Fitbit Flex – váš chytrý krokoměr recenze

Fitbit Flex – váš chytrý krokoměr [recenze]
2014-04-14T08:13:27+02:00
• 14. 4. 2014
1

Poslední dobou se doslova roztrhl pytel s chytrými náramky a chytrými hodinkami. My se dnes podíváme na jeden z první zmíněné kategorie. Tím je model Flex od společnosti Fitbit. Ta v tomto oboru již disponuje bohatými zkušenostmi, jelikož byla založena roku 2007 a její první produkt přišel o rok později. Novinka Flex byla představena už vloni, k nám do České republiky se ale dostává až nyní. A co všechno takovýto náramek na ruku umí?

IMG_0137

Obsah balení

Ve vysoké průhledné krabičce vás hned zaujme jeden náramek na podstavci. V balení nalezneme ale celkem dva gumové náramky různých velikostí pásku. To proto, že samotný senzor pro měření, který je zde jen jeden, lze z gumového náramku vyndat. V krabičce dále máme nano přijímač pro synchronizaci Fitbitu s vaším počítačem a nabíječku. Obě tyto věci disponují klasickým USB 2.0 konektorem. Obsah balení doplňuje již jen krátká uživatelská příručka s přesměrováním na webové stránky.

 IMG_0143 IMG_0142

Konstrukce

Jak jsem již načal v předchozím odstavci, Fitbit se skládá z dvou částí. Tou první je samotný čip snímající váš pohyb. Ten se potom vloží do části druhé, kterou je gumový náramek. Čip uvnitř je vyroben z plastu a obsahuje maličký displej. Ten zobrazuje pouze maximálně pět teček. Každá jedna tečka potom udává ušlých 2000 kroků. Všechny rozsvícené tečky tak indikují ušlých 10 tisíc kroků, což je doporučené denní množství. Tento cíl lze ale v nastavení změnit.

Na spodní straně čipu se nachází konektory pro nabíjení. To probíhá jeho vložením do nabíjecího adaptéru. Druhá část Fitbitu je tvořena z matného gumového materiálu. Na čelní straně nalezneme menší lesklý proužek, kde se právě ukazují tečky z čipu. Pro účely recenze jsme dostali decentní černou variantu, Flex se prodává ale i v šedé a růžové. Náramky v balení jsou dva – jeden na menší ruku o obvodu 140 – 176 mm a druhý větší 161 – 209 mm. Oba jsou stejně široké, a to 1,4 cm.

IMG_0141 IMG_2960

Pouze u jednoho náramku najdete šedý „knoflík“, který lze jednoduše přendat na druhý a slouží k uchycení náramku na ruku. Při jeho připínání na ruku si však trochu přiškrtíte žíly, naštěstí poté náramek nemusíte do vybití baterie vůbec sundavat. Fitbit Flex je velmi lehký a tak mnohdy ani nevíte, že ho máte na ruce. Díky voděodolnosti se s ním můžete také sprchovat či chodit plavat.

Co to umí?

Fitbit Flex je určen primárně pro sledování vašich kroků. Dokáže určit také vaše spálené kalorie, ušlou vzdálenost a aktivní minuty. Aby to dělal co nejlépe, je vybaven řadou senzorů snímající pohyb. Sledování kroků je díky umístění právě na ruce velmi přesné. Pokud jsem kroky počítal a sledoval v aplikaci na telefonu. jak přibývají, napočítal jsem vždy stejně jako Fitbit. Menším záporem může být ale poměrně snadné oklamání, kdy stačí s náramkem hýbat podobně jako při chůzi a hned budete mít pár kroků navíc. Toho mnohdy dosáhnete i omylem.

Ovládání probíhá vždy poklepáním na náramek. Dvojitým poklepáním zobrazíte aktuální progres svých ušlých kroků. To se vám zobrazí v podobě pěti teček na displeji. Jinak je displej neaktivní. Po dosažení všech pěti teček, tedy dosažení vašeho cíle, začne displej blikat a zařízení vibrovat. To mi první dny testování působilo celkem šok, když najednou z ničeho nic něco vibrovalo na ruce, časem jsem si ale zvykl.

IMG_2956 IMG_2959

Vytrvalejším klepáním poté aktivujete režim spánku. Úspěšnou aktivaci poznáte zobrazením dvou teček po okrajích. Poté již Fitbit sleduje váš spánek. Po probuzení musíte ještě deaktivovat režim spánku stejně jako při zapnutí. Po synchronizace si za odměnu můžete prohlédnout graf vašeho spaní. To můžete vidět na obrázku níže. Jako příklad jsem vybral sobotu, kdy jsem naspal 10 hodin a 4 minuty. V posteli jsem ale strávil celkem 10 hodin a 38 minut. Bledě modré tečky totiž znamenají neklidný spánek, který se do výsledného času nepočítá. Růžová by pak znamenala úplné probuzení.

Nejvíce mě na Fitbitu Flex potěšilo buzení vibracemi. V mobilní aplikaci si nastavíte, kdy chcete vzbudit či jen upozornit, a náramek vám v nastavenou dobu začne vibrovat. Při buzení to má spoustu výhod. Vzbuzení je příjemné, nebude vám za ušima řvát hlasitý budík. Zároveň tak ani nevzbudíte nikoho jiného než sebe. Takovýto budík je také velmi spolehlivý, vibrace totiž nepřeslechnete.

IMG_0154

Jako další funkce nabízí náramek také ukládat vaši váhu a seznam toho, co jste snědli a vypili. To musíte ale do aplikace zadávat ručně, Fitbit to logicky nějak nedokáže zjistit. Zadávání těchto údajů do aplikace bude po čase velmi otravné, protože třeba u pokrmů musíte zadat jeho kalorie a další parametry. Ty ale mnohdy ani nevíte. Je zde sice k dispozici určitá databáze pokrmů, tam však nalezneme jen americké potraviny. Zato zadávání váhy a vody není tak obtížné. I tak to ale zabere nějaký čas.

Jelikož vlastním iPhone 5s s integrovaným čipem M7, který se stará také o počítání kroků, porovnal jsem údaje z obou zařízení. Fitbit Flex mi vždy naměřil zhruba o 500 kroků víc. To může být způsobeno tím, že s iPhonem v ruce člověk nechodí po domě či menších přesunech. Fitbit lze ale teoreticky nahradit i jakýmkoliv telefonem s GPS, kdy tedy nebude počítání tak přesné. Na monitorování spánku již také existují aplikace, ty ovšem také nebudou tolik přesné.

IMG_0166

Výdrž baterie

Velmi důležitou vlastností těchto nositelných zařízení, jako jsou právě chytré náramky a hodinky, je výdrž baterie. Ta je u Fitbitu Flex naštěstí nadmíru dobrá. Tedy v porovnání s konkurencí, zajisté by to mohlo být lepší. Náramek jsem za celou dobu třítýdenního testování nabíjel pouze třikrát. Výrobce sice udává výdrž 5 dní, já se ale běžně dostával na celý týden. Náramek jsem po dobu testování nijak nešetřil, každý den jsem se snažil nachodit doporučených 10 tisíc kroků, v průměru jsem skončil na 6 tisíc kroků denně. Mimo to mě také každý den náramek budil vibracemi.

Indikaci stavu baterie zjistíte z mobilní aplikace nebo prostředí na webových stránkách. Tam také při nízké baterii dostanete upozornění o nutnosti dobít Flex. Nabíjení potom probíhá přes speciální adaptér, do kterého vložíte samotný čip. Tento adaptér disponuje na druhé straně klasickým USB konektorem. Při vložení do počítače trvá plné nabití zhruba hodinu.

Aplikace v telefonu

Pro zobrazení všech informací, které náramek získává, slouží mobilní aplikace. Ta v současnosti existuje pro operační systém iOS, Android a Windows Phone. My jsme testovali tu pro první jmenovaný systém, věřím, že na Androidu a Windows Phone bude aplikace velmi podobná. Pro párování slouží NFC a posléze synchronizaci obstarává Bluetooth 4.0.

Ačkoli „modrým zubem“ této verze disponuje celá řada zařízení, jeho podpora neznamená nutně podporu synchronizace Fitbitu. Na iOS je situace jasná, náramek podporuje iPhone 4s a novější. Na Androidu je ale vyžadován Android 4.3 a novější. A ani to neznamená jistou kompatibilitu, většinou spolupracují pouze dražší modely výrobců, kompletní seznam naleznete zde.

IMG_3070 IMG_3071 IMG_3072

Po velmi dobře zpracovaném úvodní procesu párování Fitbitu Flex s vaším mobilním telefonem je dobré ještě projít nastavení. Aplikace se vás s vytvořením nového účtu zeptá na váš věk, výšku, váhu a pohlaví. Poté již uvidíte hlavní nástěnku s údaji získaní náramkem. Aplikace je členěná ještě do dalších dvou sekcí, a to přátelé a váš účet. První jmenovanou jsem bohužel nijak neotestoval, jelikož nikdo z mých přátel Fitbit nemá. Pokud ale nějaké takové najdete, budete s nimi moci porovnat své výsledky a posílat si mezi sebou zprávy.

 IMG_0151 IMG_3068 IMG_3069

Na poslední záložce účet nalezneme nastavení účtu a námi synchronizovaná zařízení. Pod položkou Goals – Cíle si můžeme nastavit, kolik chceme denně ujít kroků, jakou vzdálenost a další parametry. Silent Alarms neboli tichý budík nastavuje buzení vibracemi, o tom jsem již v předchozích odstavcích psal. No a nakonec se zde nachází také standardní nastavení, jako časová zóna či jednotky.

 IMG_3065 IMG_3067 IMG_0160

Aplikace dále nabízí přehledné grafy vaší aktivity, a to roztříděné i podle hodin. Můžete tak lehce zjistit, v kolik hodin jste byli nejaktivnější a ušli nejvíce kroků. O spánku tu byla řeč již dříve. Výsledky lze potom zobrazit na týdenním, měsíčním a ročním přehledu. Za danou dobu se také dozvíte průměrnou hodnotu.

 IMG_0157 IMG_0155 IMG_0152

IMG_0162 IMG_0153

logo-app Fitbit Developer Zdarma iOS

Webové rozhraní

Pokud nedisponujete kompatibilním telefonem, lze synchronizovat Fitbit s vaším počítačem. Po připojení nano přijímače do USB portu je potřeba nainstalovat ovladače. Ačkoli k párování slouží speciální program, ten pouze nahraje údaje z náramku na web. Jejich prohlížení probíhá na stránkách fitbit.com. Zdejší rozhraní nabízí ve své podstatě stejné informace jako mobilní aplikace. Prostředí je zde členěno do dlaždic, které lze libovolně uspořádat.

Fitbit Flex lze také propojit s dalšími službami jako například Endomondo či RunKeeper. Tyto služby potom přebírají parametry a využívají je třeba při běhání.

fitibt

Zhodnocení

Na závěr si však neodpustím poznámku, k čemu mi je dobré vědět, kolik jsem ušel kroků a kolik jsem naspal? Pro sportovce to určitě smysl má, Fitbit umí dobře předávat a spolupracovat například s Endomondem, ale jinak je spíše pro zajímavost. Ano, můžu díku tomu také analyzovat svůj spánek, to ale moc jeho kvalitu či délku nezmění. Velmi se mi ale líbí vibrace, které vás dokáží příjemně a potichu vzbudit. V současnosti se Fitbit Flex prodává za cenu kolem 2500 korun, což jistě není úplně levná záležitost. Tento náramek bych tak doporučil především sportovcům a i těm, kteří chtějí zhubnout.

036

Klady

  • přesně měření kroků
  • voděodolnost
  • výdrž baterie
  • měření spánku
  • povedený design

Zápory

  • cena
  • měří jen kroky a spánek, což může zastat i mobilní telefon
alza

 Za zapůjčení Fitbitu Flex pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 2 499 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Michal Navratil

19. 4. 2014, 19:10

zajimava recenze, ja jsem poridil naramek vidonn x5 za cca 750,- ktery dela to same a jeste k tomu ma hodiny v sobe.. :-)
jen ta aplikace neni uplne nejlepe odladena :-(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat