ZTE Grand S Flex – vytříbený design není vše recenze

ZTE Grand S Flex – vytříbený design není vše [recenze]
2014-03-26T11:00:51+02:00
• 26. 3. 2014
2

Po delší době jsem si znovu mohl sáhnout na systém Android, který se mi po asi třech týdnech používání Windows Phone 8 velmi znechutil. O to, abych se zase „zamiloval“ do této platformy, mě musí přesvědčit vytříbený elegán s hardwarovými prvky ze střední třídy. Jestli se to povede tomuto slabšímu bráškovi vlajkové lodi ZTE Grand S, se dozvíte ve článku níže.

OBSAH BALENÍ

Vše je velmi elegantní. Celé balení je pouze v bílé barvě, na telefonu je umístěno pár nápisů firmy a jména zařízení. Po otevření krabičky uvidíte nádherný telefon, ke kterému se dostaneme později. Pod ním najdeme úžasně rozmístěné věci, jako sluchátka, USB kabel pro připojení k počítači či koncovky nabíječky, samotnou koncovku nabíječky a malý plíšek pro vystrčení šuplíku na microSIM kartu. Také samozřejmě čekejte pár papírů, jako jsou návody či záruční list.

DSC_0533

Kabel s USB koncovkou je kratší, než jsme zvyklí. Je to celkem dobrý kompromis, mezi krátkým kabelem pro připojení k počítači a dlouhou nabíječkou. Ovšem musím uznat, že kdyby se kabel protáhl o zhruba 20 centimetrů, vůbec by to nevadilo a jen by to přineslo pohodlí s prací na mobilu, když se nabíjí.

DSC_0528

Sluchátka mají úžasný plochý kabel, který se nemotá. Dokonce najdete v balení i jinak rozměrově velké náhradní špunty. Bohužel zvuk sluchátek není nejlepší a musím uznat, že sluchátka bych s telefonem rozhodně nepoužíval.

KONSTRUKCE A DESIGN

A teď zpět k samotnému zařízení. Sami musíte asi uznat, že se jedná o skvělý design produktu. Bohužel jeho použitelnost je menší a na telefon si budete muset opravdu zvyknout. Parametry telefonu jsou 143 × 70,9 × 8,5 mm s váhou 130 gramů. Pokud jste zvyklejší na oblejší tvary, zde čekejte spíše hranatější hrany, které při silnějším držením telefonu dokonce řežou do rukou.

DSC_0543

Telefon však natolik ohromí, že i na tento pocit si zvyknete. Na přední části zařízení disponuje černá, mírně vystouplá plocha, na které najdeme velký 5″ displej, pod kterým se nachází tři senzorová a podsvícená tlačítka. Tato tlačítka jsou bohužel málo citlivá, a tak se musí trochu lépe zmáčknout.

DSC_0546

Nad displejem se nachází videokamera, různé senzory, například pro měření okolního světla, sluchátko a také LED dioda, která značí všechny zmeškané notifikace a také malé procento nabití. Vedle těchto věcí najdeme stříbrný a nenápadný nápis firmy. Na vrchní straně „Grandu“ najdeme 3,5mm jack na sluchátka a sekundární mikrofon pro zmenšení šumu.

DSC_0549

DSC_0548

Na levé straně mobilu najdeme velkou stříbrnou kolíbku hlasitosti a také microUSB konektor. Na opačné straně je velmi špatně posazené uzamykací/vypínací tlačítko, které je velmi vysoko, než by mělo být. Pod tímto tlačítkem je šuplík na microSIM kartu, který se vytahuje pomocí výše zmíněného plíšku. Na spodní straně nalezneme pouze hlavní mikrofon.

DSC_0551

Poslední strana, kterou jsme si zatím nepopsali, je zadní část telefonu. Zde najdete další vystouplou plochu, jako tomu je na přední straně. V ní se nachází čočka fotoaparátu, LED dioda, která slouží jako blesk, a další mikrofon, jenž nahrává, když natáčíte video. Vedle těchto věcí je tenký nápis, který značí hodnotu megapixelů fotoaparátu. Uprostřed zadní části je znovu, stejně malý, zde však už výraznější, nápis firmy ZTE.

DSC_0552

Dole se nachází hlasitý reproduktor, který mi připomíná vzhled reproduktorů u nových HTC modelů. Bohužel záda telefonu nejdou rozdělat a tím pádem se jedná o unibody design. Také jak jste si mohli všimnout, do zařízení se nevejde žádná microSD karta, která by zvětšila uživatelskou paměť.

DSC_0556

HARDWARE

Oproti již zmíněné vlajkové lodi se zde setkáváme s hardwarem, který zapadá do střední třídy. Pod kapotou tepe dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus MSM8930, který je nataktován na přiměřených 1.2 GHz. Operační paměť telefonu je přesné 1 GB, který se však po zapnutí telefonu změní na volných zhruba 400 MB, což není špatná hodnota.

DSC_0572

Procesor i RAM paměť se od vlajkové lodi změnila na polovinu svého výkonu. Ovšem zůstala stejná uživatelská paměť, která dosahuje solidních 16 GB. Tohle je však pouze „papírový“ údaj, což znamená, že když telefon poprvé zapnete, uvidíte pouhých 9,3 GB, kvůli předinstalovaným aplikacím.

antutu

Zařízení dosáhlo solidních 14 151 bodů v benchmark testu Antutu, čímž se dostal například nad Samsung Galaxy S II. S tímto výkonem se tedy nemusíte bát spustit nějakou náročnější 3D hru, jako například Real Racing 3. Pokud ovšem nestojíte o náročné hry, bude vám telefon skvěle vyhovovat.

DSC_0565

Baterie dosahuje hodnoty 2300 mAh, což není zase tak moc. Opak je však pravdou. Telefon vydrží nabití klidně i 3 dny při optimálním používání. Pokud budete telefon však pořádně zahřívat například hrami, dá se tento stroj vybít i za jeden den. Ovšem mně osobně to dalo pořádnou práci, abych tohle dokázal.

DSC_0578

Samozřejmostí jsou v dnešní době připojení k Wi-Fi sítím se standardy 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS a FM rádio. Ovšem ZTE Grand S Flex se také dokáže připojit i k nejnovějším LTE sítím. Pokud budete chtít celý tento „arsenál zbraní“ nabít z 0% do plna, bude vám to trvat zhruba 3 hodiny zařízení na nabíječce.

DSC_0569

Hodně také musím pochválit ZTE za skvělý displej. Jeho podání barev je neskutečné, a to i na přímém slunci. Jedná se o TFT panel s IPS technologií, pomocí které podává displej i skvělé pozorovací úhly. Rozlišení tohoto displeje je HD, tedy 1280 x 720 pixelů. Tímto se dostáváme na hodnotu 294 ppi.

SOFTWARE

Uživatelské prostředí celého telefonu se od obyčejného Androidu moc neliší. Jsou v něm samozřejmě předinstalované nějaké aplikace navíc. Některé z těchto aplikací však mění vzhled systému. Hned po zapnutí telefonu se o jedné z těchto aplikací dozvíte. Jedná se o způsob odemykání zařízení.

Screenshot_2014-03-21-12-39-27

Zde je jedno tlačítko, které při delším podržení normálně odemkne telefon. Ovšem pokud tlačítko zmáčknete a pohnete prstem do jakékoliv strany, objeví se před vámi barevné okvětní lístky. Do nich si můžete dát zkratku aplikací. Kromě jednoho lístku s nastavením zvuku (vypnutí/zapnutí tichého režimu) budete moci všechny ostatní změnit podle svého gusta.

Screenshot_2014-03-19-10-10-23

Domovská obrazovka mi přijde nedodělaná. Tohle můžete posoudit sami, jelikož se mi zdá, že místo nad hodinovým widgetem je zbytečně nevyužité. Tento volný prostor se mohl rozdělit mezi zástupce aplikací či widgety, kde by mi pak nepřipadala domovská obrazovka tak přecpaná.

Screenshot_2014-03-19-10-11-36

Notifikační lišta je dělána s jednoduchostí. Nahoře najdeme pás ikon pro zapínání funkcí: Automatické otáčení displeje, WiFi, Bluetooth, GPS, Zvuk, Mobilní data, Synchronizace, Režim letadlo a Nastavení jasu. Pod tímto pásem najdeme čas a datum a rychlou zkratku pro nastavení. Pak už pouze notifikace.

Screenshot_2014-03-21-12-51-02 Screenshot_2014-03-21-12-54-33

Další užitečnou předinstalovanou aplikací je Mi-POP. Takhle aplikace pomáhá s ovládáním, hlavně pro osoby s menšími dlaněmi. Pomocí této aplikace nebudete muset sahat po trojici tlačítek, ale vše budete mít na displeji. Skvělou vychytávkou je určitě i aplikace Dolby Digital Plus. Jedná se o aplikaci, která mění ekvalizér, pomocí čtyř předem nastavených a dvou vlastních voleb.

Screenshot_2014-03-21-13-12-43

Kancelářský balíček v telefonu také nechybí. Jím se stal Kingsoft Office. Pomocí něho můžete dokumenty jak prohlížet, tak různě editovat a samozřejmě i vytvářet. Celé prostředí je jednoduché a každý se v něm rychle vyzná. Tohle je pro takové aplikace velmi důležité. Ve snímku obrazovky si můžete také povšimnou jiné nativní klávesnice s názvem TouchPal X. Ta nabízí různé funkce, jako například změnu vzhledu či přímé „tweetování“.

FOTOAPARÁT

Nebál bych se říct, že tento fotoaparát předhání ostatní fotoaparáty ve střední třídě. Jeho zadní fotoaparát má v sobě 8MPx čočku. Ta dokáže jak natáčet FullHD (1920 x 1080) rozlišení s 30 snímky za sekundu, tak i fotit fotky v rozlišení 3264 x 2448 pixelů. Samozřejmostí je funkce panorama a HDR.

Screenshot_2014-03-21-13-46-56

V aplikaci si můžete sami nastavovat ISO a vyvážení bílé. Čočka také dokáže rozpoznat obličeje lidí, na které se dokáže při autofokusu zaměřit více, než na ostatní věci. Jediná věc, co mi tady chybí, je hardwarové tlačítko fotoaparátu. To je zde nahrazeno kolíbkou hlasitosti, což umožňuje dobré držení celého zařízení.

DSC_0557

Sami musíte uznat, že podání barev samotných fotek je úžasné. Autofokus pracuje velmi rychle a zároveň i precizně, což fotkám na kvalitě pouze dodává. Přední kamera, která je určená pro videohovory a má přesně 1MPx čočku. Ta však dokáže skvěle tento úkol plnit a tak se nemusíte ničeho bát.

UKÁZKY FOTOGRAFIÍ A VIDEA

IMG_20140318_132943_744 IMG_20140320_160446_626  IMG_20140321_144137_190 IMG_20140321_144217_278                                                  IMG_20140321_144619_694 IMG_20140321_143507_037

ZÁVĚR

Na začátku článku jsem psal, že Android se mi zhnusil, kvůli předtím používanému WP8, ale musím uznat, že zařízení z firmy ZTE se to povedlo spravit. Jeho skoro nedotknutý systém je rychlý a animace se vůbec nesekaly. Systém mi dokonce ani jednou za jeho používání nespadl, což na rozdíl u jiných zařízení je častá záležitost.

DSC_0579

Zařízení mi skvěle po dnu používání padlo do ruky a já jsem se s ním musel těžko loučit. Designově nádherný kousek, který se ovšem ne všem líbí, jsem měl velice rád. Velká střední třída mě velice překvapila jak výkonem, tak i fotoaparátem. Cenovka také není největší a kvůli těmto aspektům je tohle velice dobrý kandidát na výběr ve střední třídě.

Za zapůjčení ZTE Grand S Flex pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 6 990 Kč s DPH .

alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zaměstnán v IT oboru v Praze. Zajímám se o svět moderní techniky. Vlastním a jako primární telefon používám Ulefone Power, ke kterému používám tablet Apple iPad Air 2. Dříve zastánce Androidu, nyní se chystám na přechod na systém iOS.

Komentáře

Po 4-och hodin nabijanie mi nejde tel.zapnut…dnes mi ho doniesli,je to normalne??

Jan Švaříček

19. 10. 2014, 16:21

Mohu na tomto telefonu pořizovat sphere fotky.
Bude k dispozici
Upgrade na vyšší verzi, nebo dokonce na 4.4 Kitkat nebo výrobce uvedením
telefonu pohřbil veškeré Upgrade tohoto zařízení a zakonzervoval ho.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat