Top hry minulého týdne

Top hry minulého týdne
2013-03-13T14:52:34+02:00
• 16. 10. 2012

Rayman: Jungle Run

Plošinovky jsou asi tím nejvíce publikovaným žánrem mobilních her vůbec, a tak je velmi těžké prorazit s kvalitním standardním kouskem. A jak zlepšit vyhlídky na úspěšné prodeje? Jako hlavní postavu použijte protagonistu velmi známé herní série a na úspěch je zaděláno. Přidejte k tomu naprosto dokonalé výtvarné zpracování, nádherné prostředí, perfektně plynoucí gameplay, zabalte to do 77MB balíčku za necelých 60 korun a máte z toho Jungle Run, asi nejlepší zástupce tohoto žánru na Androidu.

logo-app Rayman Jungle Run Ubisoft Entertainment 0,12 US$ ANDROID

Death Dome

Dnes už docela standardní scenário virem zničeného postapokalyptického světa je i příběhem Death Dome. V roli neohroženého válečníka se v ruinách zničeného města prosekáváte hordami tzv. Behemotů, lidí, u kterých kontrolu přebral virus a zmutoval je do podoby velkých a smrtících obrů. Příběh nic zásadního nepřinese, ale modely postav, lokací a grafické detaily útoků absenci kohesivního příběhu vynahradí.

Ovládáním je hra velmi podobná iOS legendě Infinity Blade nebo relativně novému multiplatfornímu Horn. Postupujete městem, dvěma tlačítky se vyhýbáte útokům nepřátel a sérií swipe gest zase uštědřujete rány. V obchodech se nachází dostatečně velký počet zbraní a předmětů. Dostat se však k některým bude vyžadovat dost dlouhé „farmení“, hra totiž obsahuje možnost proměnit peníze v měnu ve hře, a tak velký počet předmětů stojí dost šílené částky. Dalším mínusem je systém reklam, které jsou dnes přítomné u každé hry od GLU a které jsou v Death Dome naprosto všude. Kdo však dokáže přehlédnout úskalí free-to-play systému, dostane hru, která mu přinese několik dnů zábavy.

logo-app DEATH DOME Griptonite Games Inc Zdarma ANDROID

Plague Inc.

Každý se pravděpodobně v životě dostal k momentu, kdy by nejraději nechal celé lidstvo vymazat nějakým smrtícím virem či nemocí. S Plague Inc. se vám právě tento sen splní. Ovládáte totiž svůj vlastní virus nebo bakterii, které vypustíte na nic netušící populaci některého ze států. Následuje zuřivé sbírání bodů, které utrácíte za různé mutace, které umožňují například rychlejší šíření, smrtelnější následky nebo odolnost proti lékům a antibiotikům. V určité části hry si vaší nemoci všimnou i vyspělejší země, které se spojí ve výrobě léků a různých protilátek. V této části hry už máte jen dvě možnosti, utrácet body za co největší počet mutací a sbírání modrých bublinek. Hra končí po vymření lidstva nebo vymýcení vaší nemoci. Hráč je přenesen do tabulky, ve které vidí všechny informace o jeho viru, o tom jak rychle zabíjel a na jaké pozici skončil. Můj osobní rekord je příjemných 315 dnů.

Prostřědí hry je velmi jednoduché a velmi podobné známé hře Risk. Ikony a tlačítka jsou dostatečně velká a světová mapa je doplněna detailními grafy a také virtuální RSS čtečkou, ve které se objevují všechny zajímavé informace a novinky z fiktivního světa. Hra se velmi rychle stane nudnou a nezajímavou, ale na zábavu cestou do práce nebo na víkend u televize to bohatě stačí.

logo-app Plague Inc. Miniclip.com Zdarma ANDROID

Desert Stormfront

Kvalitní real-time strategie na Androidu moc často nevidíme a tak je Desert Stormfront vítaným příspěvkem do herní kolekce Google Play. Hra je rozdělena na multiplayerovou a singleplayerovou část s průměrným příběhem, který by se dal shrnout do jednoho krátkého souvětí. Irán se podezřele roztahuje, tak na něj USA zaútočí, následuje konflikt Iránu, Iráku a Sýrie proti tradiční čtveřici USA, Velká Británie, Francie a Německo. Grafické zpracování je velmi podobné starým klasikám jako Age of Empires nebo Command & Conquer, samozřejmě ve 2D grafice. Zvukový doprovod je na dnešní poměry docela nezajímavý ale dostatečný. Většinou se skládá z válečně stylizované hudby a průměrných zvuků jednotek.

Co tuto hru dělá opravdu jedinečnou, je ovládání přímo designované na tablety. Žádné nabídky zbytečně nezavazí, vše je rychle po ruce a nepotřebné prvky jdou lehce odstranit. Velkým plusem je vytváření skupin, které odbourávají potřebu klávesových zkratek, které známe z počítačových strategií. Mapy se ve hře skládají prakticky pouze z pouště s několika městy a oázami, což je docela škoda. K RTS strategiím se hodí mnohem rozmanitější prostředí. Na začátku hry vlastníte pouze jednu budovu, ve které budujete základní jednotky, na rozdíl od jiných podobných her nic v Desert Stormfrontu nestavíte. Všechny budovy jsou totiž rozesety po mapě a je na vás, kdy a jak je obsadíte. Problémem je, že je hra na dnešní poměry opravdu pomalá a než se prokousáte několika prvními misemi, uběhnou desítky a desítky minut. což může být u mobilní hry velmi limitující.

logo-app Desert Stormfront - RTS Noble Master Games 4,99 US$ ANDROID

WildBlood

Nejnovější akční hra Gameloftu, ve které ovládáte mytického Sira Lancelota, který právě podvedl krále Artuše s jeho ženou Guineverou. Artuš zradu nebere zrovna nejlépe, a tak s jeho sestrou Morganou povolají nekonečné hordy démonů s jediným cílem…zničit a zabít vše co je vám drahé. V tomto momentu příběh více méně končí a je nahrazen naprosto neoriginálními dialogy a scénami, které jsou plné klišé. Podobně průměrný je také velmi slabý RPG systém, který ze hry dělá pouhou akční mlátičku.

Grafika je příjemná, na texturách se s detaily nešetřilo a hra překvapí opravdu pěkným prostředím. Kdo by však čekal podobně krásné efekty a animace, bude dost zklamán, v tomto Wild Blood poráží i velmi starý Shadowgun. Ovládání odpovídá ostatním podobným hrám od tohoto vývojářského studia. Postava se ovládá pomocí virtuálního analogu na levé straně obrazovky a veškeré akce se nacházejí na straně protější. Na čem by Gameloft mohl opravdu zapracovat, je citlivost, která je v některých částech hry velmi nízká. A tím se dostáváme ke slabému místu tohoto titulu, k optimalizaci. Pád fps je na slabších zařízeních jako Galaxy Nexus velmi znát a i opravdu výkonné přístroje jako Transformer Prime nebo HTC One X se dokáží ve hře nepříjemně zaseknout nebo i kompletně spadnout. Kdyby se jednalo o hru jakéhokoliv jiného studia, tak bych věřil v rychlý update a opravení chyb, ale u Gameloftu si nejsem po několika letech zkušeností naprosto jistý. Pozor si musíte dát i na velikost hry, které po stažení přídavných dat zabírá enormní 2 GB.

logo-app Wild Blood Gameloft 6,99 US$ ANDROID

League of Evil

Další příklad velmi zábavné a perfektně provedené plošinovky. Hráč ovládá kyberneticky upraveného agenta, který byl vycvičen k lovu padouchů patřících k Lize zla. Aby jste se ale k těmto zlým vědcům dostali, musíte proskákat propracovanými levely s hromadou pastí a nepřátel. Hra vaše výkony hodnotí pomocí času, za jaký se vám podaří level proskákat a dokonce nabízí sběr kufříků, které sice pro průběh nejsou nijak důležité, ale proč je nesbírat, když už v levelech jsou.

Hra se ovládá dvěma směrovými šipkami a tlačítky pro útok a skákání. Útok využijete pro odstraňování ozbrojených vojáků a dokončování levelů zabitím padouchů. Velmi zajímavě je pojatý skok, který umožňuje nejen tzv double jump, ale také odrážení od překážek a vyskakování vysokých zdí. Grafické zpracování je klasické 8bitové a zvukový doprovod tomu také odpovídá. Jediným velmi otravným prvkem, kteří vývojáři použili, jsou duchové, kteří se objevují po smrti. Hra se tak po každé smrti stává více a více nepřehlednou až do takových extrémů, kdy po obrazovce pobíhá 30 stejně vypadajících panáčků.

logo-app League of Evil Noodlecake Studios Inc 0,85 US$ ANDROID logo-app League of Evil Free Noodlecake Studios Inc Zdarma ANDROID

Chaos Rings

Perfektní RPG, které si svou slávu dobylo již před nějakým časem na iOS, se konečně dostalo i na Play Store. Člověk by čekal, že bude mít hodnocení podobné iOS verzi a o to více překvapivé pro mě bylo velmi nízké skóre Androidí verze, které označovalo, že je něco špatně. A ano, špatně něco opravdu je, ale ne se hrou samotnou, ale s paranoidní náturou jejího vývojáře legendárních Square Enix. Ti si už na mobilních platformách vysloužili dost kontroverze za vysoké ceny svých Final Fantasy her a tím co předvedli teď, si resumé rozhodně nespravili. Hra totiž oficiálně nefunguje na zařízeních s root přístupem, což mě dost překvapilo. Root totiž není nijak spojen s pirátstvím, pirátskou verzi hry můžete bez problémů nainstalovat i na telefony bez rootu a tak tato bezpečnostní pojistka Square Enixu vůbec nefunguje, pouze omezuje. Druhý problém souvisí s velikostí samotní hry, která je příliš velká na to, aby se stáhla před vypršením testovacího 15 minutového okna a vy tak můžete skončit s nefungující hrou za 280 korun. Metody pro rozběhnutí oficiální verze hry i na rootlých telefonech sice existují, nicméně nejsou nijak pohodlné a přístupné pro méně znalé uživatele. Square Enix už také oficiálně oznámil, že hru v budoucnu zpřístupní i na rootlých Androidech.

Teď už ale ke hře samotné, jedná se o 3D RPG s kvalitním příběhem, naprosto bezchybným ovládáním, nádhernou grafikou a perfektní hratelností. Nechci znít jako člen PR, ale opravdu na hře samotné nenajdete nic záporného.

logo-app CHAOS RINGS SQUARE ENIX Co.,Ltd. 6,70 US$ ANDROID

DeathMetal HD

Nový pohled na klasický Arkanoid od československého týmu Playito přinášející klasické ničení kostiček a sbírání power-upů okořeněné netradičními levely, různými typy a tvary kostiček a zákeřnými pohyblivými překážkami. Nejedná se sice o hru, která by vás v křesle udržela několik týdnů, ale 30 levelů, které obsahuje, vás rozhodně zabaví na cestách do práce nebo do školy. Cena pro české a slovenské hráče je velmi příjemná a díky malé velikosti hry si svůj telefon také nezahltíte.

logo-app DeathMetal HD Playito 1,47 US$ ANDROID

Tegra koutek

Razor Salvation THD

Razor Salvation THD by mohlo být příkladem jak nedělat mobilní THD hru. Je hra plná bugů a míst, ve kterých je naprosto nestabilní, ale dokonce i samotný gameplay je postaven na stylu, který byste na Androidu očekávali tak v roce 2010. Vašim úkolem je bojovat proti mimozemské armádě za pomoci lodi Salvation, která na začátku levelu vždy přistane na pevně určené místo na mapě a vy z jejího kokpitu ovládáte zbraně a pohyb jejich věží. Otáčení je pomalé, nemožnost se nijak pohnout je iritující. Docela slušné grafické zpracování prostředí, které lze ničit, nevyváží fakt, že se jedná o neskutečně špatnou hru. Budete se ptát, jak se vůbec mohla dostat do Nvidia programu a zveřejněna na jejich jinak dost solidním obchodu TegraZone.

logo-app Razor Salvation Blowfish Studios Ltd 1,62 US$ ANDROID

Sumioni Demon Arts

Velmi zajímavá hra s unikátním gameplayem a japonsky stylizovaným grafickým zpracováním, ve které je vaším úkolem ničit v kůži démona lidské armády a opevnění. Démona hráč ovládá standardně jako v každé jiné moderní plošinovce. Nejdůležitějším prvkem hry je však série dvou štětců, kterými hráč disponuje a které slouží  ke kreslení různých zábran, ramp, zdí a nových cest, ale také k přivolávání dalších démonů. Těch existuje několik a každý z nich má své gesto, které hráč musí nakreslit příslušným štětcem.

Hra byla primárně určená na PS Vita (herní konzole od Sony) a podle toho také vypadá cena – na Android velmi tučných 249 korun asi mnoho potencionálních kupců odradí. Samotná hra je ale perfektně optimalizovaná a velmi zábavná.

logo-app 墨鬼THD ACQUIRE corporation 8,38 US$ ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat