intel s integrovanou 4G LTE konektivitou budou vydány koncem roku 2015, nebo na začátku roku 2016. Většina moderních čipů však již přichází s integrovaným mobilním připojením. Intel se zaměřuje především na trh s tablety, které jsou častěji prodávány pouze s připojením k Wi-Fi.

intel_smartphone_reference_design_angle

Společnost se prozatím musí zaměřit na ostatní služby, které jsou úzce spojeny s internetem. V této oblasti se jim povedlo dosáhnout tržby půl miliardy za rok. V prvním čtvrtletí 2014 pak došlo k celkovému zisku 1,9 miliardy dolarů.

Zdroj: intomobile.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat