Dvojitá video recenze: Sony QX10 a QX100

Dvojitá video recenze: Sony QX10 a QX100
2014-02-07T15:59:33+02:00
• 15. 1. 2014

Tentokrát jsme se zaměřili na praktický video-test hned dvou mobilních objektivů zároveň, abychom zjistili, jestli se toto revoluční foto příslušenství od Sony vyplatí, nebo ne.

Youtube-cover-small

Sony již delší dobu představuje spoustu zajímavého příslušenství a tentokrát se inženýři opravdu vytáhli. Přeci jen, vyrobit objektiv tak, aby bezdrátově, v tomto případě přes wi-fi, fungoval jako hledáček skrz profesionální optiku a ještě, aby to bylo dostatečně malé, abychom to mohli odepnout a strčit do kapsy.

To už chce nemalou dávku technologie a není asi žádná firma, která by měla vše již pohromadě tak, jako Sony. Skvělé Sony čipy nejen v kamerách, špičkově vyhlížející smartphony a mnoho dalšího tedy dalo za vznik těmto dvěma nováčkům v nové třídě bezdrátových objektivů s vlastním foto-čipem pro smartphony.

Jak z video recenze zjistíte, nejedná se o nic levného, přeci jen jsou to stále první kousky na trhu. Přesto, ač se to na první pohled nemusí zdát, jsou i tito dva velice odlišní. Pokud se však ptáte na zásadní otázku, jak to vlastně celé funguje a jaké to má mouchy. tak není nic snazšího, než se mrknout na podrobnou video recenzi.

Video ukázky v nezměněné kvalitě jste viděli uvnitř recenze, takže nyní je čas udělat menší zhodnocení kvality. Stabilizaci mají oba skvělou, přeci jen je to i tradice Sony. V době natáčení však bylo větrno a tak to možná není tolik znát, ale když se člověk snaží, tak může udržet záběr i za chůze velice použitelný. Stejně jako celková kvalita, poradí si i s protisluncem, stejně jako s ostrostí na maximální zoom.

Bohužel už bychom chtěli moc, pokud bychom chtěli manuální režim ve videu. Dokonce i ve fotografii je pouze poloautomat a jen u dražšího modelu QX-100. Takže pokud se vám bude zdát obraz trhaný, je to způsobeno rychlou závěrkou kvůli kompenzaci velkého množství světla, tím trpí i mobily za slunného dne.

Řešením by bylo uzavřít více clonu, ale bohužel, vše je automatické, stejně jako samotné natrvdo nastavené rozlišení 1920 x 1080 px (Full HD). Kvuli tak velkému přenosu dat, bohužel není možné ukládat přímo do mobilu, ale jen na SD kartu v objektivu. Přeostřování je celkem přesné a rychlé, takže i tady odvádí Sony tradičně dobrou práci.

109

Ještě než se pustíte do konzumace nafoceních snímků, dovolím si výsledky zhodnotit, abyste věděli na co se zaměřit. QX10 má širší ohnisko i delší zoom, a to je patrné na všech testovacích snímcích, které jsou foceny vždy oběma stroji na stejném místě.

Testování sice probíhalo na iPhonu 5 nejprve s iOS 6 a pak i iOS7, ale to není podstatné, protože tím, že bezdrátově spojíte objektiv s mobilem, se z mobilu stává pouze ukládací místo (nebo SD karta v objektivu) a hlavně také náhledový hledáček, takže mobilní hardware nehraje až takovou roli. Zásadní je, jestli váš mobil podporuje daná aplikace (PlayMemories Mobile – iOS, Android) a pak by vše mělo fungovat správně.

8 7

QX100 je o celou cenu levnějšího modelu dražší, stojí kolem deseti tisíc a přesto v nějkterých fotografických disciplínách pohořela oproti svému mladšímu kolegovi. Například v protisvětle se vyznačuje vyšší model více obrazovými vadami (chromatická aberace – fialové okraje u kontrastních oblastí proti slunci) , stejně jako nejnižší clona také není úplně nejostřejší, ale tady se to nedá porovnat, protože QX10 má vyšší nejnižší možnou clonu (f/ 3,3) oproti QX100 (f/ 1,8), což neostrost na této hodnotě u dražšího modelu celkem vysvětluje. (Takto nízké clony na to v různé míře trpí i u profesionálnější techniky.)

Levnější model si poradil lépe třeba i s odlesky u auta a výsledná fotografie tak není přepálená jako u QX100. Na druhou stranu QX100 převažuje celkově vyšší ostrostí a prokreslením barev u běžných snímků. I přes kratší zoom má dokonce tak vysokou ostrost, že pokud fotku vyříznete na velikost maximálního přiblížení u QX10, tak stále dostanete ostřejší záběr. Navíc alespoň máte k dispozici poloautomat (volbu clony), oproti QX10, kde je pouze automat. Ovšem proč nemáme přístup i k volbě rychlosti závěrky („času“), to netuším a celkem tím zklamu každého, kdo by chtěl parádní noční snímky nebo celkově více zefektivnit výslednou fotku. Na noční snímky se jistě bude hodit i stativový závit.

65 4

Závěr

Celkový závěr nechám na vás, ale za mě jednoznačně vychází jako vítěz větší flexibilita zoomu, nižší váha i velikost u QX10 a v neposlední řadě i o polovinu nižší cena. Oproti tomu, kdo by chtěl jednoznačně ostřejší snímky, širší možnosti nastavení, ostřící/zoomovací kroužek a kvalitní optiku od Carl Zeiss a nevadí mu vyšší váha nebo velikost při vypnutém stavu, tak je pro něho jasná volba QX100. Jednoznačný vítěz tedy není, ale přesto doufám, že bude Sony vyvíjet tuto řadu příslušenství dále.

Myšlenka je to totiž excelentní, bohužel cenou nevyváží smysl celého konceptu a to tedy „nezakupovat nový fotoaparát, když mám mobil, ale dokoupit jen příslušenství“. Jenže tohle „příslušenství“ může cenově převýšit váš mobil a  QX100 i cenu základní zrcadlovky. Pokud však natáčíte video, stabilizace je k nezaplacení a na takovou naší redaktorskou práci je to téměř ideální nástroj. Pokud u sebe tedy máte nabíječku, jak na mobil, tak náhradní baterie do objektivu, bez těch se při větším focení nejspíš neobejdete.

2 1

Ukázkové snímky

Slíbené fotografie v jsou seřazeny způsobem vlevo Sony DSC-QX10vpravo dražší Sony DSC-QX100.

Ukázky prostředí aplikace

IMG_8249    IMG_8254

IMG_8251 IMG_8252 IMG_8259 QX 100

Noc, pouliční osvětlení – nejkratší X nejdelší ohnisko

IMG_8237 IMG_8244

IMG_8238 IMG_8245

Pokojové osvětlení – nejnižší clona + makro

IMG_8246 IMG_8247

Denní světlo, slunečno- makro

IMG_8014 IMG_8015

Denní světlo, slunečno – minimální ohnisko

IMG_8017 IMG_8016

Denní světlo, slunečno

IMG_8024 IMG_8023

IMG_8013 IMG_8012

Denní světlo, slunečno – nejkratší X nejdelší ohnisko

IMG_8025 IMG_8027

IMG_8026 IMG_8029

IMG_8031 IMG_8032

IMG_8033 IMG_8034

Za zapůjčení Sony QX10 a Sony QX100 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

logo_se_sloganem-300x140

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Král

Kameraman, grafik a fotograf na volnoběžce. U nás se především stará o YouTube kanál, kde jste jej mohli vidět v pořadech jako NaDotek nebo Live.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat