Google tlačí na Samsung kvůli Androidu ohledně designu a služeb

Google tlačí na Samsung kvůli Androidu ohledně designu a služeb
2014-01-30T06:30:27+02:00
• 30. 1. 2014

Letošní veletrh CES 2014 přinesl jako obvykle spoustu novinek i z oblasti zařízení se systémem Android. Poprvé jsme mohli spatřit tablety TabPro od Samsungu, které navíc obsahovaly novou podobu uživatelské nadstavby. Mnozí se shodli, že se jedná o jakýsi mix Flipboardu a prostředí z Windows 8.

NotePRO_1

U nás jsme považovali tuto razantní změnu jako krok kupředu, byť nevíme, jak budou reagovat uživatelé. Stejného názoru asi nebyl a stále není Google, jelikož již na veletrhu započala diskuze o možné dohodě s jihokorejským výrobcem. Zjevně nová podoba Androidu se příliš nelíbí designérům v Googlu.

Údajně v současnosti probíhají rozhovory, kde se řeší budoucí vzhled systému. Google si je vědom, že Samsung patří mezi lídry v dané oblasti, což by mohlo vést i ke komplikacím. Výsledkem by mělo být sjednocení vzhledu a v podstatě odstoupení Samsungu od nového prostředí. Jinak řečeno, má být ve hře možnost návratu k dřívější podobě, nebo vytvoření nového designu nadstavby.

Kromě toho se má také vést diskuze nad samotnými aplikacemi a službami, které de facto vytváří a prosazuje Samsung. Ten je znám také díky svým HUBům, jež nabízejí alternativní cestu, jak se dostat k různému obsahu. Jedná se o konkurenci pro služby od Googlu, což se samozřejmě v Mountain View nelíbí.

V tomto případě mělo dojít k většímu posunu a Samsung měl souhlasit s tím, že bude více prosazovat služby a aplikace od Googlu. Tyto informace pocházejí od nejmenovaného zdroje, který je s celou situací obeznámen. Aspoň tak to uvádí web Re/Code.

Ačkoliv vše můžeme zařadit do kategorie spekulací, tak nedávná dohoda Samsungu a Googlu skrze patenty a licence nasvědčuje tomu, že se opravdu buduje ještě bližší spolupráce. Možná se tak dočkáme větších intervencí ze strany Googlu do nadstaveb, kde si již nyní začal pomalinku diktovat další podmínky. Netušíme, jestli z jednání vyjde nějaký další výsledek a jestli se dočkáme tento rok, nebo až příští.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat