Samsung Galaxy Mega 6.3: ideální volba mezi phablety recenze

Samsung Galaxy Mega 6.3: ideální volba mezi phablety [recenze]
2014-01-01T10:00:18+02:00
• 1. 1. 2014

V první polovině března tohoto roku jihokorejský Samsung nepředvídaně uvedl na mobilní trh dvojici zařízení do nové řady Galaxy Mega. Tímto krokem chtěl pravděpodobně výrobce posunout mez určenou pro označení mobilního telefonu a zároveň nechtěl v portfoliu nabízet pouze přerostlý model Galaxy Note. Ačkoliv se zcela nevyhnuli úniku informací, obě novinky překvapily svou velikostí. Menší Galaxy Mega 5.8 doplňuje větší sourozenec s přídomkem 6.3 a do našich rukou se k otestování samozřejmě dostala jeho větší verze v bílém provedení.

Samsung Galaxy Mega 6.3 - tiskové snímky

Úvod, obsah balení

Ještě před samotným obdržením jsem očekával, že jednoznačně půjde o zařízení, které přenášet nebude zrovna jednoduchou záležitostí, stejně tak i nakládání, jako s klasickým telefonem. Mé očekávání nebylo naštěstí vyplněno, jelikož Samsung si v poslední době dává opravdu záležet do posledního detailu na takových věcech, jako je právě prodejní balení, s nímž se potencionální zákazník prvně dostane do kontaktu.

Ani krabička vyrobená ze 100 % recyklovatelného papíru tedy není u tohoto modelu žádnou výjimkou, rovněž nedochází ke zbytečnému plýtvání místa a díky praktickým rozměrům působí na první dojem opravdu neodbytě. Zařízení obaleno v ochranných foliích vyplňuje její boky ze všech stran a pod ním najdete již klasickou výbavu. Uživatelskou příručku v ekologicky nesoucím se duchu doplňuje USB kabel, koncová nabíječka, 4GB paměťová karta typu microSD společně s adaptérem, náhradní gelové špunty pro špuntová sluchátka s třemi ovládacími prvky určená na regulaci hlasitosti a přijímaní hovorů.

Kvalita vycházejícího zvuku ze sluchátek není nějak převratná, takže náročnější uživatelé budou muset zvolit vlastní řešení. Občasné posluchače může jedině potěšit středně tenký kabel plochého rázu odolný vůči tolik neoblíbenému zamotávání.

Samsung Galaxy Mega 6.3 (11) Samsung Galaxy Mega 6.3 (12)

Konstrukce, vzhled

Zařízení doslova vychází ze svého pojmenování, které výrobce zcela vystihl. Rozměry těla 167,6 x 88 x 8 milimetrů lze v této kategorii jedině kladně ohodnotit. Mít jen o pár desetin milimetru navíc,  záhyby jednotlivých kloubů prstů by si neporadily s tloušťkou a celý telefon byste pevně neuchopili. Hmotnost 199 gramů nemůže překvapit, ani zklamat, protože od nadprůměrných rozměrů nelze očekávat nízkou váhu.

Desingové zpracování příliš nevybočuje ze zajeté koleje oproti vlajkové lodi Galaxy S4, tudíž se setkáváte s totožným plastem v bílém či černém provedení. Nicméně nejvýraznější vlastností je velikost, kterou především ocení uživatelé hledající opravdový kus mobilní techniky s dominantním displejem.

Během testování jsem se i přes značné proporce nesetkal s problémem uložení do přední kapsy kalhot, kde byl citelněji znát. Mnohem větší problém dělala zadní kapsa u kalhot, odkud vyčníval a hrozilo jeho poškození. Při uložení do tašky nebo batohu můžete zařízení chránit flipovými pouzdry, která jsou již dostupná na našem trhu v různých barvách.

Ačkoliv si uchopení každý zvolí podle svého uvážení, při držení v pravé ruce jsem palcem pochopitelně nedosáhl na některé části displeje. Šlo především o protilehlou stranu společně s horní částí, kde mi musela asistovat má druhá ruka. Na samotné ovládání se dá velice rychle zvyknout a jen za menším nedostatek lze označit absence chytrého stylusu s názvem S Pen, které byste nejednou využili.

Při bližším pohledu na jednotlivé části najdete v čele pod displejem jedinou hardwarovou klávesu fungující jako tlačítko Home. Následně po obou stranách přichází jedno senzorové pro přechod zpět a druhé pro vyvolání kontextového menu. I přesto, že stisknutí vždy vzdálenějšího tlačítka může vyžadovat větší obratnost, jejich ovládání je bezproblémové. Dobu bíle vyzařujícího podsvícení máte možnost změnit v nastavení systému.

Samsung Galaxy Mega 6.3 Samsung Galaxy Mega 6.3 (5)

Horní část výrobce obsadil kromě klasicky stříbrného názvu společnosti také široce mřížkovaným sluchátkem, 1,9megapixelovou kamerkou pro videohovory, známá čidla a senzory. Bonusem navíc je notifikační dioda, která se nachází vlevo nahoře a nabízí širokou paletu barev. Červeně například informuje o nízkém stavu baterie nebo modře o zmeškané události. Bližšího nastavení docílíte stažením jakékoliv podpůrné aplikace v obchodě Google Play.

Elegantním dojmem působí stříbrný rámeček, který obepíná konstrukci po celém obvodu. Jeho horní hrana disponuje zdířkou na sluchátka s 3,5mm jackem, mikrofonem využívaný při nahrávání videí a infraportem pro dálkové ovládání elektroniky prostřednictvím přeinstalované aplikace WatchOn. Protilehlá spodní část zabírá klasický mikrofon pro telefonní hovory a microUSB konektor na datové přenosy a nabíjení, kde dodávaný kabel drží pevně bez tendence vypadávání.

Dále levý bok byl opatřen kolébkou pro regulaci hlasitosti, zatímco pravou část osamoceně obsadilo zamykací tlačítko. Mile překvapilo jeho umístění, které výrobce vyřešil posunutím o pár milimetrů níže, aby uživatelé měli případný stisk na přímý dosah. Prvních pár stisků sice budete marně provádět, jako na každém jiném modelu od Samsungu, kde je tlačítko jen pár milimetrů od pravé horní hrany, ale po troše tréninku si jistě zvyknete.

Zbývající zadní část vyrobenou z lesklého plastu neušetříte od otisků prstů, i když ty nejsou natolik viditelné v porovnání s displejem. Kladné ohodnocení si zaslouží odnímatelný zadní kryt z pružného materiálu, který celá záda pěkně vyplňuje až ke kovovému rámečku. Použitý plast nikde nevrže a nemá kupodivu tendenci vyklouznout ze zavlhčených rukou. Ještě před odejmutím krytu z těla vystupuje čočka fotoaparátu, která je doplněna o přisvětlovací LED diodu a pod ní také přišel název společnosti vyvedený v šedé barvě.

Levá spodní hrana ještě nebyla ušetřena od výstupu hlasitého reproduktoru, odkud vychází zvuk zcela odpovídající kvalitě dnešních chytrých zařízení. Uvnitř umístěná baterie o velikosti 3 200 mAh a teprve po jejím vytažení máte přístup ke slotům na paměťovou kartu typu microSD a telefonní kartu typu microSIM. Složitým vyřešením slotu chtěl výrobce pravděpodobně ušetřit místo, takže microSIM kartu vkládáte do nejnižšího patra, zatímco paměťová microSD karta přijde až na ni.

Samsung Galaxy Mega 6.3 (6) Samsung Galaxy Mega 6.3 (8)

Displej, hardware

Bezpochyby největším magnetem celého modelu je jeho 6,3palcový displej dosahující na rozlišení 1280 × 720 pixelů. Rozložení pixelů bohužel mohlo být o něco větší, když přihlédneme k tak výstřední úhlopříčce. Použitý TFT LCD displej s hustotou pixelů 233 ppi podává překvapivě vynikající vykreslování barev a to na srovnatelné úrovni s technologií Super AMOLED.

Dobré viditelnosti na slunci dosáhnete stažením jasu na maximum, ačkoliv tento krok povede ke zvýšené spotřebě energie v baterii, tak bych raději doporučil nastavení pouze na automatické. Jak jsem zmiňoval na konci předešlé kapitoly, otisků prstů neušetříte především displej, stejně jako u většiny chytrých zařízení, je tedy potřeba mít hadřík připravený vždy po ruce. Zajímavostí je, že už po pár dotycích, kdy si v rychlosti vyzkoušíte telefon, máte po přechodu na vlastní zařízení pocit, jako by 4,8palcový displej byl úplně nepoužitelný.

Samsung Galaxy Mega 6.3 (4) Samsung Galaxy Mega 6.3 (1)

Vnitřní konstrukci vyplňuje procesor Snapdragon 400 od Qualcommu dodávaný se dvěma jádry Krait o frekvenci 1,7 GHz a navíc doplněný o grafický čip Adreno 305. Zbývající výkon zajišťuje 1,5GB operační paměť RAM společně s 8GB interní pamětí, kde takřka polovinu zabírají přeinstalované aplikace. Nakonec si uživatel bude muset v základu vystačit s necelými 5 GB, které rozšíříte až o dalších 64 GB po vložení paměťové microSD karty, kam bohužel není možné přesouvat aplikace. Hardwarové prvky výrobce skutečně vyladil na výbornou.

Systém se nikde neseká, aplikace nepadají, pracují spolu s operačním systémem plynule nebo jakékoliv reakce jsou okamžité. Vzhledem k přítomnosti pouze dvoujádrového procesoru, lze zároveň plusem označit možnost spuštění i těch nejnáročnějších her po grafické stránce (například Real Racing 3, Dead Trigger 2). Ostatní seznam specifikací zahrnuje celou řadu moderních technologií, kam patří podpora technologie NFC, infraportu, HSDPA, WiFi, Bluetooth 4.0, MHL, OTG, GPS a A-GPS s GLONASS.

Samsung Galaxy Mega 6.3 (3) Samsung Galaxy Mega 6.3 (2)

Výdrž baterie, AnTuTu benchmark

Z pohledu dostupných údajů by baterie s kapacitou 3 200 mAh měla vydržet až 420 hodin v pohotovostním režimu, 10 hodin telefonování na 3G síti nebo 82 hodin poslechu hudby v přehrávači. Ve skutečnosti dokáže baterie při plném provozu mnohem více. Při nastaveném jasu na 100 % výdrž dosáhla na celé dva dny, kdy v obou dnech máte zapnutou WiFi, GPS, dále se věnujete 3 hodin hraní her, 2 hodinovému surfování po internetu, poslechu hudby, sledování sociálních sítí a uskutečníte pár hovorů.

Věřím, že při obezřetnějším používání může průměrný uživatel oddálit nabíjení až na začátek třetího dne. V dlouhodobém výhledu je zároveň potřeba zmínit nevyhnutelné snížení kapacity baterie během každodenního užívaní. To částečně ubírá na radosti z delší životaschopnosti, se kterou výrobci chytrých telefonů nedokážou stále bojovat. Méně potěšitelným výsledkem byl benchmark test AnTuTu, kde ihned po prvním zapnutí telefon získal 19 421 bodů. V konečném porovnání nedosáhl ani na model Nexus 10, který Google představil v říjnu loňského roku, zatímco Galaxy Mega uvedl Samsung až o šest měsíců později, tedy v dubnu tohoto roku.

 Samsung Galaxy Mega - AnTuTu benchmark (1) Samsung Galaxy Mega - AnTuTu benchmark Samsung Galaxy Mega - Výdrž

Samsung Galaxy Mega 6.3 (10)

Fotoaparát, videokamera

Galaxy Mega si v zádech nese 8megapixelový senzor fotoaparátu, dovolující pořídit snímky v rozlišení 3264 x 2448 pixelů při maximálním nastavení. Aplikace neprošla žádnou výraznou změnou, výrobce ji zanechal stále přehlednou a bez zbytečných doplňků. V samotném nastavení najdete širokou nabídku možností, od zapnutí přisvětlovací LED diody, přes zapnutí časovače až po nastavení velikost rozlišení fotografie, rozpoznání obličeje nebo zapnutí přítomného stabilizátoru obrazu.

V režimech čeká kromě toho automatického také kupříkladu noc, překrásná tvář, sport, nejlepší obličej, nejlepší fotografie. Miniatura posledního snímku zajišťuje rychlý vstup do galerie, kde objevíte veškeré pořízené materiály. Kolébku hlasitosti využijete pro případné přiblížení, což se odráží na kvalitě konečného snímku. Tlačítko spouště Samsung ponechal jen v softwarové podobě, jelikož konstrukce nenabízí jinou hardwarovou možnost, která by mohla správně fungovat.

Samsung Galaxy Mega - Fotoaparát Samsung Galaxy Mega - Fotoaparát (1) Samsung Galaxy Mega - Fotoaparát (2)

Před stiskem spouště je snímek plný šumu, takže vyvolané ostření dotykem na displej přijde samozřejmě vhod. Ačkoliv ostření standardně probíhá od středu, tak si místo zaostření můžete samovolně zvolit. Zatímco zelená barva určuje místo zaostření, žlutý rámeček detekuje obličej. Kvalita fotografii není nějak převratná a lze ji zařadit mezi průměr. Kvalitnější fotografie pořídíte spíše venku, protože uvnitř budov má snímač často problém se šumem, který ve spojení se stabilizátorem vytvoří mírně roztřesenou fotografii. V módu videa očekávejte o poznání lepší záběry ve Full HD kvalitě s 30 snímky za sekundu a na konci recenze se sami můžete o jejich kvalitách přesvědčit v přiložených fotografiích a ukázkovém videu.

Software, uživatelské prostředí

Ani v tomto případě se uživatelé nevyhnou často neoblíbené nástavbě uživatelského prostředí TouchWiz, které Samsung připojuje k operačnímu systému v každém jejich zařízení. Každopádně pokud vám rukama prošlo již několik podobných zařízení,  s touto úpravou se snadno sžijete – jde o pouhý zvyk.

Do základu přišel systém Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean, skrývající jen minimum změn. Po odemčení máte jednotlivě k dispozici pět aktivních ploch, kam můžete umístit kromě widgetů, také aplikace, složky nebo různé miniaplikace. Domovskou obrazovku lze uspořádat v režimu standardním nebo snadném, kde celé prostředí má velké ikony a mnohem jednodušší zpracování. Dolní lišta klasicky nabízí vstup do menu a čtyři aplikace, v našem případě – telefon, kontakty, zprávy, internet.

Horní část obsadil čas, informace o baterii doplněné o její procentuální stav, síla signálu WiFi připojení anebo další různé stavové zprávy. Z její části jedním prstem vytáhnete lištu s celou řadou rychlých nastavení pro WiFi, GPS, zvuku, otočení displeje a Bluetooth. Dále máte navíc příležitost regulovat jas podle vlastní libosti. Zbývající volná plocha patří různým upozornění z aplikací, her, nebo zmeškaných hovorů, nepřečtených SMS zpráv. V případě použití dvou prstů vytáhnete o poznání bohatší nabídku, kam spadá 18 odlišných nastavení.

Samsung Galaxy Mega 6.3 - UI (2) Samsung Galaxy Mega 6.3 - UI (3) Samsung Galaxy Mega 6.3 - UI (4) Samsung Galaxy Mega 6.3 - UI

Seznam aktuálně spuštěných aplikací vyvoláte kdekoliv v systému, když dlouze stisknete hardwarovou klávesu Home. Poté můžete vypnout právě spuštěné aplikace na pozadí, zabírající operační paměť RAM. Spodní panel doplňuje volba okamžitého vypnutí všech procesů, vstup do služby Google Now a náhledu využití systémové paměti.

Výrobce propletl zařízení mnoha gesty, která fungují v odlišných částech systému. Známá funkce pinch-zoom pro přibližování či oddalování byla integrována i na hlavní plochu. Ta dovoluje rozložit jednotlivé plochy s widgety do jediné plochy. Druhým užitečným gestem je otáčení obrazovky do potřebného směru, připomínající tabletové rozložení. Tato funkce pracuje nejen v závislosti na akcelerometru, ale rovněž se speciální funkcí, která sleduje vaše oči a promptně reaguje na změny.

Samsung Galaxy Mega 6.3 - UI (1) Samsung Galaxy Mega 6.3 - UI

Nastavení čítá skutečně štědrou nabídku nastavení, což pro uživatele znamená strávení spousty času nad správném seřizovaní. Nakonec vám nemusí přijít většiny funkce k užitku. V konečném výsledku to pro vás může znamenat zbytečně promrhaný čas. Vyzdvihnutí si zaslouží dva režimy v základním nastavení, pro úsporu baterie, kde omezíte výkon procesoru, svítivost displeje nebo hmatovou zpětnou vazbu. Druhý blokovací režim umožňuje například vypnout příchozí hovory, budík nebo LED indikátor. Nicméně pokud čekáte na důležitý hovor,  o příchozích hovorech od povolených jedinců budete informování.

Aplikace, S Voice, WatchOn

V menu uživatele ocení širokou škálu plně využitelných aplikací. Do něj výrobce samozřejmě předinstaloval vlastní obchod, kde vás čeká velmi podobná nabídka aplikací, jako v obchodě Google Play. V případě Samsung Apps může jít o další plnohodnotný zdroj placených aplikací v různých akcích nebo těch, které jsou rovnou zdarma. Za zmínku také stojí aplikace Group Play, zajišťující sdílení hudby, obrázků, dokumentů a hraní her v reálném čase. O počtu připojitelných zařízení k vytvořené skupině rozhoduje stav nebo výkon připojení k síti.

Samsung Galaxy Mega - Group Play Samsung Galaxy Mega - Group Play (1) Samsung Galaxy Mega -  Samsung Apps

Internetovou komunikaci obstarává aplikace ChatOn, kterou vývojáři nedávno doplnili zřejmě po vzoru Hangouts o možnost zasílání SMS zpráv. Dále aplikace S Voice prozatím nedokáže tolik komunikovat s uživatelem v porovnání se Siri od Applu, ale na základní pokyny reaguje docela pohotově. Virtuální asistent vám například napíše libovolnou textovou zprávu, poznámku do kalendáře, spustit hudbu v přehrávači, zjistí počasí, zodpoví na některé otázky, otevře aplikaci, zapne budík, Bluetooth nebo Wifi. Ovšem pro stoprocentní funkčnost je potřeba zvládat anglický jazyk a mít aktivní datové přenosy.

Samsung Galaxy Mega - S Voice (2) Samsung Galaxy Mega - S VoiceSamsung Galaxy Mega - S Voice (1)

Samsung Galaxy Mega - ChatOn (1) Samsung Galaxy Mega - ChatOn

Poslední nejvíce užitečnou aplikaci je WatchOn pro ovládání domácí elektroniky. Po vytvoření pokoje máte na výběr určitý druh elektroniky, jehož přesnější značku určíte v podrobném nastavení. Po řádném nastavení máte k dispozici plnohodnotný ovladač dostupný i v notifikačním centru.

Samsung Galaxy Mega - WatchOn (1) Samsung Galaxy Mega - WatchOn Samsung Galaxy Mega - WatchOn (2) Samsung Galaxy Mega - WatchOn (3)

Závěr

První zařízení v portfoliu jihokorejského Samsungu zapadající mezi takzvané phablety vyšlo v našem testu s nadprůměrným výsledkem a v konečném verdiktu si Galaxy Mega jednoznačně až na pár drobných výhrad zaslouží slova chvály. Jeho maximální, ale i přesto přijatelné rozměry přináší uživateli překvapivě kvalitní displej vložený uprostřed pohledné konstrukce, na které Samsung při výrobě skutečně hodnotně zapracoval.

Aktuálně nejmodernějšími technologiemi není taktéž uvnitř šetřeno a ve spojení s nadprůměrně vysokou výdrží baterie splní svoji práci nad vaše očekávání. Čili pokud si Galaxy Mega nepořídíte hlavně pro jeho nadměrnou velikost,  počítejte se spíláním nad touto vlastností, která je neodmyslitelně nejvýznačnější. Za jediný zřetelný nedostatek lze označit absenci chytrého stylusu S Pen v těle, který by zde měl mnohem větší smysl, než u modelové řady Galaxy Note. Nicméně potěšitelnou zprávou na závěr je, že budoucí majitelé můžou očekávat nejnovější Android 4.4 KitKat, a to ve společné aktualizaci s bezpečnostní funkcí Knox.

Poděkování Alza.cz

Za zapůjčení telefonu Samsung Galaxy Mega 6.3 (i9205) pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 13 590 Kč.

logo_se_sloganem-300x140

Ukázkové fotografie a video

Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (13) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (12) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (11) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (10)

Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (9) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (8) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (7) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (6)

Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (5) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (4) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (3) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (2)

Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie (1) Samsung Galaxy Mega 6.3 - ukázková fotografie

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat