Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition: zdokonalený nástupce recenze

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition: zdokonalený nástupce [recenze]
2014-01-20T09:15:09+02:00
• 20. 1. 2014

Loňský veletrh spotřební elektroniky IFA v Berlíně přinesl jeden z nejlépe vybavených tabletů, zapadající do vyšší třídy v portfoliu společnosti Samsung. Stala se jím druhá generace modelu Galaxy Note 10.1 s přídomkem 2014 Edition. Jihokorejský výrobce provedl nejvýznamnější změny v hardwarových parametrech než v konstrukčním provedení. Pochlubit se může výkonnějšími součástkami, kvalitnějším displejem a v neposlední řadě také koženými zády působícími mnohem dospělejším dojmem. V naší recenzi jsme měli ze dvou dostupných variant možnost vyzkoušet WiFi verzi s 32GB interní pamětí.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition WiFi černáSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition WiFi bílá

Úvod, obsah balení

Samsung se už nějaký čas snaží sjednocovat vzhled prodejních balení do jednoduchého, ale zároveň neobyčejného vzhledu, což znamená, že ani v tomto případě nejde o žádnou převratnou změnu. Její kompaktní rozměry a prostor pro další přibalené příslušenství plně odpovídá ekologicky pojaté krabici. Celý rám stereotypně vyplňuje do posledního milimetru zařízení, pod kterým najdete opravdu jen to nejzákladnější příslušenství a už v úvodu tak může majitele čekat jedno menší zklamání.

Uvnitř balení se ukrývá pouze klasická koncovka nabíječky v bílém provedení, bílý USB kabel o chvályhodné velikosti 1 metr, stručná uživatelská příručka, záruční list a nečekaně 5 kusů náhradních koncovek dotykového pera S Pen včetně speciálních kleštiček pro jejich případnou výměnu, přičemž samotné využití bych označil za nulové. Ve výbavě tedy musíte oželet kupříkladu jakákoliv sluchátka obvykle dodávaná výrobcem, která nicméně alespoň částečně vykompenzuje chytré pero S Pen umístěné v těle tabletu.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Obsah balení

Konstrukce, vzhled

Už po prvním uchopení máte pocit, že držíte opravdový kus mobilní techniky, který si zaslouží vyzdvihnutí mezi elitní špičku v odvětví tabletů. Mnohem přirozenější je, když zařízení držíte v obou rukách ve vodorovné poloze, neboť i jeho samotné rozměry 243,1 x 171,4 x 7,9 mm vás k tomu donutí. Držení jednou rukou ve svislé poloze není příliš příjemné vzhledem k jeho hmotnosti 540 gramů. To bych ani nedoporučoval, pokud se chcete vyhnout nechtěnému vyklouznutí. Dohromady při sobě všechny části drží uceleně, nikde nic nevrže, tloušťka nebrání pevnému uchopení a použitá kůže je pro prsty doléhající na zadní část velice příjemnou změnu oproti plastu.

Přední část výrobce vyplnil třemi ovládacími prvky, které najdete přímo pod displejem. Uprostřed najdete jedinou hardwarovou klávesu Home. Její stisk je bezproblémový, a ačkoliv vydává zvuk, jako většina plastových tlačítek, nebudí laciný dojem. Každopádně je nutno podotknout, že jej systém z nepochopitelných důvodů zaregistruje až skoro 5 sekund po provedeném stisku. To výrazně zpomaluje práci na tabletu, neboť musíte počkat, až se displej rozsvítí a vy teprve zařízení odemknete. Následně z obou stran přišla řada na jedno senzorovou klávesu s bílým podsvícením. Zatímco levá pracuje jako kontextová, druhá funguje pro kroky zpět v uživatelském prostředí.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - přední část Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Tlačítko Home

Nahoře ještě najdete stříbrné logo společnosti, kam vlevo od něj byly dodány známá čidla společně s 2megapixelovou kamerkou pro uskutečnění videohovorů. Přední kamerka dovoluje pořizovat záznamy ve Full HD kvalitě, kde výsledný snímek lze zařadit skutečně mezi jeden z nejlepších. Kvalita předčila mé očekávání, jelikož jsem se nikdy předtím vážně nesetkal s takovými snímky a dokážu si představit pravidelné používání. Poté následují boky zařízení vyrobené z lesklého plastu připomínající kov, kde v horní hraně uprostřed zaujímá místo infraport pro dálkové ovládání domácí elektroniky.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Infraport

Pravou část zabírá zamykací tlačítko společně s kolébkou hlasitosti, u které bych ocenil mnohem větší rozestup, protože si ji budete často plést s odemykací klávesou. Levý bok byl těsně u hrany osazen zdířkou na 3,5 mm jack pro sluchátka a pár centimetrů vedle levým reproduktorem. Naopak pravou horní hranu zabírá zdířka pro chytré pero S Pen, ve stejné poloze pravý reproduktor a v druhé polovině čeká slot na paměťovou kartu typu microSD. Spodní hrana patří microUSB konektoru na nabíjení či datové přenosy, který bohužel nedovoluje nabíjet po připojení k počítači. Absence podpory microHDMI nebo dalších portů by v tomto případě také nebyla ke škodě. Vedle toho už zbývá zmínit jen mikrofon pro hlasovou komunikaci přes datovou síť, jelikož z tabletu není možno uskutečňovat hovory.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Horní hranaSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Rámeček

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Levá hrana Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Pravá hrana

Nejatraktivnější proměnou prošla bez pochyby celá zadní část zařízení, kterou bych i já sám označil za pořádný posun kupředu. Záda jsou vyrobena z imitace kůže, což sice znamená zamezení přístupu k baterii, ale zároveň je mnohem odolnější vůči otiskům prstů, působí daleko profesionálnějším dojmem, takže i pro zaměstnance na vyšších pozicích může být ideálním společníkem při práci. Napodobenina kůže se dobře drží, přestože při vlhkých rukou mírně klouže. Nicméně bych odhadoval, že lépe odvádí teplo způsobené vnitřními součástkami. Za zmínku rovněž stojí zachovaná kvalita reproduktorů již z předešlé verze, z nichž vychází zvuk na vysoké úrovni. Zadní fotoaparát dosahuje na rozlišení 8 megapixelů, přičemž pod čočkou můžou uživatelé při zhoršených podmínkách použít přítomnou přisvětlovací LED diodu.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - zadní částSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - USB konektor

Displej, hardware

Kvalita nebyla opomenuta ani vpředu, kde čelo vyplňuje 10,1palcový displej založený na technologii Super Clear LCD. Displej zaujímá rozlišení 2 560 x 1 600 pixelů, přičemž jeho hustota pixelů dosahuje na hodnotu 299 PPI. V tomto případě jde o velký skok kupředu, jelikož podání barev je velmi věrohodné. Pozorovací úhly má panel více než dobré a jeho reakce až na 10 přiložených prstů vypovídá o mnohém. Někdy máte pocit, že je obraz až přesycený barvami, na což využijete bohaté nastavení uvnitř systému, umožňující kromě jasu pracovat i se sytostí barev. Při čtení na přímém slunci zachrání až jas nastavený na maximum, i když to má velký odraz na výdrži baterie.

Hardwarovou stránku zastupuje osmijádrový procesor Exynos 5410 taktovaný na 1,9 GHz, který Samsung seskládal ze čtyř výkonných jader Cortex-A15 a zbytek výkonu zajistil čtyřmi nenáročnými jádry Cortex-A7. Grafickou stránku má na starost čip Mali-T628 MP6 a operační paměť RAM dosahuje na velikost 3 GB. Z 32GB interní pamětí ubírají část místa přeinstalované aplikace včetně systémových souborů, takže ve skutečnosti si budete muset vystačit s 25 GB. Těm, co se to zdá být málo, tak nezbývá než přejít k používání paměťové karty.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Inerní paměť

Výbavu uzavírají vlastnosti zahrnující duální WiFi se standardy 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, USB host, MHL, infraport, GPS, A-GPS s podporou GLONASS. Vzhledem k přítomnosti nadmíru výkonných součástí zde nemůže padnout zmínka o jakékoliv nestabilitě aplikací či něčeho podobného u hardwarově náročných her. Všechny stránky jsou skvostně slazeny, systémem jde plynule procházet, bez zádrhelů a pádů. Výtku si zaslouží pouze díky absenci technologií NFC s HDMI a opožděné reakci systému při stisku tlačítka Home, kterou může výrobce vyřešit v očekávané aktualizaci.

Výdrž baterie, AnTuTu benchmark

Od nevyjímatelné baterie umístěné v zadní části byste zřejmě očekávali mnohem víc. U kapacity 8 220 mAh výrobce sice slibuje setrvání v pohotovostním režimu 2230 hodin nebo 98 hodin přehrávání hudby, ale skutečnost vypadá poněkud jinak. Největší roli na vysoké spotřebě má displej, kdy při maximálně nastaveném jasu musíte již v půli dne používání opětovně zařízení nabíjet. Vhodným řešením je automatická regulace, která vám prodlouží výdrž o hrubou čtvrtku dne. Samotné nabíjení ze sítě trvá až nepochopitelně dlouhou dobu, přesněji lze říct, že v průměru 6 hodin.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Baterie

Takže tady lze jedině doporučit nabíjení přes noc, kdy ráno máte tablet plně nabitý a vydrží vám minimálně do pozdního odpoledne. Po prvním zapnutí se tablet samozřejmě nevyhnul tolik známému testu benchmark. V AnTuTu obdržel 32 743 bodů, s čímž se zařadil na 5. příčku a nedokázal tak i přes vysoce výkonný hardware sesadit z 1. místa Galaxy Note 3. Ve srovnání námi recenzovanému tabletu evidentně chybělo jen pár stovek bodů na přeskočení modelu G2 od LG.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Výsledek AnTuTU Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Porovnání AnTuTu

Fotoaparát, videokamera

Kůží potažená záda nesou 8megapixelový senzor fotoaparátu, kterým pořídíte snímky s rozlišením 3 264 x 2 448 pixelů při nastavení na maximum. Video nahrávky na tom nejsou po kvalitativní stránce o moc hůře. V konečném výsledku můžete mít záběry, zaujímající rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů. Navíc při obou situací vám vypomůže přisvětlovací LED dioda. Podpůrná aplikace předinstalovaná v systému nevychází ze stereotypu, kde Samsung nepřichází s žádnými novinkami.

Prostředí aplikace při vodorovném užívání nabízí vpravo tlačítko pro nahrávání videí, softwarovou spoušť fotoaparátu a scenické režimy vylaďující pořízené záznamy. Na výběr máte například režim překrásná tvář, sport, noc, nejlepší obličej nebo nejlepší fotografie. Praví hodní roh informuje kromě o stavu baterie také o zvoleném režimu. Dále obdélník s miniaturou posledního pořízeného snímku v levém dolním rohu dovoluje vstoupit do galerie, kam se ukládají vaše veškeré snímky.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - FotoaparátSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Režimy fotografování

Naopak levý horní roh byl opatřen kompletním nastavením s možností třeba zapnout přisvětlovací LED diodu, zapnout časovač, nastavit velikost rozlišení nebo rozpoznání obličeje. Kolébka hlasitosti opět zastává funkci přibližování a oddalování, přičemž ani od známého šumu před pořízením záznamu nejsou uživatelé o moc výrazně ušetřeni. Takže automatické ostření stále přijde určitě vhod. Celkově si zařízení umí šikovně poradit jak v interiéru, tak exteriéru s různými světelnými podmínkami. Na úplném závěru recenze si můžete kvalitu jednotlivých funkcí prohlédnout v přiložených fotografiích a ukázkovém videu, které nemůžou zklamat žádného uživatele s průměrnými požadavky.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Nastavení fotoaparátu

Software, uživatelské prostředí

Uživatelské prostředí není odlišné oproti jiným zařízením od Samsungu, o čemž vypovídá předinstalované rozhraní TouchWiz. Vzhledem k tomu, že se jedná o aktuální vlajkovou loď mezi tablety, tak by většina rozhodně ocenila novější verzi nebo rovnou její absenci, protože starý vzhled samotného rozhraní nesluší k elegantnímu designu. Uživateli tedy nezbývá nic jiného než se s touto zvyklostí smířit.

Každopádně základ tvoří operační systém Android ve verzi 4.3 Jelly Bean, kterému na úkor nadstavby TouchWiz nebudete věnovat příliš velkou pozornost. Oproti předchozí generaci tablet nedostál žádných výrazných změn, kromě přidání několika vylepšení, dotažení pár funkcí a nových možností při ovládání perem S Pen,  nebudete o nic významného ošizeni. Po odemčení vás na úvod čeká obrazovka s widgety. Zatímco na spodní liště spustíte vybrané aplikace, v horní části se zobrazují v jednom řádku různé informace včetně aktuálního času či procentuálního stavu baterie.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Hlavní plochaSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Android 4.3

Ještě vlevo dole pod ikonkami aplikaci můžete začít vyhledávat přes službu Google Now a maticovou ikonkou s tečkami 4×4 umístěnou vpravo vstupuje do hlavního menu. Tažením prstu do stran zobrazíte další aktivní plochy s widgety, přičemž z horní lišty vytáhnete oznamovací lištu. Ta nabízí obvyklé možnosti nastavení, a to například zapnutí WiFi, Bluetooth a úsporného režimu. Pod ikonkami najdete regulátor jasu, kdežto vpravo nahoře vstoupíte do bohatší nabídky nastavení. Zbývající volná část místa patří upozorněním, které taktéž vpravo nahoře najednou odstraníte příslušným tlačítkem.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Oznamovací lišta

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Rozšířené nastavení oznamovací lišty

Jediné hardwarové tlačítko se dočkalo bohatšího využití. Jedním stiskem se klasicky vracíte z menu na hlavním obrazovku nebo na hlavní ploše otevřete aplikaci Můj časopis se zprávami, která sice může připomínat známou aplikaci Flipboard, ale český obsah bohužel nečekejte. Dále podržením vyvoláte seznam aktuálně spuštěných aplikací, dvojklikem si přivoláte hlasového asistenta S Voice, i když bez podpory českého jazyka velké zázraky nelze očekávat.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Můj časopisSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Spuštěné aplikace

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - S Voice

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - S Voice nastavení

Samsung protkl tablet několika novými funkcemi, mezi které kupříkladu patří reakce na funkci pinch-zoom na hlavní obrazovce nebo v hlavním menu, čímž všechny plochy zobrazíte v jediné obrazovce. Při dlouhodobějším užívání byste ji možná začali aktivně užívat, nicméně obvykle si uživatel vzpomene jen zběžně, že něco takového vůbec jde.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Funkce pinch-zoom na hlavní plošeSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Funkce pinch-zoom v hlavním menu

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Hlavní menu Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Nástroje

Při zapnuté funkci Inteligentní pauza může přední senzor kamerky bedlivě sledovat vaše oči a ještě před vypršením nastavené doby pro zhasnutí displeje, vám jej vypne, jestliže se na něj zrovna krátkou chvíli nedíváte. Každopádně tato funkce působí nedotaženým dojmem, jelikož ne vždy senzor správně zaregistruje vaše oči, takže lze v nadcházejících letech očekávat její vylepšování do plně využitelné podoby. Nakonec při prvním nastavování počítejte se spoustou času strávených u procházení všech možností v nastavení, která budou pro vás ta nejpřijatelnější – není jich zrovna málo.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Nastavení

S Pen, Aplikace

Stylus S Pen má své místo v pravé části tabletu, k jehož vytažení nebrání nic. Pero se pohodlně drží, jediné tlačítko lze bez problému stisknout a s jeho pomocí si samotné ovládání tabletu určitě oblíbíte. Displej potažený dotykovou vrstvou Wacom dovoluje při přiblížení stylusu na zhruba 1 cm zobrazit tečku zobrazující zaměření jeho hrotu.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Hrana s S PenSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - S PenSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Hrot S Pen Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Část S Pen

Tlačítkem vyvoláte základní menu pera, kde můžete například vytvořit Akční poznámku, pod kterou vytvoříte rychlou ručně psanou poznámku. Dále pořídíte snímek obrazovky, který si libovolně popíšete. Poslední funkcí stojící za zmínku, je Okno pera, čímž spustíte v jednom okně několik miniaplikací.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Akční menu S Pen Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Akční poznámka S Pen Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Výběr miniaplikací S Pen Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Miniaplikace S Pen

Zadávání poznámek v přímo určené aplikaci je velice jednoduché, navíc prostředí celé aplikace přehledné s bohatými možnostmi zadávání textu. Při psaní přes klasickou klávesnici máte na výběr ze tří rozložení klávesnice, za to vlastnoruční psaní překvapí mnohem větším výběrem. V nabídce najdete různé druhy fix, per, tužek, což určitě oceníte při dlouhodobějším užívání. Samozřejmostí je zvolení tloušťky, barvy nebo gumy. Následně uložený výtvor najdete v souboru připomínající knížku.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Klávesnice Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Rozložení klávesnice Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Poznámkový blog Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Text v poznámkovém blogu Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Práce s poznámkovým souborem Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Uložená poznámka

V menu najdete řádnou dávku nejen záznamových aplikací, a to pěkně seřazených v jediné složce s názvem Galaxy Plus. Rovněž aplikace vyvíjené Googlem najdete v jedné přehledně uspořádané složce. Přítomnost nadstavby TouchWiz přináší po boku Google Play také obchod Samsung Apps, který jako druhý zdroj aplikací není ke škodě.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Galaxy Plus Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Aplikace Samsungu Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Aplikace Googlu Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Samsung Apps

Aplikace S Voice hodně připomíná asistenční řešení Siri od konkurenčního Applu, nicméně bez dostatečné jazykové výbavy se neobjedeme, protože komunikace probíhá pouze v anglickém jazyku. Nakonec co se týče multimediální zábavy, předinstalovaný hudební přehrávač plně vystačí průměrnému posluchači. Na velkém displeji přehrávač budí skvělý dojem, seznam skladeb má dostatečnou šířku pro zobrazení plného názvu skladby a možnost jeho ovládání máte i v oznamovací liště.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Hudba Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Seznam skladeb v hudbě Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Prostředí HudbySamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Hudba v oznamovací liště

Závěr

Samsung Galaxy Note 10.1 v edici pro letošní rok neprošel žádnou významnou proměnou a v konečném výsledku je sice skvěle vybavenou ikonou na našem trhu mezi tablety s Androidem, ale pouze minimální hrstka vylepšení může pro většinu uživatelů znamenat rozpačité dojmy. Pozorovatelný krok kupředu byl proveden u výkonu a samotné konstrukci, kde se ke slovu také dostala imitace kůže, která působí na úrovni. Skvělého společníka při cestě poráží vyšší cenovka na našem trhu, přičemž jde o pouhou variantu s WiFi modulem. Danou cenovou relací není daleko od Apple zařízení, což bude potencionální zákazníky hodně cloumat, když navíc odečteme zastaralé prostředí TouchWiz. Koneckonců bych odhadoval, že tento tablet obdrží nejnovější aktualizaci systému Android 4.4 KitKat, a to společně s přepracovaným rozhraním TouchWiz.

Poděkování Alza.cz

alza

Za zapůjčení tabletu Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition (SM-P6000) pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 16 490 Kč.

Ukázkové video a fotografie

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie (1) Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie (5) Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie (7) Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie (6) Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie (8) Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie (4) Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie (2) Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie (3) Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - Ukázková fotografie (9)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat