Sony Xperia Z1 Compact – kandidát na bestseller recenze

Sony Xperia Z1 Compact – kandidát na bestseller [recenze]
2014-03-23T17:22:40+02:00
• 18. 3. 2014
3

Zmenšeniny vlajkových lodí se stávají už pomalu, ale jistě nedílnou součástí mobilního trhu. Takřka již každý výrobce disponuje dvojčetem vlajkové lodi s přídomkem mini. Donedávna tuto kategorii neobsáhla firma Sony, která aktuálně převálcovala veškerou nabídku mini smartphonů, svým nejnovějším modelem Sony Xperia Z1 Compact. Jak si tento menší bratr Z1ničky poradí v naší recenzi? To se dozvíte už níže.

SAMSUNG CSC

Balení je ihned na první pohled naprosto tradiční pro chytré telefony od Sony. Jedná se o obdélníkovou krabičku s potiskem přístroje. Ihned po otevření na nás vykoukne samotné zařízení, které na sobě obsahuje již strojově aplikované ochranné fólie. Pod vrchní vaničkou se už skrývá samotná výbava, kterou tvoří USB kabel, sloužící pro připojení k počítači, či na koncovku nabíječky, koncovka nabíječky, špuntová sluchátka, která svou kvalitou a svým designem spadají do nadprůměru, brožurky od Sony, záruční list a překvapení v podobě USB OTG kabelu, pomocí kterého si k telefonu můžeme připojit externí klávesnici či myš apod. To je, co se balení týče, vše.

Video natočené Samsungem NX300

DESIGN

Design Sony Xperie Z1 Compact netřeba nijak detailněji popisovat, v praxi to znamená, že přístroj jako by z oka vypadl jeho zvětšenině Xperia Z1. Narazíte zde na naprosto stejné linie a zpracování. Já osobně musím říci, že Sony se svými novými Xperiemi, dle mého úsudku, bezesporu válcuje konkurenci. Kombinace skla a kovu byla odjakživa na chytrých zařízeních velmi přitažlivá a působí opravdu extrémně elegantně.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Na zadní straně nalezneme tvrzené sklo DragonTrail a na přední posléze Gorilla Glass firmy Corning. Zajímavým poznatkem je určitě fakt, že na obou stranách se klasicky, jak je pro Sony zvykem, nachází strojově naneseny fólie. Rámeček je, jak už jsem zmínil, kovový a velmi pevný. Zařízení působí bytelným dojmem a i při větší zátěži nedochází k absolutně žádnému skřípání či vrzání. Celkově se stránka designu Sony povedla a přístroj, ať už jej položíte kdekoliv, bude přitahovat zraky mnoha přítomných.

KONSTRUKCE

Konstrukce je u Z1 Compact stejná jako u Z1, čili se jedná o nerozebíratelnou unibody konstrukci.. Baterii si tudíž uživatelsky nevyměníme. Rozměry přístroje činí 127 x 65mm, tloušťka dosáhla na hodnotu 9,5 mm. Váha je poněkud vyšší, a to konkrétně 137 g. Viníkem v této situaci jsou ony použité materiály. Na levém boku se nachází shora zdířka microUSB konektoru, pod ní slot na paměťové microSD karty, dosahující až do hodnoty 64GB, pomocí kterých si můžete rozšířit interní 16GB paměť. Přítomnost slotu opravdu velmi chválím a věřím, že mnozí uživatelé budou se mnou souhlasit.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Pod slotem uprostřed levého boku vidíme piny, sloužící pro připojení na dokovací stanici, a posléze úplně dole se nachází slot na microSIM kartu. V tomto slotu je ještě malé nenápadné červené tlačítko, které slouží jako hard reset, v případě zaseknutí. Všechny sloty jsou ukryty pod krytkami, ke kterým mám pozitivní připomínku, že je možné je otáčet kolem dokola, nejsou výsuvné pouze do jedné strany, jak to bylo u Xperie  Z. Předpokládám tedy, že jejich výdrž bude mnohonásobně vyšší. Na pravém boku se nachází zhruba uprostřed velmi detailně zpracované tlačítko, sloužící pro vypínání/zapínaní displeje či telefonu samotného. Pod ním vidíme klasickou kolébku hlasitosti.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Nakonec úplně vespod pravého boku nás čeká příjemné překvapení, v podobě hardwarové, dvoupolohovatelné spouště fotoaparátu. Přítomnost opět cením. Na vrchní hraně se nachází vlevo 3,5mm jack konektor, pro připojení sluchátek. Na spodní hraně už je pouze reproduktor, který bohužel není stereo, nicméně jeho kvalita je velmi obstojná. Na zádech, nahoře vpravo se tyčí čočka 20,7Mpx fotoaparátu.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Vedle čočky vlevo samozřejmě nechybí ani přisvětlovací LED dioda, sloužící jako náhrada blesku. Pod těmito prvky uprostřed se nachází už pouze logo ohlašující přítomnost NFC a dále pak firemní potisk od Sony. Na čelní straně nahoře zleva nalezneme klasické senzory, kterými jsou senzor přiblížení a senzor snímání okolního světla pro nastavení automatického jasu. Nahoře uprostřed se posléze nachází výřez sluchátka, ve kterém se po celé jeho délce nachází vícebarevná, dobře viditelná notifikační LED dioda, která vás upozorní na zmeškané události.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Na pravé straně už vidíme čelní čočku disponující rozlišením 2Mpx, využití vidím klasicky pouze pro skype, viber apod. Na selfies bych tuto kamerku nedoporučoval. Pod jmenovanými prvky se nachází velké lákadlo celého zařízení, kterým je 4,3palcový displej typu IPS, který nabízí HD rozlišení. To je, co se čelní strany týče, vše, ovládací klávesy se, jak je tradičně u Sony zvykem, nachází na ploše samotného displeje.

HARDWARE

Sony Xperia Z1 Compact obsahuje 4jádrový procesor Sanpdragon 800 s taktem 2,2 Ghz od renomované firmy Qualcomm. Této sestavě napomáhá paměť RAM ve velikosti 2 GB. Jako grafický čip byl použit Adreno 330. Výkon v praxi mi doslova vybil dech. Telefon je doslova bleskurychlý a nad jeho rychlostí reakcí a obrovskou stabilitou jsem žasl.

Screenshot_2014-02-08-10-41-47 Screenshot_2014-02-08-10-41-51

Tento fakt potvrdil i výsledek v benchmark testu firmy Antutu, kde se skóre vyšplhalo na neuvěřitelných takřka 35 000 bodů! Zařízení ve výsledné tabulce rozdrtilo i výkonnostní obry, jako je například Galaxy Note 3. Vyzkoušel jsem si i nejnáročnější hry, jako jsou Gta San Andreas či Real Racing 3. Obě hry fungovaly naprosto bez problémů, nepotýkal jsem se s žádným zasekáváním. Po výkonnostní stránce musím Z1ničku Compact označit za naprostý trhák.

SAMSUNG CSC

Jak jsem již zmiňoval, konstrukce je typu unibody, tudíž baterii si uživatelsky nevyměníte, výrazně bych nedoporučoval ani domácí zásah do útrob displeje, právě díky jeho voděodolnosti, která neodborným zásahem může být výrazně narušena. Uvnitř přístroje nalezneme baterii o kapacitě 2300 mAh. Přístroj stejně jako jeho bratři se chlubí zvýšenou odolností vůči prachu a vodě označovanou certifikací IP58. V útrobách se už posléze v poslední řadě nachází NFC čip, Wi-Fi, GPS modul, podpora LTE síťí, Gyroskop, Bluetooth a prakticky mě ani nenapadá, co by z dostupné výbavy mohlo chybět. Za vnitřnosti přístroje uděluji obrovské +.

DISPLEJ

Sony Xperia Z1 Compact doznala mírného downgradu v oblasti displeje oproti Z1ničce. Tento smartphone je osazen 4,3palcovým panelem typu IPS, který disponuje rozlišením HD, čili 1280×720 pixelů. Takto nastavené parametry vám zobrazí obraz o jemnosti 342 PPI. I když displej není typu FullHD, nijak vám to vadit nebude, jelikož jediný pixel nebudete mít šanci vidět. Z předchozích modelů jsem měl já osobně zkušenosti, že Sony příliš nevynikalo v podání barev a pozorovacích úhlech.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

U Z1ničky Compact došlo k rapidnímu upgradu a displej je opravdu perfektní. Na plné čáře válcuje své bratry. Barvy jsou perfektní, velmi živé, zároveň nijak přepálené. Černá je konečně černá. Pozorovací úhly jsou na bravurní úrovni a i při vysokém náklonu nedochází k žádné deformaci. Trošku lepší by mohla býti viditelnost na slunci, nicméně teď v zimních měsících jsem ji ani neměl šanci pořádně prověřit a otestovat. Celkově za displej opět musím udělit pochvalu.

SOFTWARE

Xperia Z1 Compact byla vypuštěna do světa se systémem Android ve verzi 4.3 Jelly Bean. Sony v poslední době od vypuštění své Z series vzalo aktualizace systému zodpovědně do svých rukou a musím říci, že nemám obavy o to, aby Z1ička Compact nedostala již brzy Android 4.4 Kit Kat. Systém je velmi plynulý a nijak závratně se neliší od systému Z1 a Z. Sony použila i zde svou grafickou nadstavbu, která mně osobně vyhovuje a velmi rychle jsem si ji oblíbil. Uzamykací obrazovka se skládá z ukazatele času a data a ze zástupce aplikace fotoaparát, lze do této aplikace přejít tažením vlevo.

Screenshot_2014-02-19-15-16-57 Screenshot_2014-02-19-15-17-03Screenshot_2014-02-19-15-20-56

Jak je u systému Android 4.3 známo, i zde obsahuje zamykací obrazovka více ploch, na které můžete přidávat libovolné widgety. Nemusíte posléze odemykat displej, abyste se podívali na e-maily apod. Po Odemčení se dostáváme na klasické androidí editovatelné karty, na které si můžeme libovolně přidávat widgety či ikony jednotlivých nainstalovaných aplikací. Jak už jsem zmínil výše v článku, Xperie obsahují klávesy na ploše displeje, tudíž mnozí z vás mohou namítnou, že dochází k ukusování užitné plochy zobrazovače. Menu je tvořeno seznamem ikonek jednotlivých aplikací.

Screenshot_2014-02-19-15-17-27 Screenshot_2014-02-19-15-17-18Screenshot_2014-02-19-15-20-49

Velikým plusem je bezesporu boční menu, které můžeme vyvolat tažením z levého okraje. Zde se nám nabízí nabídka možností řazení seznamu aplikací, možnost odinstalace, prohledávání apod. Tento panel jsem často používal a přijde vhod. Notifikační roletu vyvoláme klasicky tažením vrchní lišty směrem dolů.

Screenshot_2014-02-19-15-18-08 Screenshot_2014-02-19-15-18-22 Screenshot_2014-02-19-15-17-41

Zde se nám nabízí kontrolní centrum, ve kterém můžeme rychle vypnout/zapnout Wi-fi, GPS a tak podobně. Pod tímto centrem vidíme ukazatel času a data a pod ním posléze už samotné notifikace, jak jsme u androidu zvyklí. Systém od Sony, nabízí taktéž mnou velmi oblíbené mini aplikace, jejichž nabídku nalezneme v multitaskingu.

Screenshot_2014-02-19-15-19-19 Screenshot_2014-02-19-15-18-46 Screenshot_2014-02-19-15-21-12

Aplikace si lze libovolně na ploše vyvolat a posléze je přesouvat, upravovat si jejich velikost apod. Skvělé využití je pro takzvaný reálný multitasking, kdy se nemusíte vlastně přepínat do aplikace, ale můžete pracovat s dvěma aplikacemi zároveň. Pokud jste fanoušci různých grafických úprav, oceníte, možnosti změny grafického schématu celého systému. Zvolením tématu se vám změní barva ikonek, tapeta apod. Sony taktéž musím pochválit za skvěle zpracovanou hudební aplikaci Walkman, kterou jsem si oblíbil. Celkově hodnotím systém velmi kladně, mám rád uhlazenost celého prostředí a smysl pro detail.

FOTOAPARÁT

Sony Xperia Z1 Compact disponuje fotoaparátem s rozlišením 20.7Mpx, chlubícím se BSI snímačem. Stejný fotoaparát byl použit i u většího modelu Z1. Fotografie jsou v praxi velmi dobré, takřka v dnešní době v nadstandardní kvalitě. Disponují velmi dobrou ostrostí, přirozenými barvami, žádné přepálené barvy se nedopídíte. Malý nedostatek bych viděl v neduhu, který způsobuje s ubývajícím světlem přibývání nejasnosti čitelnosti detailů. Tudíž v praxi to znamená, že čím méně světla budete mít k dispozici pro focení, tím více vám budou detaily (hrany stěn, listy stromů atp.) splývat s okolím.

Screenshot_2014-02-19-15-19-47 Screenshot_2014-02-19-15-19-54 Screenshot_2014-02-19-15-20-01

Nicméně musím podotknout, že Sony Xperia Z1 Compact má v sobě prozatím základní prodejní systém, tudíž do jisté míry se dá tento neduh, způsobený zřejmě softwarovou chybou, s časem v brzké aktualizaci vylepšit. Podobné problémy měl Nexus 5, kde se opravdu potvrdilo, že software má značný podíl na kvalitě výsledných fotografií. Prostředí aplikace fotoaparátu je velmi propracováno a nejeden příležitostný fotograf si zde přijde na své. Nabízí se vám široká škála možností, od nastavení ISO, po vyvážení bílé, expozice apod. K celkové propracovanosti fotoaparátu přispívají navolené režimy od Sony, jako jsou třeba AR efekty, kde se jedná o tzv. rozšířenou realitu, tzn. že se vám v prostoru vytvoří motýlci apod. Nebo focení Makro, podotknout zde musím, že makro fotografie se opravdu povedly.

Ukázkové fotografie:

AR_EFFECT_20140208102452 DSC_0031 DSC_0033 DSC_0006 DSC_0010 DSC_0014 DSC_0026

Dalším prvkem je infoEYE, které se podobá aplikaci Nokia City Lens, kdy vám pomocí zaměření fotoaparátem na daný objekt, vypíše informace o budově, výrobku apod. Jako další se sluší dodat funkci BurstMode, která zaznamená stisknutím spouště mnoho fotografií za sebou a vy tak nepřijdete o žádný důležitý okamžik. Na závěr stojí za zmínku poslední doplněk, kterým je SocialLive, což je funkce, kdy můžete live obsah streamovat na sociální síti. Čočka fotoaparátu dokáže zaznamenávat video ve FullHD kvalitě, čili 1920 x 1080 pixelů s četností 30 snímků za sekundu. Slow Motion se zde nekoná. Za fotoaparát uděluji opět + s přivřenýma očima a vírou v to, že Sony časem softwarově vylepší tuto velmi dobrou optiku.

BATERIE

Zmenšenina vlajkové lodi dostala do výbavy akumulátor o kapacitě 2300 mAh, což je o 700 mAh méně, než u vlajkové lodi. Podotknout je zde ale třeba například fakt, že Compact disponuje méně náročným, menším a pouze HD displejem. V praxi jsem se klasicky dostal na +- 1 den, myslím si, že zázračně delší výdrž by byla prozatím v dnešní době ještě sci-fi.

Screenshot_2014-02-19-15-18-29 Screenshot_2014-02-19-15-18-34

Zařízení jsem používal s klasickým nastavením, jas nastavený na 75 %, vyřízení 30 sms, 10 minut hovorů, poslech hudby cca 1 hodinu, surfování na internetu, non-stop zaplá synchronizace a pár videí na youtube, puštěná přes Wi-Fi. Na závěr musím říct jedno velké pozitivní ALE, kterým je naprosto perfektní vychytávka od Sony, zvaná Stamina Mode, což je funkce, která vám výdrž baterie radikálně prodlouží až o několikanásobek. Funkci jsem měl ojediněle zapnutou a musím říci, že prodloužená výdrž byla opravdu znát. Za tento doplněk uděluji obrovskou pochvalu, a když ne baterie s větší kapacitou, apeluji na výrobce, dělejte alespoň softwarové vychytáky tohoto typu.

Závěr

Sony Xperia Z1 Compact nepřinesla jen nový dovětek na místo slova mini, ale kompletní změnu pravidel ve hře zmenšování vlajkových lodí. Absolutně všechny své mini konkurenty porazila na plné čáře a já osobně jsem na model tohoto typu, čekal jako na déšť na poušti.

Pevně věřím, že se z tohoto modelu stane bestseller a výrobci tak alespoň uvidí, že zákazník požaduje změnu jen v oblasti menší uhlopříčky, nikoli v ořezávání výbavy a výkonu. Sony Xperii Z1 Compact bych doporučil všem, kdo požadují TOP Smartphone s konečně menší uhlopříčkou. Na své si přijdou i ti nejnáročnější zákazníci. Mezi její konkurenty bych zařadil snad jen iPhone 5, potažmo možná ještě 4s, zde se ale jedná už o jinou platformu. Já osobně uděluji 9 bodů z 10.

alza
Za zapůjčení Sony Xperia Z1 Compact pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 14 990 KČ s DPH .

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

Tomáš Zich

19. 3. 2014, 10:53

Po rocnim pouzivani cinskeho ctyrjadra (MTK6589) jsem se rozhodl upgradovat a zatim jen zasnu. Jak pise autor, Sony se podarilo vyrobit telefon primo mne na miru. Vzali ten nejlepsi hardware na trhu, schovali ho do perfektne zpracovaneho tela, ktere je navic vodotesne a k tomu telo zmensili na uhlopricku, ktere se stale jeste da rikat telefon. Perfektni prace, za me 9.5 z 10 (pul bod je za fotak, ktery opravdu trosku sumi pri mensim osvetleni a za absenci KitKatu – snad brzy)

Oldřich Mládek

18. 3. 2014, 17:27

Osobně jsem neodolal a z iPhone 5 přešel práce na Z1 compact a rozhodně nelituji. Jen mě moc mrzí, že Sony neumí moc telefony (no nejen telefony) prodat. Sám dělám v obchodě s telefony a že by se na Compacta někdo ptal? :-( A je to škoda. Za mě také 9 z 10.

Vladislav Kluska

18. 3. 2014, 18:31

Tohle je bohužel u Sony dlouhodobý problém, marketing mají fakt špatný. Ale třeba u Z2 už mi přijde, že cíli správně – na sílu v detailech. Jen to zatím pořád nejde vidět.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat