Offline mapy od Seznamu už i pro Windows Phone aktualizováno

Offline mapy od Seznamu už i pro Windows Phone [aktualizováno]
2013-11-26T17:15:53+02:00
• 26. 11. 2013
4

Aktualizováno 26. 11.

Po čtyřech měsících jsme se dočkali nové aplikace Mapy.cz i pro platformu Windows Phone. I v tomto případě jsou k dispozici kompletní mapové podklady pro celou Českou republiku.

winphone1 winphone2 winphone3

[winphone]mapy-cz/e926fd53-d7cd-4ee7-95c7-c938a5e9a1e5[/winphone]

Aktualizováno 18.7.

Již jsme měli možnost si vyzkoušet beta verzi nových map od Seznam.cz, ale nyní se konečně dostávají mezi širokou veřejnost. Nyní si můžete stáhnout mapy celé České republiky přímo do mobilního zařízení.

mzl.kuvpluzw.320x480-75 mzl.foyfcsaf.320x480-7518

Další novinky ve verzi 2.4.0:

  • nové uživatelské rozhraní
  • zajímavé turistické cíle
  • podpora retina rozlišení a iPhone 5
  • optimalizována rychlost
  • pěší plánovač

logo-app Mapy.cz Seznam.cz, a.s. Zdarma ANDROID

logo-app Mapy.cz Seznam.cz a.s. Zdarma iOS

Původní článek 7.6.

Určitě vás neminula skutečnost, že Mapy.cz, které patří Seznamu, mají vlastní mobilní aplikaci pro iOS, Android a Windows Phone. V současnosti je ale k zobrazení mapových podkladů potřeba připojení k internetu, které je ale stále na spoustě míst v České republice těžko dosažitelné. Nová verze této aplikace vás ale tohoto problému dokáže zbavit, protože už zdárně funguje i v offline módu. Jaké další novinky s sebou přinese, si můžete přečíst zde.

IMG_0987

Sluší se upozornit, že aplikace je ještě v beta verzi, takže se může stát, že finální podoba, které bychom se měli dočkat v červenci, se bude mírně lišit. Těšit se ale můžete na kompatibilitu s iOS i Androidem (2.3 a vyšší). Windows Phone se také dočká vlastní verze, ale termín vydání zatím není znám. Co ale víme jistě, je, že bude dostupná jak pro telefony, tak i pro tablety, ale pouze s nejnovější verzí Windows 8. Nové Mapy.cz jsou určeny primárně pro mobilní telefony, ale chystá se i verze pro iOS a Android tablety, jejíž design bude přepracovaný speciálně pro větší úhlopříčku displeje.

IMG_0994 IMG_0993 IMG_0992 IMG_0991

Jak ale funguje nejžhavější novinka, a sice offline režim? Do telefonu si stačí stáhnout méně než 350MB dat, kde jsou obsaženy mapové podklady pro celou Českou republiku. Jedná se ale pouze o základní mapové podklady, čímž se rozumí obyčejná mapa bez leteckých snímků. I ty ale budou v této verzi obsaženy, dostupné však budou pouze s připojením k internetu. Stejně tak vám nebude fungovat vyhledávání na mapě, pro které je také vyžadována interakce se servery Mapy.cz.

Změna ale nastala také v designu samotné aplikace, kde se Seznam pokusil uplatnit jednoduchost. To se mu opravdu povedlo, protože aplikace disponuje pouze několika ovládácími prvky, takže důraz je kladen opravdu především na obsah. Vyhledávací řádek, tlačítko pro přepnutí do satelitního režimu a přepínač speciální turistické verze je jediné, co překrývá mapový podklad. Marně můžete hledat jakékoli nastavení, které bylo právě kvůli snaze o jednoduchost odstraněno.

IMG_1002 IMG_1003

Protože využití najdou hlavně turisté, kteří se kolikrát nachází mimo dosah signálu, aplikace dokáže bez internetu zobrazovat body zájmu, mezi které patří mimo jiné hrady, zámky, restaurace a podobná místa. Aktuálně se v databázi nachází něco mezi pěti a šesti tisíci zajímavostí, u nichž nechybí základní informace (otevírací doba, vstupné, kontakt a shrnutí toho, co můžeme od onoho místa očekávat). O toto vše se stará tým čítající asi 25 kartografických redaktorů, kteří se zasluhují o nejaktuálnější informace.

IMG_0999 IMG_1001

Pokud si tedy stáhnete offline část map, aplikace bude tento podklad standardně využívat. Stále se ale počítá s tím, že budete mapy využívat v přístroji s připojením k internetu. Bez něj vám totiž bude fungovat pouze běžná mapa, POI, cyklotrasy, turistické trasy a běžkařské tratě. I pro samotné vyhledávání internet potřebujete. Váš limit pro přenos dat však bude šetřit skutečnost, že ona samotná mapa nebude stahována, ale bude využit podklad, který je v telefonu uložený.

IMG_0998 IMG_0997

Pokud znáte hru GTA, jistě vám bude jedna z nových funkcí připadat povědomě. Ze všech mapových aplikací jsme zvyklí na to, že naše aktuální poloha se zobrazuje pomocí modré tečky na mapě. Jakmile ale mapu posunete, ukazatel z obrazovky zmizí. Nově se ale po posunutí bude zobrazovat modrá šipka, která bude vždy směřovat směrem, kde se právě nacházíte.

IMG_0996 IMG_0995

Nové je ale také přepínání mezi fotomapou a standardním zobrazením. Když se totiž podíváte na satelitní mapu České republiky, uvidíte pouze zelená místa, na kterých jen těžko něco identifikujete. Proto se nově tlačítko pro změnu mapového podkladu zobrazí pouze při určitém zvětšení.

IMG_1006 IMG_1003

Abyste vždy měli ty nejaktuálnější informace, je potřeba aplikaci čas od času aktualizovat. Stahovat ale znovu 350MB by bylo neefektivní, proto přichází Seznam s tzv. turbo aktualizacemi. Ty dokáží stáhnout pouze určitou část mapy, takže v případě, že se například dokončí D11, stáhnou se pouze informace z okolí Hradce.

Shrnutí

Největší novinkou je dozajista možnost prohlížení map offline. Jedná se však o základní mapu, takže pro zobrazení fotomapy nebo vyhledávání míst a tras je stále potřeba připojení k internetu. Aplikace Mapy.cz také prošla redesignem a čeká na vás jednoduché a strohé prostředí. Novinkou je také unikátní turistický obsah, do kterého můžeme zařadit zajímavá místa, jež můžeme navštívit, a informace o nich. Nově se také mapy vykreslují vektorově, ale i tak je aplikace skutečně rychlá.

Finální verze pro iPhone a telefony s operačním systémem Android se dočkáme začátkem července, kdy bude aplikace zdarma ke stažení. Termín vydání tabletových verzí a aplikace pro Windows 8 stále není známý.

Určitě je ale na co se těšit, protože aplikace skýtá mnohá využití.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Radoslav Žiak

19. 7. 2013, 10:31

mne ich nacitalo v pohode. nakolko som na slovensku. nedokazem korektne otestovat. len prejst menu apky. ale skor by ma zaujimalo, ci pridaju i ine mapove podklady ostatnych okolitych statov. minimalne Slovenska?

Petr Krečmer

18. 7. 2013, 14:02

Na Wildfire nová verze nefunguje ! Zklamání.

Daniel Čermák

VIP 18. 7. 2013, 12:06

Aktualizoval jsem a aplikace spadne hned po spuštění. Teď abych hledal kde stáhnout funkční starší verzi.

Daniel Čermák

VIP 18. 7. 2013, 13:17

tak po odebrání a nové instalaci už to funguje, ovšem horší mapy jsem neviděl a snad ani dlouho neuvidím. plánovač trasy je skrytý a obtížně vyhledatelný (nelze se na něj dostat ikonou ani přes menu, které zmizelo úplně)
Nelze ani vypnout plánování trasy s použitím placených úseků.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat