Nokia spouští mapy Here pro Android a iOS

Nokia spouští mapy Here pro Android a iOS
2012-11-14T13:37:22+02:00
• 13. 11. 2012
1

Včera z ničeho nic Nokia představila své mapové podklady, ale pod názvem Here. Pokud se podíváme na současné mapové služby pro mobilní telefony, jednoznačně vedou Google Mapy. O druhé a třetí místo si nyní zasoutěží Here a mapy z iOS.

Největší novinkou přejmenované služby od Nokie je, že již není striktně vázána na systém Windows Phone. Here se objeví na Androidu, iOS a Firefox OS. Prozatím asi bude marné hledat aplikace v obchodech, jelikož se zatím jedná o ohlášení, ale Nokia slibuje, že co nevidět se objeví ke stažení.

V tuto chvíli například čeká na schválení verze pro iOS, která má obsahovat spoustu služeb. Prozatím víme, že verze pro jablečný ekosystém bude vybavena například turn-by-turn navigací, veřejnou dopravou anebo také hlasovou navigací. To samé by se mělo týkat i systému Android, pro který bude k dispozici SDK.

Asi vám do toho moc nezapadá Firefox OS, ale nová mapová služba má celkem svižně pracovat na technologii HTML5. Z toho vám asi bude jasné, že Here budete moci spustit i ve webovém prohlížeči na jakémkoliv smartphonu. Sice nemáme k dispozici aplikaci pro Android, ale i tak jsme se podívali na mobilní verzi, která sice není dokonalá, ale již je funkční.

Pokud si chcete novinku vyzkoušet, stačí navštívit adresu here.net. Bude vám fungovat i v mobilním zařízení, tak zde není problém v testování. Jen musím upozornit, že se jedná o mladou službu, takže se mohou vyskytnout problémy.

Samozřejmě se Here nevyhne systému Windows Phone, ale zde mě zarazila velikost objemu dat, která je hlášená na 2,2 GB. Nokia říká, že se jedná o namixovanou službu, která využívá lokálního úložiště v mobilu a cloudu. Slibuje také rychlejší renderování a robustnější offline navigaci. Dokonce se mají sami uživatelé účastnit vylepšování map, ale to dnes prakticky dělají i konkurenční služby.

Vše je tak tvořeno ve jménu spolupráce s Mozillou a jedná se o velmi zvláštní krok pro takovou firmu. Ačkoliv si zachová své Nokia Mapy, nabídne své portfólio i soupeřům s jinými operačními systémy. Možná se jedná o šílený krok, ale jelikož iOS aplikace se neúprosně blíží, tak nám tato skutečnost může napovědět opravdové pohnutky finského výrobce.

 

Jakoby se dral na zařízení iOS, aby ukázal, že jeho mapy jsou dokonalejší než ty od Applu. Asi přeháním, ale jinou logiku zde nevidím. Ani samotné představení nebylo vůbec v očekávání a informace se objevily z ničeho nic včera večer. Pro nás je to minimálně šok a jsme zvědaví, co tím Nokia sleduje. Zvláštní je i podpora a spolupráce s Mozillou.

Zdroje: theverge.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jan Polášek

13. 11. 2012, 21:16

tady neexistuje žádná soutěž, GMaps na 1. místě, Here na druhém, pak dlouho nic a pak Apple Mapy

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat