Android 4.2: (Možné) otázky a odpovědi

Android 4.2: (Možné) otázky a odpovědi
2012-10-30T09:38:10+02:00
• 30. 10. 2012
2

Ptáte se nás na různé věci. I jiní lidé jinde pokládají záludné otázky ohledně Androidu 4.2. Jaký bude? Kdy ho dostanu? Co je tam vlastně nového? K čemu je to a k čemu ono? Pojďme si na některé položené, a třeba i nevyřčené, otázky zkusit odpovědět.

Kdy bude?

Začneme asi tou nejzásadnější otázkou, která pálí každého majitele zařízení řady Nexus, ale i vlastníky jiných „hraček“. Kdy dostaneme nový systém? Nevíme. Google k tomuto tématu nic neřekl. Nová zařízení Nexus se začnou prodávat 13. listopadu, což by mohlo naznačovat, že aktualizace odstartují někde okolo tohoto data.

Vypadá jinak?

Jedním slovem: ne. Android 4.2 je stále Jelly Bean tak, jak ho známe. Na telefonu se podle všeho nic nezměnilo. U tabletu je jasný přechod k telefonnímu rozhraní, a to i u 10palcových zařízení. Zda to bylo moudré rozhodnutí, ukáže až čas. Na tabletu Nexus 7 toto rozložení působí dobře. Jak moc použitelné bude na větší ploše, uvidíme.

Změny ale jsou, ne?

Samozřejmě, že Google nemohl nechat všechno tak, jak bylo. Zaprvé přibylo rychlé nastavení. Přístup k němu je možný dvěma způsoby – přes tlačítko v notifikacích nebo stažením notifikační lišty dvěma prsty (jak mimo jiné navrhovali naši čtenáři). Změnila se také zamykací obrazovka. Nyní nabídne možnost widgetů – například zobrazení několika posledních mailů z aplikace Gmail. Nemyslím si, že bych zrovna o tento widget stál, ale věřím, se najdou jiné, které v rámci lock screenu využiji. Poslední výraznější novinkou jsou spořiče obrazovky. Proč by někdo chtěl něco takového? Vždyť to bude jen vybíjet baterii. Nechat běžet spořič v kapse asi nebude úplně ideální, ale například na tabletu v docku na stole se to hodit může. Daydream, jak se tato nová funkce jmenuje, nabídne například fotogalerii, zprávy z Google Currents a další jistě zajímavé možnosti.

Jak je to s těmi uživatelskými účty?

Inu, jednoduše – na tabletu se přihlásí více lidí a v rámci zamykací obrazovky se bude moci každý dostat ke svému účtu. Zdůrazníme, že se jedná o funkci skutečně pouze pro tablety. Každý uživatel získá své místo v tabletu, své aplikace i nastavení. Není nutné složité odhlašování – uživatelé se mění, jak už jsme řekli, výběrem na zamykací obrazovce. Důvodem, proč tato funkcionalita není k dispozici na telefonech, může být podle TechCrunche to, že na ni má již patent Nokia. Tento patent mluví o telefonu s několika koncovými uživateli, kteří se navzájem neovlivňují. Možná Google pouze naznal, že potřeba přepínání uživatelů na telefonu je zbytečná, možná chtěl předejít sporům.

Prý je nová klávesnice…

Ano, je. Podobá se klávesnicím typu Swype nebo SlideIT a umožňuje psát tahy mezi písmeny. Vzhledem k tomu, jak kvalitní je slovník a predikce textu v Androidu 4.1, věříme, že tato klávesnice bude velmi dobrá. Obzvláště pak pro ty, kdo jsou na tento způsob psaní zvyklí. Na druhou stranu tím Google tvůrcům zmíněních aplikací slušně zavařil.

Co je to Photo Sphere?

Pokud jste viděli poslední díl pořadu Na Dotek, mohli byste mít jistou představu. Matouš Eckert zde předváděl aplikaci PhotoSynth pro Windows Phone a iOS, která funguje podobně. Nejprve se fotoaparát ustálí na nějakém výchozím pohledu. Poté se můžete pohybovat do všech směrů a vytvořit tak v podstatě až kulový snímek (vy jste ve středu této koule). Vzniklý obrázek pak můžete sdílet na Google+, kde je již pro tuto novinku připravena podpora. Obrazem pak můžete posouvat, otáčet, dokonce můžete i zoomovat. Musím se přiznat, že tato funkce na mě silně zapůsobila. Další možností je sdílení na Google Mapy, kde bude obraz dostupný všem. Google si tak z nás všech vychová tvůrce StreetView.

Zahlédl(a) jsem něco o Apple TV, co s tím má Google společného?

S Apple TV nemá společného vůbec nic. Ovšem technologie Miracast pracuje na podobném principu. A Miracast je právě to, co Google v novém Androidu nabídne. Jedná se o standard popisující bezdrátový přenos obrazu mezi zařízeními pomocí technologie Wi-Fi Direct. Podporu pro tento standard oznámila již dříve Nvidia ve své Tegře 3, ale také Texas Instrument, Qualcomm a další.

Ještě nějaké novinky?

Užitečných novinek se dočkáme v aplikaci Gmail. Vyžadovanou funkcí v tomto mailovém klientu je pinch-to-zoom pro přibližování a oddalování obsahu mailových zpráv. Aplikace by si také měla upravit zprávu tak, aby se na šířku vešla na displej (nyní je třeba při nevhodném formátování posouvat vpravo).

A co Google Now?

Ano, i Google Now se dočkalo vylepšení. A poměrně zásadního. Přibyly nové karty a Google Now je nyní ještě chytřejší. Pokud mu to dovolíte, bude procházet vaše maily a informovat vás o rezervacích v restauracích, divadlech, kinech a dalších. Také se do vašich mailů podívá na to, zda jste si třeba neobjednali nějaký balíček, a informuje vás o jeho expedici. Také v Now najdeme propojení na Photo Sphere a obecně fotky na Google Maps. Díky tomu budeme dostávat návrhy na zajímavá místa, která stojí za to si vyfotit.

Zdroje: techcrunch.com, blogs.computerworld.com, android.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Možná bych dodal, že ten PhotoSynth není pro Android, debil to tu pár minut hledám, až jsem se musel kouknout pod to video, co inzerujete. :/

Ok, doplněno, pardon

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat