Android 4.4 KitKat a projekt Svelte

Android 4.4 KitKat a projekt Svelte
2013-11-27T14:18:56+02:00
• 27. 11. 2013

Projekt Butter byl představen s příchodem Androidu 4.1 Jelly Bean a stojí za ním Dave Burke. V podstatě šlo o zrychlení celého systému a mnozí mohli konstatovat, že se tak opravdu stalo. Bohužel i samotné vylepšení bylo dosti náročné na hardware, takže ve výsledku jsme si mohli všimnout, že nároky stoupaly.

Jak můžete vidět na videu výše, Google celý projekt vzal velmi vážně a doslova se jím chlubil. Nedávno jsme se dočkali nové verze systému nesoucí označení KitKat. Hlavní výhodou mají být menší nároky na hardware. Tento projekt se jmenuje Svelte (v překladu to znamená štíhlý).

I za tímto stojí Dave Burke, který vysvětlil, jak vše probíhalo a co museli udělat. Hlavní cíl je poměrně jednoduchý. Upravit systém Android do takové podoby, aby mohl běžet na slabším zařízení.V Googlu se proto rozhodli, že použijí Nexus 4, ale jeho specifikace jsou i na dnešní dobu velmi dobré. Proto vypnuli 2 ze 4 jader, snížili rozlišení displeje na 960 x 540 pixelů a zredukovali RAM na 512 MB.

download-android-4.4-kitkat-images-for-nexus-4-nexus-7-nexus-10

Po této úpravě začali sledovat nároky systému na hardware a snižovali je, aby vše běželo plynule. S tím souvisí i spotřeba paměti RAM. Zde se snažili zredukovat i počet chyb a pádů v souvislosti s menší pamětí u aplikací. Zároveň sledovali, jak využívají RAM. Zde zjistili, že i aplikace od Googlu mají poměrně velký problém, takže úpravy se mírně rozšířili i mimo systém.

K poslednímu bodu využívali ProcStats, což je nástroj obsažený v Androidu a je dostupný vývojářům. Díky němu mohou sledovat, jak se chovají aplikace k paměti a případnými kroky upravovat jejich fungování, aby byly šetrnější.

Dá se předpokládat, že projekt se nebude týkat jen jedné verze systému a bude pokračovat nadále.

Zdroj: readwrite.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat