Sony Xperia M – sympaťák do jedné ruky recenze

Sony Xperia M – sympaťák do jedné ruky [recenze]
2013-12-23T10:30:39+02:00
• 23. 12. 2013
1

Na pomezí nižší a střední třídy je u telefonů obvykle poněkud těsno. Najdeme zde kvanta „šedých myší“, které jsou určené pro nenáročné zákazníky nebo prostě pro ty, kteří (alespoň v momentu nákupu) nějaké parametry neřeší a záleží jim na ceně. Mnohdy je pak pro tuto třídu telefonů (zejména mezi Androidy) typická nefunkčnost, zasekávání, neodladěnost prostředí či poměrně znatelně osekané parametry. Najde se ovšem několik výjimek. Patří mezi ně i dnes recenzovaný model Sony Xperia M?

obrázek 1

Obsah balení

Telefon vám dorazí v malé krabičce, kde nechybí nic podstatného. Vedle samotného zařízení, jež je zasunuto v šuplíčku vedle všeho ostatního, nalezneme microUSB kabel. Ten v kombinaci s dodávaným adaptérem do zásuvky tvoří nabíječku. Pak se zde nachází také velice průměrná sluchátka.

Konstrukce

Ačkoli je po celém těle telefonu použitý především plast, tak nikde nic nevrže a zpracování je na dobré úrovni. Trochu lacině ale může působit černý lesklý rámeček kolem čelní strany. Celkový design vychází z letošní vlajkové lodě Xperie Z a bere si i určitý prvek ze starších modelů. Tím mám na mysli mírné prohnutí zad zařízení. Vzhledem k pouze čtyřpalcovému displeji, telefon dobře padne do ruky a lze jej pohodlně ovládat i jednou rukou.

 P1030689 P1030730

Na zádech Xperie M nalezneme kromě loga Sony a Xperia, také fotoaparát s přisvětlovací diodou. Nezapomnělo se ani na NFC, které výrobce dost masivně podporuje. Spodní část ještě okupuje hlasitý reproduktor, jehož kvalita ničím nepřekvapí. Na pravém boku se nachází výrazné odemykací tlačítko z hliníku, jako ostatně u celé letošní řady Xperií. Pod ním dále dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a překvapivě i tlačítko pro fotografování. To zde vzhledem ke kvalitám samotného fotoaparátu ani nemuselo být, ale o tom až později.

P1030722 P1030723

Levý bok obsahuje pouze konektor microUSB. Na horní straně nalezneme otvor pro sluchátka s klasickým 3,5mm jackem. Spodní strana disponuje jen mikrofonem. Nad displejem na čelní straně se nachází telefonní  reproduktor, senzor okolního osvětlení, proximity senzor a také kamerka pro videohovory. Jelikož jsou tlačítka na displeji, tak se pod ním nachází jen notifikační proužek. Ten indikuje zmeškané události a při nabíjení zobrazuje barvy dle stavu baterie. Tím jeho využití nekončí, podobně jako u Xperie SP, dokresluje barvou fotografie a obrázky alb v příslušných aplikacích.

xperia-m-feature-display-design-illuminations-920x400-9eb2c578273a08203e29c5ac1b801cb0 (1)

Celkové rozměry přístroje činí 124 mm na výšku, 62 mm na šířku a tloušťka je 9,3 mm. Hmotnost je příjemných 115 gramů. Na test jsme obdrželi černou variantu, v prodeji jsou ale i další barvy – bílá, fialová a žlutá. Co na telefonu také oceňuji, je široké místo pod a nad displejem. Díky tomu se zařízení v režimu na šířku, například při sledování videí na YouTube, velmi dobře drží. Zajímavý je také zadní kryt. Ten po odendání odebere i boky včetně tlačítek.

obrázek 2

Displej

Displej je jedním ze slabších článků celého zařízení a že jich mnoho není. Rozlišení 854×480 je na dnešní dobu, kdy výrobci ve vlajkových lodích používají FullHD, opravdu málo. Jednotlivé pixely jsou při bližším pohledu vidět. Ale nejde jen o hustotu pixelů, ona celková kvalita není nejlepší. Pozorovací úhly jsou mizerné a barevné podaní také ničím neohromí. Použitá technologie je prachobyčejné LCD TFT.

P1030749 P1030744

Hardware

Uvnitř Xperie M tepe dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Plus. Ten disponuje jádry Krait na frekvenci 1 GHz a je vyroben 28nm procesem. Doplňujícím grafickým čipem je pak Adreno 305. Operační paměť má kapacitu 1 GB. Celkový výkon zařízení je ale dobrý, nejnovější herní pecky si sice nejspíš nezahrajete, ale na plynutý chod systému to plně dostačuje. Za jedinou opravdu větší vadu tak musím označit nemožnost přesouvání aplikací na paměťovou kartu. Vzhledem k tomu, že interní paměť telefonu je 4 GB z čehož něco vezme systém, tak to může dost zákazníků odradit. Nehrajete-li ale hry či nemáte telefon jako navigaci, toto omezení byste tolik ucítit nemuseli.

P1030688

Xperii M jsem otestoval v několika benchmarcích a nedopadla v nich příliš dobře. Otázka ale zní, zda mají po nedávné kauze vůbec nějakou vypovídající hodnotu. V benchmarku Quadrant získala 4192 bodů a v AnTuTu Benchmark dosáhla na skóre 11 574 bodů. Získané hodnoty jsou na úrovni loňských vlajkových lodí.

 Screenshot_2013-12-12-20-12-33 Screenshot_2013-12-12-20-08-29

Konektivitu datových sítí zajistí samozřejmě 3G HSDPA, LTE v této cenové hladině ani nelze od mobilu očekávat. Nalezneme zde ale WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS a NFC. Nechybí zde ani FM rádio s RDS a samozřejmostí je pohybové čidlo a kompas. Bezdrátová technologie pro sdílení multimediálních souborů přes místní síť s názvem DLNA také neschází.

Výdrž baterie obstarává akumulátor s kapacitou 1750 mAh. Vzhledem k tomu, že telefon disponuje relativně malým displejem s malým rozlišením, což bývá největší žrout energie, tak je výdrž nadmíru dobrá. Při plnohodnotném denním používání jsem se večer dostal na 40 procent. Pokud budete baterie trochu šetřit bez problémů se dostanete na dva dny, nebo dokonce i na víc.

Prostředí ve znamení klasiky

V telefonu běží Android 4.1.2 Jelly Bean, podobně jako ve většině současného portfolia Sony Mobile. Pokud jste již vlastnili některý z předchozích smartphonů s Androidem od Sony, pak vás prostředí nijak nezaskočí. Androidí nadstavba od Sony se vyznačuje velice jednoduchým a elegantním designem. Xperia M obdržela kompletní software z Xperie Z ve stavu, kdy šla do prodeje. Již na zamykací obrazovce uvidíte první změny od výrobce – zajímavý motiv odemykací obrazovky, tzv. „žaluzií“. Na displeji je již u tohoto výrobce tradičně umístěna trojice dotekových kláves – zpět, domů a multitasking.

Screenshot_2013-12-15-10-17-21 Screenshot_2013-12-15-10-17-33 Screenshot_2013-12-15-10-19-26 Screenshot_2013-12-15-10-20-52

I v této třídě se navíc objevují i miniaplikace na obrazovce, takže můžete mít společně například s webovým prohlížečem spuštěnou kalkulačku. Podobně jako i u jiných modelů je i zde omezení jedné spuštěné miniaplikace najednou.

Doslova obligátní jsou pak předinstalované aplikace, mnohé z nich se podobně jako u jiných modelů objevují nově v bílém provedení. Na internetu si někteří uživatelé jako už tradičně stěžují na problémy se zasekaným dialerem (procházením hovorů), u testovaného kousku jsem ale měl asi štěstí a nic takového jsem neregistroval. Aplikace fungují přesně tak, jak mají.

Podobně spokojený jsem byl s chováním telefonu celkově. Za těch pár týdnů běžného provozu se nic nezasekávalo, telefon zamrzl možná tak jednou, naopak vždy reagoval rychle, spolehlivě a nebyl jediný problém. Svou zásluhu na tom určitě má právě Android 4.1.2 Jellybean, který společnost Sony používá už nějaký ten pátek a bylo tak dost času ho odladit. Stejný podíl úspěchu má ale i kombinace celkem moderního procesoru a slušné kapacity paměti RAM. Mohu tak prohlásit, že svižnost, odladěnost a spolehlivost se tak přesunula i do nižší třídy smartphonů s cenovkou ±5000 Kč. Bravo Sony! (poznámka – ihned po zapnutí telefonu jsem odinstaloval nepotřebné aplikace jako McAfee atd.)

Screenshot_2013-12-15-10-26-22 Screenshot_2013-12-15-10-26-29 Screenshot_2013-12-15-10-17-58 Screenshot_2013-12-15-10-18-28

Poslední dobou se navíc objevují nepodložené zprávy, že telefon nedostane aktualizaci na Android 4.2 (jeho takřka identický dvousimkový kolega Xperia M dual ho má už z výroby). Otázkou ale nastává, zdali je věc aktualizace tak důležitá, a vůbec jestli by nová verze operačního systému nepřinesla více problémů než radosti. Koneckonců telefon funguje znamenitě, a pouhopouhá potřeba „prostě za každou cenu aktualizovat“ nemá smysl, obzvlášť, když Android 4.2 žádné velké novinky nepřináší. Hon za novými verzemi Androidu tak v případě tohoto modelu považuji za předem prohraný a zbytečný – jedná se o levný model, a zde se zkrátka s nějakou velkou podporou (Android 4.4 KitKat) opravdu počítat nedá.

Multimédia

I v této oblasti je model Xperia M klasikem výrobce. K přehrávání hudby výrobce telefon předem vybavil přehrávačem Walkman, který nejenže dobře hraje, ale má i vcelku povedené ovládání. Po připojení na internet navíc umožňuje stáhnout chybějící ID3 tagy, takže vcelku jednoduše umožňuje proměnit složku písniček s názvy jako „thumbs-423td67sfd.mp3“ na roztříděnou a seřazenou knihovnu. Podklady písní pak pochází z databáze Gracenote. Přehrávači sekunduje také aplikace TrackID, která vám pomůže zjistit jméno neznámé písničky, například v rádiu. Nahraje krátkou ukázku a porovná jí s internetovou databází.

Screenshot_2013-12-15-10-26-10 Screenshot_2013-12-15-10-24-01 Screenshot_2013-12-15-10-29-51 Screenshot_2013-12-15-10-27-14

Své fotografie a obrázky si prohlédnete v Galerii. Jednoduchá, přehledná a spolehlivá aplikace. V telefonu je předinstalovaná i aplikace Filmy na přehrávání videí, ale osobně se mi více osvědčil klasický MX Player. Ve výbavě nechybí ani dnes pomalu zapomínané FM rádio včetně RDS.

Mnoho zejména konzervativnějších lidí trošku postrádá profily, kterými se vyznačovaly staré tlačítkové mobily. Jejich místo zde zastává aplikace SmartConnect – můžete si zde nastavit profily jak na základě času, tak na připojení různých zařízení (nabíječka, sluchátka, NFC žeton).

Fotoaparát

Má rozlišení 5 MPx a na jeho kvalitu toho umí až příliš mnoho. Aplikace fotoaparátu disponuje totiž režimem manuál, kde si vše nastavíte sami. Pak jsou zde ale k dispozici další režimy jako panorama, efekty a výběr scény. Fotoaparát zvládá i HDR, s nímž jsou vyfoceny poslední dva testovací snímky. Kvalita výsledných snímků se s updatem, který v průběhu testovaní vyšel, výrazně zlepšila a tak jsem musel nafotit nové snímky. Barvy jsou již vcelku věrné a snímky jsou již zaostřené. Celkově však fotografie neohromí a uprostřed je mnohdy znatelný růžový nádech.

 DSC_0056 DSC_0045 DSC_0064 DSC_0083

DSC_0055 DSC_0107 DSC_0089 DSC_0096

Natočené video má HD rozlišení, tedy 1280×720 při 30 snímcích za sekundu. Kvalita ale rozhodně neodpovídá HD a výsledné video podléhá velké kompresi a stabilizace také zcela chybí.

Zhodnocení

Jistě za cenu tohoto modelu, která se pohybuje kolem 5 tisíc korun, nelze očekávat ten nejlepší hardware. Tím narážím na nepříliš povedený displej a fotoaparát. Navzdory tomu ale v ostatních faktorech příliš nezaostává za mnohem dražšími kousky. Výrobci se především podařilo perfektně odladit systém, což v této cenové kategorii nebývá zvykem. Výhodou je také rozumná velikost celého zařízení – nejedná se o žádné pádlo. Pro nenáročnější uživatele se tedy jedná o skvělý kousek. Náročnější mohou mít sice se zmírňovanými věcmi menší problém, ale za tu cenu si myslím, že příliš lepších zařízeních nenajdete.

P1030687

Klady

  • Výdrž baterie
  • Odladěné prostředí
  • Skvěle padne do ruky
  • Cena

Zápory

  • Průměrný fotoaparát
  • Displej
  • Pouze interní paměť na aplikace

M

 Za zapůjčení Sony Xperia M pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu  5 659 Kč.

alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Marek Janosik-Bielski

10. 11. 2015, 9:35

Používám ho momentálně jako hlavní mobil. Celkově se velice povedl a pod recenzi se mohu podepsat. Oceňuji také ve srovnání s konkurencí dobrou výdrž při použití režimu STAMINA. Výhody: odladěnost systému, rozměry přístroje, kvalita konstrukce. Nevýhody: malá vnitřní paměť (a nemožnost přesouvat aplikace na paměťovou kartu), čidlo přiblížení (občas rozsvítí displej u ucha, řeším to zhasínáním displeje), fotoaparát (nastavení spouště, ostření a postprocesing).

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat