HTC One Mini – můj brácha má prima bráchu recenze

HTC One Mini – můj brácha má prima bráchu [recenze]
2013-11-19T13:00:41+02:00
• 19. 11. 2013

HTC One Mini podlehlo novému trendu – kopírovat vlajkové lodě v menším provedení. Tyto telefony se označují přídomkem „mini“ a dnes se podíváme na menšího bratra modelu HTC One a je ním HTC One Mini. Jak tento sympatický telefon obstojí v naší recenzi a ustojí naše pravidelné testy, či nikoliv? Na to už se společně podívejme níže v recenzi.

DSC_0034

Smartphone mi k recenzi dorazil v předprodejním balení, které se od prodejního téměř určitě bude lišit svým designem, a proto nemá cenu jeho design zde popisovat. Se samotným zařízením jsem v balení nalezl klasickou výbavu, aneb micro usb kabel k připojení k pc, nebo na koncovku nabíječky, koncovku nabíječky a špuntová sluchátka s náhradními špunty.

Musím podotknout, že tato sluchátka hrají opravdu excelentně a k jejich nadprůměrnému hodnocení přispívá také fakt, že mají plochý kabel, díky kterému nedochází k častému zamotávání kabelu, a velice hezký vzhled. V poslední řadě jsem samozřejmě dostal jehlu pro vyjmutí slotu na microSim kartu. To je v případě mnou obdrženého balení vše, mohu už pouze konstatovat, že v klasickém balení nalezneme ještě nějaké brožurky od HTC a samozřejmě záruční list. Nyní se podívejme na samotné zařízení.

DESIGN

Ihned po prvnímu úchopu zařízení musím říci, že jsem byl velmi mile překvapen. Smartphone působí luxusním dojmem, elegantním vzhledem a dovolím si říci, že v tomto okamžiku by mi absolutně nevadila částka, kterou jsem za jeho pořízení utratil. Celkový design je takřka totožný s vlajkovou lodí HTC One a totéž platí i použitých materiálů, kterými jsou kovy, až na boční rámeček obepínající celé zařízení, který je jako jediný z plastu. Tento, možná někdo podotkne, negativ, mně ale absolutně nevadí a během používání jej ani nepostřehnete.

DSC_0030 DSC_0029DSC_0028 DSC_0027

Rámeček je z lesklého bílého plastu a dle mého úsudku se jedná o polykarbonát, tzn. při odření, bude mít stále stejnou barvu. Negativní stránka věci je ale ta, že plastový rámeček, nemusí plnit svůj protinárazový účel, jako třeba hliník. Jako další mínus bych si dovolil podotknout to, že hliníková konstrukce bude velmi trpět případnými odřeninami/škrábanci, které ve výsledku jsou na tomto povrchu celkem viditelné a na celkovém dojmu, začnou po čase ubírat. Zařízení je pevné, nikde se nic neprohýbá, ani nevrže.

Poznamenat se sluší, že se jedná o unibody konstrukci, tudíž dovnitř telefonu se nedostanete a baterii uživatelsky nevyměníte. Celkový design je ale opravdu nádherný a já si dovolím poznamenat, že jsem v ruce držel prozatím pouze málo zařízení (včetně iPhonu), která na mne působila takto honosným dojmem. Design si zaslouží pro HTC palec nahoru.

KONSTRUKCE

HTC One Mini svými rozměry připomíná jedno velmi konstrukčně kritizované zařízení a tím je iPhone 5. Jeho rozměry činí 132 x 63,2 mm, tudíž v ruce může působit opravdu jako ovladač od TV. Poměr stran má stejný jako zmiňovaný iphone, tudíž 16:10. Ještě dodám, že tloušťka činí 9,25 mm. Do ruky padne dobře, právě díky zaobleným zádům a jeho tloušťka vám nepřijde nijak závratná, spíš naopak. Hmotnost činí 122 g, což je velmi příjemná hodnota. Prstem jedné ruky dosáhnete na celou šířku obrazovky (výborné při psaní), na délku už ale nikoliv.

DSC_0031 DSC_0051DSC_0052

Po delším užívání mohu zhodnotit, že si často vystačíte s ovládáním jednou rukou, pokud se ale budete chtít dostat na vrchní plochu obrazovky, budete muset již přehmatávat, či použít druhou ruku. Na zádech telefonu se nachází, velmi dobře, uprostřed, umístěná čočka UltraPixelového fotoaparátu a nad ní přisvětlovací Led dioda, určená pro pořizování snímků za horších světelných podmínek.

Nahoře a dole pak protínají hliníkový zadní kryt 2 tenké plastové pásky, z nichž ten vrchní ukrývá dírku mikrofónu na levé straně. Uprostřed vidíme pouze stříbrné logo HTC a dole si můžeme všimnout ještě zajímavého loga  BeatsAudio, jež už se u novějších zařízení nebude objevovat, protože HTC s BeatsAudio ukončilo spolupráci a toto logo znamená přítomnost software úpravy zvuku, která má za následek opravdu kvalitnější výstupní zvuk. Ten je opravdu znát.

Na levém boku nahoře se nachází pouze slot na microSim kartu. Na pravém boku vidíme oddělená tlačítka pro ovládání hlasitosti. Na vrchní straně se nachází 3,5mm jack konektor vpravo a opět největší kámen úrazu, jako u minule testovaného HTC Desire 601, tlačítko pro vypnutí/zapnutí obrazovky/telefonu, vlevo nahoře. Jeho umístění je velmi nepraktické, zvláště když se jedná o takto dlouhé zařízení.

Za tento krok si inženýři HTC zaslouží obrovské mínus. Když se podíváme na spodní stranu, zase pro změnu nás čeká příjemné umístění micro usb konektoru vpravo a vedle něj se posléze nachází dírka sekundárního mikrofonu pro odstranění šumu během hovorů.

Na přední straně, nahoře vlevo nalezneme senzor přiblížení a senzor okolního světla pro regulaci jasu. Vedle těchto dvou senzorů se nachází největší lahůdka HTC pro letošní rok – stereoreproduktory, které svou kvalitou naprosto excelují. Nahoře pouze tedy jeden, dole pak druhý, přičemž ten vrchní v sobě ukrývá překvapení, přesně ve středu, v jedné z dírek, v podobě informační led diody, která je už konečně dobře viditelná i z pohledu z úhlu a dostatečně září na to, abychom si ji všimli, když zmeškáme nějakou událost.

Vedle reproduktoru pak vidíme už pouze čočku předního fotoaparátu s rozlišením 1,6mpx a snímačem BSI, který mě svou kvalitou překvapil a jeho praktické využití vidím například při hovorech přes skype nebo při příležitostných fotografiích vašich známých s vámi.

Pod těmito prvky se nachází displej typu Super LCD2 o úhlopříčce 4,3 palců, pyšnící se rozlišením HD, které nám ve výsledku zobrazí jemnost 341 PPI, což je velmi příjemná hodnota. Pod displejem se už nachází pro letošní rok 2013, pro HTC tradiční, dvousenzorová, elegantně podsvícená tlačítka.

Vlevo a vpravo a uprostřed bohužel nijak nepoužitelné stříbrné logo HTC, které bych ocenil, kdyby bylo taktéž senzorové, nebo alespoň svítilo. Pod ovládacími prvky se nachází už pouze druhý ze zmiňovaných stereoreproduktorů. Celková konstrukce je velmi bytelná a ani při obtížném namáhání se mým uším nedostálo sebemenšího skřípnutí či vrzání.

DISPLEJ

Největším, dovolím si říci, triumfem a chloubou HTC One Mini je samotný displej. I když se zde nebavíme o high-endovém zařízení, musím říci, že vlastnosti použitého zobrazovače jsou opravdu špičkové. Smartphone disponuje displejem typu LCD2 s rozlišením 1280×720 pixelů, dosahujícím uhlopříčky 4,3 palce. Výsledkem těchto hodnot je jemnost, velmi příjemných 341 PPI. Ještě je vhodné zmínit, že displej je tedy v HD rozlišení.

Praxe při používání je taková, že jemnost displeje je opravdu vysoká, a proto budete mít problém s povšimnutím si nějakých pixelů. Taktéž při prohlížení internetu není potřeba stálého zoomování webových stránek a písmo je dobře čitelné i z veliké vzdálenosti. Tímto to ale nekončí. Displej má perfektní pozorovací úhly.

DSC_0032 DSC_0033 DSC_0034

I když jsem se snažil sebevíc, při použití zobrazení různých barev, fotografií, apod., opravdu jsem se nedopídil žádného zkreslení, ani při maximálním úhlu pohledu. Za tento fakt HTC opravdu chválím. Podání samotných barev je velmi věrné, nejsou nijak přepálené, bílá je krásně bílá, a dokonce i černá barva, má velmi blízko k černé barvě superAMOLED displejů. Tento vjem ovšem může být subjektivní, ale podotknu, že i já jsem zastáncem živějších barev, a přesto během celé doby testování, jsem displej nemohl přestat chválit, i když nemá Full HD rozlišení. Čitelnost na slunci je taktéž dobrá.

Displej je kryt ochranným sklíčkem Corning Gorilla Glas 2, odolným vůči poškrábání. Na závěr této kapitoly zmíním ještě zajímavou poznámku, kterou jsem během testování obdivoval. Tou je takřka nulová mezera mezi displejem a dotykovou vrstvou, což má za následek pocit, jako by byl displej úplně nahoře a obraz vystupuje krásně napovrch. Za displej firmu HTC opravdu chválím.

 HARDWARE

Uvnitř malého bráchy letošního vlajkového modelu One  se skrývá dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400, s taktem jader 1,4 GHz a grafickým čipem Adreno 305. Paměť RAM dosáhla hodnoty 1GB. Tento výkon není pro dnešní dobu nijak závratný, ale musím říci, že u HTC One si určitě nejeden uživatel stěžovat nebude stejně jako já. Výše zmíněné papírové údaje jsem podrobil jako vždy benchmark testu, kde se hodnota zastavila na skóre takřka pouze rovných 13 000.

Tato hodnota je poměrně nízká a tak jsem chtěl zařízení podrobit klasickému testu, kdy si zahraju 2 klasické, poměrně náročné hry Gta III a Real Racing 3. Ke zklamání jsem se ale bohužel dozvěděl šokující zprávu o tom, že ani jedna hra není kompatibilní s mým zařízením.

Screenshot_2013-11-13-18-08-23Screenshot_2013-11-13-18-08-35

Proč tomu tak je, absolutně nechápu, když jsem záhy instaloval obě hry na o mnoho levnější Lg Optimus L9 II nebo HTC Desire 601. Nicméně jako alternativu jsem zvolil Dungeon Hunter 4 a Dead Trigger 2. Obě hry fungovaly na 100 procent a během hraní jsem nepocítil sebemenší zásek či náznak zamrzání. Grafika je taktéž na velmi dobré úrovni. Přístroj byl taktéž testován v oblasti multitaskingu, který je perfektně plynulý, což hodnotím velmi kladně, neboť plynulost a rychlost v přechodu mezi jednotlivými aplikacemi, potřebuje každý, kdo má zájem aktivně pracovat se svým smartphonem.

Během celé doby testování jsem se nesetkal se zádrhely při práci, a proto výkon hodnotím kladně. Uvnitř HTC One Mini se ještě nachází Wi-Fi modul, GPS čip se standardem Glonass, gyroskop, bluetooth a bohužel se budeme muset spokojit s absencí NFC a slotu na paměťové karty, což znamená, že interní paměť 16 GB si nebudete moci nijak rozšířit. Zařízení taktéž podporuje vysokorychlostní připojení LTE.

SOFTWARE

HTC One Mini obsahuje Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean s nadstavbou Sense 5.0. Jedná se tudíž o totožný software, který byl použit u mnou nedávno recenzovaného HTC Desire 601. One Mini taktéž během následujících měsíců obdrží aktualizaci na Android 4.3 s nadstavbou Sense 5.5. Pojďme si tento systém pouze ve zkratce připomenout. Zamykací obrazovka se může lišit dle vámi zvoleného nastavení.

K dispozici je až 6 různých typů stylů zamykacích obrazovek, např. Styl, kdy se Vám zobrazují notifikace, obrázky z alba, hudební přehrávač,  vámi zvolené aplikace atd. Standardně se na každém stylu nachází lišta s časem, datem a ikonkou počasí. Po odemknutí se dostáváme na úvodní, pohotovostní obrazovku, v základu ji tvoří HTC Blinkfeed, což je služba, která vám zobrazí  jakýsi výpis z vámi zvolených zdrojů (Facebook, Twitter, idnes atd.).

Screenshot_2013-11-13-18-15-47Screenshot_2013-11-13-18-15-52Screenshot_2013-11-13-18-15-59Screenshot_2013-11-13-18-17-29

Dále pak si můžete zvolit jednu z maximálně 4 klasických karet, které si můžete upravovat, dle svých požadavků, přidáváním widgetů, zástupců aplikací apod. Menu je tvořeno klasickými ikonkami nainstalovaných aplikací. Oceňuji možnost zvolení zobrazovací mřížky na 3×4, nebo 4×5. Scrollujeme směrem nahoru a dolů, nikoliv do stran. Zmíním ještě oznamovací roletu, do které se dostaneme stažením horní lišty, jedním prstem směrem dolů. Ta je klasicky tvořena datumem a časem a dále pak už pouze notifikacemi.

Co oceňuji, je možnost stažení rolety 2 prsty, kdy se dostaneme do ovládacího centra, kde můžeme rychle vypnout/zapnout třeba Wi-Fi nebo Otáčení obrazovky a jiné. Systém je plynulý, práce v něm je velmi příjemná, je přehledný a HTC velmi chválím za kompletní redesign celé nadstavby Sense. Tato změna je obrovským krokem kupředu a věřím, že nejeden uživatel ji uvítá.

FOTOAPARÁT

Smartphone obsahuje opět velmi hezké marketingové údaje, ve kterých se dočtete například to, že UltraPixelový fotoaparát, který se nachází na zadní straně obsahuje Snímač BSI, velikost pixelu 2,0 µm, velikost snímače je 1/3″  a má taktéž obrazový procesor HTC Image Chip a objektiv se světelností F2.0 a ohniskem 28 mm. Tyto údaje zřejmě laikovi nic neřeknou, řekněme si tedy, jak si vedou v praxi. Fotografie jsou na telefon této cenové kategorie velmi vydařené. Detaily jsou většinou velmi dobře vykreslené, nikde nic nesplývá s okolím apod.

DSC_0054 Screenshot_2013-11-13-18-16-11

Velmi taktéž chválím fotografie v horších světelných podmínkách, kde se HTC One Mini daří naprosto bravurně. Na fotografiích se občas vyskytuje i větší množství šumu, ovšem záleží už pak na uživateli, jakou zvolí hodnotu iso, vyvážení bílé, apod. Barvy jsou velmi věrné a odpovídají reálu. Potěší vás taktéž funkce pořizování videozáznamu v HD kvalitě s rozlišením 1280×720 pixelů. Fotoaparát dokáže během natáčení velmi rychle reagovat, nikde nic neškube a poradí si i s velmi rychlým zaostřením na oblohu, apod. Na závěr se sluší pochválit firmu HTC za software pro následnou úpravu fotografií, se kterým je jedna radost pracovat a nabízí opravdu poměrně dost funkcí. Aplikace fotoaparát taktéž nabízí další softwarové doplňky jako například HTC Zoe-Snímání více snímků a následné přehrávání v sekvencích apod.

Ukázkové fotografie

IMAG0003IMAG0009IMAG0011IMAG0014IMAG0015

MULTIMÉDIA A ZVUK

V této kapitole, již v úvodu, mohu říci, že HTC One i jeho menší bratr One Mini, patří v této kategorii mezi jasnou špičku. Kategorii vyhrávají na plné čáře. K tomu přispívají dominanty zařízení v podobě stereoreproduktorů, které jsou umístěny vepředu a jak při poslechu muziky, tak při sledování filmů jsem absolutně neměl co namítnout. Dalším obrovským plusem je určitě přítomnost softwarové úpravy zvuku BeatsAudio, která je bohužel ale asi zřejmě na HTC One Mini jako poslední, neboť firma Beats by Dre ukončila s HTC spolupráci.

Výstupní zvuk z reproduktorů je poměrně kvalitní, na mobilní zařízení až příliš, nemám mu co vytknout. Reproduktory pyšnící se standardem BoomSound nijak nezkreslují v žádných frekvencích a nezaostávají ani v oblasti Bassů, jako například zaostával zvuk na HTC Desire 601, což mě velmi těší.

Screenshot_2013-11-13-18-16-46

V balení naleznete mimo jiné i špuntová sluchátka, jak jsem zmínil v úvodu, která bohužel nejsou z dílny Beats by Dre a nemají ani pozlacený konektor, nicméně jejich kvalita je dostatečná, dovolím si říci až nadprůměrná, a tak věřím, že nejeden z uživatelů, bude spokojen s jejich přítomností. Taktéž sluchátkový výstup je na kvalitní úrovni. HTC One Mini přehrává vše od FullHD videí až po netradiční zvukový formát FLAC. Během celého testování jsem nenarazil na soubor, který by nedokázal otevřít či přehrát. Telefon neměl taktéž ani problém s filmy, které obsahovaly titulky, ovšem k tomuto účelu jsem již musel instalovat přehrávač z Play Storu.

GPS A BATERIE

Uvnitř zařízení se nachází baterie o poměrně nízké kapacitě, čítající hodnotu 1800 mAh. Tuto hodnotu by někdo mohl pokládat za poměrně nízkou, nicméně já osobně jsem se s nijak výrazným nedostatkem baterie v oblasti její kapacity nepotýkal a její výdrž byla standardně opět +- jeden den, poměrně aktivního používání, se zapnutými daty, zhlédnutím pár videoklipů, poslechem muziky, surfováním na internetu, pár hovory a jasem nastaveným na 75 procent. Její nabití z 0 na 100 procent posléze trvalo přesně 2 hodiny a 22 minut.

Otestoval jsem taktéž standardně GPS čip, který nejeden z vás určitě ve smartphonu využívá. Po prvním zapnutí zařízení při vypnutých datech a wi-fi pouze se zapnutým GPS, telefon nalezl a zafixoval svou polohu za 1 minutu a 8 sekund. Po následném vypnutí zapnutí GPS a aplikace Mapy, telefon opětovně našel a zafixoval svou polohu už za pouhých 13 sekund. Test neprobíhal na volném prostranství, ale v automobilu. Celkově hodnotím GPS spíš jako průměr, ovšem zařízení bych se jako primární navigaci nebál použít, ale záleží už pak na použitém softwaru pro navigaci.

Závěr

HTC One Mini je letošním velmi vydařeným zařízením, které si najde své oblíbence z širokých řad uživatelů. Potěší vás svým perfektním designem, použitými materiály a multimediální výbavou, včetně obstojného fotoaparátu. Jeho cenovka se ale bohužel aktuálně pohybuje okolo 12 000 za českou distribuci.

Tato částka mi přijde prozatím ještě opravdu vysoká a zákazníci by mohli zvolit buďto loňské vlajkové modely, či letošní bazarové. Pokud by cena klesla na +- 8-9 tisíc korun, určitě i já sám bych o tomto perfektním zařízení uvažoval. A co vy čtenáři? Vlastníte toto zařízení, nebo byste chtěli? Podělte se s námi o váš názor pod článkem.

Graf ceny produktu HTC One Mini poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat