Nokia Lumia 625 – střední třída není k zahození recenze

Nokia Lumia 625 – střední třída není k zahození [recenze]
2014-03-19T17:00:43+02:00
• 19. 3. 2014
1

Přišel mi další balíček a já jsem kvůli němu rychle pospíchal domů. Po rozbalení jsem v něm našel modrou krabici, na které bylo napsáno Nokia Lumia 625. Už jak jsem zmínil, krabička byla, jako u firmy Nokia bývá zvykem, modrá a potištěná fotkami tohoto telefonu. Jelikož se telefon prodává ve vícero barvách, tyto všechny barvy uvidíme na již zmíněné krabičce telefonu.

OBSAH BALENÍ

Po delší době jsem byl nespokojený s obsahem balení. Vše potřebné zde opravdu najdete, ale kvalita a propracovanost některých částí balení je opravdu špatná. Většinou po otevření krabičky telefon hned uvidíte. Tomu je tady stejně a od většiny balení se zrovna tímhle neliší. Pod telefonem najdeme různé papíry, jako návody či záruční list. Ovšem po oddělání najdeme právě ty kousky, které na tom nejsou nejlépe.

DSC_0543

Nejvíce se ve špatném smyslu vyjádřím ke sluchátkům. Ty jsem opravdu čekal mnohem lepší. Místo, teď už obvyklých „špuntů“, jsem našel v balení pouze „pecky“. Ty jsou celé plastové a po delším používání mě bolely celé uši. Jejich kabel není taky nejlepší, ale musím uznat, že jsem viděl už i horší. Dále je v balení samostatný kabel, pro připojení k počítači pomocí USB a také celá nabíječka s microUSB konektorem. Vše je zvlášť zabaleno v menších přihrádkách, takže víte, kam vše patří.

DSC_0522 (2)

KONSTRUKCE A DESIGN

U konstrukce mobilního telefonu musím naopak od sluchátek vše pochválit. Nic na telefonu nevrže ani neskřípe, a to i při velkém zmáčknutí zad. Telefon skvěle padne jak do větší, tak i do menší ruky a jeho tělo je dobře zaobleno. Při parametrech 72.2 x 133.2 x 9.2 mm se také není čemu divit. Váha telefonu se zastavila na 159 gramech, což při velikosti zařízení je vcelku dost. Na zádech je použitý plast, který je nabarven matnou černou barvou. Pokud budete mít mastné prsty, můžete se těšit na otisky prstů.

DSCo_0539

Na předním ochranném skle jdou otisky vidět ještě o něco lépe. Dalo by se říci, že „šestsetdvacetpětka“ je magnetem na otisky, ale všechny jdou snadno a rychle utřít a vše vypadá čistě. Plastová záda, mají záludně vymyšlené oddělávání. U jiných zařízeních najdeme různou drážku, kde stačí dát nehet a vše se rychle oddělá. Bohužel určitě sami víte, že v těchto drážkách se udržuje prach a špína. Právě proto se Nokia vzdala této drážky a skvěle ji dala dohromady s dírou na konektor microUSB.

DSC_0523

Po oddělání plastových zad najdete slot na microSD a microSIM kartu. Dále na zádech najdeme hlasitý reproduktor, čočku fotoaparátu a vedle něj přisvětlovací LED diodu. Také je zde malý, ale kontrastně výrazný nápis. Na horní hraně telefonu, najdeme pouze konektor na 3.5mm jacka. Přesně na opačné straně, tedy na spodku telefonu, najdeme již zmíněný microUSB konektor.

DSC_0524

Vše ostatní se nachází pouze na pravé straně telefonu. Najdeme zde kolíbku hlasitosti, uzamykací/vypínací tlačítko a hardwarové tlačítko fotoaparátu. Právě k poslední zmíněné tlačítko, umožňuje zapnout fotoaparát i v zamknutém režimu zařízení. Kvůli tomuto nepřijdete o žádné momentky a skoro nic vám neunikne. Na přední straně je 4.7“ IPS displej, který disponuje velkými pozorovacími úhly. Bohužel displej má 480 x 800 rozlišení, což na tuto velikost displeje, je v této době už zaostalé. Nokia se také chlubí velmi citlivým displejem, což můžu jen potvrdit.

DSC_0525

Pod displejem najdeme známou trojici senzorových tlačítek, určenou pro ovládání systému Windows Phone. Tato tlačítka nejsou podsvícená, což je obrovská chyba, jelikož tímto se ovládání ve tmě či v noci mnohem zhoršuje. Nad displejem je umístěný další nápis firmy, přední kamera pro videohovory, reproduktor a špatně viditelné senzory, které slouží například k vypnutí displeje při přiblížení. Pod senzorovými tlačítky si můžete všimnout opravdu malé díry pro mikrofon, kterému nesekunduje žádný další.

HARDWARE

Střední třída, kam bych telefon zařadil, nemá nejlepší hardwarové parametry. I tak na tomto telefonu jelo vše plynule a žádná aplikace či animace se nesekala. Za tohle může jak především systém, tak i použité hardwarové prvky. V telefonu tepe dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktovaný na 1.2 GHz. Tomu sekunduje 512MB operační paměť. Vnitřní uživatelská paměť se zastavila na velikosti 8 GB, kterou je však možno rozšířit už zmíněnou microSD kartou.

DSC_0516 (2)

„Šestsetdvacetpětka“ se dokáže připojit i k LTE sítím, což jí dává skvělý náskok nad ostatními zařízeními z této třídy. Samozřejmostí je připojení k Wi-Fi sítím, Bluetooth, GPS a GLONASS. Pomocí sluchátek se také dokáže telefon připojit k FM rádiu. Tomuhle všemu dodává „šťávu“ 2000mAh baterie, která bohužel není vyjímatelná.

SOFTWARE

Jak už bývá zvykem, telefony Nokia mají operační systém Windows Phone. Novější modely se pyšní „osmičkou“ a všechny mají zaručenou aktualizaci na Windows Phone 8.1. Musím uznat, že systém jede plynule a je skvěle optimalizován pro každý model zvlášť. Při prvním zapnutí telefonu, zjistíme, že Nokia si pro nás připravila velkou dávku předinstalovaných aplikací.

wp_ss_20140222_0001

Od dalších funkcích fotoaparátu či úpravu fotek/videí, přes balíček Office až po skvělé mapy Here. Mezi aplikace, které pomáhají fotoaparátu, patří Nokia Cinemagraph, Nokia Creative Studio, Nokia Panorama a Nokia Smart Cam. Balíček Office je součástí všech zařízení se systémem Windows Phone. K němu patří i další dodatková aplikace OneNote. Další kategorií jsou mapy Here a vše, co s nimi souvisí. Zde patří aplikace Here Maps a navigace Here Drive.

wp_ss_20140228_0001

Tohle stále není vše a ještě se můžeme setkat s aplikací App Social, Nokia Care a Nokia Xpress. Skoro u všech aplikací poznáte, co dělají už jen podle jména. Bohužel není tomu tak u všech, a tak si některé ještě více přiblížíme. Aplikace App Social měla podle mě mít jiný název. Osobně jsem tipoval, že se jedná o nějakou aplikaci, která vám spojí všechny sociální sítě, a tak si nebudete muset stahovat další externí aplikace. Bohužel je to pouze obchod s aplikacemi, spojený se Store, který vám rozděluje aplikace podle hodnocení dalších lidí.

wp_ss_20140218_0003

Nokia Xpress je další internetový prohlížeč, který by měl více šetřit vaše data. Jedinou nevýhodou celého systému je málo aplikací. Tímto Windows Phone zaostává za Androidem či iOS. Musím však uznat, že některé aplikace jsou mnohem lepší a přehlednější. Například bych rád pochválil novou aplikaci Můj Vodafone.

FOTOAPARÁT

Výše zmíněné aplikace dokáží pracovat a vylepšovat fotografie či videa. Pomocí aplikace Nokia Panorama se fotí panoramata a pomocí aplikace Nokia Smart Cam, která vyfotí zhruba 10 fotografií, z nichž vám vybere ten nejlepší snímek. Také jsou zde další funkce jako vybrání akčního snímku, zaostření pohybu, odebrání pohybujících se objektů a výměna obličejů. Tyto aplikace sekundují hlavní aplikaci, která nese jednoduché jméno – Fotoaparát.

DSC_0529

Pomocí této nativní aplikace se všechno „obyčejné“ focení a natáčení uskutečňuje. Její nastavení je velice přehledné a zároveň velmi dostačující. Velmi mě překvapila funkce přisvětlení blesku po dobu zaostřování. Tato funkce celý zaostřovací průběh zrychluje, a dokonce se dostáváme i k lepším výsledkům. Podle technických parametrů má zadní fotoaparát 5MPx čočku. Ta dokáže natáčet video ve FullHD rozlišení a fotografovat v rozlišení 2592 x 1456 pixelů. Přední kamera dokáže natáčet a fotit pouze ve VGA rozlišení, a fotky jsou dokonce ve formátu 4:3. Přední kamera tedy rozhodně nedokáže ohromit svými fotografiemi, ale zadní se o to aspoň pokouší.

UKÁZKY FOTOGRAFIÍ A VIDEA

WP_20140217_008 WP_20140223_004 WP_20140223_013 WP_20140223_002 WP_20140225_001

ZÁVĚR

Pokud chcete mít zařízení, které je vypadá skvěle a moc nestojí, můžu Nokii Lumii 625 pouze doporučit. Střední třída, do které zařízení zapadá, je plná ostatních telefonů s jinými systémy. Ovšem Windows Phone je i na horších specifikacích svižný a ani jednou za celou dobu recenzovaní se mi nesekl. Nádherný design, který značí, že firma Nokia umí vyrábět skvělé telefony i ve střední třídě, mluví za vše. I kvůli těmto faktům se o třídu nižší Nokia Lumia 520 prodává na našem území velmi dobře.

Za zapůjčení Nokie Lumie 625 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 4 790 Kč s DPH . alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zaměstnán v IT oboru v Praze. Zajímám se o svět moderní techniky. Vlastním a jako primární telefon používám Ulefone Power, ke kterému používám tablet Apple iPad Air 2. Dříve zastánce Androidu, nyní se chystám na přechod na systém iOS.

Komentáře

Ladislav Polický

23. 3. 2014, 21:00

Neni to na recenzi trochu strucne? Kde je zminka, ze baterie neni vymenna? Zhodnoceni vydrze? A ze skvele vypada? Ani nahodou, je to lacine vyhlizejici plastak z Ciny, zadni kryt po par tydnech vrza a ze 512 RAM staci? No leda tomu, kdo uz nedoinstaluje zadnou aplikaci, bezici na pozadi. Muj verdikt? Nebrat.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat