Diagram znalostí oficiálně v České republice

Diagram znalostí oficiálně v České republice
2013-06-25T12:01:10+02:00
• 25. 6. 2013
1

Již delší dobu jsme mohli závidět Knowledge Graph, který byl zatím k dispozici jen angličtině. Nyní oficiálně české zastoupení Googlu představilo lokalizovanou verzi, která bude známa jako „Diagram znalostí“. V podstatě se jedná o dosti sofistikované vyhledávání, které vám nabídne relevantní souhrn vyhledávaných informací. Čeština takto patří k sedmi podporovaným jazykům.

Diagram znalostí_Petr Čech Diagram znalostí_česká fotbalová reprezentace

Diagram znalostí zřejmě zanedlouho využijeme i u služby Google Now, která nám umožní efektivní vyhledávání a získávání potřebných informací. Více se dočtete v tiskové zprávě níže.

 

Tisková zpráva

Nový panel ve výsledcích vyhledávání umožní uživatelům najít různé typy informací snadno a rychle

Praha, 25. června 2013: Do České republiky přichází Diagram znalostí (angl. Knowledge Graph). Díky této nové funkci je vyhledávání daleko jednodušší a efektivnější. Uživatelé se totiž snadno dostanou k vizuálním, textovým nebo mapovým informacím, které právě potřebují. V přehledném panelu na pravé straně výsledků vyhledávání naleznou souhrnné informace o známých osobnostech, místech, uměleckých dílech, filmech a dalších pojmech z mnoha oblastí. Čeština patří k sedmi jazykům, o které byla tato funkce rozšířena.

Vyhledávač Google se dnes dočkal dalšího vylepšení. Společnost Google představuje novou funkci s názvem Diagram znalostí (angl. Knowledge Graph). Funkce navazuje na předchozí inovace ve vyhledávání, které Google lokalizoval do češtiny. Doplňuje služby jako jsou Komunitní vyhledávání, Hlasové vyhledávání, Nákupy Google nebo Google Goggles pro mobilní vyhledávání pomocí vyfotografovaných objektů.

„Velmi jsme usilovali o to, abychom českým uživatelům mohli právě tuto lokalizovanou službu nabídnout. Je to totiž mnohem snadnější způsob, jak získat relevantnější informace,“ říká Michal Zachar, marketingový manažer Googlu, a dodává: „Diagram znalostí umožňuje uživatelům nalézat souvislosti nebo dokonce i objevovat informace, na které by je nenapadlo se přímo zeptat. Chytré vyhledávání informací je přitom důležitou součástí internetové gramotnosti.”

Novinka umožňuje vyhledávat objekty, osoby, či místa, které Google zná. Konkrétně se jedná například o památky, významné osobnosti, sportovní týmy, budovy, známá místa, filmy nebo umělecká díla. Ve zlomku vteřiny tak uživatelé získají informaci, která je relevantní k hledanému dotazu. Jedná se o důležitý krok směrem k vytvoření vyhledávače nové generace, který zase o něco více rozumí lidem. Uživatelům bude k dispozici postupně v průběhu nejbližších dní.

Diagram znalostí využívá zejména data z veřejných zdrojů, jakými jsou například Freebase, Wikipedia, CIA World Factbook a další. V současné době obsahuje více jak 570 milionů objektů (osobností, míst a věcí) a 18 miliard atributů a propojení. Diagram znalostí je totiž vytvořen v závislosti na tom, co lidé na internetu vyhledávají a co také naleznou.

Prostřednictvím této novinky dochází k vylepšení vyhledávání ve třech následujících rovinách:

1. Nalezení správné informace

Google se naučil rozeznávat hledané výrazy i v případě, kdy mají více významů (např. jaguár-zvíře a jaguar – auto). Stačí kliknout na jeden z nabízených odkazů a podívat se na relevantní výsledek. Výsledky vyhledávání jsou více relevantní, protože vyhledávač rozumí těmto nuancím ve významech podobně jako lidé.

2. Získání nejlepšího sumáře informací

Díky Diagramu znalostí dokáže Vyhledávač Google lépe porozumět dotazu a uživateli nabídne relevantní obsah v kostce k danému tématu. Dokáže nabídnout informace, o které má uživatel největší zájem a snaží se porozumět vztahům mezi jednotlivými věcmi.

 3. Informace se širším záběrem

Diagram znalostí nakonec umožňuje uživateli objevit i fakta a informace, které by jinak nezískal nebo dokonce ani nehledal.

Další informace o nové funkci jsou dostupné na této stránce.

Aktuální statistiky Vyhledávač Google:

  • Vyhledávání za den: každý den proběhnou na Vyhledávači Google miliardy vyhledávání.
  • Rychlost: uživatel získá odpověď na svůj dotaz v průměru zhruba čtvrt sekundy (pro srovnání uvádíme, že průměrná doba mrknutí oka je desetina sekundy).
  • Nová vyhledávání: od roku 2003 Google zodpověděl na 450 miliard unikátních dotazů, 16 % vyhledávání každý den je naprosto nových.
  • Cesta dotazu: dotaz musí v průměru překonat zhruba 2 500 km, aby se nakonec odpověď dostala zpět k uživateli.
  • Experimenty: v každém okamžiku probíhá více než 200 experimentů souvisejících s vyhledáváním.
  • Růst mobilního vyhledávání: vyhledávání v mobilních zařízeních se rok od roku zdvojnásobuje, v posledních dvou letech je vyhledávání v mobilech na celém světě pětinásobně vyšší.
  • Mezinárodní aspekt: více než polovina vyhledávání je z území mimo Spojených států.
  • Domény: vyhledávání je k dispozici na 181 mezinárodních doménách.
  • Překlady: Google nabízí zdarma překlad do 64 jazyků.
  • Překlady: každý den zpracováváme stovky milionů překlad.

Poslední inovace ve vyhledávání v České republice

  • Komunitní vyhledávání (angl. Social Search) – služba, která podporuje personalizaci výsledků vyhledávání, výsledky totiž upraví dle několika zdrojů, funguje například na principu kruhů v Google+ a sdílení informací s ostatními lidmi.
  • Nákupy Google (google.cz/nakupy) – služba, která uživatelům umožní pomocí technologie vyhledávače Google vyhledat produkty v internetových obchodech, vzájemně je porovnat a následně uživatele nasměrovat na stránky, kde lze tyto produkty koupit.
  • Google Goggles – služba pro mobilní vyhledávání, která dokáže identifikovat vyfotografované objekty a následně k nim ve Vyhledávači Google najít relevantní informace.
  • Nový vyhledávací algoritmus Panda – zlepšuje kvalitu výsledků našeho vyhledávání.
  • Hlasové vyhledávání – místo zdlouhavého vypisování stačí svůj dotaz jednoduše vyslovit, s tím lze začít hned po klepnutí na tlačítko mikrofonu, které se objeví vedle klasického vyhledávacího pole.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Je fajn vědět, že máme něco exkluzivního :)…a hlavně, že je to taky funkční :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat