Google Nexus 5 oficiálně představen

Google Nexus 5 oficiálně představen
2013-11-01T13:39:50+02:00
• 31. 10. 2013
5

Za posledních několik týdnů se objevilo neuvěřitelné množství informací kolem nejnovějšího smartphonu od společností Google a LG. Ačkoliv se náznaky ukazovaly před několika měsíci, tak poprvé jsme novinku mohli spatřit 4. září ve videu od Googlu věnovanému odhalení nové sochy Androidu 4.4, který nese netradiční název KitKat.

nexusae0_unnamed-130

Google si toho uvědomil a ihned znepřístupnil video, ale bylo již pozdě. Začalo kolovat po celém internetu. Ne dlouho na to jsme se dočkali dalších rozmazaných a nekvalitních fotografií Nexusu 5, přičemž nejzásadnější bylo video se smartphonem, které jste u nás mohli zhlédnout 12. října. Nyní se pojďme podívat na nejnovější referenční zařízení s čistým systémem.

Technologicky se řadí mezi top modely

Nexus zařízení se vyznačují nižší cenou, jelikož Google nechce vydělávat na prodeji mobilu. Zaměřuje se spíše na obsah pro takováto zařízení. Ani přes přívětivou cenu v některých zemí se nejedná o nijak hůře vybavené zařízení. Samozřejmě zde najdeme absenci slotu na microSD kartu, jak jsme si již zvykli.

Google neustále tlačí na využívání cloudového prostoru a v podstatě jednoduše říká, že není potřeba rozšiřovat interní paměť. Nexus 5 bude dostupný ve dvou variantách, přičemž levnější nabízí 16 GB a dražší 32 GB.

Nexus5_tilted

Displej získal úhlopříčku 4.95 palce a jedná se o IPS TFT panel. Pokud jste milovníci většího počtu pixelů, nebudete zklamáni. Dočkali jsme se Full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů). Samozřejmě nechybí softwarová tlačítka na spodní části displeje.

Na zadní straně najdeme velký nápis NEXUS, pod kterým se ukrývá NFC, bezdrátové nabíjení a baterie s kapacitou 2300 mAh. V současnosti se jedná spíše o podprůměrnou hodnotu, ale jen praxe odhalí, jestli Nexus 5 dokáže vydržet celý den používání.

Výkonem se může rovnat top modelům od jiných výrobců, jelikož je vybaven procesorem od Qualcommu. Všemu bude dodávat výkon čtyřjádrový SoC Snapdragon 800 Q8064 s taktovací frekvencí 2,3 GHz, který má k dispozici 2 GB RAM. Grafiku zajišťuje Adreno 330, tudíž se můžete těšit na plynulost ve hrách, s čímž bude souviset i pěkné grafické zpracování.

Nexus5Hero

Telefon podporuje LTE 1/3/5/7/8/20. Pokud tuto informaci přeložím do srozumitelnějšího jazyka, jedná se o frekvence 800, 850, 900, 1800 a 2600 MHz.

Konkrétně se jedná o release 8 a kategorii 4 3GPP technologie. Z těchto dvou informací lze vyčíst, že zařízení bude schopno stahovat přes LTE sítě rychlostí až 150 Mbit/s. Nahrávat budete moci maximálně 51 Mbit za sekundu.

Nechybí ani podpora klasického 3G. Zařízení bude umět stahovat rychlostí 43,2 Mbit/s, což odpovídá technologii HSPA+ 42/HSPA+ DC. Ta je aktuálně dostupná v největších městech republiky.

Poslední novinka se týká neustálého naslouchání mobilu. V podstatě se jedná o podobnou funkci, kterou najdeme u nejnovějších modelů od Motoroly. Jakmile vyslovíte předem definovanou frázi – třeba Ok Google, stačí následně vyslovit příkaz. Bez jakékoliv manuální aktivace Nexus 5 provede daný úkol. Zatím netušíme, jestli tato funkce bude pracovat s českým jazykem.

Chloubou má být foťák

Na přední straně se nachází samozřejmě videokamerka s hodnotou 1,2 MPx. Nejvíce jsme ale zvědavi na zadní foťák, který je vybaven technologií OIS – Optical Image Stabilization. Jedná se o optickou stabilizaci obrazu, která by měla odstranit efekt rozmazaných fotografií, když se nám třeba třesou ruce. Je nutné ale počítat s tím, že technologie zvládne jen menší vychýlení.

S OIS můžeme počítat i při nahrávání Full HD videa, kdy obraz nebude vypadat sekaně nebo se nebude třást. I zde se těšíme na první testy z praxe. Kromě této technologie budeme využívat 8megapixelový fotoaparát, který by měl pořizovat dobré fotografie i při zhoršených světelných podmínkách. Nechybí ani LED blesk.

Design neohromí ani nepohorší

Na spodní straně zařízení najdeme dva reproduktory, mezi kterými je micro USB slot pro nabíjení a propojení s jinými zařízeními. Na horní straně se pak nachází konektor pro sluchátka. Na pravé straně je kolébka hlasitosti, přičemž na levé se nachází tlačítko pro zapínání/vypínání displeje/mobilu. Zde je také umístěn šuplíček pro micro SIM kartu.

Kompletní zpracování bude působit podobně jako u Nexusu 7 2013. Tudíž se můžeme těšit na povrchovou úpravu matného charakteru. Zřejmě bude zařízení méně klouzat z rukou než třeba skleněný povrch. Rozměry Nexusu 5 jsou 137.84 x 69.17mm x 8,59 mm a váha je 130 gramů.

Nexus5_3_large_verge_super_wide

Opět nejnovější systém

Ještě na začátku roku jsme se těšili na Android 5.0, ale zatím jsme se dočkali Androidu 4.4. Sice můžeme být zklamáni z nižšího čísla, nemění to ale nic na tom, že jsme si i v tomto případě dočkali mnoha novinek.

Nejzásadnější změny se nacházejí v designu, kdy došlo na ladění a zjednodušování. Žádné převratné veletoče zde nenajdeme, takže si nebudete muset zvykat na nové prostředí.

Screenshot_27

Mnohé ale trochu odradí název systému, jelikož se Google rozhodl nedávno pro změnu. Android 4.4 se jmenuje KitKat, jelikož při vývoji programátoři jedli tuto sladkost.

Cena startuje na 349 dolarech za 16GB verzi a 32GB přijde na 399 dolarů.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

HENRICH PALO

1. 11. 2013, 0:43

Koukám na Google Play na ceny pro Velkou Británii a 16GB varianta je za 299 liber a 32GB varianta za 339 liber.

Filip Eliáš

31. 10. 2013, 20:05

Zajímalo by mě kde se u nás bude prodávat :/

Antonín Roll

31. 10. 2013, 20:31

Už se na něho těším.

Už teď je k předobjednání dostupný např. na mall.cz. Ta cena je ale k zeblití stejně jako v případě staršího Nexu 4. Tedy s přihlédnutí k „release ceně“ na Google Play.

Filip Eliáš

16. 12. 2013, 11:51

Já jsem si říkal že pokud bude stejná cena jako na Americkém Google Play tak do toho jdu ale jak jste říkal ‚Ta cena je k zeblití‘

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat