Sony Xperia Z1 – surový diamant recenze

Sony Xperia Z1 – surový diamant [recenze]
2013-10-29T11:12:54+02:00
• 22. 10. 2013

Sony zaujalo svět svým původním modelem Xperia Z, který byl v mnohých ohledech na vrcholu a dokonce svou konkurenci předběhl. Jiní výrobci občas vydají smartphone, který svou odolností proti vodě a prachu zaujme několik zákazníků, ale jedná se spíše o ojedinělé modely. Sony sází na to, že takovou ochranu má mít i top model. Xperia Z1 v tomto ohledu nevybočuje a disponuje certifikací IP58. Už jen podle designu, zpracování a některých specifikací můžeme jednoznačně říci, že se jedná o vylepšenou variantu Xperia Z.

top

Těšil jsem se na opravdu povedené zařízení, které nebude mít stejné chyby jako původní Xperia Z. Už jen z prvních momentů používání jsem byl přímo nadšený. Ačkoliv jsem zastánce čistého systému, tak mi nijak nevadily úpravy od výrobce. Dokonce jsem si na ně zvykl a užíval jsem si nového zařízení.

Bohužel nadšení odpadlo po několika dnech používání a začal jsem objevovat nedodělky nebo vlastnosti, které mi začaly nějakým způsobem vadit. Nejedná se jen o konstrukci, ale ani samotný foťák mě zcela nepřesvědčil o své jedinečnosti. Nemluvím nyní o něčem zásadním. Spíše se jedná o drobnosti, které trochu donutí člověka přemýšlet nad tím, jestli investice s přehledem přesahující 15 000 Kč stála za to.

Můžete se podívat na video zachycující rozbalení a první momenty používání. Jedná se o v základu dobře zpracovaný model, z kterého nemáte pocit, že výrobce někde šetřil.

Konstrukce

Xperia Z1 zaujme převážně příznivce dobré konstrukce, která je hned na první pohled zřetelná. Kombinace kovu a skla působí velmi dobře a při držení v ruce jsem měl dojem, že se jedná o kvalitně zpracované zařízení. Bohužel jeho velikost mě celkem odrazovala, ale po určité době jsem si zvykl na velikost 144 x 74 x 8.5 mm a váhu 170 gramů. Bohužel displej vypadá celkem zapadle.

Zde jsem si spíše představoval, že by Sony mohlo zapracovat na prostoru nad i pod zobrazovacím panelem, který je hodně široký. Nějaká úspora by se zde hodila i za cenu třeba větší tloušťky. Jedná se o celkem velkou placku, kterou rozeznáte, když si ji vložíte do kapsy u kalhot. Po dvou týdnech se přímo Z1 vyrýsovala do látky.

2013-10-20 11.47.20

Po několika dnech jsem si začal všímat, že některé hrany, hlavně po bocích, jsou dosti ostré. Nepořežete se, ale rozhodně to není příjemné u držení. Například na spodní straně se nachází otvor pro velmi hlasitý reproduktor, který je zanořen do konstrukce. Hrana kolem něj se stala poněkud nepříjemnou při držení. Zejména tehdy, když jsem telefonoval a malíčkem jsem podpíral mobil, aby mi nevypadl z ruky. Po chvíli jsem pocítil celkem ostrou hranu zařezávající se do mého malíčku. Bylo to prostě nepříjemné a musel jsem změnit pozici prstu.

Zadní strana je kompletně skleněná bez jakéhokoliv rušivého elementu. Pouze se zde vyjímá zadní foťák s přisvětlovací diodou. Zde nemohu nic vytknout a zpracování je poměrně příjemné. Bohužel to nemohu na sto procent říci o přední straně. Přesně na hraně displeje a bocích mobilu je menší mezera, která není nijak znatelná, ale přední sklo nemá zaoblenou úpravu. Proto jsem někdy pociťoval hranu skla při šoupání po displeji.

2013-10-20 11.46.37

Poslední výtka patří konektoru pro sluchátka na horní straně Xperie Z1. Zpracování je kovové, ale i zde by se hodila nějaká úprava pro zkosení hran. Na druhou stranu jsem díky této nedokonalosti ihned našel konektor. To jsou zejména všechny výtky ke zpracování, ale ve výsledku mohu říct, že se jedná o velmi dobře udělané zařízení.

Díky certifikaci IP58 si můžete s telefonem dovolit jít i do bazénu, nebo se nebát prašného prostředí. Celkem mě odrazoval konektor pro sluchátka, abych Z1 vystavil nějaké vodě, jelikož v této části nenaleznete jakoukoliv ochranu. Všechny ostatní sloty jsou chráněny kryty, které se jednoduše vyloupnou. Bohužel musíte počítat s tím, že při každém nabíjení si musíte dát pozor na krytku pro USB slot. Zde bych spíše uvítal bezdrátové nabíjeni, ale toho se snad dočkáme u další verze.

2013-10-20 11.48.00

Po prvním rozbalení jsem se celkem lekl, že tento model není vybaven notifikační diodou, ale po sléze jsem byl vyvrácen z omylu. Je velmi nenápadně ukryta nad názvem společnosti na horní straně smartphonu v prostoru pro sluchátko. Disponuje třemi barvami, které se mění i podle nabíjení. Pokud je baterie téměř prázdná, svítí výrazně červeně. Postupem času se mění na oranžovou až do zelena. Nejedná se o plynulé přechody, ale jen pohledem můžete zjistit, jak je mobil nabitý.

2013-10-20 11.48.50

Výkonný hardware

U tohoto modelu jsem se rozhodl, že se nenechám ovlivnit výsledky benchmarků a své hodnocení nechám čistě na pozorování z používání. Za celou dobu testování jsem nenarazil na jakékoliv zaváhání nebo zdržení v závislosti na špatné optimalizaci. Sony se rozhodlo, že použije to nejlepší na trhu, což je procesor od společnosti Qualcomm. Konkrétně se jedná o model MSM8974 Snapdragon 800, který je vybaven čtyřmi jádry Krait 400 s taktovací frekvencí 2,2 GHz.

Grafiku zajišťuje čip Adreno 330, který zejména využijete u her. K dispozici máte 2 GB paměti RAM, která na současné poměry vystačuje. Neměl jsem dojem, že by Sony mělo zvolit větší velikost. Interní paměť dosahuje pouze na 16 GB a musíte počítat s tím, že budete mít k dispozici přibližně jen 12 GB. Naštěstí tento model je vybaven slotem na microSD kartu, díky čemuž můžete rozšířit velikost o 64 GB.

2013-10-20 11.49.46

Pokud se podívám na vybavenost v oblasti konektivity, není si na co stěžovat. Dle specifikací zvládá mobilní sítě HSDPA (42 Mbps), HSUPA (5.8 Mbps) a LTE (Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL). Nezapomnělo se ani na podporu všech dostupných standardů Wifi – 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct a Wi-Fi hotspot. Dále můžete počítat s Bluetooth 4.0 (A2DP), DLNA, microUSB v2.0 (MHL) a USB On-the-go. Rozhodně si nemohu stěžovat na možnosti lokalizace a nestalo se mi, že bych čekal na signál ze satelitů. Xperia Z1 obsahuje podporu A-GPS a GLONASS.

Tomuto všemu dodává energii baterie s kapacitou 3000 mAh, která není vyjímatelná. Trochu jsem očekával, že bych se s výdrží mohl dostat i přes hranici jednoho dne, ale ve výsledku musím konstatovat, že budete rádi za jeden den. Každý den jsem obsloužil desítky až stovky notifikací, vyřídil emaily a sms, věnoval se četbě zahraničních médií a samozřejmě jsem uskutečňoval hovory i skrze Hangouts. Většinou jsem se dostal na 16 hodin výdrže.

Pokud se budu snažit, rozhodně vybiji mobil za pár hodin, ale abych se dostal na dva dny, musel bych razantně omezit používání Xperie Z1. V tomto ohledu musím konstatovat, že i přes velkou kapacitu baterie se nejedná o nějaký zázrak.

Displej neurazí

Samotný displej jsem si nechal samostatně, jelikož zde mohu srovnávat s pocity a dojmy z původní Xperie Z. U ní jsem se setkal s poměrně špatnými pozorovacími úhly a barevné podání nebylo nejlepší. Xperia Z1 má dle specifikací novější generaci 5palcového displeje, který je honosně ověnčen názvy Triluminos s technologií X-Reality.

2013-10-20 11.51.11

Bohužel ani pěkné a dlouhé názvy mě nepřesvědčily o tom, že se jedná o nejlepší možnou technologii. I zde jsem nabyl dojmu, že barvy, hlavně černá, nejsou na nejlepší úrovni. Pozorovací úhly nejsou tak dobré jako u konkurence. Na druhou stranu je zde viditelné zlepšení oproti předchozí generaci. Ovšem mohlo to dopadnout lépe.

Rozlišení 1080 x 1920 pixelů vám jednoznačně zaručí jemnost displeje. Budete mít problém rozeznat jednotlivé pixely, takže zde si nemohu na nic stěžovat. Je zajímavé, že po celou dobu testování jsem si nějak nemohl stěžovat, že by byl obraz špatně viditelný na přímém slunci.

Megapixely to nezachrání, nebo ano?

Čím víc proužků… teda megapixelů, tím lepší fotografie? To rozhodně není pravda. Záleží i dalších specifikacích, což si uvědomilo i Sony. I tak Xperie Z1 má na zádech senzor s 20,7 megapixely. Najdeme zde i G Lens čočky, které mají napomoci v pořizování lepších fotografií. Bohužel jsem nenabyl dojmu, že se jedná o nejlepší fotomobil na trhu. Senzor má velikost 1/2.3“ a disponuje HDR funkcí i oblasti záznamu videa (Full HD).

DSC_0047 DSC_0166 DSC_0195 DSC_0151

 DSC_0155 DSC_0122 DSC_01381 DSC_0191

Ačkoliv mám možnost pořizovat snímky s tak vysokým rozlišením, jejich kvalita mě nepřesvědčila. Na druhou stranu se nejedná o běžný průměr. Lze zde sledovat lepší vlastnosti, čemu jednoznačně napomáhá aplikace. Ta umožňuje několik nastavení, ale běžný uživatel využije nejvíce automatický mód, který umí nastavit přes 30 různých scénických režimů. Samozřejmě je zde možnost přepnutí na manuálnější ovládání, kde je možnost si přímo vybrat jednotlivé scény.

DSC_0177

Kromě těchto dvou základních nabídek najdeme ve výbavě režimy pro focení panoramat, různé efekty, rozšířenou realitu, sériovou fotografii a jiné. Dokonce je zde možnost doinstalování další skrze minirozšíření, ale ve většině případů se jedná jen o zábavné možnosti. To samé platí o rozšířené realitě, která přidává různé animace do snímku, což můžete i sami sledovat před vyfocením.

2013-10-19 15.06.27

Největší výhoda u Xperie Z1 je dedikovaná spoušť foťáku, která je dvou polohová. První namáčknutí zaostří a domáčknutím pořídíte snímek. Tlačítko se dá využívat i pro rychlé spuštění aplikace pro focení a nastavení dovoluje zároveň pořídit snímek i bez dalšího čekání. Tímto způsobem můžete zachytit momentku do dvou sekund.

  DSC_0045 DSC_0169 DSC_0150

Další chloubou je i schopnost focení při zhoršených světelných podmínkách a to i v noci. Ovšem je zapotřebí aspoň minimálního zdroje světla, nebo budou fotografie absolutně nepoužitelné s velkou dávkou šumu.

 DSC_0034 DSC_0038 DSC_0037

Ve výsledku mohu jen podotknout, že jsem si všiml nějaké softwarové optimalizace po vyfocení snímku. Nejedná se o nic rušivého, ale je vidět, jak mobil provádí nějaké úpravy, aby zdokonalil fotografii. Na snímku displeje můžete vidět zpracovávání při práci. Horní část prošla úpravou a dolní teprve čeká. Vše probíhá skoro nepozorovaně a celkem rychle.

Screenshot_2013-10-08-09-38-11

Systém si zaslouží jedničku s hvězdičkou

Jak jsem již nastínil výše, nemohu si stěžovat na samotný systém, u kterého jde pozorovat zásah výrobce na každém kroku. Začnu hlavní plochou, kterou si můžete přizpůsobit pomocí vzhledů a ze základní nabídky si vybere zřejmě každý. Stačí jen podržet prstem na ploše a objeví se možnosti pro přidávání aplikací, widgetů, změny tapet nebo celého vzhledu.

Screenshot_2013-10-20-15-02-04 Screenshot_2013-10-20-15-02-11 Screenshot_2013-10-20-15-02-34

Screenshot_2013-10-20-15-02-27 Screenshot_2013-10-20-15-02-22

Nabídka aplikací prošla mírnými změnami, ale najdeme zde speciální menu, které se ukrývá na levé straně. Jde vyvolat z jakékoliv plochy a obsahuje možnosti třídění, vyhledávání nebo přístup do obchodů s aplikacemi.

Screenshot_2013-10-20-15-10-42

Sony si nachystalo i několik vlastní aplikací, které ladí s celým systémem a nabízejí jiné možnosti oproti nativním aplikacím z čistého systému. Asi tou nejméně užitečnou je Sony Select, což je vlastně jen rozcestník pro aplikace a tváří se jako obchod. Ovšem vždy budete přesměrování do Obchodu Play.

Screenshot_2013-10-20-15-12-28

Výraznější pokrok je vidět u aplikace Album, která je celkem silně provázaná gesty, zejména využijete pinch-to-zoom. Pomocí dvou prstů můžete zvětšovat jednotlivé náhledy na fotografie a dostanete se i na jednotlivé snímky. Všechen obsah je řazen chronologicky, ale jsou zde i jednotlivá alba.

Screenshot_2013-10-20-15-12-53 Screenshot_2013-10-20-15-12-59

Nezapomnělo se ani na multimédia. V systému najdete jednotlivé aplikace pro hudbu a videa. Obě působí příjemným dojmem, byť u nich nenajdete rozšířené možnosti, jako mají jiné v Obchodě Play. V základu ale postačují. Jako bonus je i možnost nastavení zvuku a jeho podpoření skrze dvě možnosti – ClearAudio+ a Dynamická normalizace. Samozřejmě se nezapomnělo na ekvalizér, v kterém najdete přednastavené možnosti, ale nechybí ani vlastní nastavení.

Screenshot_2013-10-20-15-13-22 Screenshot_2013-10-20-15-21-53 Screenshot_2013-10-20-15-21-45

V nastavení Xperie Z1 najdete poměrně běžnou nabídku možností – od uživatelských účtů, přes bezpečnostní prvky, až po nastavení notifikační lišty. Právě u ní si můžete zvolit, jaké přepínače se mají zobrazit, ale maximální počet je stanoven na 10 položek.

Screenshot_2013-10-20-15-24-39 Screenshot_2013-10-20-15-24-44 Screenshot_2013-10-20-15-24-53

Screenshot_2013-10-20-15-25-17 Screenshot_2013-10-20-15-25-25

Sony musím pochválit za nadstavbu, která je příjemně optimalizovaná, nabízí zajímavé možnosti a v oblasti nastavení rozhodně nepokulhává. Je vidět, že si vývojáři nechali záležet, ale například u aplikace pro focení bych očekával větší možnosti nastavování nebo práce s fotografiemi. Zvykl jsem si na samotný systém a v podstatě jsem netoužil po čistém Androidu, byť mi v některých ohledech stále chyběl.

Surový diamant

Sony Xperia Z1 se může na nějakou dobu chlubit postem top modelu z Japonska. Oproti konkurenci nezaostává, byť v oblasti displeje jsem očekával lepší vlastnosti, ale nejedná o největší mínus smartphonu. Celkově nemohu říci, že by mě nějak zklamal na plné čáře, ale je zde několik drobností, na kterých se mohlo více zapracovat.

Nečekal jsem, že u tak velké zařízení se setkám s celkem znatelnými hranami, ale asi je to cena za použité materiály. Výkonnostně se jedná o velmi dobrý smartphone s dobře optimalizovaným systémem, který pracuje bez sebemenšího zaváhání. Čekal jsem větší výdrž na jedno nabití, ale zjevně mé nároky jsou až moc vysoké. Samozřejmě se dají využít různá nastavení pro minimalizování potřeby napojování na nabíječku každý den, ale vypínání některých funkcí není nejlepší cesta pro člověka, který potřebuje mít mobil neustále k dispozici.

Největší chlouba v podobě 20,7 megapixelů mě zcela nepřesvědčila, ale je vidět kus práce vývojářů a konstruktérů, díky kterým se Xperia Z1 může řadit mezi lepší fotomobily.

Sečteno podtrženo, Xperia Z1 je velmi dobře zpracovaný smartphone, kterému by slušel lepší displej s propracovanější aplikací pro focení. Je tu pár maličkostí, které by si zasloužily větší pozornost, ale zjevně se jedná o jeden z nejlepších smartphonů s Androidem na trhu. Za cenu přesahující 15 000 Kč dostanete i kvalitní materiály s dobrým zpracování. Nemohu zapomenout na certifikát IP58 zaručující odolnost vůči vodě a prachu.

Specifikace

  • Displej: 5 palců, 1080 x 1920, 421 ppi, Triluminos, X-Reality Engine
  • Procesor: 2.2 GHz Qualcomm MSM8974 Quad Core, Krait 400
  • Grafika: Adreno 330
  • RAM: 2 GB
  • Interní úložiště: 16 GB (slot na microSD)
  • Zadní foťák: 20,7 MPx, Full HD, 1/2.3“, HDR
  • Přední foťák: 2 MPx, Full HD
  • Mobilní sítě: HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL
  • Systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Ochrana: IP58
  • Rozměry: 144 x 74 x 8.5 mm
  • Váha: 170 gramů
  • Baterie: 3000 mAh
  • microUSB v2.0 (MHL), USB On-the-go, Bluetooth v4.0 (A2DP, ANT+), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot

Za zapůjčení Sony Xperia Z1 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 17 989 Kč.

alza

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat