Předražené Česko: Čtvrtý operátor

Předražené Česko: Čtvrtý operátor
2012-09-12T10:08:49+02:00
• 12. 9. 2012
1

Během dnešního dne byl zveřejněn seznam uchazečů o frekvence v pásmu 800, 1800 a 2600 MHz, které se dají využít na stavbu 4G (LTE) nebo 2G (GSM) sítí. Je pravdou, že naše očekávání ohledně uchazečů byla větší, než ukázala realita, každopádně to nic nemění na tom, že naději stále máme.

LTE v ČR

První trojici uchazečů tvoří klasicky stávající poskytovatelé – T-Mobile, Telefónica a Vodafone. Čtvrtým a posledním uchazečem je skupina PPF, která by chtěla být čtvrtým operátorem, ovšem nic není jisté.

Ticho před bouří

Čekali jsme nával uchazečů už kvůli tomu, že hodně společností podávalo námitky k podmínkám aukce. Skutek ale utekl a my zde máme jen PPF. Důvodů, proč tomu tak je, by se našlo dost. V posledních měsících se o českém telekomunikačním trhu mluví spíše jako o trhu, na kterém vládne oligopol. Není zde konkurence, všichni od sebe opisují a zároveň ještě tahají zákazníky čím dál, tím více za nos. Navíc je trh rozdělen takřka rovnoměrně a každý operátor má nadprůměrné zisky. Sečteno, podtrženo, máme zde trh, který de facto zamrzl.

Nováček, který by chtěl prorazit, musí nabídnout hlavně stejně kvalitní služby (což vůbec nebude problém) za nižší cenu, a to přímo za revoluční cenu. Boj proti stávající trojce bude stát hodně peněz a návratnost investic bude poměrně malá, ovšem pokud se PPF doopravdy zapojí do aukce, vyhraje a spustí svou síť, tak věřím, že se dočkáme něčeho ve stylu Free mobile. „Ceník na jednu stranu“ už známe a proč by se historie nemohla opakovat?

Podřezat větev jednomu gangsterovi

Před tím, než bude ale něco takového reálné, musí PPF vydražit nějaké frekvence. Jak už bylo zmíněno, v aukci půjde o tři pásma, přičemž nejlukrativnější je to 800 megahertzové.

Osmistovka jako elixír života

Pro jednoduchou představu, dnešní sítě fungují na technologii GSM v pásmu 900MHz a čím nižší frekvence, tím se signál lépe šíří. Ve výsledku nabídne LTE 800MHz síť lepší pokrytí než aktuální GSM při několikanásobně větší kapacitě a maximálních rychlostech downloadu i uploadu. Toto pásmo má šířku 30 MHz, přičemž je děleno po 5 MHz, takže teoreticky se do něj vejde až 6 subjektů. My máme ovšem v aukci jen 4 a nejideálnější situace by byla ta, kdyby se celé pásmo rozdělilo mezi tři uchazeče, přičemž jedním z nich by bylo PPF. Tímto by nastala situace, ve které by jeden z aktuálních operátorů nemohl nabídnout dostatečné pokrytí na venkově, a pokud by byl trh zdravý a on chtěl konkurovat, tak by musel jít s cenou dolů.

Hybrid pro města

V pásmu 1800MHz se dá taktéž postavit funkční LTE síť, ovšem na venkově se nedočkáte pravděpodobně signálu v budovách a pokrytí bude hodně děravé. Primárně je tato frekvence určena pro pokrývání měst. Na stejné frekvenci běží dnes také GSM, příkladem je třeba síť Vodafonu v Praze.

Beznohá WiFi

Poslední frekvenční příděl, který budou uchazeči moct získat, je v pásmu 2 600 MHz. Využít se dá na pokrývání uvnitř budov nebo malých venkovních prostor s velkou penetrací zákazníků (centrum velkých měst). Pro srovnání, pokud máte doma WiFi, tak funguje v pásmu 2 400 MHz a někdy má problém dostat se i přes dvě zdi. Šíření LTE potom bude ještě horší, protože vyhrazené pásmo je ještě o 200 MHz výše.

Velký risk

Celkově se dá potom říct, že pokud získá PPF jakýkoliv příděl v pásmu 800 MHz, tak se dočkáme silného nováčka. Zároveň, jako jediný uchazeč o nového operátora získá blok v pásmu 1800 MHz, a tím bude mít prostor pro vybudování plně funkční LTE sítě a také podpůrného GSM. Nepochybně také stoupne popularita společnosti mezi lidmi, a toho lze patřičně využít.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

locomachine

12. 9. 2012, 13:30

Celou tu aukci by měli zrušit a začít znova s jinými podmínkami tak aby přilákali skutečné operátory a ne pro tuto příležitost zřízenou společnost. Celý to pěkně smrdí. Ani náhodou nevěřím, že se tu za dva roky něco změní k lepšímu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat