Nokia představila 3 mobily s Androidem #MWC2014

Nokia představila 3 mobily s Androidem #MWC2014
2014-02-24T09:07:47+02:00
• 24. 2. 2014
4

Máme zde první oficiální den veletrhu MWC 2014 v Barceloně. Hned z rána má svou keynote společnost Nokia, která si prošla přeměnou v minulém roce. Mobilní divize byla totiž odkoupena Microsoftem, z čehož jsme mohli usuzovat, že se výrobce ještě více opře do smartphonů se systémem Windows Phone. V poslední době se ale dosti spekulovalo o novinkách se systémem Android.

Screenshot_364

Celou keynote uvedl Stephen Elop, který zřejmě naposledy uvede novinky finského výrobce. Pochlubil se čísly v oblasti prodejnosti, která se za poslední rok zdvojnásobila. Nejvíce se prosadil model Lumia 510/520. Taktéž oznámil, že na Windows Phone smartphony přijde aplikace BlackBerry Messenger. Oznámil taktéž novinky pro vývojáře, kteří si budou moci více pohrávat s fotografiemi.

Screenshot_365

Prvním představeným zařízením je Nokia 220, která se řadí do kategorie běžných mobilních telefonů. Disponuje vyhledáváním Bing od Microsoftu. Jedná se odolnější zařízení a bude k dispozici s jedním i dvěma sloty na SIM karty. Na zádech se nachází 5MPx foťák. Cena startuje na 29 eurech.

Screenshot_366

Další novinkou je Asha 230 za 45 eur. Mobil můžete probudit dvojím poklepáním na displeji. Zároveň došlo na uvedení aplikace a služby od Microsoftu, která přináší OneDrive na všechny modely Asha, které získají aktualizaci. Navíc součástí bude i Mix Radio.

Screenshot_367

Konečně jsme se dočkali zcela nové kategorie smartphonů od Nokie. První byly představeny dva základní modely – Nokia X a Nokia X+. Oba disponují systémem Android, který je těžce modifikován ve stylu Windows Phone. Ale marně zde budete hledat Obchod Play. Naštěstí Nokia neuzavřela možnost instalace aplikací z jiných obchodů. V základu jsou nabízeny aplikace Skype, OneDrive a další známé tituly z Androidu. Kromě toho zde najdeme i mapy Here.

Screenshot_368

Nabízejí 4palcový displej s rozlišením WVGA a jsou poháněny dvoujádrovým procesorem s taktovací frekvencí 1 GHz. Na zádech najdeme 3MPx foťák. Cena se zastavila na 89 eurech za základní model. Model X+ nabízí jen o něco málo vyšší specifikace v oblasti RAM.

Kompletní specifikace Nokia X/X+:

  • displej 4 palce, 800 x 480 pixelů
  • Qualcomm Snapdragon S4 1 GHz
  • 512 MB RAM (X) / 768 MB (X+)
  • 4 GB úložiště + microSD (X+)
  • 3MPx foťák
  • baterie 1500 mAh – vyměnitelná
  • 115.5 x 63 x 10.4 mm)
  • 128,66 gramů
  • 3G konektivita
  • WiFi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth 3.0 + HS
  • Android 4.1.2 Jelly Bean
  • klávesnice Swiftkey

nokia_X_green_1020

Screenshot_369

Třetím modelem s Androidem je Nokia XL, který nabízí 5palcový displej s rozlišením WVGA. Na zádech je 5MPx foťák a nad displejem je 2MPx kamerka. Baterie má kapacitu 2000 mAh. Zbylé specifikace vycházejí z modelu X+. V tomto případě počítejte s cenou 109 eur.

Oficiální dostupnost zatím nebyla upřesněna, ale bylo zdůrazněno, že řada Lumia zůstává nejpřednější. Tudíž Android se bude objevovat jen na levnějších modelech.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Lucie Budínová

VIP 24. 2. 2014, 13:46

No to je hnus Velebnosti.Teda Nokia asi slovo Android špatně pochopila,protože to je fakt děs.Toto nemá s Androidem nic společného.Ani bych se nedivila kdyby jím tento mobil nikdo nekupoval.

Petr Váňa

24. 2. 2014, 14:44

Takto tragicky bych to nebral. Cílová skupina je rozhodně jasná. Mobil, jak je vidět z reklamy, je cílený pro nenáročné uživatele, pro které je zřejmě zbytečné do mobilu vrazit 10k+. Pokud se pokusím vžít do jejich situace, tak 89€ za mobil s WVGA a jak jsem zatím viděl, tak plynulým prostředím, je opravdu dobré. Přeci jen čistý android by se zde asi nehorázně zasekával a byl neplynulý, proto je zde ta nadstavba nutná. Myslím, že lidem půjde hlavně o ty aplikace, které na androidu jsou, ale na WP ne. :)

Lucie Budínová

VIP 24. 2. 2014, 15:15

No tragicky to neberu ale realisticky.

Lidi, co tohle budou kupovat, možnosti Androidu nevyužijí, Nokia bude
mít základ OS, nad kterým si nebude muset „lámat hlavu“ a doladí si
svoje řešení a lidi budou používat to co jim Nokia naservíruje a nebudou
se trápit vrtáním se v nastaveních Andoidu a řešením toho, se kterou
aplikací z Play budou zkoumat slepé uličky, v podstatě to beru jako náhradu „hloupého“ telefonu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat