Infraport vstává z hrobu aneb HTC experimentuje

Infraport vstává z hrobu aneb HTC experimentuje
2013-01-21T08:30:40+02:00
• 21. 1. 2013
7

Pamatujete si doby, kdy jste přenášeli soubory pomocí infračerveného záření? Před více než čtyřmi lety se tato technologie pomalu, ale jistě začala vytrácet a byla nahrazena Bluetooth, které dokázalo soubory přenášet rychleji a na větší vzdálenost.

Je pravdou, že Bluetooth se dnes používá stále méně, byť je součástí každého smartphonu. Nastupuje éra NFC, cloudu a přenosu dat přes Wi-Fi. Možná byste mohli mít proti tomuto tvrzení námitky a byly by oprávněné. Ostatně kdo by tušil že jeden z nejnovějších smartphonů bude mít infračervený port?

Takzvané vzkříšení bude mít na starost společnost HTC, která se již brzy znovu pokusí o návrat do hvězdných řad. Po několika měsících strávených v červených číslech by mohla být technologie IrDA právě tou, která odliší zařízení tohoto výrobce od konkurence. A k čemu by se infračervený port dal využít? První možností je přenos souborů, ale to určitě není hlavní lákadlo. Cílem výrobce jsou na dálku ovládané spotřebiče – tedy drtivá většina dnešních televizí, DVD nebo Blu-ray přehrávačů. Nyní ke každému potřebujeme dálkové ovládání. HTC si ovšem myslí, že by stačil jeden smartphone.

Tuto vymoženost by měla obsahovat právě připravovaná vlajková loď pro rok 2013, která je po světě zatím známá jako HTC M7. O tomto zařízení zatím jen víme, že by mělo mít FullHD displej, čtyřjádrový procesor, 2gigabytovou paměť RAM a podporu LTE. Před několika dny proletěl světovými médii údajný render, který měl být vytvořen ze softwaru zařízení. Pravdou ovšem je to, že se jednalo o podvrh.

Jestli se infra ukáže jako úspěch, nebo jen jako další přešlap HTC, soudit nemohu. Každopádně si myslím, že tchajvanští inženýři se snaží objevit již objevené. Na druhou stranu masivní rozšíření tohoto řešení by mohlo usnadnit život mnoha lidem včetně mě.

Zdroj: twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Když jsem si s dálkovým ovládáním hrál ještě na Palmovi, tak jsem zjistil, že esenciální vlastností dálkového ovladače je hmatová odezva. Hledat tlačítka na displeji sice je možné, ale pohodlnost standardního dálkového ovladače, který vezmu do ruky a nemusím na něj koukat je řádově někde jinde. Obávám se, že tohle žádná killer feature nebude ….

Zajímavé u čeho je tolik komentářů a u čeho ne…;) 

Fany VanDaal

21. 1. 2013, 13:10

Už na Windows Phone 6.5 jsem používal nějakou appku, která z něj udělala ovladač, dokonce se dalo naučit ty správné povely, stačilo namířit původní ovladač na infra, mobil to zazanamenal a pak se té funkci přiřadilo tlačítko. Hodně vychytaná věc! Určitě to uvítám!

Konecne to niekoho napadlo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Drzím tomuto napadu palce.

Infráč je dobrá věc, když nemáte vše od jedné značky (např. Samsungu). Já mám Samsung galaxy note 10.1 s IrDa a funguje to dost dobře i na domácí kino od Sony atd. Jediný problém, který v ČR vidím, jsou satelity, kabelovky, DVT. Ty jejich setoboxy a krabičky jsou nějáké „unknow china“ a ovládat nejdou. Takže na vše, krom přepínání kanálů TV, je to dobré. Sony Xperia tablet S myslím může ovládat všechno – nemá jen předvolená zařízení, snad to bude i u HTC, vychytávka je to dobrá!

„korejští inženýři“? HTC je predsa výrobca z Taiwanu… :) 

Přemysl Vaculík

VIP 21. 1. 2013, 9:45

Autor se spletl, stane se. Děkujeme za upozornění.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat