Eset: rok 2013 přinese další nárůst malware pro Android

Eset: rok 2013 přinese další nárůst malware pro Android
2012-12-16T15:00:13+02:00
• 16. 12. 2012

Jak už to tak bývá, pokud se operační systém stane oblíbeným a masově rozšířeným, logicky se stane i terčem pro tvůrce škodlivého kódu. V mobilním světě vládne Android, nejrozšířenější mobilní operační systém, který se může pochlubit počtem zhruba 1,3 miliónů aktivací denně a 480 milióny zařízeními používajícími tuto platformu. Pokud se operační systém rozšíří takovým způsobem, je jasné, že pozornosti hackerů neunikne a ti jej budou chtít využít pro nekalé úmysly.

Společnost Eset, která mimo software pro stolní počítače a notebooky, vyvíjí také bezpečnostní aplikaci pro mobilní zařízení, uveřejnila zprávu, ve které upozorňuje na to, že v příštím roce můžeme očekávat další poměrně masivní růst malware pro operační systém Android. Ve zprávě se uvádí, že dle statistik má Android aktuálně 64% podíl na trhu se smartphony, což je 20% nárůst oproti roku 2011. Logicky jde tedy s takto rychlým růstem ruku v ruce i zvětšující se podíl škodlivého kódu určeného pro tento systém. Stále větší procento lidí ukládá do svých zařízení citlivé informace a využívají mobilní bankovnictví, což jsou pádné důvody pro vyvinutí úsilí tato data ukrást a zneužívat.

 

Dle průzkumů se dá předpokládat, že počet uživatelů, kteří budou přistupovat k online bankovnictví ze svého telefonu, vzroste v roce 2013 až na počet 530 miliónů, což je 76% nárůst oproti roku 2011, kdy tuto možnost využívalo něco kolem 300 miliónů uživatelů. Z průzkumů společnosti Eset vyplývá to, že největší podíl na kriminální činnosti mají aplikace, které odesílají z vašeho telefonu tzv. Premium SMS. Představují zhruba 40 % z celkového objemu hrozeb. Dalšími hrozbami pak jsou aplikace, jež infikují smartphone a připojí jej do sítě tzv. zombie zařízení, která lze vzdáleně ovládat a používat ke kriminální činnosti. Tato hrozba představuje zhruba 32% podíl. Třetí nejvýznamnější hrozbou, tvořící 28% podíl, jsou aplikace, které jsou určeny pro krádeže citlivých dat z telefonu.

Ať už jste stávající, čí budoucí uživatel, je více než důležité mít na paměti, že telefony už nejsou to, co bývaly, a je potřeba k nim přistupovat naprosto stejným způsobem, jako ke stolnímu počítači či notebooku. Je dávno pryč doba, kdy se z telefonu jen volalo nebo se posílaly SMS. Dnes je téměř každý smartphone připojen k internetu a ten je zásadní hrozbou. Dle prognóz lze očekávat, že smartphony a tablety předstihnou stolní platformu, co se výskytu škodlivého kódu týče, právě pro svou stále rostoucí oblibu mezi uživateli. Pokud chcete a máte nějaké zkušenosti v této oblasti, podělte se s námi.

Zdroje: androidauthority.com, go.eset.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat