Jak zálohovat svá data v telefonu s Androidem?

Jak zálohovat svá data v telefonu s Androidem?
2013-01-06T11:15:18+02:00
• 6. 1. 2013
4

Asi každý uživatel smartphonu dříve, nebo později začne uvažovat, jak svá data zálohovat v případě poškození, ztráty či zcizení telefonu, nebo v případě těch zkušenějších, při instalaci různých neoficiálních ROM. Tento článek nemá za úkol vyčíst dopodrobna všechny metody a všechny aplikace pro zálohu dat, i když bych byl rád, aby tomu tak bylo. Bohužel by to bylo na dlouhé psaní a mnozí by se v tom nakonec přestali orientovat. Úkolem tohoto článku je alespoň přiblížit ty nejosvědčenější metody zálohování a aplikace, které vám celý proces usnadní.

Uživatelé Android zařízení, a nejen ti, se dělí na dvě skupiny. Jedna skupina jsou ti, kteří používají svůj telefon s oficiálním operačním systémem přímo od výrobce. Druhou skupinou jsou uživatelé, kteří na svém zařízení používají root. Telefon s rootem je odemčený a nabízí tak mnohem rozsáhlejší a sofistikovanější možnosti zálohování dat. Pokusím se rozebrat obě dvě skupiny co nejpodrobněji.

Záloha Androidu s oficiální ROM

Ti z vás, kteří se nechtějí pouštět do experimentů se svým telefonem, mají do jisté míry omezené možnosti, jak svůj telefon zálohovat. Nejprve je ale třeba si říct, co vlastně chceme zálohovat. Drtivá většina běžných uživatelů své smartphony používá pro volání, posílání sms, surfování na internetu a sociálních sítích nebo focení fotek a přehrávání multimediálního obsahu. Běžný uživatel tedy většinou bude řešit, jak provést zálohu sms a mms, protokolu volání, zálohu kontaktů, zálohu fotek a hudby, a to je asi tak z toho hlavního vše. Pokusíme se tedy nyní v několika krocích popsat zálohy jednotlivých oblastí.

Záloha SMS, MMS a protokolu volání

Pro zálohu sms a mms slouží buď software dodávaný přímo od výrobce telefonu, který je možné obvykle stáhnout z webových stránek, nebo pak různé aplikace k tomu určené.

Pokud chcete zvolit nějakou externí aplikaci, která nabídne více možností, mohu doporučit například dobře fungující SMS Backup & Restore, která je zdarma.

logo-app SMS Backup & Restore Ritesh Sahu Zdarma ANDROID

Záloha protokolu volání

V případě, že je pro vás důležité zálohovat protokol příchozích a odchozích volání, tak k tomu rovněž poslouží externí aplikace, která celý protokol zálohuje do XML souoru a jednoduše jej zase obnoví.

logo-app Call Logs Backup & Restore Ritesh Sahu Zdarma ANDROID

 

Záloha fotografií a multimediálního obsahu

Vzhledem k tomu, že každý telefon s Androidem je víceméně předurčen ke spojení s Google účtem, jedna veliká starost vám tímto odpadá. Účet na Google je v podstatě nutností, abyste mohli svůj Android využívat naplno, protože veškeré aplikace jsou stahované z obchodu Google Play a ten účet vyžaduje. S tím se vám aktivuje hned několik služeb a jednou z nich je i webové úložiště a fotogalerie Picasa.

Stačí si stáhnout aplikaci Google Plus, ve které povolíte automatické nahrávání fotek do webového úložiště, a vše se pak odehrává na pozadí telefonu automaticky. Fotky jsou ukládány do soukromého alba, které nikdo jiný neuvidí. Tuto funkci samozřejmě získáte i u jiných služeb. Jednou z nich, která nabízí rovněž automatické zálohování, je služba Dropbox, již si můžete stáhnout v podobě velice vydařené aplikace do svého telefonu.

logo-app Google+ Google LLC Zdarma ANDROID   logo-app Dropbox Dropbox, Inc. Zdarma ANDROID

V případě, že nebudete chtít zálohovat do cloudu, nejjednodušší způsob je telefon připojit přes USB k počítači a veškerý obsah překopírovat na nějaké bezpečné umístění třeba na vaší domácí síti.

Záloha kontaktů

Další velice ožehavou oblastí jsou kontakty. Pro každého z vás jsou kontakty velice důležité, pro někoho přímo životně důležité, a proto bychom měli věnovat jejich zálohování stejně velikou pozornost. Jako uživatelé Androidu máte opět jednu velikou výhodu. Díky emailové službě Gmail můžete kontakty synchronizovat přímo do této služby, bez instalace aplikací či zdlouhavého nastavování.

Každý kontakt, který vytvoříte, jednoduše propojte s účtem na Google a on se pak uloží do vašeho adresáře, přístupného i přes webové rozhraní Gmailu. Pokud byste někdy o svůj telefon přišli, nebo by došlo ke ztrátě dat či nastavení, kontakty se po připojení ke Google účtu znovu nahrají do vašeho telefonu nebo do jakéhokoliv jiného zařízení, které bude s vaším účtem propojené.

Záloha aplikací

Pokud chcete zálohovat své aplikace, máte jisté možnosti, jak to provést, i když nejsou natolik rozsáhlé a kvalitní jako v případě aplikací u rootnutých telefonů. Na Google Play lze stáhnout software, který slouží k záloze aplikací instalovaných ve vašem telefonu. Bohužel ale kvůli omezením, kterými jsou vázány díky bezpečnostní politice systému, provedou jen zálohu samotné aplikace, ale již ne jejího nastavení a dat, se kterými pracuje.

Nicméně se blýská na lepší časy a na obzoru se rýsuje jeden nadějný projekt, o kterém jsme již psali a jenž by mohl řešit kompletní zálohu bez nutnosti mít root. Pro ty, kdo si chtějí zálohovat aplikace, mohu doporučit jednu z mnoha, která je zdarma a je uživatelsky příjemná. Jedná se o nástroj App Backup & Restore.

logo-app App Backup & Restore INFOLIFE LLC Zdarma ANDROID

Tak, to bylo zálohování telefonů v případě, že vlastníte originální systém Android, který byl dodán s telefonem již z výroby. Možností je samozřejmě vždycky více, ale já jsem se snažil pospat ty nejdostupnější.

 

Záloha Androidu s ROOTem

Každý uživatel, který je tak trochu geekem a zajímá se o mobilní technologie a systém Android více do hloubky, se často rozhoduje svůj telefon „rootnout“, neboli odemknout, aby ze svého zařízení „vyždímal“ co nejvíce. Já sám jsem spokojeným uživatel telefonu s rootem a neoficiální ROM. O tom, zdali je root vhodný, či se mu raději vyhnout se nyní nechci rozepisovat, jelikož to není smyslem tohoto článku. My si popíšeme, jak můžete díky rootu daleko sofistikovaněji a pohodlněji zálohovat svůj telefon díky mnoha aplikacím a metodám, které na běžných systémech Android provozovat nelze. Samozřejmě všechny výše popsané metody a aplikace platí i pro root uživatele s tím, že ti mají ještě mnohonásobně větší možnosti.

Kompletní záloha systému, tzv. nandroid backup

Kompletní záloha, neboli tzv. nadroid backup, je ve své podstatě obraz celého systému Android včetně všech uživatelských dat a nastavení. Je to stejné, jako když na svém PC uděláte image celého systému Windows, který obsahuje vše a vše lze z tohoto obrazu zase obnovit.

Pro kompletní zálohu máme k dispozici mnoho aplikací a nástrojů. Tím nejdostupnějším je recovery manager, obsažený v rootnutém systému nebo custom ROM. Pokud do tohoto recovery manageru nabootujeme, můžeme následně provést zálohu celého systému a zároveň jej i obnovit.

Jednou z nejznámějších aplikačních nadstaveb je aplikace ROM Manager, která je přímo určená pro správu a instalaci custom ROM a záloh provedených přes recovery. ROM Manager je dostupný zdarma. Za příplatek pak nabídne pokročilejší funkce. V tuto chvíli se ale stále bavíme o kompletní záloze přes recovery, tedy ne přímo z prostředí systému Android.

logo-app ROM Manager ClockworkMod Zdarma ANDROID

Pokud chcete provádět kompletní zálohu systému přímo z prostředí Android, můžete zkusit aplikaci Orange Backup, jenž mě velice příjemně překvapil. Jeho devizou je to, že je zdarma, bez reklam a dělá přesně to, co se od něj očekává.

Můžete provádět klasickou plnou zálohu, nebo zálohu inkrementální, můžete nastavit plánování záloh a další parametry. Aplikace po dokončení operace dokáže celou zálohu zkomprimovat a následně odeslat do cloudu. Podporovanými jsou Dropbox a Google Drive. Osobně jsem si ji velice oblíbil a používám ji na kompletní zálohy systému.

logo-app App Name Developer NEZNÁMÁ ANDROID

Záloha aplikací a jejich nastavení

Zde bych asi začal i skončil aplikací, kterou snad musí znát každý root uživatel a tester custom romek. Jedná se o aplikaci Titanium Backup. Pro ty, kteří jako já často testují různé custom rom a potřebují mít své nejpoužívanější aplikace a jejich nastavení vždy rychle po ruce v novém systému, je Titanium Backup nezbytnou nutností. Tato aplikace již ve verzi zdarma nabízí vše potřebné. Osobně používám její placenou verzi, protože díky ní získávám větší možnosti plánování záloh a mohu také zálohovat automaticky do cloudu. Jediné, co by se dalo této aplikaci vytknout, je její méně přívětivé uživatelské rozhraní.

Titanium Backup nabízí pokročilé zálohování aplikací včetně jejich dat a nastavení. Pokud tedy chcete přenést svou oblíbenou hru včetně uložených levelů, jednoduše proveďte zálohu a obnovení proběhne stejně snadno. Aplikace nabízí i plánování záloh, díky kterému se budou všechny nové aplikace včetně nastavení a dat zálohovat ve vámi určený čas. Obsažen je i rozsáhlý seznam dávkových záloh, obnovení, přesunutí a dalších akcí. Podporované služby pro ukládání dat jsou Dropbox, Google Disk a BOX.

logo-app Titanium Backup ★ root Titanium Track Zdarma ANDROID

To bylo tedy zálohování Androidu na mnoho způsobů. Věřím, že si každý z vás ten svůj osvědčený najde. Jak jsem již psal, účelem článku nebylo pospat všechny způsoby a možnosti, ale ukázat jakýsi rozcestník. Pokud máte svůj oblíbený postup zálohy, neváhejte se o něj podělit, jistě bude inspirací pro ostatní. Doufám, že vám tento článek bude užitečný a najdete si v něm něco pro vás užitečného.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Kelly Kellyson

3. 7. 2018, 14:02

Škoda.

Kelly Kellyson

3. 7. 2018, 14:02

Netuším o čem to tady je. Asi si zazálohuji hovno

Marek Peřich

29. 4. 2014, 17:36

Ahoj chtěl bych se zeptat,
Měl jsem mobil v opravně a před tím jsem hrál jednu hru (Clash of Clans). Uložil jsem si data té hry na SD cartu, ale teď když si tu hru stáhnu do mobilu, tak nevím jak tam ty data z SD carty vrátím.

disqus_YRXPKvowvN

1. 5. 2013, 18:08

Mohl bych se optat , jak se Ti podaří udělat obnovu všech dat a nastavení u Orange Backup ?
Kromě toho, že to chce další programy na obnovu Nandroid Manager, tak např. pro obnovení homescreen – coming soon :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat