Google Glass mohou pomoci slabozrakým a nevidomým

Google Glass mohou pomoci slabozrakým a nevidomým
2013-08-03T10:11:39+02:00
• 3. 8. 2013

Projekt OpenGlass se zaměřuje na možná netradiční využití chytrých brýlí Google Glass. Cílem je napomoci lidem, kteří mají oční vadu, kam se počítají slabozrací i nevidomí. Možná si říkáte, že u takto specificky zaměřeného zařízení se jedná o minimálně zvláštní projekt, ale ve své podstatě může pomoci mnohým.

Součástí projektu jsou dvě aplikace, přičemž mají společný výsledek. V první případě se jedná o typ Question-Answer (Otázka-Odpověď), kdy uživatel vyfotí objekt a pošle fotografii s otázkou do aplikace OpenGlass. To se zašle na Twitter nebo Mechanical Turk (crowdsourcingová služba), přičemž obratem se do brýlí vrátí odpověď. Takto uživatel získá jasnou definici, na co se divá.

Druhá možnost Memento pracuje již na jiném principu, kde se nevyužívá interakce s dalšími jednotlivci. Samotná práce s brýlemi je totožná, ale v tomto případě se využívají servery pro identifikaci objektu. V podstatě se jedná o porovnávání fotografií. Zde by se mohl přímo zapojit Google, který již něco podobného zavedl napříč svými službami. Příklad můžete najít i ve fotografiích na sociální síti Google Plus. Stačí zadat vyhledávaný dotaz a Google nalezne požadované snímky.

Screenshot_142

V tuto chvíli je OpenGlass zatím v laboratoři a ostré nasazení nemá ještě datum. Samotná databáze pro identifikaci objektů je malá, ale to se dá změnit. V tuto chvíli se tak možná díváme na budoucí využití, kdy slabozrací a nevidomí se nebudou muset spoléhat jen na hmat nebo na pomoc lidí ve svém okolí. Nyní se ještě můžete podívat na video o tomto projektu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat