Sony Xperia Z Ultra – první phablet od Sony recenze

Sony Xperia Z Ultra – první phablet od Sony [recenze]
2013-10-28T20:26:54+02:00
• 9. 10. 2013
1

Společnost Sony se v letošním roce rozhodla rozšířit svoji nabídku o zařízení s názvem phablet. Ten se snaží kombinovat telefon a tablet do jednoho zařízení. Sony chce Xperií Z Ultra konkurovat především řadě Galaxy Note či Galaxy Mega od Samsungu. Dnes recenzovaný model přináší nekompromisní hardwarovou výbavu v čele s nejnovějším procesorem od Qualcommu. Sony navíc přidává podporu nejen pro kreslení obyčejnou tužkou. Pojďme se podívat, jak první phablet od Sony v testu obstál.

WP_20131005_16_37_36_Pro (3)

O phabletu a jeho využití

Zařízení s názvem phablet kombinuje přerostlý telefon a malý tablet. Většinou disponuje displejem s úhlopříčkou nad 5“ a zároveň do 7 palců. Výhody takové velikosti může být právě fakt, že nemusíte nosit mobil a tablet a vše máte v jednom. Pokud jste zvyklí nosit mobil v kapse od kalhot,  tam se phablet díky velkým rozměrům většinou nevejde, a pokud ano, jeho nošení není zrovna pohodlné. Sony Xperia Z Ultra se ale naprosto přesně vejde do náprsní kapsy u bundy či saka.

WP_20131005_15_57_37_Pro P1030355

Phablet se velmi dobře hodí na surfování po internetu. Má mnohem větší displej, než je u mobilních telefonů. Dnes recenzované zařízení najde určitě uplatnění i jako taková malá herní konzole. Vysoký výkon a velký displej zde přidává na pohodlnosti ovládání. Velmi dobře poslouží i jako čtečka knih, když se podíváme například na základní Amazon Kindle – ten má displej s úhlopříčkou 6“ a Xperia Z Ultra disponuje 6,4“ displejem. Oproti čtečce displej sice svítí a není to e-ink, ale i tak lze na zařízení velmi dobře číst.

Obsah balení

Nyní se již pojďme věnovat samotnému zařízení. V balení Xperie Z Ultra nečekejte nic nadstandardního. Nalézáme zde klasický microUSB kabel, který v kombinaci s dodávaným adaptérem do zásuvky vytvoří nabíječku. Dále v balení máme špuntová sluchátka s 3,5mm jackem a k nim sadu výměnných špuntů. Obsah doplní již jen sada příruček a záruční list.

P1030347-1800 P1030348-1800

Konstrukce

Xperie Z ultra je z obou stran stále obklopena sklem, boky však nově tvoří kovový rámeček. Působí to nejen na pohled, ale i na dotek mnohem luxusněji. To se ukázalo na váze, která sice činí 212 gramů, navzdory celkové velikosti zařízení je ale rozložena po celém těle přístroje. Celková konstrukce je velmi kvalitní, nikde nic nevrže a vše perfektně lícuje. Ačkoli je i tento model voděodolný a prachuvzdorný s certifikací IP55 a IP58, tak již nemá otravnou krytku na 3,5mm jack. Hliníkové boční tlačítko pro odemykání na pravém boku již také není tak vystouplé a pěkně zapadá do rámu.

P1030311-1800 P1030353-1800

Pod odemykacím tlačítkem nalezneme ještě dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti. Nad ním se nachází konektor pro sluchátka a pod jednou krytkou slot pro paměťové karty microSD a pro microSIM. Na levém dolním rohu Sony i u tohoto zařízení zachovává otvor pro uchycení na klíčenku. Druhý bok okupuje uprostřed umístěný konektor pro dokovací stanice a o kousek výše je ještě schován konektor microUSB pod krytkou. Ten již tradičně díky standardu MHL poslouží i jako videovýstup. Na spodní straně nalezneme reproduktor, který je svou kvalitou velmi průměrný.

P1030318-1800 P1030322-1800 P1030343-1800 WP_20131008_14_49_33_Pro (2)

Sony se u tohoto zařízení chlubí sloganem „Nejtenčí smartphone s FullHD displejem“ a stále to tak i platí. Tloušťka je pouhých 6,5mm, což je jedno z nejtenčích zařízení vůbec. Celkové rozměry činí 179 mm na výšku a 92 mm na šířku. Na ovládání jednou rukou můžete rovnou zapomenout, na psaní ale výrobce klávesnici přizpůsobil jejím zmenšením a posunutí na danou stranu.

Čelní straně dominuje obrovský displej, nad ním se nalevo od loga výrobce nachází 2MPx kamerka pro videohovory a světelný senzor s promixity senzorem. Nezapomnělo se ani na notifikační diodu. Na zadní straně nalezneme 8MPx fotoaparát. Nebylo by to Sony, kdyby neměl telefon NFC, které nalezneme pod fotoaparátem. Skleněná záda doplní již jen logo výrobce a logo značky Xperia. Velice zajímavě jsou umístěny značky pro recyklaci a výrobní číslo – mají vlastní šuplíček nad slotem SIM karty.

Displej – píšeme tužkou

Zde musím konečně Sony pochválit za použití kvalitního panelu s dobrými pozorovacími úhly. Ačkoli se jedná stále o obyčejné TFT LCD, jeho kvalitou a barvami se přibližuje spíše IPS panelům. Za to částečně může i prvně použitá technologie TRILUMINOS známá z televizorů výrobce. Displej o úhlopříčce 6,44 palce s rozlišením 1920×1080 je dále také vybaven technologií X-Reality for mobile, což je dle mých zkušeností pouze přejmenovaný Mobile BRAVIA engine. Jemnost dosahuje stále velmi pěkných 342 ppi. Viditelnost na přímém slunci však není úplně nejlepší a na skle na obou stranách se rychle uchytí otisky prstů.

P1030314-1800 P1030310-1800

Specialitkou tohoto modelu je ale podpora ovládání displeje jakoukoliv obyčejnou tužkou. To funguje naprosto bezchybně, tužku využijete nejen ve speciální aplikaci pro kreslení, ale můžete s ní ovládat celý phablet. Díky rozpoznání psaného písma, a to jak tiskacího, tak psacího, s ní můžete i psát. Ke kreslení slouží aplikace Náčrt, kde si můžete navolit různé tužky, barvy a i pozadí. Krom toho sem lze vložit i klipart a fotografie. Zajímavostí je, že po detekci ovládání tužkou se vám v notifikační liště objeví odkaz na aplikaci Poznámek a již zmiňovaný Náčrt.

Screenshot_2013-09-27-08-32-48 (1) 06 (9) 06.10 (1) 06.10 (24)

Hardware

Xperia Z Ultra dostala do vínku to nejvýkonnější řešení, co dnes mohla – Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974). Jedná se o čtyřjádrový procesor na frekvenci 2,2 GHz doplněný o grafický čip Adreno 330. Kapacita paměti RAM se zastavila na hodnotě 2 GB a vnitřní paměť činí 16 GB. Ta je dále rozšiřitelná o paměťové karty microSD až do velikosti 64 GB. Výkonu je tedy opravdu dostatek, phablet běhá bez sebemenších záseků, vše naprosto plynule. Navzdory nedávné kauze výrobců s podváděním v benchmark testech jsem jich pár nainstaloval. Zde se výkon celého zařízení ukazuje na plné čáře.

06.10 (3) 06 (2)

Z oblasti konektivity není phabletu co vytknout. Nabízí samozřejmě sítě 3G a také LTE. Na nedávno spuštěné LTE u nás od T-Mobilu se ale bohužel díky absenci podpory pásma na frekvenci 1800  MHz nepřipojíte. Z další výbavy obsahuje GPS s GLONASS, Bluetooth 4.0. Nebylo by to Sony, kdyby zde nebylo NFC. WiFi s velmi dobrým dosahem bohužel při použití režimu STAMINA trvá po probuzení docela dlouho, než se připojení obnoví. Chválím přítomnost FM rádia s RDS, mnoho výrobců ho poslední dobou již vypouští. HDMI je integrováno do konektoru microUSB díky standardu MHL.

Výdrž baterie

Phablety se vyznačují dobrou výdrží baterie a u tohoto modelu tomu není jinak. Baterie má kapacitu 3050 mAh, což není tolik oproti konkurenci, výdrž je ale velmi dobrá. V nastavení je navíc dostupný režim STAMINA, ten při zamknutém zařízení vypíná připojení na internet. V plné zátěži, kdy jsem phablet opravdu nešetřil, mi večer zbývávalo kolem 10 %. Když jsem se s používáním trochu mírnil, dostal jsem se bez problémů na dny dva. Z obrázku níže vidíme mé plné celodenní zatížení, začátek a konec grafu je noc. Celý den jsem měl zaplá data, avšak synchronizace na pozadí byla deaktivovaná. Výrobce udává maximální dobu v pohotovosti 790 hodin a maximální dobu hovoru 840 minut.

06.10.13 - 1

 Software

Xperia Z ultra nabízí v základu Android ve verzi 4.2.2 s nadstavbou od Sony pod názvem Sony UI. Update na verzi 4.3 je přislíben a přijde v následujících měsících. Uživatelské rozhraní se dočkalo od posledních Xperií mírné inovace. Změnila se schémata s novými tapetami, změnil se efekt posouvání po ploše a většina aplikací od výrobce včetně nastavení je nově zbarvena do bílé barvy. Do menu přibyl boční panel, kam se přesunula všechna tlačítka původně umístěna kolem samotných ikon.

06 (4) 06 (3) 06 (15) 06 (6)

Uzamčená obrazovka podporuje widgety jako v čistém Androidu 4.2. Musím také pochválit výrobce za optimalizaci aplikací a celkově celého rozhraní právě na úhlopříčku phabletu – do menu se tak vejde víc ikon a na dolní panel umístíte 6 zástupců. On to není totiž úplně standard – takový Galaxy Mega využívá pouze matici plochy čtyři ikonky na šířku.

Notifikační lišta obsahuje v základu čtyři přepínače, v nastavení si lze snadno přidat další až na maximální počet deseti ve dvou řadách. Při přepínání aplikací máte možnost si na displej do malého okénka přidat miniaplikaci, těch můžete mít konečně neomezený počet. Dodatečně lze doinstalovat další z Obchodu Play. Aplikace telefonu a zpráv se od předchozích modelů neliší a umí přesně to, co od ní očekáváte. Klávesnice podporuje psaní tažením, bohužel jeho slovník mě po celou dobu testování velmi iritoval. I přes přesné tažení přes daná písmenka jsem musel mnoho slov vyťukávat normálně.

06 (11) 06 (1) 06.10 (2) 06 (5)

Aplikace WALKMAN je již tradičně velmi povedená. Vaše hudba se nachází roztříděná podle názvu, alb, interpretů, seznam skladeb a SensMe channels. Ty třídí hudbu dle jejího tempa. K dispozici je i editor ID3 tagů a pokročilý ekvalizér. V dolní části obrazovky máte neustále zobrazený minipřehrávač.

Fotoaparát

Fotoaparát má rozlišení 8 MPx při použití senzoru Sony Exmor RS. Ten slibuje lepší fotografie za snížených světelných podmínek a HDR. To je dostupné i pro záznam videa. Stejně jako u vlajkové lodi je i zde režim rychlého snímání se kterým vyfotíte 1000 fotek za 90 sekund. Výsledné fotografie ale nenadchnou, je zde patrná příliš velká komprese a splývání podobných barevných odstínů. Aplikace fotoaparátu se od předchozích modelů nezměnila, stále disponuje režimem Super auto, který vše nastaví za vás. Dále jsou zde k dispozici další režimy – normální, panorama, devět efektů a výběr scény. Záznam videa v maximálním rozlišení 1920×1080 je naopak mírně nadprůměrný.

DSC_0049 DSC_0138 DSC_0410 DSC_0363

DSC_0384 DSC_0403 DSC_0043 DSC_0414

Ačkoli Xperia Z Ultra není žádný fotomobil, vyfocené snímky v noci při použití režimu „Noční záběr“ jsou poměrně kvalitní i díky použití dlouhé závěrky. S tím se dá docela i vyhrát, viz. poslední fotka.V noci si však bohužel nepřisvítíte, LED dioda chybí.

DSC_0334 DSC_0346 DSC_0343 DSC_0218

 

Zhodnocení

Sony Xperia Z Ultra je v současnosti opravdu ultimátní phablet, který ve své kategorii silně zatápí Galaxy Note 3. Ten sice nabídne propracovanější stylus, na druhou stranu nemůžete použít jakoukoliv tužku. Výkon obou zařízení díky použití stejného nejvýkonnějšího řešení bude velmi podobný. Celkově se první phablet japonského výrobce povedl, dočkali jsme se použití kvalitního displeje, design OmniBalance mírně dospěl s použitím kovových okrajů a voděodolnost je příjemný bonus. Xperia Z Ultra se prodává za cenu 18 500 Kč, za to však získáte telefon a tablet v jednom výborně vybaveném zařízení. Teď je již jen na vás, zda vás tento koncept oslovil.

Za zapůjčení phabletu Sony Xperia Z Ultra pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 18 498 Kč.

alza

Klady

  • kvalitní zpracování
  • možnost psát obyčejnou tužkou
  • velmi výkonný hardware
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • displej

Zápory

  • na sklo se chytá příliš otisků prstů
  • slabší fotoaparát
  • absence přisvětlovací diody

ap1

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Tomáš Valenta

10. 10. 2013, 18:03

Ačkoliv jde o zajímavé zařízení, nemyslím si že tento segment trhu čekají nějaké prodejní rekordy… Lidí s rukou jak víko od popelnice tolik není, a pro ostatní běžné lidi je toto zařízení zkrátka poměrně zbytečné – na mobil nepřijatelně velké, na tablet zase menší…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat