Samsung vs. Apple – pokuta 1 miliardy dolarů byla výrazně snížena

Samsung vs. Apple – pokuta 1 miliardy dolarů byla výrazně snížena
2013-03-02T08:17:47+02:00
• 2. 3. 2013

V roce 2012 vrcholil patentový soudní spor mezi Applem a Samsungem, kde společnost z Cupertina se domáhala svých práv. Ve třetím čtvrtletí došlo k vynesení rozsudku, že korejská firma musí zaplatit pokutu 1.049 miliardy dolarů za porušení patentů. Kromě finančního odškodnění se také jednalo o zakázání prodeje některých smartphonů a to jich zrovna nebylo málo. Ačkoliv je znám verdikt, tak celý spor není u konce.

apple-vs-samsung (1)

Stále probíhají jednání, ale nyní soudkyně Koh nalezla několik pochybení u samotné poroty, která stanovila výši pokuty. Jen musím upozornit, že členové poroty nepatří mezi odborníky. Tamější soudní systém vybírá z řád běžných občanů. Ale nyní se vraťme k novým informacím. Soudkyně jasně vymezila dvě hlavní chyby ve výpočtu pokuty. Ta byla mylně vyčíslena na základě profitů Samsungu. K druhému pochybení došlo ve stanovení doby, během které mělo dojít k poškození Applu.

Sama soudkyně na základě nových zjištění snížila dlužnou částku o pořádnou část. Nyní musí Samsung zaplatit „pouze“ 598 908 892 dolar. Takovou změnu nikdo nečekal a rozhodně mohou být právníci korejské společnosti rádi. Samsung následně požádal soudkyni Koh, aby sama vypočítala novou náhradu škod, ale ta to odmítla a stanovila nové datum pro další soudní jednání.

Celý spor se začíná ještě více zamotávat. Někteří experti mluví o zaujaté porotě, u které bylo nalezeno již několik pochybení. Jedná se o jeden z největších sporů za posledních několik let a nyní již můžeme říci, že nebude ani posledním. Apple a Samsung se připravují na nové kolo, které započne v roce 2014. Prozatím se připravují veškeré spisy a žaloby.

Zdroje: droid-life.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat