Google uvedl navigaci v pražské hromadné dopravě

Google uvedl navigaci v pražské hromadné dopravě
2013-01-31T12:50:35+02:00
• 31. 1. 2013

Dnes Google Česká republika a Dopravní podnik Praha a. s. představili pro tuzemské zákazníky novou funkci v rámci Google Maps. Nově je možné vyhledávat kromě pěší trasy a automobilové navigace i trasu s využitím městské hromadné dopravy.

Tiskovou konferenci zahájil šéf marketingu Googlu v ČR, Luděk Motyčka. Ten připomněl, že v roce 2012 doznaly mapové podklady v České republice významných inovací. Přibyla nová data pro samotné mapy, bylo dokončeno StreetView na celém území republiky (bylo najeto několik desítek tisíc kilometrů) a aplikace pro Android získala funkci offline map.

  

Jak řekl generální ředitel DPP Milan Křístek, nově dostupná služba by měla usnadnit cestování především mladým lidem, kteří využívají během cestování mobilní telefon či tablet. Druhou hlavní cílovou skupinou jsou turisté, kteří díky Google Maps mohou vyhledávat trasu ve svém rodném jazyce. Aplikace je v tuto chvíli dostupná pro celkem 60 jazyků. Dopravní podnik doufá, že tak zpříjemní cestování po Praze a cestující získají alternativu ke klasickému vyhledávání spojení na stránce dpp.cz, která má každý den návštěvnost přesahující 45 000 návštěvníků. DPP a potažmo společnost ROPID dodávají do aplikace data o spojích, kde nechybí ani příměstská doprava. Dle prvních zkušeností je zatím problém pouze se spoji eSka Českých drah, které jsou do systému PID také zahrnuty.

Již dříve jsme informovali: Informace o pražské dopravě přímo v Google Now a v Mapách

Google a DPP podepsali smlouvu, která zajišťuje spolupráci těchto dvou firem, již v červnu roku 2011. Koncem téhož roku měli v rukou funkční betu, ale uvedení finální verze se aplikace dočkala až dnes.

  

Na tiskové konferenci nechyběl ani Florian Goerisch, produktový manažer společnosti Google Curych. Ten připomněl, že celý projekt zařazení veřejné dopravy do Google Maps vznikl už v roce 2005, postupně se rozrostl do 500 měst po celém světě a obsahuje více jak jeden milion zastávek a stanic.

V tuto chvíli je služba dostupná pouze u městské dopravy v Praze. Do budoucna se Google dalšímu rozšíření nebrání, ale bude do značné míry záležet na jednotlivých dopravcích v ČR a jejich iniciativě. Nyní žádné další město v přípravě není.

Funkce je dostupná jak pro uživatele, kteří navštíví Google Maps na svém počítači, tak i pro chytré telefony s operačním systémem Android i iOS.
Google provedl aktualizaci již dnes ráno, a to bez toho, aniž by o této službě před tiskovou konferencí jakkoli informoval.

 Autoři: Mikuláš Straka, Matouš Eckert

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat