Samsung Galaxy Note 10.1 – Poctivý pracant recenze

Samsung Galaxy Note 10.1 – Poctivý pracant [recenze]
2012-12-10T06:52:03+02:00
• 9. 12. 2012
10

V modelové řadě Galaxy Note společnosti Samsung najdeme chytré telefony, které se svou velikostí přibližují spíše již tabletům, ale také i samotné tablety, jež rozhodně mají co nabídnout svým uživatelům, a to nejen po výkonnostní stránce. Testovaný model Samsung Galaxy Note 10.1 GT-N8000 spatřil světlo světa v únoru letošního roku na každoročním veletrhu Mobile World Congress v Barceloně, kde si také odbil svou premiéru v rukou novinářů a široké veřejnosti. Za uplynulou dobu se pyšní oceněním získaným za inovaci. Zda právem, či neprávem, tomu dnes přijdeme na kloub.

Zpracování, displej

Rozměr 257 × 175 × 8,9 mm nejsou u tabletu nijak přehnanou velikostí, jelikož většinu místa zaujímá desetipalcový displej umístěný pod sklem v plastovém stříbrném rámečku, který na první pohled může působit jako hliníkový. Držet zařízení o 583 gramech v jedné ruce mi nedělá žádný problém a v porovnání s podobnými tablety jde spíše o podprůměrnou hmotnost. V prodeji můžete narazit na dvě barevné kombinace – perleťově šedou a bílou. My máme k dispozici druhou variantu. Kapacitní PLS LCD displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů a jemností 149 DPI mě svou kvalitou až zaskočil. Ačkoliv jde spíše o nízkou hodnotu, většina videí byla dostatečná ostá, ale v případě stažených videí v horší kvalitě se dalo narazit i na výjimky, kde byly některé prvky hůře vykreslovány. Využívání displeje s maximálním jasem se neprojevovalo na baterii, ani jsem nepřicházel do potíží při práci pod přímým světlem.

Konstrukce

Pokud přejdeme od displeje k oběma bokům, tak narazíme na reproduktory, vsazené ve stříbrném rámečku, jejichž kvalita mě mile překvapila. Vychází z nich velmi čistý zvuk, navíc s možností neobvykle vysoké hlasitosti. Nad displejem najdeme kamerku pro videohovory s 2 megapixely a rozlišením 1 600 × 1 200 pixelů a vedle ní ještě světelný senzor, který slouží jako regulátor podsvícení displeje, jestliže využijete automatického jasu. Vrchní část tabletu nabídne hlavní ovládací prvky, mezi které patří tlačítko pro vypínání/zapínání zařízení a samozřejmě zamykání. Dále regulátor hlasitosti, slot na paměťovou MicroSD kartu, infračervený port, 3,5mm zdířka pro sluchátka a nakonec slot na klasickou sim kartu, jelikož máme k dispozici model s podporou 3G sítí. To znamená i možnost zasílání SMS zprav, uskutečňování hovorů a příjem mobilních dat.

Po bocích zařízení pochopitelně nenajdete žádné ovládací prvky, aby vás neomezovaly při vodorovném používání, ale pokud přecházíte do svislé polohy, tak je lepší držet v dlani část se slotem na SIM kartu, protože na druhé straně mohou být překážkou tlačítka pro ovládání hlasitosti. Tablet při uchopení nikde nevrže, drží se pevně a při troše snahy dokážete psát i na softwarové klávesnici. Jedinou tmavou stránkou je spojení upatlaní s lesklým povrchem, což může vést k nešťastnému vyklouznutí zařízení z rukou. Spodní část zařízení lze označit za největší kámen úrazu. Disponuje 30pinovým konektorem, na jehož místě bychom raději viděli klasický USB konektor a taktéž HDMI, který je bohužel potřeba dokoupit ve formě adaptéru. Samozřejmostí je zde přítomnost mikrofonu pro hovory.

Na zadní straně narazíte na 5megapixelový fotoaparát s přisvětlovací diodou, jenž pořizuje relativně kvalitní fotografie a průměrná videa, ale lze jej označit za zcela dostačující vzhledem druhu zařízení. O jeho kvalitě se můžete přesvědčit v přiložených autentických fotografiích a na natočeném videu. Levý dolní roh patří zřejmě nejočekávanější částí celého zařízení – tužce, stylusu, peru… V naší recenzi si rozhodně zaslouží pojmenování pero, protože jeho využití s tabletem je opravdu rozsáhlé a při jakékoliv práci dokáže plně nahradit poznámkový blok s propiskou. Uchopení je takřka shodné, jedinou výtku lze mít k čtyřhrannému tvaru. Při delším psaní začínají bolet prsty a nejednou se vám může stát, že kliknete na dostupné tlačítko. S vytažení pera současně vyjíždí vpravo na displeji nabídková lišta, kde najdete různé spolupracující aplikace.

Jestliže mám shrnout celá záda, jsou vyrobena z lesklého plastu náchylného na otisky prstů. Je tedy potřeba dodat, že nepůsobí žádným laciným dojmem jako většina plastových zad a je vidět, že si s tím dal Samsung práci. Baterie se 7 000 mAh je ukrytá pod nesnímatelným krytem a s přehledem vydržela celodenní využívání při 100% jasu, se zapnutou Wi-Fi a s přítomností SIM karty, což při cestování znamená častý přechod mezi různými druhy připojení.

Výkon, operační systém, prostředí

Jde současně o nejvybavenější tablet od společnosti Samsung a zároveň jejich vlajkovou loď mezi tablety. To se v jisté míře odráží i v samotném hardwarovém vybavení. Srdcem celé základní desky je čtyřjádrový procesor Exynos 4412 s taktem 1,4 GHz založený na architektuře ARMv7, o grafickou stránku se stará čip ARM Mali-400 a celé to završuje operační paměť RAM o velikosti 2 GB. Softwarově zařízení běží pochopitelně na operačním systému Android ve verzi 4.0.4 a navíc s grafickou nástavbou TouchWiz, jako tomu je u většiny zařízení z modelové řady Galaxy od korejského výrobce.

Při prvním bližším seznamování se zařízením a jeho uživatelským prostředím narazíte při procházení na spodní lištu, kde jsou čtyři hlavní softwarová tlačítka. Ta zleva nabízí tlačítko zpět, tlačítko home pro návrat na hlavní plochu. Třetí tlačítko slouží pro zobrazení aktuálně běžících aplikací, pomocí něho můžete všechny operace rovnou odstranit nebo dostat se do správce úloh. Dalším je tlačítko Rychlého spouštění, jehož funkci si sami zvolíte. Na výběr máte z těchto akcí – kopie obrazovky, aplikace, hledání, fotoaparát nebo žádnou. Uprostřed šipka vysune nabídku osmi miniaplikací, které si můžete sami zvolit a následně otevřít přímo na pracovní ploše jako klasické okno. Úplně vpravo na vás čeká čas a zobrazují se zde různá upozornění. Po rozkliknutí vyjede další nabídka s různými upozorněními a možnostmi nastavení, od zapnutí Wi-Fi, přes zapnutí mobilních dat až po změnu jasu displeje.

Na hlavní pracovní plochu můžete přidat nespočet různých widgetů a navíc si můžete celkem vytvořit až sedm aktivních ploch. Dostupné widgety najdete v menu, do kterého se dostanete kliknutím na softwarové tlačítko vpravo nahoře a následně vlevo nahoře zvolením možnosti nástroje. Uzamknutá obrazovka vám ukáže aktuální čas s datem, vpravo dole známá nabídka z hlavní plochy a nakonec spodní část také nabízí přiřadit zástupce aplikací, do které se můžete dostat po odemknutí zařízení.

Celkově je potřeba po hardwarové stránce systém pochválit, jelikož pracuje velmi svižně, reaguje na veškeré úkony takřka okamžitě, uživatelské prostředí je přehledné a intuitivní. Sám během celého testování jsem nepostřehl žádné sekání nebo samovolné spadnutí jakékoliv spuštěné aplikace.

Práce s S Pen

Konečně se dostáváme k nejdůležitější součásti celého zařízení, bez které by se možná uživatel ani neobešel, a to k dotykovému peru s názvem S Pen. Jak jsem již popsal, najdete jej zepředu v pravém dolním rohu, jeho nabídka na vás vyskočí vpravo na ploše, a tak jej můžete ihned používat. Pomocí tlačítka na peru a displeji můžete pořídit snímek, do kterého můžete dělat poznámky či ho dále upravit. Rychlou poznámku v miniaplikaci určenou pro práci s perem, S Note, vyvoláte dvojitým dotykem na displej a stiskem tlačítka na peru.

 

 

Dotyk pera S Pen je nadřazen dotyku prstu, takže se vám nemůže stát, že byste se nemohli při jakékoliv práci dotýkat displeje. Na jeho pravidelné používání jsem si nezvykl, největší potenciál jsem u něj měl pouze u ručně psaných poznámek. Možná to bude tím, že mám vryté ovládání pouze pomocí prstů, což nejspíš zapříčinilo postupné vymizení různých per u většiny zařízení, ale není všem dnům konec.

Pro většinu svých poznámek využijete aplikaci s názvem S Note (S Poznámka), kde máte k dispozici mnoho šablon, kam vpisujete text, přidáváte obrázky nebo videa. Poznámky následně můžete prohlížet jako klasický sešit a eventuálně provádět další opravy. Při psaní máte na výběr ze široké škály psacích nástrojů od štětce až po zvýrazňovač, dále různé barvy, nastavení tloušťky nebo průhlednost.

Aplikace v sobě skrývá i několik dalších funkcí, které ocení hlavně studenti. V případě nakreslení matematického nebo fyzikálního vzorce aplikace rozpozná tvary a převede jej do digitální podoby, totéž platí u geometrických tvarů. Ty jsou převedeny do určité velikosti a úhlu. Kromě psaní perem můžete své poznámky zadávat pomocí softwarové klávesnice nebo je zaznamenávat diktováním, kde je potřeba internetové připojení. Nakonec všechny tyto dokumenty můžete převést do jpg obrázku nebo pdf dokumentu.

Pár aplikacím Samsung umožnil přejít do takzvaného Multidispleje, což znamená, že si dvě plnohodnotné aplikace spustíte na jedné obrazovce. Dočkal se toho Polaris Office, S Poznámka, e-mailový klient, webový prohlížeč, videopřehrávač a galerie. Z toho vyplývá zajímavý závěr, že na jednom zařízení si dokážete spustit dvě rozdělené obrazovky a k tomu až osm miniaplikací. Samsung se tento model snaží prezentovat pro účely vzdělávání, a proto v něm největší potenciál mohou hledat právě studenti. Ti jsou schopni si zapisovat své poznámky, sdílet různé učebnice v elektronické podobě, které naleznou ke stažení v Samsung Apps nebo si vytvářet vlastní studijní plán.

Komunikace, fotoaparát

Ačkoliv telefonování z takového druhu zařízení na veřejnosti může přilákat pozornost, i toto vypůjčený model nabídl. Kontakty se příliš neliší od klasické telefonní verze, jediný rozdíl lze pozorovat u rozložení celé aplikace. Větší smysl a využití lze pozorovat u možnosti zasílání SMS a MMS zpráv. Dalším způsobem komunikace je e-mail. Gmailová aplikace vyžaduje založený email u Googlu, druhou variantou je využití obyčejné e-mailové aplikace, kde je už možnost zadat jakoukoliv adresu. Tablet v základu nabízí také známé aplikace Google Talk nebo Google+, jehož používání je velice přehledné a příjemné na procházení.

 

Aplikace Fotoaparát ve svém nastavení nabízí standardní možnosti od různých režimů fotografování, přes režim zaostření, až po nastavení ISO. Prostředí nabízí přepínač mezi fotoaparátem nebo kamerou a spoušť. Kvalita pořízených fotografií je nadprůměrná, ale pochopitelně se odvíjí od prostředí. Jestliže se budete chystat pořizovat jednorázové fotografie nějakých dokumentů nebo textů, tak již nebude potřeba žádných připomínek nebo dalších poznámek. U natáčení videa je to už o něco horší. Přestože je možné natáčet v rozlišení 720p a v nabídce najdete několik druhů nastavení, tak výsledek není nijak ohromující. Navíc prosvětlovací LED diodu nevyužijete, pokud máte nedostatek energie v baterii. Samotná práce s tabletem při fotografování nebo natáčení není zcela jednoduchá a je potřeba trochu zručnosti. U fotografování sice o něco méně, ale u natáčení videa to platí dvojnásob. A nezapomeňte – vždy hlavně nenápadně!

Závěr

Co říct závěrem? Samsung Galaxy Note 10.1 lze aktuálně označit za jeden z nejlepších tabletu na českém trhu, který dokáže z části nahradit práci na počítači a v budoucnu klidně vytlačit z trhu oblíbené netbooky. Mezi jeho přednosti lze jednoznačně zařadit výkon, multimediální rozsah od přehrávání, přes úpravu fotografií, až po skvěle přenesenou atmosféru z her. Nesmíme také zapomenout na pero, jehož využití si nejeden uživatel určitě oblíbí už během obyčejného psaní poznámek. Ale abychom jen nevychvalovali a vy tak nakonec nezakoupili takzvaného zajíce v pytli. Žádnými výraznými nedostatky tablet rozhodně netrpí, i když většina by ocenila větší jemnost displeje, standardní USB konektor společně s HDMI nebo možnost nabíjení zařízení přes USB. To už ale může být věc názoru.

Za vypůjčení Samsung Galaxy Note 10.1 GT-N8000 do této recenze děkujeme společnosti T-Mobile Czech Republic a.s.

Autentické fotografie a ukázkové video

Graf ceny produktu Samsung Galaxy Note GT-N8000ZWAXEZ poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Honza Sevcik

8. 4. 2013, 12:39

Zdravím, chtěl jsem se zeptat, s jakými dalšími výrobci jste tento tablet srovnával. Já jsem tento model srovnával s Ipadem první a druhé generace a stále mně u Samsungu nepřesvědčili, že kromě kopírování jsou schopni nečeho navíc. A to že používají stylus. Ten jsem u Ipadu nikdy nepotřeboval. Za tu cenu, za kterou se na našem trhu prodává je to drahá hračka. Třeba konkurenční Prestigia nejsou o tolik horší zařízení a za úplně jinou cenu.

Přemysl Vaculík

VIP 8. 4. 2013, 12:43

Dobrý den. Řada Note nepatří k běžným tabletům. Samotný stylus nabízí více možností a navíc jsou pro něj uzpůsobené aplikace. Nelze srovnávat s běžnými kapacitními stylusy na trhu.

 Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli je možné pomocí S pera dělat poznámky do již existujících pdf dokumentů. Děkuji. Michal

Zdravím, chci se zeptat, zda se dá tento tablet koupit pouze ve dvou barevných provedeních, protože na „alze“ ho mají i v červené. A mě se ta červená celkem líbí. Díky.

Tak to rozlišení není moc slavný teda :/ Ale dalo se na to koukat, koupím si ho koncem týdne, doufám že nezklame… :)

Pěkný, já furt nevím jestli Nexus10 nebo tohle… :/ Co myslíte? Note10.1 by vyšel trochu dráž, ale u N10 mě štve ta paměť a čas na výběr se mi krátí…

Antonín Horňáček

9. 12. 2012, 22:02

Zdravím, záleží co od něj očekáváte a na co ho budete především využívat?

 No už to řeším všude a dost dlouho… Vlastně na moje požadavky by mi stačil číňan za 4t, ale jsou právě peníze, tak proč si neudělat radost :) Hlavně brouzdat na netu a koukat na film, holt věci které jsou tak mezi počítačem a mobilem. A občas nějakou hru.
U nexusu jedinný mínus paměť, tady se mi zase nezdá to rozlišení displeje. I když píšete, že je dobrý, tak nevím, zítra si ho někde pořádně ohmatám.

Antonín Horňáček

9. 12. 2012, 22:34

Doporučuji shlédnout ukázkové video, které by mělo být v modelu, jestliže si ho půjdete ohmatat. Uvidíte, že kvalita displeje je opravdu překvapivá.

 Děkuji za reakce, no uvidím :) 250DPI mi u mobilu stačí, tak se snad spokojím i s tímto. Ještě jsem přemýšlel o Iconia A700, ale tegra3 prý na fullHD nestačí a je to zaškubaný.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat