Prostor v “cloudu” anketa

Prostor v “cloudu” [anketa]
2012-09-02T11:46:17+02:00
• 2. 9. 2012

Ještě před nějakou dobou jsme mohli vidět trend co největšího prostoru interní paměti ve smartphonu a v tabletu. Mnozí lidé s sebou chtějí nosit gigabajty dat, a proto si vybírali takové zařízení, které mělo minimálně několik desítek GB k dispozici, nebo mělo slot na paměťovou kartu. Dnes již můžeme vidět, že výrobci občas upustí od slotu pro SD kartu a někteří jsou ještě dál.

original

Například u referenčního tabletu Nexus 7 nemáte moc na vybranou. Samotné zařízení je dostupné pouze ve dvou variantách, a to v 8GB a 16GB verzi. Paměťovou kartu nemůžete použít, a tak jste mnohdy odkázáni na “cloudový” prostor. V současnosti existuje mnoho služeb, které nabízejí běžně desítky GB prostoru zdarma. Proto jsme se zeptali na sociálních sítích, kterým dávají čtenáři přednost.

Anketa na Facebooku

Zde se odpovědi vyrovnali a některé služby jsou v rovnováze. Mezi hodně zmiňované služby patří Dropbox, kde někteří vyžívají prostor o velikosti kolem 4-6 GB, ale objevují se zde hodnoty dosahující 80 GB. V těsném závěsu se objevuje služba SkyDrive se základní nabídkou 25 GB.

Dokonce se zde vyskytly názory, které mluví jasně. Cloud nechtějí, nebo jdou vlastní cestou, a to v podání vlastního serveru s prostorem kolem 1.5 TB (1500 GB). Bohužel se zde vyskytlo málo odpovědí, a tak nelze jednoznačně určit, kdo je absolutním vítězem mezi fanoušky na Facebooku.

Anketa na Google Plus

Na této sociální síti se doslova roztrhl pytel s odpověďmi a fanoušci zdaleka nepreferují pouze jedno cloudové úložiště. Mnohdy se setkáte s odpověďmi, kde vám dokáží vyjmenovat všechny možné služby. Někteří díky těmto kombinacím získávají stovky gigabajtů, a to mnohdy zdarma. Příkladem může čtenář Daniel Thaisz:

50 GB Box, 8,2 Dropbox, 25 GB Google Drive, 25 GB Sky Drive + Picasa 41 GB, nejvíc používám op a Picasa

Jiní se již nespoléhají pouze na prostor zdarma a jsou ochotni platit za kvalitní služby a větší prostor. Zde jsou ceny poměrně přívětivé, za které dostanete mnohdy lepší služby, než abyste si hledali nějaké vlastní řešení. Jako ukázka může sloužit vyčerpávající odpověď od Petra Vaníčka:

Tak já toho mám trochu víc, ale nejvíc používám následující….
GDrive (25GB – 5$/rok) – náhrada za desktopový kancelářský balík + dokumenty do školy, to co je třeba sdílet,…
SpiderOak (21GB – zdarma) – hlavní zálohovací služba
Memopal (203GB – zdarma) – občasná zálohovací služba (po uplynutí prodlužovat nebudu)
Crashplan (unlimited – zdarma) – sekundární zálohovací služba
Občas využívané (minoritní):
2x Skydrive (25GB – zdarma) – využití se ještě najde, asi sklady oblíbených filmů (přes odkaz se dá spoušťet ve VLC)
… a asi dalších několik na které si ani nevzpomenu :-) (Wuala, Asus WS, Amazon,…. – asi tak 30GB dohromady)
Celkem tedy ~329GB + neomezený Crashplan. To množství které jsem nasbíral mám kvůli/díky testování mnoha služeb a od některých jsem získal roční tarify zdarma. :-)
Už mám ale jasno co a jak budu dál používat, takže budu rušit Memopal a asi i Crashplan.
SpiderOak a *GDrive*budu používat určitě, protože mi nabízí nejvíce možností a jako sekundární zálohování použiji asi Amazon kvůli jeho nízké ceně.

U jeho případu překročila hodnota cloudového prostoru hranici 300 GB. Na druhou stranu se i zde vyskytují vlastní řešení v podobě vlastního zařízení. Příkladem může být odpověď od Pavela Hlaváčka:

Server v racku doma pod stropem, 2TB. :)
Jinak na rychlovku GDrive v základu, hlavně kvůli jednoduchému sdílení.

Jak je vidět, tak gigabajty létají internetem a stačí si je pouze chytit. Pokud tedy uvažujete o rozšíření, tak zde jsou některé služby, které se vám mohou hodit.

Nebudeme ani vypisovat, kolik GB můžete získat u jednotlivých služeb, jelikož se různými postupy můžete dostat až na desítky GB. Občas se u některých služeb objevují speciální akce, které vám umožní nasbírat potřebné gigabajty. U většiny z nich si můžete dokoupit za roční poplatek dodatečné místo. Jak velký prostor máte v cloudu vy? Platíte za něj?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat