Situace kolem Aceru, Aliyun OS a Google se konečně vyjasňuje

Situace kolem Aceru, Aliyun OS a Google se konečně vyjasňuje
2012-09-30T14:20:26+02:00
• 15. 9. 2012

Je to několik dnů, co se na internet dostali informace od čínské internetové firmy Alibaba, která distribuje mobilní operační systém Aliyun. Tato společnost obviňovala Google za to, že donutil svého hardwarového partnera Acer k zrušení výroby a distribuce Aliyun OS smartphonů. Dlouho se spekulovalo, z jakých důvodů tak Google udělal a jestli je tvrzení Alibaby vůbec pravdivé. Spekulace však nyní konečně mohou skončit. Google se totiž konečně ozval a jeho reakce přinesla mnoho zajímavých informací nejen o fungování androidího ekosystému ale také o Aliyun OS.

Původní smršt spekulací se týkala jak vzrůstajících tendencí derivovat vlastní uzavřené verze Androidu, tak šílených teorií jako odpověd Google na zákaz distribuce Nexusu 7 na území Číny. Spekulace se jedna po druhé rozpadaly pod vlnami důkazů a argumentů, situace kolem tohoto zákazu se více a více zamotávala. Přesně v pravý  moment se však konečně ukázal Google a připomenul nám fakt, který jsme všichni přehlédli.

Acer je totiž legitimním členem Open Alliance Handset (dále jen OHA) a jak ve svém blogpostu vysvětlil Andy Rubin, musí jako všichni ostatní členové OHA dodržovat určité podmínky a pravidla přijmutá při vstupu, mezi které také patří snaha všech členů o tvorbu jednoho kompatibilního Androidího ekosystému. Proto se také o své prodeje nemusí bát Amazon, který v jeho OS sice silně vychází z Androidu, nicméně do OHA nepatří a tak si s Androidem může dělat co chce.

Blogpost Andyho Rubina a jeho příspěvek na sociální síti Google+ ještě přinesl několik informaci k tomu, jak samotný Aliyun OS funguje a jaké části Androidu derivuje. Ten podle všeho používá androidí runtime knihovny, ale vlastní souborový systémový manažer a emulátor aplikací (místo původního Dalvik Virtual Machine). Podle původních prohlášení Alibaby měla tato kombinace vyústit ke kompatibilitě s Androdími aplikacemi a korunování Alibaby jako „Androidu Číny“. PR ale pravděpodobně nebude silnou stránkou Alibaby, své prohlášení už totiž několikrát změnili a nakonec zakotvili na tvrzení, že není Aliyun vlastně Android, ale že se jedná o systém kompletně postavený na vlastní linuxové distribuci. Obě firmy si tak protiřečí a není uplně jasné, jak hluboce Aliyun OS využívá Android. Jasné je však to, že to Googlu stačilo k tomu, aby Aceru připomenul pravidla konsorcia, do kterého se v červnu roku 2009 přidal.

Výrobci patřící k OHA tak mohou klidně používat jakékoliv konkurenční operační systémy jako například Windows Phone nebo Tizen tak dlouho, dokud se nebude jednat o vlastní nekompatibilní verze Androidu. Google a OHA vytvořili docela efektivní pojistku, kdyby se chtěl některý z hlavních výrobců odtrhnout a přijít s kompletně proprietální verzí Androidu, jako se dlouho spekuovalo u Samsungu. Každopádně se jedná o poněkud neštastně vyřešený incident a do budoucna je jasné, že budou členové OHA muset pořádně zapracovat na zlepšení komunikace.

Zdroj: The Verge

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat