Od iPhonu k Nexusu: „Cesta na druhou stranu“

Od iPhonu k Nexusu: „Cesta na druhou stranu“
2012-09-23T12:12:18+02:00
• 22. 9. 2012
15

Dvě zcela odlišné zbraně dvou momentálně největších konkurentů na mobilním trhu. Využil jsem výhodné možnosti přechodu od operačního systému iOS k Androidu a na základě mých dojmů jsem se rozhodl vypíchnout několik postřehu a základních rozdílů, které můžou očekávat zapřisáhlí jabličkáři, pokud je taktéž láká vyzkoušet něco nového.

Nabídka spočívala v 6 000Kč voucheru od nejmenovaného mobilního operátora na jakýkoliv model. V první chvíli jsem vybíral mezi adepty HTC One X, Samsung Galaxy Note a Samsung Galaxy Nexus. Moje volba jasně padla na Galaxy Nexus. Počítám u něj především s nejdelší softwarovou podporou, jelikož je to hlavní a prozatím jediný model od společnosti Google.

Když začnu od samotného začátku, kde se člověk dostává do kontaktu s balením, tak není nějak odlišené oproti balení od Applu. Jen velikostně na výšku je větší o zhruba 7 cm. Obsahem je klasická nabíječka na USB, průměrná sluchátka s mikrofonem, microUSB kabel, pár manuálů a zařízení, ze kterého jsem měl první dojem opravdu velmi pozitivní.

Zpracování celého telefonu je kvalitní. Ačkoliv se jedná o obyčejný plast, vroubkovaná záda jen tak nezapatláte a otisky na displeji takřka nezůstávají. Vzhledem k mým malým prstům překvapivě dosáhnou do všech míst na displeji, takže velikost 4,65‘‘ plně využiji. Nexus disponuje pouze třemi tlačítky – dvěma na hlasitost a jedním na vypínání.

První kroky míří k základnímu nastavení, jako je spojení s účtem Google, stejně jako u Applu. Poté rovnou instaluji aktualizaci na Android Jelly Bean 4.1.1. a přecházím k seznámení s prostředním. Kvalita super AMOLED displeje je ohromující, ale také se ve 100% jasu výrazně odráží ve výdrži baterie. Prostředí reaguje zcela svižně, přechody mezi jednotlivými menu jsou úchvatné a mnohem lepší než u iOS. Jedinou výtku mám u uspořádání ikon, které jsou řazeny pouze podle názvu aplikace, budiž.

Google Play obchod nabízí většinu aplikací, které jsem využíval na svém iPhonu, takže v tomto ohledu jsem plně spokojený a možnost různých widgetů jen chvále přispívá. Funguje na stejném principu jako AppStore, jen nepotřebuji žádný software, vystačím si s prohlížečem na počítači či přímo s obchodem v mobilu, což je rozhodně přínosem. Software není potřeba ani při přetahování jakéhokoliv obsahu z/do PC, čili se připojím na každém PC a nepřijdu tak o svá data, další plus.

V celkovém porovnání s iPhonem je to opravdu citelný pocit svobody, i když Android má také své mouchy, které ale nejsou žádnou velkou překážkou a dá se na ně zvyknout. Ještě tento rok počítám s rozšířením své výbavy o Nexus 7 a se společnosti Apple již nechci mít nic co dočinění. Z mého pohledu jsou jejich produkty zaměřeny na designovou stránku, ale z pohledu technického vybavení to značně pokulhává.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Apka Gmail je pre tých čo majú lenGmail a Mail je pre tých čo majú iné účty.
Apku Mail som vymazal(root*) lebo ju nepotrebujem .

„od ICS se android v UX jasně dostal do vedení před konkurencí.“

Ja jsem zvedav jestli nekdy slouci aplikace Mail a GMail, doted nechapu k cemu jsou tam na mail dve aplikace, existuje pro to nejaky rozumny vysvetleni ?

A pokud je nekdo ve vedeni tak to budou WP8 a ne Android s nadstavbama od vyrobcu, kde kazdy vyrobce ma deset verzi rozhrani a kazda pokud mozno v necem jina.

„…se společnosti Apple již nechci mít nic co dočinění.“

a autorův vzkaz na Google Plus:

„Zdravim, mam Galaxy Nexus s Androidem 4.1.1. a nemuzu se doma, ani ve skole pripojit na WiFi. Doma se pripojim se slabym signalem, ale jakmile jdu na internet, hned se odpoji. Je to duvod k reklamaci nebo existuje nejaky zpusob, jak to sam opravit? Diky vsem za pomoc.“

Můžeme to nazvat třeba slovem paradox :D

Co máte s tím nastavením Gmalu? Vždyť je to naprosto logicky umístěno, ťuknu na nastavení v gmailu, vyberu účet u kterého to chci nastavit a už to vidím. To jsou 3-4 ťuknutí, není se kde ztratit.

Jo to v době androidu 1.6 bylo schované někde v nastavení androidu v seznamu aplikací u gmail aplikace, ale to už je hodně dávná minulost, od ICS se android v UX jasně dostal do vedení před konkurencí.

bigt: Ten nesmyslny software umel minimalne jednou dobrou vec, a to zalohovani s tim, ze kdyz si zakoupim novy zarizeni, tak z te zalohy behem nekolika desitek minut nahraju vsechno do novyho a nemusim nic nastavovat a mam tam vsechno jak drive. Od iOS 5 ani tento nesmyslny software neni potreba a zalohovani funguje stejne tak dobre.

Nechápu ty nenávistné komentáře proti autorovi, popsal pouze osobní zkušenost… Zjištění, že Android telefon se dá používat stejně dobře jako iPhone, navíc bez omezení nějakého nesmyslného software na PC, dokáže rozhodit jen iOvce

S tím nastavením mailu je to bohužel pravda což je velká škoda.To by velmi pomohlo.Sám s tím lidem kolem sebe pomáhám ale je to otrava.jak říkám škoda snad s tím něco stvořitel Gmailu udělá proboha?

lucassx: bylo to myšleno spíše obecně. Takže se vám omlouvám. Tenhle článek mi ale nepřijde nějak Apple haterský jen prostě osobní zkušenost (stejná jako mám já shodou náhod), z mobilmanie je to pod „Blogy MobilMania.cz“ a jako článek na blogu mi to příjde OK.

cojavim: Můj příspěvek je haterský? Ty sis ho asi pořádně nepřečetl, že? Dotekománie jsou lidé zaměření proti Apple, a jejich články jsou brak. Proti androidu nemám vůbec nic a ani neříkám, že je iOS lepší. Jen jsem vyjádřil pohoršení z androidího populismu, jak by měl být android spása pro všechny. Není a nebude, obyčejní, technicky průměrně zdatní lidé spíš ocení jednoduchost a omezenost iOS, než ultra rozsáhlé nastavení androidu. Já úplně bez problémů chápu, že člověk, který androidu rozumí a baví ho s ním pracovat, si android užívá a telefon splňuje jeho potřeby. Co mi vadí, tak to, že jsou lidé nuceni android používat, i když by nechtěli, protože si nemohou dovolit dražší telefon s WP nebo iOS (což je každopádně výtka na cenovou politiku operátorů u nás, ne k Applu, protože iPhone se dá ve světě k ůvazku dostat za rozumné peníze pro každého)

lucassx: Kolem sebe mam desítky uživatelů androidu a všichni jsou spokojení a co si neumí nastavit tak to prostě neřeší. Pokročilé možnosti jsou jako bonus ne nutnost. Ale zároveň znám jen dva uživatele iPhone a oba na něj furt nadávají a už plánují přechod na android. A když se zeptám téměř kohokoli co znám tak by iPhone nechtěl.

Mimochodem měl jsem iPad a iOS už nikdy více i když Android taky není dokonalý a Apple má HW perfektní.

A na blití je mi z lidí jako si ty co nedokáží pochopit, že ostatní můžou mít jiné potřeby než ty a všem to furt musí dávat najevo těmahle haterskejma příspěvkama a to se týká všech stran i těch co furt nadávají na iPhone tímto stylem.

Kdy si přejmenujete blog na iHatemánii? Z takto neobjektivních článků je mi na blití. Ok, máte rádi android, který je ve všem lepší než iOS, ale přestaňte to podsouvat dál. Proč si většina obyčejných lidí neví s nastavením androidu rady? Nechtějí si moct nastavit úplně všechno, chtějí, aby jim telefon fungoval. Ale android jim v tom se svými miliony možnostmi nastavení brání. Neustále kolem sebe potkávám lidi, kteří android nevyužívají ani z desetiny, protože jej neumí nastavit. Jaký je jejich údiv, když pak vidí, že na iPhonu je většina nastavení blbuvzdorná. Proto jsou tyhle rádoby recenze a uživatelské zkušenosti od vás k ničemu!!!

Jj… to je takovej ten typickej syndrom „malejch lidí“. Co mám já, je nejlepší a o to staré si neopřu ani kolo :-).

Já jsem minulý týden taky přešel u iPhone na Galaxy Note. Zatím jsem spokojenej, minimálně je to pro mě příjemná změna… člověk objevuje nové a neokoukané.

Ale jestli mám být fér, tak nemůžu jednoznačně říct nic špatného vůči iOS. Pravda je, že v Androidu člověk není nijak omezený a dostane spoustu možností. Spousta věcí je ale úplně nedořešených. Třeba na iOS jsem byl zvyknutej na to, že jsem si mohl nastavit kolik mi má email stahovat mailů, že má rovnu stahovat i přílohy do určité velikosti a zobrazovat je v mailu.

Na androidu je tahle banální věc maximální průjem. Nejdřív se člověk půl hodiny snaží zorientovat v prostředí, kde má mail vůbec nastavení. Když zjistí, že to tam nastavit vůbec nejde, tak 2 hodiny hledá alternativní mailový klient. A výsledkem je to, že to stejně nefunguje správně a je to mnohem zdlouhavější než na iOS. Navíc ještě musim přijít na to, jak ten původní mail vypnout.

A takovejch věcí je více. Osobně jsem se změnou moc spokojený, ale ne každý se chce hodiny hrabat v telefonu, aby mu dělal tak základní věc, jako je automatické stahování příloh.

Svět neni bílej, černej, červenej, fialovej nebo modrej. Je barevnej. Android je výbornej systém, ale měl by se z iOS použit ještě více a ty superzákladní funkce dotáhout na maximum.

jen malickost … Nexus neni prvni a jedine zarizeni sveho druhu od Google … predtim byl HTC Google Nexus One

Nexsus je vážne až taký hrubý ?

Muzete napsat duvod prechodu? Po koupi Macbooku uvazuji nad android->ios

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat