Sony nabídne Firefox smartphone a Samsung potápí Badu

Sony nabídne Firefox smartphone a Samsung potápí Badu
2013-02-27T18:26:46+02:00
• 26. 2. 2013

Letošní veletrh MWC v Barceloně přinesl jeden zajímavý operační systém Firefox OS od Mozilly, o kterém samozřejmě již nějakou dobu víme. Jedná se jen o formální záležitost, byť bylo představeno několik zařízení. Hlavní roli zde hrají samozřejmě mobilní operátoři  s Telefónicou v čele. Nyní se potvrzuje, že přibude nový výrobce smartphonů v podobě společnosti Sony.

sony-announces-firefox-os-slated-for-2014-0

Ačkoliv se Sony nechalo slyšet, že již nebude nabízet extra levné smartphony, to zřejmě platilo na systém Android. Společně s Telefónicou vytvářejí partnerství, jehož výsledkem bude cenově dostupný mobil se systémem Firefox. Bob Ishida ze společnosti Sony Mobile potvrdil, že jejich inženýři v tuto chvíli pracují na prvních modelech, které ovšem letos ještě neuvidíme. S největší pravděpodobností budou představeny v příštím roce na veletrhu CES nebo MWC.

Toto oznámení mě zaskočilo, jelikož jsem si opravdu myslel, že se Sony zaměří výhradně na vybavené Androidy, ale jak se zdá,  zlákalo ho partnerství s mobilními operátory. V tuto chvíli má Firefox OS celkem dost výrobců na to, aby nováček na trhu mobilních systémů uspěl. Když si zrekapitulujeme všechny výrobce, najdeme společnosti Sony, ZTE, Huawei, Alcatel a LG.

Konec Bady

Na druhou stranu zde máme jedno oficiální úmrtí systému, který ještě nedávno porážel Windows Phone. Bada definitivně končí, což bylo oznámeno Samsungem. Navíc zde nejsou jakékoliv plány na vytvoření korejského mobilu s Firefox OS, což jen potvrzuje, že se veškerá pozornost a prostředky společnosti zaměří na odlišný projekt. Tím je samozřejmě systém Tizen. Samsung dodává, že ještě letos bude uvedeno několik smartphonů s tímto nejnovějším systémem.

images

Nedávno dokonce vyšlo nové SDK pro Badu 2.0, což by naznačovalo, že je Tizen téměř hotov, ale člen redakce se dostal k poměrně zajímavým informacím. Měli jsme možnost se potkat s několika vývojáři systému Tizen a jejich slova nenasvědčovala tomu, že by vše bylo hotové. Dokonce spíše soudíme, že v Samsungu mají hodně práce s tím, aby stihli uvést novinku ještě letos na trh. Snad to stihnou, jinak Firefox OS získá značný náskok.

Zdroje: theverge.com, engadget.com, pocket-lint.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat