Apple iPhone 5c – barevný plasťák?! recenze

Apple iPhone 5c – barevný plasťák?! [recenze]
2013-12-08T10:47:12+02:00
• 1. 12. 2013

Telefony iPhone vždycky byly považovány za jedny z těch nejlepších. Tedy alespoň co se týče kvality zpracování. A aby taky ne, když stojí tolik peněz. Letos Apple představil však i nižší model iPhonu. Jmenuje se iPhone 5c a hlavním odlišením je především plastové tělo. Tento telefon byl před představením při řadě úniků chybně interpretován jako levný iPhone pro každého. Nakonec příliš levný není a ani to nebylo plánováno.

Samotný šéf Applu, TimCook, označil iPhone 5c jako mobil střední třídy, alespoň co se této společnosti týče. Model 4s pak považuje za vstupní model do ekosystému Applu, za ten nejlevnější. U nás sice stojí stále 10 tisíc, v USA ho ale nabízejí ke smlouvě na dva roky zcela zdarma.

002_iphone-5c-colors

Obsah balení

Plastový iPhone dorazil v plastové krabičce podobné těm od iPodů. Po vybalení iPhonu pod ním nalezneme sadu příruček, sponku pro vysouvání slotu na SIM kartu a také dvě samolepky s logem Apple. V balení dále nalezneme Ligthing kabel pro propojení s počítačem, ten s dodávaným adaptérem tvoří nabíječku. Nakonec nesmím zapomenout zmínit sluchátka Earpods. Ty musím říct, že hrají opravdu moc dobře.

Konstrukce

Ale zpátky ke kvalitě zpracování samotného iPhonu 5c. Plast jsme už viděli kdysi u modelů 3G a 3Gs. U tohoto aktuálního je ale mnohem pevnější a lépe zpracován, nikde nic nevrže a vše velice dobře lícuje. Bohužel jsem narazil na pár problémů. U šuplíčku na nanoSIM na pravém boku telefonu a u dírek pro reproduktory na spodní straně se usazuje nečistota. Navíc u zmiňovaného šuplíčku není zpracování nejlepší. Co také velice nepotěší, je velká náchylnost na škrábance na zádech. Plast je vyloženě přitahuje, a jelikož se jedná o měkký materiál, za pár dní používání se zde zaručeně objeví.

 P1030561 P1030580

Plastové tělo díky zaobleným hranám dobře padne do ruky. Celý telefon ale rozhodně nepůsobí luxusním dojmem, jako přináší hliník u vyššího modelu. Barevný plast sice vypadá na oko velmi dobře, ale působí spíše, když to přeženu, jako hračka. Rozhodně bych tento pocit neočekával u telefonu za 14 tisíc.

Na test jsem si vybral zelenou barvu, která má velmi výrazný odstín křiklavé zelené. V prodeji je také ještě barva modrá, žlutá, růžová a bílá. Všechny varianty ale mají čelní panel černý. Během testování jsem také narazil na pár lidí, co si myslelo, že se jedná o iPhone 5 v obalu. Mají vlastně pravdu, jen se ten obal nedá sundat. Zajímavé ale je, že oproti iPhonu 5 je plastový model těžší a mírně objemnější. Hmotnost se zvedla o dvacet gramů na 132 g a tloušťka o 1,4 milimetru na 9,0 mm.

P1030605

Na levém boku zařízení se nachází, jako koneckonců u všech iPhonů, přepínač tichého režimu a dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti. Jejich stisk je pevný a jistý. To samé lze říci o jediném tlačítku pod displejem, o home buttonu. Nad displejem nic nestandardního nenalezneme – 1MPx kamerka pro videohovory, dále samozřejmě telefonní reproduktor, senzor okolního osvětlení a senzor přiblížení. Spodek telefon uprostřed okupuje lighting konektor, napravo od něho se nachází ještě 3,5mm jack a v jeho těsné blízkosti mikrofon. Ten sice není tak kvalitní jako na modelu 5s, ale svůj účel plní velmi dobře.

Displej iPhonu 5c s úhlopříčkou čtyři palce má rozlišení 1136×640 s hustotou pixelů 326 PPI, která je stejná již od iPhonu 4 a má marketingové označení Retina.  Použitá technologie je IPS LCD a pozorovací úhly jsou špičkové. Ostatně celý displej je na vynikající úrovni, barvy jsou věrné, dostatečně kontrastní a příliš mnoho telefonů kvalitnější displej nenabídne. Mnozí mohou argumentovat, že použité rozlišení je na dnešní dobu nízké, ono to ale dostačuje a rozdíl mezí tímto a FullHD panelem pozná málokdo.

IMG_0232

Hardware

Použitý hardware je na chlup stejný s loňským modelem iPhone 5. Procesorem je tedy dvoujádrový Apple A6 na frekvenci 1,3 GHz. Ten je vyroben 32nm procesem. Grafickým čipem je PowerVR SGX543MP3 a paměť RAM má kapacitu 1 GB. Na dnešní dobu se to může zdát málo, avšak musíme brát v potaz, že Apple díky malému počtu telefonů v nabídce dokáže velmi dobře svůj systém na daný hardware optimalizovat a vytáhnout z něj maximum.

ipad-a6-e1325875064866

Uživatelská paměť se liší dle zakoupené varianty, na výběr je úložiště o kapacitě 16 GB nebo 32 GB. V obou případech je ale nerozšiřitelné. Telefon disponuje samozřejmě WiFi, Bluetooth 4.0, GPS s Glonass, kompasem a standardními senzory. Je tak trochu škoda, že Apple kašle na NFC, jeho podpora dává dnes již celkem smysl. Co se sítí týče, nalezneme zde 3G HSDPA a LTE. A zde je nakonec jediný rozdíl mezi iPhonem 5 a dnes recenzovaným modelem – iPhone 5c podporuje více pásem oproti pětce. K těmto pásmům 800, 1 800, 2 100 MHz přibyla navíc tato 700, 900, 1 700,  1 900,  2 600 MHz.

Barevný iPhone dostal do vínku baterii o kapacitě 1510 mAh, což je oproti původním 1440 mAh v iPhonu 5 mírné navýšení. A rovnou na začátek musím říci, že výdrž je mírně nadprůměrná. Bez problému se při větší zátěži dostanete na jeden den, kdy mi večer zbylo okolo 15% baterie. Při méně aktivním používání jsem se nejdéle dostal na výdrž 1,5 dne. A to je celkem slušný výsledek. Pokud jsem zamířil do nastavení telefonu a podíval se na kolonku Použití ve Využití, většinu času jsem zde nacházel hodnotu okolo 7 hodin.

Software

V telefonu najdeme samozřejmě jediný mobilní systém od Applu, a to právě iOS. Zde ho nalézáme již ve verzi 7.0, která prošla radikální změnou designu. Ta právě výborně ladí se samotným iPhonem 5c. Nové ikonky jsou samozřejmostí a celý vzhled výchozích aplikací je laděn do bílé barvy. Na pozadí plochy můžete mít živou tapetu anebo fotku, jež se při naklánění telefonu navíc pohybuje tak, že vytváří dojem vystouplých ikonek.  Ikonka hodin je aktivní a ukazuje aktuální čas včetně vteřinové ručičky. Celkový chod systému musím pochválit, ani jednou za tři týdny testování se telefon nějak nezasekl a reakce byly vždy rychlé.

IMG_0447 IMG_0051 IMG_0055 IMG_0448

Notifikační lišta je průhledná a je rozdělena na tři záložky, mezi kterými se lze pohybovat gesty. Výchozí je ta prostřední, kde se shromažďují všechny notifikace, na záložce dnes nalezneme datum, textovou předpověď počasí, kalendář, připomínky, akcie a události dalšího dne.

Na poslední záložce zmeškané jsou logicky námi zmeškané události, jež jsme ještě neviděli. Zespoda obrazovky se naopak vysune Control Center. Ten obsahuje kromě přepínačů Wi-Fi, Bluetooth, režimu Nerušit, Letadla a uzamčení rotace, také možnost regulovat jas, ovládat hudební přehrávač. V dolní části nalezneme 4 zástupce. První rozsvítí LED diodu a ostatní jsou jen zástupci aplikací Hodiny, Kalkulačka a Fotoaparát.

IMG_0455 IMG_0439 01080a950ec83bd80ee2940be56282d0fa7ca9c95d IMG_0445

Multitasking zobrazuje náhledy jednotlivých aplikací a již tradičně se vyvolává dvojstiskem home tlačítka. Telefon také umí automaticky aktualizovat aplikace na pozadí při připojení na WiFi. U Safari můžete mít otevřeno neomezeně tabů v pěkném náhledu.

Apple vám k telefonu zdarma dodává navíc kancelářský balík iWork – Pages, Numbers a Keynote a také multimediální balík iLife. Ten obsahuje editor videa iMovie, dále editor fotografií iPhoto a také hudební nástroje v aplikaci GarageBand. Po nainstalování všech těchto aplikací máte rázem z 16 GB zařízení plnou polovinu.

IMG_0458 IMG_0464[1] IMG_0460 IMG_0463

Galerie inteligentně třídí fotky do sbírek podle data a GPS souřadnic. Také si můžete matici fotek zmenšit až na úroveň roků, což oceníte obzvlášť, pokud máte stovky fotek. Klávesnice je velmi pohodlná a psaní na ní není sebemenší problém, jen automatická oprava je zlo a občas dokáže zcela změnit smysl zprávy. Naštěstí ji lze vypnout.

Vestavěné mapy nabízejí i hlasovou navigaci. Telefon obsahuje i hlasovou asistentku Siri, ta bohužel česky stále neumí a k vyhledávání podniků v Česku také neposlouží. Na nastavení budíku či na pokec je ale fajn.

Fotoaparát

Vestavěný fotoaparát má rozlišení 8 MPx se světelností f/2,4. Fotoaparát umožňuje pořizovat panorama, umí HDR fotografie a také disponuje čtvercovým módem. Ten navíc umí zobrazit matici efektů v reálném čase. Jako tlačítko spouště fotoaparátu poslouží obě tlačítka hlasitosti. Ovšem při jejich použití telefon zapomíná aktivovat blesk, i přesto že je zapnutý a měl by blesknout. Ale jen občas, neděje se to vždy.

Výsledné fotografie jsou velmi kvalitní, při větším přiblížení je ale patrný mírný šum a to obzvláště v horších světelných podmínkách. Se snímky v úplné tmě si poradí nepříliš dobře. iPhone 5c zvládne za jednu minutu vyfotit 148 fotek (v plném rozlišení), novější model 5s jich pro srovnání dá 640.

IMG_0569 IMG_0126 IMG_0858 (2) IMG_0840

019bb3112bb9437fc6a7456546962c8e423fe5fd5e IMG_0020 IMG_0577 (1) IMG_0876

IMG_0627 (2)

Oproti iPhone 5 má dnes recenzovaný model ještě jedno odlišení a tím je kvalitnější přední kamerka – 1 MPx oproti pouhým 0,3 MPx u staršího modelu. Natočené video má rozlišení 1920×1080 pixelů při 30 snímcích za sekundu. K dispozici je i určitý stabilizátor, který svůj účel plní velmi dobře, jak lze ostatně vidět i na testovacím videu níže:

Závěr

Nejvíce na tomto telefonu zajisté nepotěší jeho cena, která je stanovena na 14 790  korun a to rozhodně není málo za rok starý telefon překrytovaný do plastu. Navíc pokud si připlatíte tři tisíce,  můžete mít ze stejné stáje model 5s, který má rozhodně co nabídnout. S plastovým provedením se Apple popral velmi dobře a kromě náchylnosti k poškrábání zde není problém se zpracováním.

Pro majitele iPhone 5 nemá ale koupě 5c žádný smysl. Pokud ale máte starší model a chcete barevný , tak vás dnes recenzovaný telefon nezklame. Nabízí totiž již prověřený hardware, který na dnešní poměry v ekosystému Applu stále velmi dostačuje a menší chybičky mu lze prominout. Navíc můžete očekávat dlouholetou podporu od Applu a s tím i mnoho dalších funkcí v nových updatech.

Klady:

  • kvalitní zpracování
  • perfektní chod systému
  • výdrž baterie
  • stále dostačující hardware

Zápory:

  • cena
  • občas zapomíná aktivovat blesk
  • zadní strana je velmi náchylná ke škrábancům

Za zapůjčení telefonu Apple iPhone 5c pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 14 790 Kč.

alza

Specifikace

  • Displej: 4 palce, 1136 x 640, 326 ppi, IPS
  • Procesor: 1.3 GHz dvoujádro Apple A6
  • RAM: 1 GB
  • Interní úložiště: 16 GB nebo 32 GB
  • Zadní foťák: 8 MPx, Full HD, HDR
  • Přední foťák: 1 MPx, 720p HD
  • Mobilní sítě: HSDPA, LTE
  • Systém: iOS 7.0
  • Rozměry: 124 × 59 × 9 mm
  • Váha: 132 gramů
  • Baterie: 1510 mAh
  • Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi hotspot

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat